Zo laat je je iPhone sterke wachtwoorden maken
Als een iPhone of een ander Apple-apparaat hebt, dan heb je vast al eens kennisgemaakt met de iCloud-sleutelhanger. Dat is een wachtwoordmanager voor alle Apple-devices die je gebruikt met je ID. Gebruik de manager ook om veilige wachtwoorden mee te maken. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.
Dit artikel in het kort: Op het moment dat je op een iPhone of ipad een nieuw account aanmaakt bij een ondersteunde website of app, kan het systeem zelf een sterk wachtwoord voorstellen. Die optie verschijnt vanzelf in beeld. Het enige wat jij hoeft te doen, is op Gebruik sterk wachtwoord te tikken.
Lees ook: iPhone 16-serie krijgt cameraknop en veel AI-functies
Met de iCloud-sleutelhanger kun je allerlei wachtwoorden opslaan en synchroniseren met alle Apple-apparaten waar je bent ingelogd met hetzelfde account. Zo log je dus altijd in bij de sites, apps en diensten die je gebruikt, ongeacht het apparaat.
Met de sleutelhanger is het dus ook mogelijk een wachtwoord te genereren. Je iPhone of iPad moet daarvoor wel aan een aantal eisen voldoen. Zo heb je een recente iOS-versie nodig (al werkt de sleutelhanger al sinds iOS 12) en moet je de Safari-browser gebruiken. Dan komt het in de meeste gevallen wel goed.
Het is ook alvast goed om te weten dat het wachtwoorden aanmaken niet op alle websites en binnen alle apps werkt. Daarnaast werkt de sleutelhanger, logischerwijs, niet met andere browsers.
iPhone sterk wachtwoord laten genereren
Als je aan de eisen voldoet, en je maakt het wachtwoord aan, dan genereert de iPhone een sterk wachtwoord bestaande uit twintig tekens. De wachtwoorden zijn combinaties van hoofd- en kleine letters, leestekens, cijfers en soms speciale tekens.
Zo ga je te werk bij het aanmaken van een account waar je een wachtwoord voor nodig hebt:
Ga naar de website of app waar je een account wil aanmaken.
Tijdens het aanmaken van het account vul je een e-mailadres en gebruikersnaam in.
Zodra je bij het tekstveld voor wachtwoorden aankomt, verschijnt er een pop-up in beeld met de melding dat de iPhone of iPad een sterk wachtwoord aangemaakt heeft.
Tik nu op Gebruik sterk wachtwoord.
Accepteer de voorwaarden van de website (en vul eventueel ontbrekende informatie aan) en tik op de knop waarmee je je registreert.
©Wesley Akkerman
Tijdens dit simpele proces kun je het wachtwoord in kwestie verder aanpassen. Via Andere opties en Wijzig sterk wachtwoord is het mogelijk het wachtwoord aan te passen. Je kunt ook voor een ander sterk wachtwoord kiezen, een wachtwoord instellen dat alleen uit cijfers en letters bestaat, een wachtwoord dat gemakkelijk te typen is of zelf eentje bedenken.
💡Lees ook: iPad op je verlanglijstje? Dit model past het best bij jou!
De wachtwoorden beheren
Als je alle opgeslagen wachtwoorden wilt bekijken en beheren, dan ga je naar Instellingen / Wachtwoorden. Je moet een stukje naar beneden scrollen om de optie te zien staan. Als je daarop tikt, moet je je identiteit bevestigen, bijvoorbeeld met Face ID.
Daarna krijg je een lijst met wachtwoorden te zien. Door op een website- of appnaam te tikken, kun je de informatie wijzigen. Daarvoor tik je rechts bovenin op Wijzig. Dan kun je de gebruikersnaam en het wachtwoord veranderen (vooral handig als je de accountgegevens al online hebt aangepast en je dit ook op je apparaat goed wilt hebben staan).
©Wesley Akkerman
Verder is het mogelijk direct naar de website te gaan, door op de knop Wijzig wachtwoord op website te tikken. Daarvoor moet je wel ingelogd zijn bij de app, site of dienst. Zodra je het wachtwoord wijzigt, zal de iPhone om bevestiging vragen voor de aanpassing. Onder in beeld komt de vraag te staan of je het wachtwoord wilt wijzigen in de sleutelhanger. Als je op de blauw knop drukt, is het gebeurd.
Daarnaast kun je wachtwoorden verwijderen uit je account. Dat kan op dezelfde informatiepagina. De optie staat onderaan met rode letters gepresenteerd.
Zijn jouw opladers ook altijd zoek als je ze nodig hebt?
Koop er een paar extra: altijd handig!
Wachtwoord automatisch laten invullen
Nu je weet hoe je wachtwoorden aanmaakt en verwijdert, is het ook handig om te weten hoe je ze automatisch gebruikt. Zodra je een app of site opent en je op een tekstveld voor het inloggen tikt, dan komt er – als het goed is – direct een pop-up omhoog met de vraag of je wilt inloggen met de opgeslagen gegevens. Je hoeft dat alleen maar te bevestigen, en de iPhone of iPad doet de rest.
Het kan ook zijn dat je eerst op de knop Wachtwoorden moet tikken om de gegevens tevoorschijn te toveren. Dit zijn de wachtwoorden die opgeslagen zijn in de sleutelhanger.
Heb je elders wachtwoorden opgeslagen en wil je daar toch mee inloggen binnen Safari? Die wachtwoorden staan misschien in een andere browser (zoals Chrome) of wachtwoordmanager opgeslagen. Als je naar Instellingen / Wachtwoorden / Wachtwoordopties gaat, kun je ook andere wachtwoordbronnen aanleveren. Zet de schuifregelaar bij de app op groen om Safari toegang te geven tot die gegevens, zodat je vervolgens overal automatisch kunt inloggen.
©Wesley Akkerman