Google geeft meer duidelijkheid over Project Ara
Het is tijd voor een nieuwe generatie smartphones. Althans, als het aan Google ligt. Voor wie niet elke twee jaar een nieuwe telefoon wil, of voor wie z'n telefoon nogal eens laat vallen, werkt Google al enige tijd aan Project Ara: een Lego-achtige smartphone.
Nu komt Google met wat meer informatie over het geheimzinnige project, en 'modulair' is het toverwoord. Verschillende onderdelen van de smartphones zijn makkelijk los te koppelen en te vervangen door nieuwe of betere onderdelen. Zo kun je een kapotte antenne makkelijk vervangen, of kun je je camera na een jaar upgraden naar een betere versie. Lees ook: Google showt modulaire Phonebloks-smartphone.
En dat alles zonder dat je een nieuwe telefoon hoeft te kopen. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee. Maar er is nog meer. Project Ara heeft namelijk een Nederlands tintje. Het originele idee heet Phonebloks en is afkomstig van designer Dave Hakkens.
Zelf kiezen
Project Ara zal beginnen als een testproject. De basis van de smartphone moet maar 50 dollar gaan kosten, waarna je, afhankelijk van hoe veel geld je uit wil geven, blokken kan toevoegen. Heb je weinig interesse in fotografie en is je bereik thuis niet zo goed? Dan kies je gewoon voor een goedkope camera en een antenne van hoge kwaliteit.
©PXimport
Met Project Ara kun je losse onderdelen van je smartphone gewoon vervangen.
Dan is er ook nog de Ara Module Marketplace, de hardware-versie van de Google Play-winkel. Gebruikers kunnen diverse onderdelen testen en beoordelen, zodat je altijd weet welke versie het beste bij je past. Ook voor ontwikkelaars lijkt de Marketplace op Google Play: elk stuk hardware wordt door Google zelf getest voor het op de markt komt.
Vernieuwd Android
Niet alleen het idee is relatief nieuw, Google verstopt ook aardig wat technische snufjes in de nieuwe telefoons. Zo bestaan de blokken uit 'elektropermanente magneten', die je aan en uit kunt schakelen zonder dat er stroom aan te pas komt. Er zijn ook geen kabels nodig tussen de verschillende modules. Ten slotte werkt Google aan een nieuwe versie van Android, speciaal gericht op modulaire telefoons.
Techwebsite The Verge zocht Project Ara al even op.
Puerto Rico
Nog dit jaar wil Google tests gaan uitvoeren met een prototype van de modulaire smartphone. Het bedrijf heeft Puerto Rico uitgekozen als testplek. Geïnteresseerden moeten het prototype nog dit jaar kunnen bestellen, waarna de daadwerkelijke telefoons 'ergens na 2015' op de markt moeten komen.
Dave Hakkens
In de komende editie van Computer!Totaal vind je een uitgebreid interview met Dave Hakkens, die dus aan de basis stond van Google's Project Ara. Zo vertelt hij hoe hij op het idee is gekomen een modulaire smartphone te maken, en hoe het opeens zo groot kon worden.
Ook vertelt Hakkens over zijn nieuwe project: een open source-plasticrecycler. Daarmee wil hij, net als bij Phonebloks en Ara, de druk op het milieu van onze technologische samenleving verminderen. Het hele interview met Dave Hakkens is te lezen in Computer!Totaal nummer 3.
In onderstaand filmpje gaat Dave Hakkens op bezoek bij Project Ara.