Gezichtsherkenning smartphones onveilig: dit zijn de alternatieven
Met een moderne smartphone op zak heb je waarschijnlijk wel eens de optie ‘gezichtsherkenning’ voorbij zien komen. Met die functionaliteit is het mogelijk het toestel te ontgrendelen door je gezicht te scannen. Echter, die technologie blijkt nog altijd onveilig.
Uit een recente test blijkt dat het ontgrendelen van je smartphone met je gezicht nog steeds onveilig is. Daarom kijken we in dit artikel naar:
-
Waarom dat ook alweer onveilig is
-
En welke opties je nog meer tot je beschikking hebt op Android en iOS
Oké, het is geen nieuw gegeven, want hier hebben we al jaren mee te maken. Maar de Consumentenbond gaf hier onlangs wederom aandacht aan en concludeerde dat bij iets minder dan de helft van de geteste smartphones de beveiligingsoptie te foppen was. Je kunt die smartphones namelijk nog steeds ontgrendelen door een foto van de eigenaar voor de camera te houden. Die moet de gezichtsontgrendelingsfunctie dan natuurlijk wel hebben geactiveerd, anders gaat die vlieger überhaupt niet op. Maar als dat het geval is, dan bevind je je dus in de gevarenzone. Wat kun je daaraan doen?
Op zoek naar een veilige smartphone?
Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!
Gezichtsherkenning uitschakelen is het devies
Mocht je de gezichtsherkenning niet vertrouwen, dan is het beste advies dat we je kunnen geven: schakel die functie uit. Dan weet je zeker dat niemand de camera kan foppen met een geprinte foto. Maar welke schermvergrendeling kun je dan het best gebruiken? Gelukkig bieden Android en iOS een aantal opties. Android is hierin wat uitgebreider dan iOS, maar dat betekent niet dat dat besturingssysteem ook meteen veiliger is. We nemen de verschillende opties hieronder met je door, zodat je daarna een weloverwogen beslissing over de beveiliging kunt maken kunt maken.
©Khaletski Siarhei\goffkein.pro
Schermvergrendeling iPhone instellen
Je kunt ervoor kiezen om een iPhone zonder toegangscode te gebruiken, maar dan loop je wel een belangrijke functie mis. Als je schermvergrendeling inschakelt, worden de gegevens op je iPhone versleuteld met een 256-bits AES-encryptie. Per iPhone verschilt het aantal opties dat je tot je beschikking hebt met betrekking tot schermvergrendeling. Ze ondersteunen allemaal het aanmaken van een toegangscode, maar alleen een handjevol modellen beschikt over Touch ID. Dat is een vingerafdrukscanner die in de homeknop op het toestel zit (die knop zit niet op elke iPhone).
Je bereikt de opties met betrekking tot de toegangscode via de Instellingen. Daarna tik je op Face ID en toegangscode of Touch ID en toegangscode. Onthoud dat niet elke iPhone met Touch ID nog beveiligingsupdates van Apple ontvangt. Hoewel de vingerafdrukscanner een prima alternatief is voor gezichtsontgrendeling, heb je kans dat je dan weer op andere manieren gevaar loopt. Gelukkig zijn er nog diverse toestellen met Touch ID die Apple nog wel ondersteunt. Check dus altijd eerst of Apple een bepaalde iPhone nog ondersteunt of niet. Dit zijn de iPhones met Touch ID:
De lijst met iPhones die Face ID ondersteunen (Apples technologie met betrekking tot gezichtsontgrendeling) is nog veel langer. Elk toestel vanaf de iPhone X ondersteunt die optie, op de iPhone SE-modellen na. Hoewel we in dit artikel alternatieven voor gezichtsontgrendeling willen aanbieden, willen we benadrukken dat Face ID een relatief veilige optie is. Dat komt doordat de iPhone geen platte afbeelding van je gezicht opslaat, maar echt een 3D-model aanmaakt. Hierdoor kan de camera niet zomaar worden gefopt door een foto of afbeelding.
Heb je een tweelingzus of -broer? Die kan dan wel iets makkelijker je smartphone ontgrendelen. Ook kan iemand anders natuurlijk snel je gezicht scannen wanneer die je telefoon afpakt. Dat kunnen redenen zijn om voor net dat beetje extra veiligheid alsnog Face ID links te laten liggen.
Schermvergrendelingsopties Android
Maak je gebruik van een Android-smartphone? Dan heb je iets meer opties tot je beschikking. Als je schermvergrendeling instelt, worden je gegevens versleuteld en dus beter beveiligd. Per Android-toestel kan het aantal beschikbare opties verschillen, maar in de meeste gevallen kun je op z’n minst een pincode, een patroon of een wachtwoord instellen. Voor de pincode heb je soms de optie vier tot acht cijfers in te stellen. Hoe meer cijfers je gebruikt, hoe kleiner de kans dat er iemand binnendringt. In veel gevallen kun je tot slot nog gebruikmaken van een vingerafdrukscanner.
Je bereikt de opties door naar Instellingen > Beveiliging en privacy > Apparaatvergrendeling te gaan. Daar moet je op zoek naar Schermvergrendeling. Het kan zijn dat jouw Android-smartphone anders is ingedeeld. In dat geval raden we aan gebruik te maken van de zoekbalk en ‘schermvergrendeling’, ‘schermbeveiliging’ of ‘pincode’ in te vullen. Als het goed is kom je dan via de resultaten uit op de juiste pagina.
Wanneer je op Schermvergrendeling tikt en je hebt al iets ingesteld, dan moet je eerst een pincode of wachtwoord invoeren, of een specifieke veegbeweging maken voor een ingesteld patroon.
Als je een van de opties selecteert, doorloop je een aantal stappen waarmee je de beveiliging instelt. Vanaf dat moment is dus een pincode, wachtwoord of patroon ingesteld. Wil je liever een vingerafdruk registeren? Dan ga je wederom naar Instellingen > Beveiliging en privacy > Apparaatvergrendeling en tik je deze keer op Ontgrendelen via gezichtsherkenning en vingerafdruk. Vul eventueel je pincode in en ga verder. Tik op Ontgrendelen via vingerafdruk en volg de stappen die in beeld verschijnen. Voilà: vanaf dat moment is je Android beter beveiligd dan ooit.
Nu je toch in dit scherm bent: zet de schakelaar bij Bevestigen dat jij het bent in app dan ook even om. Dan kunnen apps, zoals je bank- of creditcardapp, je identiteit bevestigen door je vingerafdruk te scannen. Ook moet bij Je telefoon ontgrendelen de regelaar aan de rechterkant staan.