ID.nl logo
Gewoon bellen? We doen het steeds minder!
© WavebreakmediaMicro
Huis

Gewoon bellen? We doen het steeds minder!

Elk kwartaal publiceert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) informatie over alles wat met telecom en internet te maken heeft. Uit de meest recente cijfers, die vandaag naar buiten zijn gekomen, blijken drie dingen: glasvezel rukt op, we gebruiken steeds meer mobiele data én we bellen steeds minder.

Vorig jaar had maar liefst 7,13 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk in de buurt liggen – een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Van hen maakten 2,64 miljoen huishoudens ook daadwerkelijk gebruik van zo'n snelle glasvezelverbinding voor internet, een toename van 300.000 aansluitingen. Ruim een derde van de huishoudens met toegang tot glasvezel heeft dus een abonnement afgesloten. Ook voor tv-kijken wint glasvezel terrein - in 2023 kwam er een stijging van 200.000 nieuwe tv-abonnementen via glasvezel bij, tot een totaal van 1,92 miljoen glasvezelhuishoudens met tv. Tegelijkertijd worden de verouderde koperen netwerken uitgefaseerd op plekken waar glasvezel al beschikbaar is. Het glasvezelnetwerk rukt duidelijk op in Nederland.

Lees ook: Moet ik toestemming geven voor glasvezel?

Snel internet

Supersnel internet is sowieso praktisch overal in Nederland gemeengoed geworden. Terwijl in 2013 slechts 9,3 procent van de Nederlanders kon genieten van een downloadsnelheid van 100 megabit per seconde of hoger, was dat aandeel in 2023 gestegen tot maar liefst 81,7 procent. Met deze snelle opmars lijkt Nederland goed op schema te liggen om de Europese doelstelling te halen van een algehele dekking van 100 Mbps of meer tegen 2025. Een kleine voorhoede van 7,3 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zelfs al een abonnement met razendsnelle gigabitsnelheden van 1000 Mbps of meer.

KPN en VodafoneZiggo blijven de dominante spelers in de breedbandmarkt, met VodafoneZiggo goed voor 40 tot 45 procent marktaandeel en KPN met een marktaandeel van 35 tot 40 procent. Odido heeft 10 tot 15 procent marktaandeel, en Delta Fiber bezet in het vierde kwartaal van 2023 respectievelijk 5 tot 10 procent van de markt. Overige aanbieders hebben een marktaandeel variërend van 0 tot 5 procent.

Mobiel

Nederlandse mobiele datagebruikers hebben in 2023 flink meer data verslonden dan een jaar eerder. Het totale mobiele dataverbruik steeg met circa 25 procent tot ruim 2 miljard gigabyte. Dat is een enorme hoeveelheid data, zeker als je bedenkt dat het verbruik vijf jaar geleden nog maar een kwart hiervan bedroeg. Het mobiele dataverkeer is in een paar jaar tijd dus verviervoudigd. Smartphonegebruikers consumeren steeds grotere hoeveelheden data voor video's, muziek, cloud-apps en andere data-intensieve toepassingen.

Lees ook: Berichten vastzetten in een WhatsApp-chat: zo doe je dat

Odido had het grootste marktaandeel onder mobiele telefonieaanbieders met 30 tot 35 procent, gevolgd door KPN met 25 tot 30 procent en VodafoneZiggo met 20 tot 25 procent marktaandeel. Mobiele virtuele netwerkoperators (MVNO's) namen gezamenlijk 10 tot 15 procent van de markt in.

Bellen?

Het oude vertrouwde bellen raakt de laatste jaren steeds meer uit de gratie. Zowel voor vaste als mobiele gesprekken zijn de belminuten de afgelopen jaren flink gedaald. In het coronajaar 2020 was nog even een kleine opleving te zien, maar na die korte opleving zette de dalende trend gewoon weer door. In 2023 belden Nederlanders via de mobiele telefoon maar liefst 4 miljard minuten minder dan een jaar daarvoor. Ook via de vaste lijn nam het aantal belminuten met 1,38 miljard minuten af. Bellen lijkt langzaam maar zeker een uitstervend fenomeen te worden dat steeds minder populair is, vooral onder jongeren.

Ondanks dat er in Nederland nog altijd 4,26 miljoen vaste telefonieaansluitingen actief zijn, is het gebruik ervan de afgelopen tien jaar enorm geslonken. Ten opzichte van 2013 is het aantal belminuten via de vaste lijn met meer dan 75 procent gedaald. Waar Nederlanders in 2013 nog 19,5 miljard minuten via de vaste lijn belden, was dit in 2023 gezakt naar slechts 4,9 miljard minuten. Ook sms'jes worden veel minder verstuurd dan een decennium geleden, al is die daling minder dramatisch dan bij het vaste bellen.

Nieuwe nummers

Op het gebied van nummeruitgiften laat de telecomsector een paar opvallende trends zien. Zo bleef het aantal uitgegeven mobiele nummers in 2023 nagenoeg gelijk aan het jaar ervoor. Met een uitgiftepercentage van 88,5% is er al enkele jaren weinig beweging. Mocht dit percentage boven de 90% uitkomen, dan zal toezichthouder ACM de ontwikkeling nauwlettender gaan volgen.

©Gorodenkoff Productions OU

Internet of Things

Een opvallende stijgende lijn is er wel bij de zogenaamde 0970-nummers, die onder meer gebruikt worden voor internet-of-things-toepassingen en slimme apparaten. De jaarlijkse vraag naar deze nummers groeit gestaag. In 2023 was de toename weliswaar wat minder sterk dan het jaar ervoor (2% versus 37% in 2022), maar de ACM verwacht ook in de toekomst een groei in de vraag naar deze nummers.

 

Betaalbaar én goed!

De populairste smartphones tot 700 euro

Powered by Kieskeurig.nl

 

 

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.