ID.nl logo
Films monteren op je iPhone
© PXimport
Huis

Films monteren op je iPhone

Met een iPhone schiet je met gemak gave filmpjes. Die losse filmpjes bekijken is leuk, maar nog spannender wordt het als je ze monteert tot een coole film. Voor videomontage was vroeger een krachtige pc nodig. Nu doe je het gewoon op je eigen iPhone en zet je het resultaat desgewenst meteen online.

We staan er bijna niet meer bij stil, maar nog niet zo lang geleden had je een best lijvige digitale videocamera nodig om te filmen. Vervolgens moesten er voor de montage heel wat uurtjes achter de pc worden doorgebracht en dan stond dat apparaat ook nog een tijdlang flink te stampen om het ruwe materiaal te verwerken tot een toonbare film. Gelukkig gaat dat nu anders. Lees ook: Zo schiet je professionelere video's met je iPhone.

Je filmt iets met je iPhone wanneer je maar wilt en voor het monteren heb je allang geen pc meer nodig. Dat doe je gewoon op de iPhone zelf. Zo kun je onder alle omstandigheden de meest gave films in elkaar sleutelen en ze eventueel meteen online zetten zodat iedereen zo snel mogelijk kan meegenieten.

Films monteren is dankzij je iPhone een eenvoudig klusje geworden. Toch bevat een montage-app veel slimme functies die je al snel over het hoofd ziet. In deze how to toveren wij ze daarom voor je boven water.

©PXimport

Films monteren kan tegenwoordig gewoon op je iPhone.

Monteren met iMovie

Apple heeft een prima app waarmee je op eenvoudige wijze films monteert. Deze app heet iMovie en kost 4,49 euro. Omdat hij meteen ook is te gebruiken op je iPad, vang je meteen twee vliegen in één klap. Koop je een nieuwe iPad of iPhone, dan is er goed nieuws. De app is dan namelijk helemaal gratis.

iMovie is puur en alleen bedoeld om films te monteren. Je kunt de app helaas niet gebruiken om belichting, kleur, scherpte en meer van dat soort dingen te verbeteren. Ook zitten er geen creatieve filters in.

©PXimport

iMovie is een veelzijdige app die je cadeau krijgt bij een nieuwe iPhone of iPad.

Project starten

Het monteren van een film wordt in iMovie gezien als een project. Vandaar dat je in het onderdeel Projecten begint. De eerste keer heb je natuurlijk nog niets, dus tik op het plusteken rechtsboven om met je eerste filmmontage van start te gaan. Tik daarna op Film. Vervolgens heb je keuze uit acht thema's.

Een thema bepaalt het uiterlijk van je film en er zit alvast een muziekje bij. Tik op de afspeelknop onder een thema voor een indruk en op Maak film rechtsboven in beeld als je keuze gemaakt is. Wees gerust, je kunt later altijd nog van thema wisselen.

©PXimport

Je kunt kiezen uit acht thema's.

Filmpjes inladen

In liggende weergave zie je nu een scherm met pictogrammen langs de zijkanten en onderin een tijdlijn waarin straks de te monteren filmpjes komen te staan. Tik op het pictogram van het filmbeeldje met een muzieknoot ernaast en daarna indien nodig op Video, om toegang te krijgen tot de filmpjes op jouw iPhone.

Tik op een filmpje dat je wilt toevoegen, waarna een rijtje pictogrammen verschijnt. Hiermee kun je het fragment alvast even afspelen om er zeker te zijn dat dit het juiste exemplaar is. Toevoegen aan de montage doe je door op het omlaag wijzende pijltje te tikken.

©PXimport

Tik op het filmbeeldje (met muzieknoot) om filmpjes toe te voegen.

Beelden combineren

Zodra je op een filmpje in de bibliotheek tikt en het rijtje pictogrammen verschijnt, zijn er nog wat slimme extra's. Zo kun je ervoor kiezen alleen het geluidsspoor te gebruiken door op het pictogram van de geluidsgolf te tikken.

Kies je de twee overlappende maar verschoven vierkantjes, dan voeg je dit filmpje toe als een zogenaamde 'cutaway'. Via het vierkant met een kleiner vierkantje in de hoek krijg je een picture-in-picture. Bij het laatste pictogram is het vierkantje exact in tweeën gedeeld. Hiermee laat je twee filmpjes naast elkaar afspelen. Op deze drie speciale effecten komen we nog terug.

©PXimport

Via de drie rechterpictogrammen kun je twee filmpjes combineren.

Inkorten

Zodra de filmpjes in de tijdlijn staan, kun je het resultaat alvast bekijken door over de voorbeeldweergave of de tijdlijn te vegen, of met een druk op de afspeelknop. Met twee vingers kun je in- en uitzoomen op de tijdlijn tot je een goed overzicht hebt. Tik je op een filmpje in de tijdlijn, dan verschijnt een geel kader.

Met de gele balken aan de uiteinden kort je een filmpje in. De volgorde verander je door even op een filmpje te drukken en deze vervolgens naar de gewenste plek op de tijdlijn te verschuiven. Weghalen kan via de prullenbak. Draai met twee vingers op de voorbeeldweergave om dat filmpje te roteren en gebruik het vergrootglas om te zoomen.

©PXimport

Met de gele balken een filmpje inkorten.

Beeld op beeld

Heb je gekozen voor een cutaway, picture-in-picture (PIP), of het tonen van twee filmpjes naast elkaar? In de tijdlijn zie je dan twee filmpjes boven elkaar. Beide filmpjes kun je aantikken om ze te verschuiven, op maat te knippen of uit de tijdlijn te verwijderen. Door te verschuiven bepaal je precies waar in het onderste fragment het tweede (bovenste) beeld verschijnt. Bij een cutaway vervangt het beeld van het bovenste filmpje tijdelijk dat van het onderste.

Zo kun je eventjes iets anders laten zien, zoals een detail, een totaaloverzicht of een selfie. Met PIP zie je het bovenste filmpje in een klein kadertje. Twee beelden naast elkaar, dat spreekt voor zich.

©PXimport

Je kunt twee filmpjes tegelijk tonen, of eentje tijdelijk vervangen door wat anders.

Overgang

Een filmpje kan abrupt overgaan in het volgende filmpje, maar dat kun je ook vloeiend laten gebeuren. Tik hiertoe in de tijdlijn op het tekentje tussen twee fragmenten. Onderaan verschijnt een rijtje pictogrammen. Zie je ze niet? Kantel de telefoon eventjes rechtop en daarna weer liggend.

Achtereenvolgens heb je keuze uit: geen effect, het thema bepaalt het overgangseffect, de fragmenten vloeien geleidelijk in elkaar over, een paar varianten waarbij het ene fragment het andere opzij schuift, een bewegende verticale lijn die het eerste fragment door het tweede vervangt, of overvloeien via zwart of wit. Ook de tijdsduur van de overgang is in te stellen, tot een maximum van twee seconden.

©PXimport

Je bepaalt zelf hoe filmpjes in elkaar overgaan.

Versnellen en vertragen

Verloopt de actie in een filmpje te sloom, maar wil je het niet inkorten? Versnel het filmfragment dan. Daarmee voorkom je dat de film langdradig en saai wordt. Een gebeurtenis kan ook te snel gaan, dan zie je pas wat er gebeurt door het te vertragen. Tik eerst op het fragment in de tijdlijn en daarna onderaan op Snelheid.

Met een schuifbalk stel je de vertraging of versnelling in. Heb je in slow motion gefilmd met je iPhone 5s? iMovie stelt nu automatisch de maximale vertraging in voor je Slo-Mo. Je kunt ervoor kiezen om alsnog met de normale snelheid af te spelen, dan versnelt alles enorm want er zijn bij het filmen heel veel beeldjes vastgelegd (120 per seconde).

©PXimport

Filmpjes kun je versnellen en vertragen.

Splitsen en meer

Selecteer je een filmpje, dan kun je via Titel een korte tekst aan dit fragment toevoegen. Tik je in plaats daarvan op de twee bolletjes uiterst rechtsonder in beeld, dan verschijnen er ineens nog meer opties. Met Splits hak je een film in tweeën. Het worden dan (binnen iMovie) twee losstaande filmpjes.

Ga wel eerst op de gewenste positie staan voordat je gaat snijden. Je mag ook met een vinger omlaag vegen over de verticale lijn van een geselecteerde film, dat werkt sneller. Met Stil wordt van de huidige positie een stilstaand beeld gemaakt (een 'still'). Met Dupliceer kloon je filmpje. Zo kun je de beelden vaker in één montage gebruiken.

©PXimport

Films kun je splitsen maar ook dupliceren.

Muziek en geluidseffecten

Heb je bewerkingen gedaan die minder goed uitpakken, dan kun je elke stap ongedaan maken met het gebogen pijltje aan de rechterzijde. Tik je op het tandwiel, dan kan onder andere van thema gewisseld worden. Zelf geluid of je eigen stem opnemen kan via het microfoon-pictogram.

Wil je muziek aan de montage toevoegen, tik dan op hetzelfde pictogram als waarmee je de filmpjes hebt uitgekozen en tik onderin op Audio. Foto's aan je filmmontage toevoegen kan hier trouwens ook via Foto's. Naast de standaard themamuziekjes staat je volledige muziekbibliotheek in iMovie tot je beschikking. Ook is er een ruim assortiment aan bruikbare geluidseffecten.

©PXimport

iMovie heeft een hele waslijst aan bruikbare geluidseffecten.

Faden en inkorten

Audio wordt op de huidige positie aan de tijdlijn toegevoegd, maar mag je uiteraard verplaatsen of inkorten. Muziek en geluidseffecten komen op eigen sporen te staan. Tik je op zo'n fragment, dan krijg je onderin de mogelijkheid om het volume en de afspeelsnelheid aan te passen, of het geluid te laten faden door het driehoekje aan een uiteinde te verplaatsen.

Ook kun je het audiofragment dupliceren en kiezen of het geluid op de voor- of achtergrond afspeelt. Er kan altijd maar één muziekje afspelen, maar het is wel mogelijk om meerdere geluidseffecten tegelijkertijd te laten horen. Het volume van het geselecteerde filmfragment is te wijzigen door onderin voor Audio te kiezen en daarna de schuifregelaar te bedienen.

©PXimport

Er zijn meerdere sporen voor muziek en geluidseffecten mogelijk.

Film genereren

Is de montage klaar, dan is het tijd om de film te genereren. Tik linksboven op het driehoekige pijltje, waarna de projecteigenschappen worden getoond. Hier kun je het project een wat zinvollere naam geven, integraal afspelen of desnoods het project naar de prullenbak verwijzen. Wil je verdergaan met monteren, tik dan op de miniatuur van het project.

Om de film te genereren, tik je op het vierkantje met de omhoog wijzende pijl. Behalve opslaan in de filmrol of verzenden naar een ander iPhone of iPad via AirDrop, kan de film meteen gedeeld worden op een van de vele sociale netwerken, of verstuurd worden via iMessage en Mail.

©PXimport

Eenmaal klaar is het tijd om de film op te slaan of te delen.

Youtube en iMovie Theater

Om een filmpje te delen tik je bijvoorbeeld op YouTube, geef je jouw gebruikersgegevens op, tik je een korte beschrijving en stel de gewenste videoresolutie en het privacy-niveau in. Tik daarna rechtsbovenin op Deel en je film wordt klaargestoomd en online gezet. Een ander leuke optie is publiceren naar iMovie Theater.

Je film wordt dan in iCloud opgeslagen en komt zo beschikbaar op al jouw mobiele Apple-apparaten en ook op je Mac. Hij kan zelfs via Apple TV op een televisie worden vertoond. Heel gaaf, je richt zomaar je eigen bioscoopzaaltje in. Vanuit het hoofdscherm van iMovie kom je in iMovie Theater door boven in het scherm te kiezen voor Theater.

©PXimport

Het delen en versturen van je filmpje kan op veel manieren.

Videon

We stipten het in het begin al even aan: met iMovie kun je wel filmpjes monteren, maar je kunt het beeldmateriaal zelf niet bewerken. Dat kan weer wel perfect met Videon (4,49 euro). Dat is een geavanceerde app waarmee je ook op een slimme manier kunt filmen. Het mooie is dat je bestaande filmpjes in de app kunt inladen om deze tot in de kleinste details te bewerken. Ook kun je gave filters toevoegen.

Eerst verlaat je de camera door op het (grijze) vierkant in de rechteronderhoek te tikken. Daarna tik je op het plusteken, selecteer je een filmpje uit de filmrol en bevestig je met het vinkje. Tik dan bovenin op het gereedschapspictogram en allerlei bewerkingen staan tot je beschikking.

©PXimport

Eerst laad je een filmpje in Videon, daarna kan het bewerken beginnen.

Filters en bewerkingen

Via de schuifregelaars onder Adjust zijn onder meer belichting, contrast, scherpte en kleurverzadiging volledig naar smaak aan te passen. Of kies onder Colors simpelweg een kant-en-klaar filter. Of wat te denken van de indrukwekkende filmeffecten bij Effects. Daar vind je bijvoorbeeld Dust en Flicker voor een lekker ouderwets en versleten uiterlijk.

Klaar met bewerken? Tik op het groene tape-pictogram en kies Apply effects. Sla het resultaat vervolgens als nieuwe film op via het delen-pictogram (vierkantje met pijl) en optie Save. De bewerkte film kun je nu aan de tijdlijn van iMovie toevoegen. Belangrijk is dus wel dat je eerst je filmpjes bewerkt en ze pas daarna pas monteert in iMovie.

©PXimport

Videon kent handenvol gave filmeffecten.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips