ID.nl logo
Haal het maximale uit iedere oplaadbeurt
© PXimport
Huis

Haal het maximale uit iedere oplaadbeurt

Hoewel het tegenwoordig gemakkelijker is om een stopcontact voor je mobiele apparaat te vinden, kan het altijd gebeuren dat je een keer zuinig met de batterij van je laptop, smartphone, of tablet moet zijn omdat je het apparaat niet kunt opladen. Hier een aantal trucs om de batterijduur te rekken.

Verhoog de batterijduur op elk apparaat

Feit: Je batterij kan een bepaalde hoeveelheid energie bevatten, en je kunt deze capaciteit op geen enkele (veilige) manier verhogen.

Dus als elektrische capaciteit eindig is, is het vrij duidelijk dat je je verbruik zult moeten verminderen om een batterij langer mee te laten gaan. De enige manier om dat te doen, is dingen uit te schakelen of te verlagen, net als met de verlichting en apparaten in je huis. Dat wist je natuurlijk al, maar je weet vast niet hoeveel dingen je kunt verlagen of uitschakelen.

©PXimport

Nadeel van een zogenoemde unibody-behuizing is dat je de batterij niet kunt vervangen.

Het meest voor de hand liggende component dat je kunt dimmen of uitzetten wanneer je het niet gebruikt, is het beeldscherm. Verlaag de helderheid zoveel mogelijk, en zet de monitor uit wanneer je hem niet nodig hebt. Verlaag de automatische uitschakeloptie. Hoe rigoureuzer je te werk gaat, hoe meer energie je zult besparen. Als je in nood bent, schakel hem dan handmatig uit, zo snel en zo vaak mogelijk.

De GPS-componenten en de real-time navigatiesoftware die er gebruik van maken, zijn de meest beruchte energievreters op mobiele apparaten zoals smartphones. Ze oefenen niet alleen druk uit op de antenne, maar ook op de CPU met grafische weergaven. Als je batterij dreigt leegt te lopen, probeer dan de algemene locatie en route te onthouden, en wacht tot je in de buurt bent voordat je met de GPS-app in de weer gaat. Gebruik indien mogelijk alleen de gesproken aanwijzingen.

Bluetooth, mobiel internet, NFC (near field communication) en wifi zijn ook enorme grootverbruikers. Door deze functies uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt, kun je de levensduur van je batterij verdubbelen. De vliegtuigmodus schakelt alles uit, en is bedoeld om je batterij te beschermen, aangezien deze erg snel leegloopt wanneer je telefoon constant op zoek is naar signalen die er op een hoogte van 10 kilometer niet zijn. Opmerking; Als je een telefoon hebt die wifi-oproepen ondersteunt (T-Mobile/Windows Phone 8), kan het gebruik van deze functie de batterijduur verlengen, omdat de wifi-antenne minder stroom verbruikt.

Ten slotte, hoewel multitasking het switchen tussen apps sneller doet verlopen, verbruikt het ook meer energie. Zelfs wanneer een app niet op de voorgrond draait moet hij toch door het besturingssysteem bediend worden, en het kan dat de app op de achtergrond taken uitvoert. Draai slechts één app tegelijk wanneer je batterij bijna leeg is.

Tips voor laptopgebruikers

Alles wat ik tot nu toe besproken heb geldt voor alle apparaten voor mobiel computergebruik; je kunt echter een heleboel extra doen wanneer het apparaat in kwestie een laptop is. Naast het dimmen van je scherm en het uitschakelen van antennes, is er een hoop andere hardware die je uit kunt schakelen, zoals de achtergrondverlichting van het toetsenbord, FireWire poorten, wifi, serie- en COM-poorten, webcams, geluid en extra videocontrollers, en je optische station (als je laptop er een heeft). De hoeveelheid energie die je bespaart door één enkel onderdeel uit te schakelen kan vrij klein zijn, maar als je er meerdere uitschakelt kan het ineens een groot verschil maken.

Om een bepaald hardwarecomponent uit te schakelen (CPU's en schijfcontrollers kun je niet uitschakelen), typ device manager in de Windows zoekfunctie in (het veld onderaan het startmenu, of begin gewoon te typen in Metro), of klik met de rechtermuisknop op Computer, selecteer Manage, en open Device Manager aan de linkerkant. Klik met de rechtermuisknop op een item om het in- of uit te schakelen.

©PXimport

Schakel apparaten en services uit die je niet actief gebruikt.

En dan is er de software. Oh, de software. Ik heb het al gehad over het draaien van slechts één programma tegelijkertijd, maar applicaties zijn slechts het topje van de ijsberg. Het kan zijn dat je tientallen handige, maar onnodige achtergrondprocessen draait. Goede voorbeelden zijn onder andere software-updaters, printer en scanner configuratieprogramma's, en apps van online opslagdiensten. Er zijn zelfs een aantal Windows functies - zoals zoekindexering - die uitgeschakeld kunnen worden.

Om onnodige processen te beëindigen, gebruik de Windows zoekfunctie zoals hierboven beschreven, maar typ ditmaal task manager in. Of klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Start Task Manager, of druk op Ctrl+Alt+Del en selecteer hetzelfde. Zodra het Windows Task Manager dialoogvenster verschijnt, selecteer het tabblad Processes, en maak gebruik van de procesnamen en beschrijvingen.

Over het algemeen kun je veilig alle processen beëindigen die een merknaam van derden hebben (Adobe, Apple, Dell, Google, HP, Dell, etc.). Klik met de rechtermuisknop op het programma, en selecteer End Process Tree om het te beëindigen, plus alle onzichtbare processen die het met zich meebrengt. Geen zorgen, dit zijn geen permanente veranderingen. Het proces zal opnieuw verschijnen wanneer je de computer opnieuw opstart of opnieuw inlogt.

©PXimport

Met de Task Manager kan je eenvoudig processen stopzetten.

Hopelijk verbruik je tijdens het uitschakelen van deze processen niet meer energie dan je terugwint. Het loont om vertrouwd te raken met deze opruimactie terwijl je computer op netstroom draait, zodat je het wanneer het er echt op aankomt snel kunt doen.

Als je achtergrond-apps en processen wilt uitschakelen zodat ze niet automatisch terugkomen wanneer je de computer opnieuw opstart, draai dan msconfig.exe (gebruik de Windows zoekfunctie). Je kunt items die je niet nodig hebt vinden onder de tabbladen Startup en Services. Als ze toch belangrijk blijken te zijn, kun je ze altijd opnieuw inschakelen. Voor gedetailleerdere informatie en controle over hoe diensten opstarten (automatisch of wanneer nodig), draai services.msc, opnieuw met de zoekfunctie. Het is ook een goed idee om ongebruikte applicaties te deïnstalleren.

De levensduur van een batterij verlengen

De trucs om de levensduur van je lithium-ion batterij te verlengen, dat wil zeggen het aantal keer dat je de batterij opnieuw kunt opladen totdat dit niet meer lukt, zijn vrij eenvoudig. Er zijn drie dingen die een Li-ion batterij voortijdig verouderen: De batterij consequent volledig laten leeglopen, hitte, en overlading / overspanning. Deze laatste praktijk is zelfs gevaarlijk en kan brand of explosies veroorzaken.

Het aantal oplaadcycli dat je uit je Li-ion batterij kunt halen daalt overeenkomstig met hoever je de batterij regelmatig laat leeglopen. Je kunt wel 5000 cycli bereiken als je de batterij telkens slechts tot 90% laat leeglopen, en misschien slechts een paar honderd als je hem steeds tot 10% laat leeglopen. Ga je apparaat niet als een gek overal inpluggen, maar het is een goed idee om niet te wachten tot de batterij bijna leeg is.

©PXimport

Hoe strenger je het energieverbruik afstelt, hoe langer de accu zal meegaan.

Als je je apparaat met een Li-ion batterij regelmatig in een hete auto of op een andere warme plek laat liggen, kan de capaciteit van de batterij sterk teruglopen. Je kunt op deze manier een batterijduur van vier uur gemakkelijk in een paar maanden verlagen naar drie uur. Contactopladers, die een effectiviteit van slechts 80 procent hebben ten opzichte van kabels, zetten de overige 20 procent om in warmte. Ze mogen dan stijlvol en handig zijn, maar het gebruik van een contactoplader kan de levensduur van je batterij negatief beïnvloeden.

Het vermijden van hitte betekent niet dat je apparaten of batterijen langer meegaan als je ze bevriest. Li-ion batterijen accepteren zelfs geen lading als de omgevingstemperatuur onder het vriespunt ligt. Hybride en elektrische auto's die Li-ion batterijen gebruiken houden ze in een koud klimaat warm. Je batterij functioneert waarschijnlijk het beste met een temperatuur die iets koeler is dan wat jij comfortabel vindt - zo'n 15 graden Celsius.

Wat betreft problemen met overlading / overspanning, ben je vrijwel overgeleverd aan de genade van het apparaat, de oplader, en de batterijfabrikant. Li-ion batterijen hebben oplaadcontrollers die de meeste narigheid zoals overlading en over-ontlading voorkomen. Maar er worden weleens fouten gemaakt, dus als je oplader of apparaat tijdens het opladen erg warm worden, gebruik ze dan niet totdat je weet wat er aan de hand is. Controleer het bij de fabrikant. Als het in brand vliegt, verplaats het dan snel naar een plaats waar niets anders in de brand kan vliegen, als dat op een veilige manier kan, en blijf er daarna bij uit de buurt. De bijproducten van de verbranding kunnen corrosief en giftig zijn.

Wanneer je een lithium-ion batterij opslaat, probeer dat dan te doen bij een temperatuur van ongeveer 15 graden Celsius en met een batterij die tot zo'n 40 procent is opgeladen. De lading zal ervoor zorgen dat de batterij niet gaat slapen en daarna niet meer ontwaakt. Daarom zijn nieuwe mobiele apparaten vaak al deels opgeladen.

Kortom

Het komt allemaal op het volgende neer: Om de batterijduur te verlengen, schakel dingen uit of dim ze. Om de levensduur van een Li-ion batterij te verlengen, laat hem niet steeds leeglopen en stel hem niet constant bloot aan hitte. Bewaar hem met een temperatuur van ongeveer 15 graden en een lading van zo'n 40 procent. Batterijen zijn er voor je vrijheid, dus probeer ze goed te verzorgen zonder je vrijheid te belemmeren.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Jon L. Jacobi. Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Review Denon AH-C500W – Oordopjes schieten helaas tekort
© Wesley Akkerman
Huis

Review Denon AH-C500W – Oordopjes schieten helaas tekort

De Denon AH-C500W-oortjes beloven vanwege de open pasvorm comfort en omgevingsbewustzijn. In de praktijk pakt dit concept echter minder goed uit. Het ontbreken van rubber oortips resulteert in een pasvorm die niet echt aansluit op de gehoorgang.

Oké
Conclusie

De Denon AH-C500W probeert met een open ontwerp een omgevingsbewuste luisterervaring te bieden, maar schiet op meerdere vlakken tekort. De pasvorm is onstabiel, de aanraakbediening irritant en het geluid – met name de bas – valt tegen. Daardoor voelt dit model vooral aan als een ongelukkig compromis.

Plus- en minpunten
  • Heel licht ontwerp
  • Heldere sound
  • Equalizer binnen de app
  • Blijven niet goed zitten
  • Audio mist duidelijke baslaag
  • Karige app

Het ontwerp van de Denon AH-C500W is volgens de fabrikant gericht op comfort; daarvoor heeft de fabrikant een zogenaamde 'open pasvorm' in het leven geroepen die niet diep in je gehoorgang zit. Hierdoor voelen de oordopjes licht aan en kun je ze lang zonder enige irritatie dragen. Bovendien blijf je goed in verbinding met je omgeving, omdat er geen ruisonderdrukking is en de dopjes zelf niets tegenhouden. Dat zijn allemaal mooie manieren van omdenken. De AH-C500W-dopjes hebben dan ook geen rubber tips die in je oren gaan en de boel afsluiten, maar vallen bij bewegingen daardoor ook makkelijk uit je oren.

De oordopjes beschikken over moderne technologie zoals bluetooth 5.3 met multipoint-connectiviteit, waardoor je met twee apparaten tegelijk kunt verbinden. De totale batterijduur bedraagt 24 uur, inclusief de oplaadcase. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bestand tegen zweet en spatwater, maar gezien de vorm zijn ze niet echt geschikt voor sporters. De bediening verloopt via gevoelige aanraakoppervlakken op de oordopjes of via de gratis app. Verder hebben ze microfoons met beamforming voor heldere telefoongesprekken.

©Wesley Akkerman

Gladde oortjes

Aan de functionaliteit ligt het dus zeker niet. Denon zet daarmee in op een breed publiek. We vinden het alleen jammer dat de oortjes geen rubber tips hebben, want die helpen vaak bij het blijven zitten in de gehoorgang. We realiseren ons dat dit een persoonlijke voorkeur is; er zijn immers nog steeds mensen die liever gladde oordopjes hebben dan rubber of siliconen oortips die je dieper in je oor moet duwen. Maar als je lang haar hebt, je veel met je hoofd beweegt of de oordopjes met de hand (en niet via de app) bedient, is de kans groot dat je ze verplaatst of dat ze uit je oren vallen.

We vinden de bediening op de oortjes sowieso behoorlijk gevoelig, maar gelukkig kun je die uitschakelen via de gratis Denon Headphones-app. Dat hebben wij dan ook gedaan. We hebben ze regelmatig beter in onze oren moeten draaien, omdat ze niet bleven zitten, en hebben daardoor regelmatig onbedoeld functies geactiveerd. Bovendien beschikt de app over een vijfpunts equalizer. Heel handig, want daarmee verbeter je het geluid daadwerkelijk. Helaas kun je je eigen instellingen niet opslaan; als je terug wilt naar oude settings, dan moet je die handmatig invoeren.

©Wesley Akkerman

Het open karakter

Omdat de Denon AH-C500W een open karakter heeft, zijn ze lastig te vergelijken met oordopjes die wel beschikken over enige afsluiting. Maar dat is dan ook precies de bedoeling. Het is maar net wat je van een setje oortjes verlangt. En eerlijk is eerlijk: ze zijn zo licht dat je ze bijna niet voelt zitten. Door dit karakter klinkt de muziek heel helder, terwijl je ondertussen alles nog meekrijgt vanuit je omgeving. In het openbaar vervoer is dat een nachtmerrie, maar we denken niet dat Denon verwacht dat je ze overal gebruikt.

Verder is ons duidelijk dat de Denon AH-C500W flink wat kracht mist. Zonder equalizerinstellingen vallen de lagere tonen helemaal weg, waardoor je voornamelijk naar de vocalen en hogere segmenten luistert. Met de traditionele glimlachinstellingen van de equalizer (zie de screenshots verderop) trek je het middensegment verder weg van de audioweergave, maar geef je wel een flinke boost aan het onderste deel. Daardoor klinkt de muziek al wat aangenamer. Maar oordopjes met een betere afsluiting zullen in dit geval altijd beter klinken dan de AH-C500W.

©Wesley Akkerman

Open of gesloten?

Je zou de Denon AH-C500W daardoor beter kunnen vergelijken met oordopjes die je meer boven je gehoorgang plaatst – denk aan de Openfit 2+ van Shokz. Daar klinkt de soundstage daadwerkelijk warm, vol en gedetailleerd, en daar kunnen we de Denon-oortjes niet altijd op betrappen. Helemaal eerlijk is de vergelijking trouwens niet, omdat het producten uit twee technisch verschillende groepen zijn. Maar in onze beleving legt dit setje het af tegen oortjes met afsluiting en écht open oordoppen. Het is het net niet, zogezegd.

Daar speelt het ontwerp ook een grote rol in. De Denon AH-C500W's blijven minder goed zitten dan open modellen die je met een haakje om je oren bevestigt. Je bent ze bovendien voortdurend aan het bijdraaien om maar een goede pasvorm te vinden. Wellicht ligt dat deels aan de oren van ondergetekende, maar dat is nu eenmaal wel de ervaring. Ze doen bovendien sterk denken aan de AIrPods. En daardoor hebben we ook het idee dat Denon meer het Apple-publiek wil aanspreken. Een onbegonnen zaak, aangezien die mensen meestal al voorzien zijn.

©Wesley Akkerman

Denon AH-C500W kopen?

De Denon AH-C500W wil zichzelf met zijn open ontwerp neerzetten als een alternatieve keuze voor wie omgevingsbewust wil blijven. In de praktijk pakt dit concept echter minder goed uit. Het ontbreken van rubber oortips resulteert in een onrustige pasvorm, waardoor de oordopjes bij de minste beweging al dreigen uit te vallen. Deze constante noodzaak tot bijstellen leidt tot frustratie, mede door de overgevoelige aanraakbediening. Gelukkig kun je die via de app uitschakelen, maar dat verandert verder niets aan het idee dat ze niet echt lekker zitten.

Ook op audiogebied overtuigen de oortjes niet helemaal. Het open karakter levert een helder geluid op, maar de basweergave is ondermaats en vereist flinke aanpassingen via de equalizer, waarvan je de instellingen frustrerend genoeg niet kunt opslaan. De AH-C500W's vallen hierdoor in een lastig niemandsland: ze missen de geluidsisolatie en krachtige bas van afgesloten oordopjes en de stabiele pasvorm van échte open-ear modellen met oorhaken. Uiteindelijk voelen de oordopjes aan als een compromis dat op de belangrijkste vlakken helaas tekortschiet.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine

Bij ID.nl zijn we gek op apparaten die het dagelijks leven nét een beetje makkelijker maken. En wat is er nu – zeker tijdens warme dagen – makkelijker dan altijd ijsblokjes of ijskoud water binnen handbereik? We zetten vijf modellen op een rij die uitblinken in comfort en gebruiksgemak.

Een koelkast met ingebouwde ijsdispenser is niet alleen handig, maar ook hygiënisch. Je hebt altijd direct toegang tot ijsblokjes, crushed ice of koud water, zonder dat je de vrieslade of een waterfles hoeft te openen. Sommige modellen werken met een vaste wateraansluiting, andere met een hervulbaar reservoir – handig als er geen waterleiding in de buurt is. Daarnaast zijn veel dispensers voorzien van filters die ongewenste smaakjes of deeltjes uit het water halen. Een slimme toevoeging voor wie gemak, hygiëne en een frisse smaak belangrijk vindt.

Samsung RS6HA8880B1 (Family Hub)

Ben je op zoek naar een koelkast die meer doet dan alleen koelen? De Samsung RS6HA8880B1 is een slimme Amerikaanse koelkast met een indrukwekkende inhoud van 614 liter. Dankzij SpaceMax-technologie blijft de buitenmaat compact, terwijl de binnenkant verrassend ruim is. Het geïntegreerde Family Hub-scherm doet dienst als digitaal prikbord, kookassistent en entertainmenthub. Met camera's binnenin zie je zelfs onderweg wat er nog in de koelkast ligt. De ijs- en waterdispenser is aangesloten op de waterleiding en bevat een UV-nanofilter voor optimale hygiëne. Twin Cooling Plus zorgt voor aparte luchtstromen in het koel- en het vriesgedeelte, wat de versheid van jouw voedsel ten goede komt.

Toepassingen: Gezinnen die smartfuncties en ruimte willen combineren Bijzonderheden: Family Hub-display, Twin Cooling, UV-filter, 36 dB geluidsniveau

Hisense RS694N4TFE

Zoek je een ruime en betaalbare koelkast met ijsdispenser? Dan zit je goed met de Hisense RS694N4TFE. Deze stijlvolle zwarte side-by-side heeft een inhoud van 562 liter, verdeeld over een koel- en een vriesgedeelte. Het apparaat beschikt over Total No Frost, wat handmatig ontdooien overbodig maakt. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling, wat bederf tegengaat. Handig: de ijs- en waterdispenser werkt met een intern waterreservoir van 4,5 liter, zodat een vaste aansluiting niet nodig is.

Toepassingen: Grote huishoudens, zonder vaste wateraansluiting Bijzonderheden: Intern reservoir, Total No Frost, strak zwart design

LG GSXE90EVDD

Deze ruime Amerikaanse koelkast van LG biedt met 628 liter voldoende plek voor alles wat je gekoeld wilt bewaren. Het model combineert een fraai zwart design met slimme technologie zoals LinearCooling, waarmee temperatuurschommelingen worden geminimaliseerd. Dankzij No Frost en de water- en ijsdispenser met waterleidingaansluiting geniet je van optimaal gemak. De inverter-compressor maakt het apparaat stil en energiezuinig. Dit model is bovendien voorzien van de InstaView-functie, waarbij je door twee keer kloppen de inhoud kunt bekijken zonder de deur te openen.

Toepassingen: Moderne huishoudens met focus op comfort en design Bijzonderheden: InstaView-deur, LinearCooling, 35 dB, wateraansluiting

Bosch KAD93AIDP (Serie 6)

De Bosch KAD93AIDP is een solide en stijlvolle keuze met een netto-inhoud van 533 liter. Dankzij de anti-fingerprint RVS-look blijft hij er netjes uitzien, ook bij intensief gebruik. De VarioZone-indeling biedt flexibiliteit, met uitneembare plateaus en lades. De ijs- en waterdispenser levert zowel ijsblokjes als crushed ice, en is aangesloten op een vaste waterleiding. Total No Frost voorkomt ijsvorming, en met functies als superkoelen en supervriezen ben je altijd voorbereid op grotere hoeveelheden boodschappen.

Toepassingen: Gezinnen die functionaliteit en duurzaamheid zoeken Bijzonderheden: Crushed ice, anti-fingerprint RVS, VarioZone

Siemens KF96DAXEA (iQ500)

Met zijn French-door ontwerp en een inhoud van 574 liter biedt de Siemens KF96DAXEA een moderne uitstraling en veel gebruiksgemak. Deze koelkast beschikt over een hyperFresh-lade op 0 °C voor vlees en vis, en houdt dankzij multiAirflow een constante temperatuur. De water- en ijsdispenser werkt via een vaste aansluiting, en levert naast ijsblokjes ook crushed ice. Het model is voorzien van ledverlichting, een digitaal display en een deur-alarm. Met een geluidsniveau van 39 dB is hij bovendien opvallend stil.

Toepassingen: Designliefhebbers en versfanaten Bijzonderheden: HyperFresh-lade, crushed ice, 39 dB, French-door design