ID.nl logo
Huis

Factuur maken op je iPad met Numbers

De iPad mag dan weliswaar niet altijd het meest geschikte apparaat zijn om lappen tekst op te typen, maar cijfers zijn een heel ander verhaal! Het is natuurlijk ideaal dat je onderweg een factuur kunt maken en sturen. Wij leggen je uit hoe.

In deze workshop laten we je zien hoe je een mooie factuur maakt in Numbers, de spreadsheet-app van Apple. We laten je zien hoe je de cellen mooi vormgeeft, en - belangrijker nog - hoe je ervoor zorgt dat de juiste waarden bij elkaar worden opgeteld. Je kunt de factuur natuurlijk zo complex en uitgebreid maken als je wilt, maar de basis die wij je bieden, stelt je in staat om in een handomdraai een factuur op te stellen op je iPad, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent. Thuis even oefenen is natuurlijk wel handig.

Numbers *****

Prijs: Gratis (bij recente iPad), anders € 9,99

Omvang: 243 MB

1 Document maken

Wanneer je Numbers hebt gestart, druk je op het plusteken linksboven om een nieuwe spreadsheet aan te maken. Je kunt dan kiezen voor een leeg document, maar je kunt ook een sjabloon selecteren. Het voordeel van een sjabloon (er is er ook eentje van een factuur) is dat je meteen klaar bent, het nadeel is dat je de factuur zelf niet hebt gebouwd en dus problemen minder snel kunt verhelpen. In deze workshop maken we uiteraard zelf een factuur.

2 Tabel verslepen

Het eerste dat we gaan doen is de tabel verslepen. Een groot deel van de factuur zal namelijk niet bestaan uit getallen, maar uit begeleidende tekst en het heeft geen zin om dat in de tabel te plaatsen. Helemaal linksboven in je spreadsheet, zie je een cirkel met een kleiner cirkeltje daarin. Wanneer je je vinger hierop houdt, kun je het werkblad verslepen. Versleep de tabel een stuk naar beneden, de precieze plaatsing komt later.

©PXimport

Versleep de tabel naar onderen om ruimte te maken voor tekst.

3 Bedrijfsinformatie

Vul nu de informatie in van het bedrijf (of de persoon) van waaruit je factureert. Dat kun je heel eenvoudig doen door rechtsboven op het plusteken te drukken, vervolgens op het tabblad met het een vierkantje en op Tekst in het menu dat verschijnt. Er verschijnt nu een tekstveld dat je naar eigen inzicht kunt invullen (bijvoorbeeld bovenin je bedrijfsnaam en daarna nog een veld met het woord factuur en je bedrijfsgegevens). Als je de tekst wilt opmaken, selecteer je de tekst en druk je op het pictogram met de kwast.

4 Logo toevoegen

Als je een logo hebt, kun je dat natuurlijk ook invoegen, in plaats van je bedrijfsnaam te typen. Dat werkt vrijwel op dezelfde manier. Druk rechtsboven op het plusje en dan op het pictogram met de ansichtkaart en selecteer de afbeelding uit je Filmrol of voeg hem toe vanuit iCloud. Sleep de afbeelding naar de gewenste plek en gebruik de hoeken om hem groter of kleiner te slepen. Ook een afbeelding kun je opmaken met het pictogram met de kwast, je kunt dan bijvoorbeeld kaders of transparantie kiezen.

©PXimport

In plaats van tekst, kun je ook een afbeelding gebruiken.

5 Klantgegevens

Nu moeten de gegevens van de klant aan wie je factureert er nog bij, en eventueel andere zaken zoals een projectnummer, factuurnummer enzovoort. Ook hiervoor kun je gewoon een tekstveld toevoegen. Helaas is het in Numbers op de iPad niet mogelijk om een automatisch optellend factuurnummer te laten genereren, dat zul je dus handmatig moeten aanpassen wanneer je de factuur van nieuwe gegevens voorziet. Versleep de tekstvelden totdat het er allemaal een beetje mooi uitgelijnd uitziet.

©PXimport

Vul de gegevens in van de klant aan wie je de factuur gaat sturen.

6 Kopregel opmaken

Tijd voor de kopregel van je factuur. Bedenk hoeveel kolommen je nodig hebt voor je factuur. Vul de waarden in die je wilt gebruiken, zoals Beschrijving, Aantal, Woordprijs, Totaalprijs (bijvoorbeeld in het geval van een factuur voor een schrijfklus). Druk op de eerste kolom en sleep het blauwe rondje naar de laatst ingevulde kolom. Druk nu op het pictogram met de kwast rechtsboven en kies in het tabblad Tabel de tabelstijl die je mooi vindt. Dit neemt je direct een hoop werk uit handen (want handmatig opmaken kan ook).

7 Factuurregels invullen

Nu kun je de regels gaan invullen. Onder Beschrijving vul je de beschrijving van de klus in. Onder Aantal vul je het aantal afgenomen producten in (waarbij producten dus woorden zijn in mijn geval) en onder Woordprijs vul je de productprijs (in mijn geval woordprijs in). De laatste cel laat je leeg, die wordt namelijk zo meteen automatisch berekend. Dit is overigens een goed moment om de tabel die we in stap 2 versleept hebben, mooi op maat te maken door overbodige rijen en kolommen te verwijderen.

©PXimport

Voorzien de factuur nu van de juiste gegevens en sleep de tabel op maat.

8 Notatie bepalen

Nu is het belangrijk dat je Numbers laat weten wat de waarden precies inhouden. Met de inhoud in de kolom Beschrijving hoef je niets te doen, dat is tekst, daar wordt geen berekening mee uitgevoerd. De inhoud van de kolom Aantal is echter een getal. Selecteer de cellen in deze kolom, en druk op het pictogram met de kwast, tabblad Notatie. Selecteer de waarde Getal als dit nog niet het geval is. Voor de cellen in de kolom Per stuk selecteer je de waarde Valuta.

9 Waarden optellen

Druk tweemaal op de eerste cel in de kolom Totaalprijs. Druk op het pictogram met het gelijk-teken. Druk nu op de eerste cel in de kolom Aantal, vervolgens op X en daarna op de eerste cel in de kolom Woordprijs. Druk nu op het groene vinkje in de formulebalk. Je ziet dat de uitkomst nu automatisch in de juiste cel wordt berekend.

©PXimport

Formules vul je in achter het gelijk-teken. De functie Som telt automatisch de waarden in de bovenliggende cellen bij elkaar op.

10 Subtotaal en BTW

Onder de laatste regel van je factuur, voer je het woord Subtotaal in. Druk tweemaal op de cel daarnaast en druk in het toetsenbord op Som. Als je ervoor zorgt dat die cel in de kolom Totaalprijs staat, weet Numbers welke waarden moeten worden opgeteld. Een rij lager typ je BTW, en in de cel daarnaast voer je het btw-percentage in. Daarna druk je tweemaal op de cel daarnaast (die weer in de kolom Totaalprijs valt). Druk op het gelijk-teken in de formulebalk, daarna op de cel met daarin het subtotaal, daarna op het X-teken en tot slot op de cel met daarin het btw-percentage.

11 Totalen

Nu nog zorgen dat subtotaal en de btw bij elkaar worden opgeteld, en de factuur is klaar. Het enige dat je daarvoor moet doen is in een regel onder btw het woord Totaal in te voeren, en in de kolom daarnaast (die in de kolom Totaalprijs valt) tweemaal op de lege cel te drukken en te kiezen voor Som (zie je deze optie niet, druk dan eerst op het gelijk-teken in de formulebalk). Je kunt het bereik van de optelsom verslepen, zodat je zelf bepaalt welke cellen bij elkaar worden opgeteld.

©PXimport

De functie Som gebruik je ook voor het berekenen van totalen.

12 Opslaan en delen

Je kunt nu nog een tekstveld toevoegen waarin je aangeeft wat de betaaltermijn is en waar het geld naartoe overgemaakt kan worden en dan ben je klaar. Je hoeft je factuur niet op te slaan, dat doet Numbers automatisch. Indien je een e-mailaccount hebt geconfigureerd op je iPad, kun je de factuur rechtstreeks vanaf je iPad versturen. Je doet dit door in de geopende factuur te drukken op het pictogram Delen rechtsboven en vervolgens te kiezen voor Stuur een kopie.

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

▼ Volgende artikel
Wat is headtracking bij hoofdtelefoons?
© JBL
Huis

Wat is headtracking bij hoofdtelefoons?

Bij hoofdtelefoons en draadloze oortjes kom je wel eens de headtracking-functie tegen. Wat is dit precies en wat kun je ervan verwachten?

In dit artikel hebben we het over headtracking, een functie die vooral te vinden is op duurdere hoofdtelefoons van merken als Apple en Bose. We vertellen je:

  • Wat headtracking is
  • Waarom het zo'n grote impact heeft
  • Wat het te maken heeft met ruimtelijke audio
  • Met welke content het werkt
  • Op welke toestellen je het vindt

Lees ook: Waarom de gehoortest van je koptelefoon écht verschil maakt

Wat is headtracking?

Headtracking is een functie die op steeds meer hoofdtelefoons en draadloze oordoppen opduikt. Het heeft één doel: je beter onder te dompelen in film, games en muziek. Dat gebeurt door je hoofdbewegingen te detecteren en compenserend geluid virtueel mee te bewegen. Je merkt het meteen als je het uitprobeert. Het uitleggen doet het vaak complexer overkomen, terwijl het even inschakelen op je hoofdtelefoon meteen duidelijk maakt wat het biedt.

Dankzij headtracking lijkt muziek of filmgeluid uit een vaste plaats in de kamer te komen. Als je bij het tv-kijken bijvoorbeeld je hoofd naar rechts draait, dan zullen de stemmen van acteurs naar je linkeroor verschuiven en geluidseffecten die zich links afspelen naar achter je. Kortom, het geluid is verankerd aan het scherm. Gebruik je een doorsnee koptelefoon zonder headtracking, dan zit het geluid altijd naast je oren.

Misschien lijkt headtracking niet echt een stap vooruit qua beleving. Maar het effect van headtracking wordt door veel mensen wél als heel groot ervaren.

Waarom heeft het een grote impact?

Headtracking werd oorspronkelijk ontwikkeld als deel van VR-technologie. Dat geluiden uit de omgeving onafhankelijk van jou gepositioneerd zijn, is immers even belangrijk als VR-graphics om je onder te dompelen in een virtuele wereld. Het komt allemaal neer op het effectiever misleiden van je brein.

Ons brein gebruik geluidsinformatie om een idee te krijgen van hoe een ruimte of omgeving eruitziet. Zonder dat we er bewust van zijn, weten we zo meteen waar een bepaald geluid vandaan komt. Denk aan een glas dat achter je op de grond valt of een deur die opent aan de zijkant van een kamer. Headtracking simuleert dat effect en zorgt ervoor dat wat je ziet levensechter overkomt.

©Audeze

De Audeze Maxwell is een hoofdtelefoon met headtracking die ook door creators wordt gebruikt.

Wat is de link met spatial audio?

Headtracking zorgt dus dat geluid op een natuurlijke manier vast in de ruimte wordt geplaatst. Het hangt wat van koptelefoon tot koptelefoon af, maar meestal beschouwt het systeem het scherm van je telefoon of tv als het geluidscentrum of 'voorzijde'. Overigens gaat het niet om de grote veranderingen, zoals wanneer je naar de persoon naast je kijkt wanneer hij of zij iets zegt. Het realismegevoel dat headtracking biedt tijdens het gamen en filmkijken komt door de kleine veranderingen in het geluid als je microbewegingen maakt met je hoofd. Dat doe je eigenlijk bijna doorlopend. 

In theorie kan headtracking ook werken met muziek in stereo, maar meestal is het een extra optie bij de spatial- of ruimtelijke audiofunctie in de app van je hoofdtelefoon. Je krijgt dus dikwijls de keuze tussen surroundgeluid dat met je meebeweegt of (net zoals bij een bioscoop) verankerd is aan een punt (het scherm).

Wanneer gebruiken?

Los van virtual reality-toepassingen, is headtracking vooral een aanrader bij het kijken naar een film op een groter scherm. Het effectiefst is het als je naar een tv op enkele meters afstand kijkt, omdat het ruime geluidsbeeld dan beter past bij het grotere beeld. Maar ook als je met headtracking kijkt naar een kleiner scherm tijdens een vlucht levert het meerwaarde op. Ook bij gaming is spatial audio samen met headtracking fijn. Wat dan weer minder is, is headtracking gebruiken terwijl je rondloopt en naar muziek luistert, omdat je brein dan te veel beweging moet verwerken.

©JBL

Via de Smart Case van de Tour Pro 3 kun je headtracking instellen tijdens een vlucht.

Het gebruiken met een tv of in-flight scherm gaat het vlotst met in-ears die komen met een slimmere case of koptelefoons die je bekabeld kunt aansluiten maar tegelijkertijd nog met de app kunt bedienen. De AirPods Pro en Max van Apple zijn ook heel spectaculair op dit vlak in combinatie met een Apple TV.

Op welke toestellen vind je het?

Voor headtracking moet je meestal bij duurdere modellen zijn, al komt het ook steeds vaker voor bij iets goedkopere koptelefoons. Samen met ruimtelijke audio (spatial audio) is het een extraatje dat vaak wordt aangehaald om te verklaren waarom een bepaald toestel een forser prijskaartje bezit. Nu goedkopere hoofdtelefoons en TWS'en steeds betere noise-cancelling krijgen, blijven er zo minder zaken over om een koptelefoon uit de hogere prijsklasse een meerwaarde te geven. Spatial audio en headtracking zijn de enige 'grote' functies die overblijven. 

©Sonos

De Sonos Ace-koptelefoon is uniek omdat het samenwerkt met een Sonos-soundbar, niet de tv.

Dat headtracking iets meer kost, valt te begrijpen. Het volgen van je hoofdbewegingen vereist extra sensors en ook relatief veel rekenkracht. Dit is waarom onder meer Apple en Sonos het continue berekenen van de vereiste geluidsveranderingen laten uitvoeren door een iPhone, iPad of Apple TV respectievelijk de Sonos Arc-soundbar. Bij weer andere merken, zoals Samsung of Oneplus, kun je het alleen gebruiken in combinatie met andere apparaten van hetzelfde merk.

Headtracking is een functie die je bovendien op heel wat gaming-headsets terugvindt, onder meer van HyperX en JBL.

Toch zijn er heel wat opties die merkonafhankelijk werken. Bij Bose, JBL en bij Sony vind je bijvoorbeeld verschillende hoofdtelefoons en draadloze in-ears met headtracking. De JBL Tour One M3 of Tour Pro 3 bijvoorbeeld, net als de populaire Sony WH-1000XM5 en WF-1000XM5's.  

 Kijk wel goed op de website van een fabrikant als je een koptelefoon overweegt, want niet iedereen gebruikt het woord 'head tracking'. Neem nu Bose: dat merk spreekt over Immersion of Immersive Audio, met de opties 'Still' en 'Motion'. Bij het kiezen van een nieuwe headset kan het dus nodig zijn om je even goed in de specificaties te verdiepen.