ID.nl logo
iPhone-fan vs. Lumia 920: Week 2
© PXimport
Huis

iPhone-fan vs. Lumia 920: Week 2

De vorige keer heb ik mijn vroege gedachten opgetekend na een week met Windows Phone 8 – de Lumia 920 die ik nu fulltime gebruik met mijn iPhone 5 achter slot en grendel. Ik schreef toen dat ik aangenaam verrast was door veel aspecten van de telefoon, en dat is nog steeds zo. Maar twee weken later ben ik ook gefrustreerd geraakt door een aantal tekortkomingen van Windows Phone.

Eerder klaagde ik erover dat Windows Phone een equivalent van iOS’s Notification Center mist, maar ik heb me sindsdien gerealiseerd dat het een nog groter probleem is. Notificaties in Windows Phone worden namelijk geplaagd door allerlei problemen.

No ’tificaties

Als je de zogenoemde banner-alerts mist (een tijdelijk balkje boven in beeld), is er geen manier om er achter te komen wat de notificaties waren, want er is geen samenvatting van de binnengekomen meldingen. Veel meldingen lijken ook dezelfde standaard geluiden te gebruiken, dus het is vaak onmogelijk om te bepalen welke app de melding geeft, tenzij je naar het scherm van de telefoon kijkt. En als je niet snel genoeg kijkt, kom je er dus ook nooit achter.

Slechts één app kan ‘gedetailleerde’ meldingen geven op het vergrendelscherm, en zelfs deze zijn vaak niet erg nuttig. Bijvoorbeeld: als je ervoor kiest om de e-mailapp op die plek neer te zetten, dan is de onderwerpregel van één enkele e-mail het enige wat je te zien krijgt.

De rest van mijn apps moeten het doen met een pictogram en teller op het vergrendelscherm. Ik zou dus kunnen zien dat ik drie tekstberichten heb ontvangen, of dat ik vier Facebook-notificaties heb, maar er is geen informatie over wat deze meldingen zijn, tenzij ik de telefoon ontgrendel en de juiste app opstart. En zodra ik dat doe, worden andere pictogrammeldingen van het vergrendelscherm verwijderd.

Het ergste van alles is dat sommige apps die notificaties ondersteunen, geen ondersteuning bieden voor zelfs maar de kleinste pictogramnotificaties op het vergrendelscherm. Dus als ik een persoonlijk bericht op Twitter misloop wanneer deze voor het eerst aankomt, dan geeft het vergrendelscherm geen indicatie dat het bericht in kwestie op mij staat te wachten in de Rowi-app.

©PXimport

De Lumia 920 van Nokia draait op Windows Phone 8

Het lijkt ook alsof Windows Phone meldingen langzamer ontvangt dan mijn iPhone. Dat kan deels een probleem zijn met de ontwikkelaars van bepaalde apps door beperkte serverbronnen. Maar mijn Mac en iPad ontvangen regelmatig meldingen van App.net, Twitter en Facebook voordat de Lumia 920 ze krijgt. En soms lijkt Windows Phone notificaties volledig mis te lopen. iOS doet het op dit gebied toch echt beter.

Oh, wat mis ik Siri

Op mijn iPhone 5 gebruik ik Siri constant. Ik geloof dat Apple (en Google) nu met succes heeft aangetoond dat veel gangbare mobiele taken sneller te voltooien zijn via spraak. Windows Phone’s TellMe, blijft echter achter.

Er zijn tal van ergernissen te ontdekken in TellMe. Op mijn iPhone kan ik de thuisknop op elk gewenst moment ingedrukt houden, ook wanneer de telefoon is vergrendeld, om Siri op te roepen. Met de Lumia 920 moet ik eerst de telefoon ontgrendelen en daarna de Windows Phone-knop ingedrukt houden. Dat is een kleine ergernis, maar ik ben iemand die de hele dag door spraak-gestuurde acties wil uitvoeren, en daardoor wordt mijn ergernis alleen nog maar versterkt door deze eindeloze herhaling.

Zodra ik er eindelijk in geslaagd ben om mijn Windows Phone te laten luisteren, is er een nieuw probleem: het kan gewoon niet zoveel. De ondersteunde standaardacties zijn beperkt: bellen, open (een app), sms’en, notuleren (dat wordt de tekst opgeslagen met OneNote) en vinden.

Voordat ik kritiek uit op deze beperkte reeks acties, moet ik je erop wijzen dat Windows Phone op zijn minst op één punt Siri overtreft: ik kan zeggen, “Bel Andy Ihnatko op de luidspreker”, en mijn Lumia doet wat ik zeg. Ik heb lang zitten hopen dat mijn iPhone hetzelfde zou doen.

De rest van de ingebouwde TellMe-opties is in het beste geval middelmatig. Op de iPhone kan ik (in het Engels) tegen Siri zeggen: “Text my wife; tell her I’m on my way home.” TellMe kan dat niet verwerken. In plaats daarvan is elk sms-bericht een meervoudig proces: "Text Lauren”, zeg ik. Dan vraagt Windows Phone wat ik zou willen zeggen. Pas nadat dit helemaal is genoteerd, kan ik TellMe opdracht geven om het bericht te verzenden. De extra ronde van spreken, gevolgd door wachten op de transcriptie en interpretatie, wordt op den duur vermoeiend.

Ik wil reminders plannen, e-mails versturen, afspraken maken, en sportuitslagen en het weerbericht ontvangen met mijn stem; Met Windows Phone lukt dat niet. Als het niet begrijpt wat ik wil, dan voert TellMe meteen een zoekopdracht uit op het web, en ook dat is vervelend. Ik begrijp nu eindelijk waarom Siri om een bevestiging vraagt voordat het met een zoekopdracht begint.

Een theoretisch voordeel van Windows Phone is dat apps van derden spraak ‘triggers’ kunnen registreren in TellMe. Dus ik kan zeggen “Rowi new tweet” of “Weather Flow current location.” Dan lanceert de juiste app, klaar om me de taak in kwestie te helpen volbrengen, maar de gesproken instructie voelt onhandig en de interacties komen met dezelfde handelingen niet in de buurt van de snelheid van Siri.

Apps van derden

Er zijn een paar apps van derden voor Windows Phone die erop gericht zijn om een volledigere, Siri-achtige ervaring te bieden. Ik gebruik nu Ask Ziggy voor herinneringen, maar het is aanzienlijk minder aan de agenda-app gekoppeld dan Siri. Om te beginnen moet je de applicatie lanceren in plaats van een knop ingedrukt houden.

De transcriptie en interpretatie zijn nauwkeurig, maar traag. Het heeft ook een wat vreemde, tegel-gebaseerde aanpak voor reminders; als je er meer dan negen hebt, worden nieuwe herinneringen aan de onderkant van het scherm toegevoegd. En je moet de terug-knop heel vaak indrukken om terug te keren naar het scherm waar je een andere gesproken instructie kunt geven.

Ask Ziggy kan gelukkig wel met een heleboel andere acties omgaan, waaronder agendataken, e-mails, routebeschrijvingen, enzovoorts. Maar een groot deel daarvan wordt niet echt behendig behandeld. Een nieuwere, soortgelijke app is Maluuba. Het is heel goed, en bevat veel van de functies van Siri, hoewel sport niet beschikbaar is, en de filmkennis beperkt.

Het toetsenbord

Zoals ik vorige week al schreef, ik houd van de manier waarop het grote scherm van de Lumia 920 meer ruimte voor het toetsenbord heeft. Het toetsenbord doet veel goed. Bijvoorbeeld, ik waardeer de woordsuggesties. Op basis van zowel de tekens die je typt en de woorden die je gebruikt, biedt Windows Phone suggesties voor welke woorden je misschien vervolgens wilde gaan typen.

©PXimport

Het toetsenbord van Windows Phone 8

Tik op een suggestie bovenaan het toetsenbord, en het woord wordt direct geplaatst, samen met een spatie. Tik op een leesteken en Windows Phone is slim genoeg om te beseffen dat het leesteken direct tegen het laatste woord aan moet komen te staan, en het verwijdert zodanig de onnodige spatie automatisch.

Toch frustreert het Windows Phone-toetsenbord me ook enigszins. Het heeft de potentie om veel beter te zijn dan het toetsenbord van iOS, maar toch wordt er veel van verspild. Een groot probleem is dat Windows Phone niet voldoende vertrouwen in zichzelf heeft. Terwijl je typt - wanneer het duidelijk is dat je typo-beladen woord iets anders behoort te zijn - zal Windows Phone het woord automatisch corrigeren wanneer je op de spatiebalk drukt.

Maar het is te vaak niet zeker genoeg om de correctie zelf uit te voeren; in plaats daarvan moet je op het juiste woord boven het toetsenbord tikken. Vertrouw op jezelf, Windows Phone! Natuurlijk bedoelde ik met “vimputer” eigenlijk “computer”! Aarzel niet. Een deel van het probleem is dat Windows Phone snelle typisten bestraft. Als ik “vimputer” typ en even wacht, dan corrigeert Windows Phone het automatisch. Maar als ik snel aan het typen ben, en ik meteen aan het volgende woord begin, dan wordt de fout niet gecorrigeerd.

Bovendien vind ik het bij het gebruik van het donkere thema (witte tekst op een zwarte achtergrond) moeilijk om onderscheid te maken tussen een vetgedrukte suggestie (wat betekent dat deze als automatische correctie zal worden gebruikt) en een reguliere suggestie (deze zal verdwijnen zodra ik op de spatiebalk druk, zonder het woord in kwestie automatisch te corrigeren).

©PXimport

De iPhone 5 van Apple.

Met een beetje algoritmische afstemming zou het Windows Phone-toetsenbord het makkelijk van dat van iOS kunnen winnen. Maar op dit moment is typen mijn minst favoriete onderdeel van mijn Windows Phone-ervaring, en dat is na twee weken waarin ik aan het toetsenbord heb kunnen wennen. En die typproblemen doen mijn frustratie met TellMe alleen maar toenemen.

Voorwaarts

Hoewel ik me in deze tweede bespreking vooral gericht heb op klachten, blijf ik erbij dat er veel positiefs is aan Windows Phone. De Ik en Personen-tegels zijn heel slim en beslist niet Apple-achtig – en ik zal ze volgende week de aandacht geven die ze verdienen. Maar ik zal ook klagen over de ingebouwde e-mailapp, want die begint nu al op mijn zenuwen te werken.

De ervaringen van mijn eerste week gemist? Lees het hier op je gemak even terug.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Lex Friedman (@lexfri), van onze zustersite Tech Hive: “An iPhone fan's month with Windows Phone: Week two“.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: