ID.nl logo
iPad op je tv - Maak van je iPad een draagbare bioscoop
© PXimport
Huis

iPad op je tv - Maak van je iPad een draagbare bioscoop

Films en series kijken op je iPad is natuurlijk fantastisch, maar het weegt nog altijd niet op tegen het kijken op een groot televisiescherm. Dan is het handig om te weten dat je in veel gevallen de media-content van je iPad op je televisiescherm kunt toveren, dankzij Chromecast.

In deze cursus laten we je zien hoe je de Chromecast kunt gebruiken om films en series vanaf je iPad op je televisie kunt toveren. We leggen je uit wat de Chromecast is, wat hij kan, en waarom het zo'n verdraaid handig ding is.

Wat is de Chromecast

De Chromecast is een apparaatje dat je in je televisie steekt, waardoor het mogelijk wordt om video naar de televisie te streamen, zelfs als het toestel geen internet ondersteunt. De Chromecast heeft namelijk zelf een ingebouwde wifi-antenne die je contact laat maken met je draadloze netwerk. Een draadloos netwerk is dus wel vereist. Met bepaalde apps op je iPad kun je vervolgens content draadloos naar de tv (eigenlijk naar de Chromecast) sturen, zonder dat je daarvoor een pc nodig hebt.

©PXimport

De Chromecast is een krachtig apparaatje dat je televisie een stuk slimmer maakt.

Wat voor televisie heb je nodig?

Het klinkt als een enorm geavanceerd apparaat en dat is het ook, maar dan wel verpakt in de vorm van een usb-stick. Wanneer je hoort wat je kunt doen met de Chromecast, zou je denken dat je een peperdure smart-tv nodig hebt, maar het tegendeel is waar. Iedere televisie met een HDMI-poort en usb-poort kan gebruikmaken van de Chromecast. De usb-poort is daarbij zelfs optioneel, en wordt alleen gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Zit er geen usb-poort op je tv, dan kun je de Chromecast ook met de bijgeleverde stekker in het stopcontact steken.

©PXimport

Iedere televisie met een HDMI-poort kan gebruikmaken van de Chromecast.

Vervangt de Chromecast een Apple TV?

Voordat we je gaan uitleggen hoe je de Chromecast installeert, eerst even iets verduidelijken. Want hoewel de Chromecast vaak wordt gepresenteerd als goedkoop alternatief voor Apple TV (Chromecast kost 35 euro, Apple TV kost 99 euro), zijn de twee apparaten niet helemaal hetzelfde. Belangrijkste voordeel van de Apple TV is dat je toegang hebt tot de iTunes Store (voor films en video's) en reeds gekochte content ook op je televisie kunt afspelen. Chromecast heeft geen ingebouwde winkel, en de Video-app heeft ook geen Chromecast-functionaliteit. Daarmee zou Apple z'n eigen Apple TV beconcurreren.

Voordeel van Chromecast boven de Apple TV is dat je voor Chromecast geen een aparte afstandsbediening nodig hebt, je bedient het apparaat met je iPad. Daarnaast zijn bepaalde functies, zoals het streamen van YouTube-filmpjes naar je televisie, met je Chromecast een stuk gebruiksvriendelijker dan met je Apple TV. Op die laatste moet je met je afstandsbediening tekst invoeren, letter voor letter.

©PXimport

Chromecast en Apple TV zijn absoluut niet hetzelfde.

Chromecast installeren

De installatie van Chromecast duurt niet lang, maar vereist wel even de juiste stappen. Download eerst de gratis Chromecast-app uit de App Store. Wanneer deze aan het downloaden is, ga je naar Instellingen / Wi-Fi op je iPad en selecteer je de Chromecast uit de lijst met draadloze netwerken (er staat een getal achter, dit getal is uniek voor iedere Chromecast). Deze verbinding maak je eenmalig, dit is alleen om de Chromecast in te kunnen stellen. Open nu de gedownloade app, en de Chromecast zal automatisch worden gevonden. Geef het apparaat een naam (vooral handig als je er meer dan één hebt), bijvoorbeeld Woonkamer en druk op Volgende. Selecteer het draadloze netwerk waarmee je Chromecast moet verbinden en voer het netwerkwachtwoord in. Dit moet hetzelfde netwerk zijn als waar je je iPad normaal gesproken mee verbindt.

Druk nu op Instellen, en je Chromecast is klaar voor gebruik. Om nu de inhoud van je Chromecast op je televisie te zien, zap je met je afstandsbediening naar het HDMI-kanaal van de poort waarop je de Chromecast hebt aangesloten. Je ziet dan de melding "Ready to cast", hetgeen betekent dat de installatie is geslaagd.

©PXimport

De installatie duurt niet lang, maar vereist wel wat uitleg.

Content streamen naar je televisie

Zodra je de Chromecast-app hebt geïnstalleerd en de verbinding tot stand hebt gebracht, kun je de iPad weer verbinding laten maken met je gewone wifi-netwerk. Apps die Chromecast ondersteunen, zoals YouTube en Netflix, zullen een extra pictogram krijgen, namelijk een vierkantje met een antennesignaal ernaast. Wanneer je hierop drukt, kun je de naam van de Chromecast kiezen die je tijdens de installatie hebt opgegeven, waarna de betreffende video op televisie zal verschijnen. Aanvankelijk waren Netflix en YouTube de enige apps die ondersteund werden, maar inmiddels is de lijst enorm gegroeid. Een bijgewerkte lijst vind je hier. Je kunt nu bijvoorbeeld ook met de app CineXPlayer Now filmpjes streamen die je naar je iPad hebt geüpload.

©PXimport

Met een druk op de knop stream je de inhoud van je iPad naar je televisie.

Vreet dat geen batterij?

Heel efficiënt qua energie is dat natuurlijk niet, van je iPad naar je Chromecast streamen. Toch? Dat valt dus reuze mee, want Google heeft het apparaatje heel slim ontworpen. Wanneer je bijvoorbeeld Netflix start op je iPad en je kiest de film of serie die je wilt streamen, dan wordt deze handeling rechtstreeks op je Chromecast uitgevoerd. Dat betekent dat je de app niet open hoeft te houden om de content op je televisie te kunnen blijven bekijken. Sterker nog, je kunt je iPad zelfs helemaal uitzetten, het zal niet van invloed zijn op wat je op televisie vertoont. Dat laatste is overigens niet aan te raden, want als je even naar de wc moet of wat drinken wilt halen, zul je je iPad weer aan moeten zetten om de film of serie te kunnen pauzeren.

©PXimport

Zodra je de content eenmaal streamt, kun je de app van waaruit je streamt gewoon afsluiten.

Opnemen vanaf Chromecast?

Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om wat je streamt naar je Chromecast, op te nemen met bijvoorbeeld je harddiskrecorder. Het zou heel handig zijn als dat kon, maar helaas is dat niet mogelijk. Dat zou namelijk betekenen dat je wat je streamt vanaf Netflix zou kunnen opslaan, en dat is niet wat Google (en Netflix) wil. Overigens is het technisch gezien wel mogelijk om het signaal van je Chromecast te onderscheppen met een zogenaamde HDMI-grabber, maar daar heb je in het geval van Netflix niets aan. Het signaal is versleuteld, en je zou dan speciale hardware nodig hebben om die versleuteling te verwijderen. Dan moet je wel héél graag Netflix willen opneme, en we denken ook dat dit niet is toegestaan. Het opnemen van bijvoorbeeld je eigen video's die je streamt vanaf je iPad zou bijvoorbeeld wel kunnen, maar dat is niet nuttig. Die video's kopieer je immers gewoon naar je pc.

©PXimport

Het is niet mogelijk om de stream van je Chromecast op te nemen.

Chromecast configureren

Je Chromecast werkt direct uit de verpakking. Je prikt hem in je televisie, doorloopt de setup en je kunt aan de slag. Dat wil echter niet zeggen dat er geen instellingen zijn die je kunt aanpassen, al zijn het er niet zo veel. Open de Chromecast-app en druk op de naam van je Chromecast (in ons geval Woonkamer). Je komt dan terecht op een pagina waarin je allerlei zaken kunt aanpassen, zoals de naam die je eerder hebt toegekend, de tijdzone, de taal, maar ook of de Chromecast een 12- of 24-uursnotatie moet gebruiken.

©PXimport

Er is een aantal instellingen dat je kunt aanpassen.

Chromecast resetten

De Chromecast werkt eigenlijk altijd zonder problemen. Mocht je echter toch tegen een situatie aanlopen waarin de Chromecast om een of andere reden niet lijkt te werken, dan kun je het apparaatje eenvoudig resetten. In de Chromecast-app druk je op de naam van je Chromecast en vervolgens onderin naast het kopje Algemeen op Build (met een getal). Er verschijnt een menu met onderin twee rode knoppen. Druk je op Opnieuw opstarten, dan wordt de Chromecast uit- en weer ingeschakeld, zoals je ook een computer zou herstarten. Druk je op Opnieuw instellen, dan wordt de Chromecast teruggezet naar fabrieksinstellingen. Hierna dien je hem opnieuw te configureren.

©PXimport

Mocht je Chromecast blijven hangen of slecht werken, dan kun je hem resetten.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.