ID.nl logo
HTC Desire Eye - Prima smartphone, maar iets te prijzig
© PXimport
Huis

HTC Desire Eye - Prima smartphone, maar iets te prijzig

Misschien komt het door de naam, maar ik verwachtte dat HTC's Desire Eye minder duur zou zijn. "Desire" is tenslotte de naam die HTC normaal gesproken gebruikt voor haar middenklasse-telefoons, en de Desire Eye lijkt daar met zijn plastic behuizing en hoekige vorm goed tussen te passen.

De Desire Eye is geen slechte telefoon, zelfs voor die prijs, en de naar voren gerichte camera van 13 megapixel is een unieke eigenschap. Maar over het algemeen is het moeilijk te verkopen als er voor slechts iets meer geld betere handsets te krijgen zijn. Lees ook: HTC One M9 - In werkelijk alles premium.

Rood

HTC maakt flink gebruik van plastic op de Desire Eye, maar dat lijkt eigenlijk eerder speels dan handig. De randen op de voorkant en de panelen op de achterkant zijn wit polycarbonaat, in tegenstelling tot het glimmende plastic dat je op goedkopere telefoons tegenkomt, terwijl er een rode versiering om de randen loopt. Dat kleuraccent kun je terugvinden in de software, in apps en op verschillende knoppen en iconen. Op andere markten is de Desire Eye ook verkrijgbaar in donkerblauw met een lichtblauwe versiering.

©PXimport

Rood-wit is de meest gangbare kleurencombinatie bij de Desire Eye.

Het andere nadeel is dat de Desire Eye dikker aanvoelt dan andere grote Android-telefoons, zelfs al is de behuizing met een dikte van 0,8 centimeter vergelijkbaar met die van andere modellen. Dat komt doordat de telefoon geen aflopende randen heeft om het apparaat prettiger vast te kunnen houden.

Prestaties en software

HTC heeft niet veel beknibbeld op de specificaties. De Desire Eye gebruikt dezelfde 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 801-processor en 2GB aan RAM als de One (M8), waardoor je soepele animaties krijgt en er geen merkbare problemen zijn met 3D-spellen zoals Asphalt 8. De telefoon heeft ook 16GB aan opslagruimte en een MicroSD-kaartsleuf.

Het scherm van 1080p voelt ook niet goedkoop aan. Sommige telefoons hebben een hogere resolutie, maar het is moeilijk om individuele pixels te onderscheiden op het 5.2 inch-scherm van de Desire Eye. Als ik echt moet muggenziften, zou ik zeggen dat de zwartniveaus wat dieper mogen zijn.

©PXimport

Het scherm is een van de onderdelen die goed in elkaar steken.

HTC heeft in de Desire Eye een iets kleinere batterij (2,400 mAh) gebruikt dan in de One (M8) (2,600 mAh). Dat bleek ook uit onze video-afspeeltest, want de Desire Eye ging 9 uur en 30 minuten mee - een half uur korter dan de One (M8) en een uur en 15 minuten korter dan de Samsung Galaxy S5. HTC biedt wel een energiebesparende modus die het CPU-gebruik en de helderheid van het beeld beperkt en trillingen en stand-by-datagebruik uitschakelt. Bovendien is er een extreme energiebesparende modus die de telefoon tot slechts een handjevol cruciale functies beperkt.

Net als de meeste Android-telefoons met aangepaste interfaces wordt de Desire Eye geleverd met het iets verouderde Android 4.4 KitKat. Het goede nieuws is dat HTC's Sense-softwarelaag een van de beste aanpassingen is die je zal vinden, met een schone interface die je niet met cartoonachtige dingen lastigvalt. Je moet echter wel een aantal overbodige HTC-apps negeren, waaronder een notitieboek dat niet zo goed is als Google Keep, en de 'Zoe photo remix sharing'-app die geen enkele kans heeft om populair te worden.

Wat een update naar Android 5.0 Lollipop betreft is er nog geen officiële aankondiging van HTC gekomen, hoewel het bedrijf zichzelf in positieve zin bewezen heeft met updates. Volgens een onbevestigd rapport moet er ergens in maart een update komen.

Camera met matige kleur

De camera's - let op het meervoud - zijn bedoeld als het belangrijkste kenmerk van de Desire Eye, met 13 megapixels en een flitser op de achter- en voorkant. Maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal, en de camera's van de Desire Eye doen het niet al te goed op bepaalde gebieden waarop ze juist zouden moeten uitblinken.

In middelmatig tot goed verlichte situaties doet de naar achteren gerichte camera van de Desire Eye het prima. De kleuren kunnen wat warm zijn, maar dat is niet altijd een nadeel. Ik vond in sommige foto's de levendige kleuren beter dan de camera van de iPhone 6 Plus, ook al waren ze niet zo getrouw aan de werkelijkheid. Maar het is een heel ander verhaal bij weinig licht. Ondanks een diafragma dat veel licht binnenlaat had ik veel moeite om foto's te maken die niet te wazig waren om te bewaren.

©PXimport

Bij veel licht maakt de camera prima plaatjes...

©PXimport

... maar bij weinig licht wordt het beeld wat wazig.

Mijn gevoelens over de selfiecamera van de Desire Eye zijn eveneens gemengd. Je zal geen andere naar voren gerichte camera vinden die zoveel detail vastlegt, aangezien elke porie en wimper onder de loep gehouden kan worden, en de groothoeklens kan gemakkelijk drie mensen in het frame krijgen als je de camera op armlengte houdt. Maar op deze camera zijn de problemen met de kleurweergave nog uitgesprokener. Soms maakte de camera mijn huid erg bleek terwijl hij juist het rood van mijn wangen en lippen accentueerde. Andere keren had ik een onnatuurlijk groene tint, en bij weinig licht was er veel te veel schaduw. De flitser kan in een aantal situaties de boel wat compenseren, maar het resultaat ziet er zelden natuurlijk uit.

©PXimport

Links een selfie met de frontcam, in het midden met de achterste camera en rechts een vergelijkbare foto met de frontcam van de iPhone 6 Plus.

Gelukkig is de camerasoftware van HTC geweldig. Voor selfies kun je de zelfontspanner activeren met je stem, automatisch fotograferen wanneer iedereen glimlacht, of een "fotohokjes-achtige" afbeelding maken met een aantal opeenvolgende foto's. De camera-instellingen zijn eenvoudig te vinden aan de linkerkant van het scherm, en als je 'burst'-foto's maakt door de ontspanknop ingedrukt te houden kun je de beste foto kiezen en de rest automatisch weggooien. Mijn enige klacht is het gebrek aan tools in de ingebouwde editor - zelfs elementaire belichting en contrastbedieningen zijn er niet - maar dit is eenvoudig op te lossen met apps van derden, zoals Aviary.

Conclusie

Als de Desire Eye succesvoller was geweest op het gebied van fotografie, was het prijskaartje van $550 misschien beter te rechtvaardigen geweest. Ik zou het dan misschien zelfs een koopje genoemd hebben ten opzichte van de One (M8), met een aantal kleine compromissen wat betreft het ontwerp en de batterijduur. In plaats daarvan mist de naar achteren gerichte camera van de Desire Eye de voordelen die de One (M8), LG G3 en iPhone 6 hebben bij weinig verlichting, en het probleem met de kleuren van de selfiecamera is zo groot dat het de voordelen van het hoge aantal megapixels opheft.

Als zodanig bungelt de telefoon een beetje lastig tussen middenklasse en high-end handsets in. Als je al bereid bent om $550 voor een telefoon neer te tellen, heb je als je iets meer uitgeeft veel meer opties. Het is veel moeilijker om een telefoon in een iets lager prijssegment te vinden, en de Desire Eye zou in dat segment een winnaar kunnen zijn. Het zou geen slecht idee zijn om een tijdje te wachten op een eventuele prijsdaling.

Goed
Conclusie

HTC Desire Eye -------------- **Prijs:** € 468,- **OS:** Android 4.4 KitKat met HTC Sense **Processor:** Qualcomm Snapdragon 801 **Geheugen:** 2 GB RAM **Opslag:** 16 GB, uitbreiden mogelijk **Scherm:** 5,2 inch, 1920x1080 pixels **Accu:** 2.400 mAh **Camera:** 13 MP voor, 13 MP achter **Connectiviteit:** 3G, 4G, wifi 802.11n, Bluetooth 4.0

Plus- en minpunten
  • One (M8)-specificaties
  • Details frontcam
  • HTC Sense
  • Kleuren frontcam
  • Foto’s bij weinig licht
  • Hoekig ontwerp[/plusmin]
▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips