Dit zijn de beste apps voor fotografen

© PXimport

Dit zijn de beste apps voor fotografen

Geplaatst: 25 april 2021 - 08:47

Aangepast: 14 december 2022 - 10:29

Redactie ID.nl

Voor goede fotografie heb je natuurlijk gevoel nodig voor de beste invalshoek en timing. En niet te vergeten: een zekere dosis geluk. Dat laatste kun je tot op zekere hoogte afdwingen. Er zijn talloze apps die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van de beste spots en het mooiste licht. De beste apps voor fotografen zetten we op een rij.

Veel smartphones bieden een goede camera, maar voor het serieuze werk gaat er weinig boven een echte camera. Maar vergeet zeker je smartphone niet als je op pad gaat om te fotograferen. Je kunt er namelijk heel veel informatie uit halen, die je helpt het beste fotomoment te kiezen. Om te beginnen moet je altijd bewust zijn van het licht. Een foto-app kan je hierbij helpen: die vertel je precies waar de zon staat en waar en wanneer deze ondergaat. Je kunt zelfs fotomomenten plannen die maar een kort gedeelte van het jaar mogelijk zijn, omdat bijvoorbeeld de positie van de zon dan precies klopt. Ook heel nuttig zijn de tijden voor de zogeheten blauwe of gouden uurtjes. Dit zijn de momenten rond de overgang tussen dag- en nachtlicht waarop de lucht een bijzondere kleur krijgt. En natuurlijk zijn het weer, de getijden en de lichtvervuiling zaken waarmee je in bepaalde situaties rekening moet houden.

PhotoPills

Ook The Photographer’s Ephemeris geeft inzicht in de stand van de zon en de maan.

© PXimport

We beginnen met een alles-in-één-gereedschapskist: de app PhotoPills, beschikbaar voor Android (10,99 euro) en iOS (10,99 euro). De app wordt ook wel het Zwitserse zakmes voor de fotograaf genoemd. Je krijgt een berg informatie en tools om je fotosessies te plannen. De app is daardoor wel wat overweldigend in het begin.

De gereedschappen, pills genoemd, staan op het betreffende tabblad voor je klaar. Zo kun je bijvoorbeeld voor elke positie en moment alle relevante tijden zien van onder andere de zonsopgang en -ondergang en de gouden en blauwe uurtjes. Bij elk onderdeel kun je via een tabblad ook de augmented reality-weergave openen. Daarmee is de baan van de zon heel precies te zien, geprojecteerd bovenop het beeld van de camera. Voor de maan en de Melkweg zijn dergelijke gedetailleerde gegevens eveneens beschikbaar. Je kunt via een planner precies uit laten rekenen op welke dag en tijd de hemellichamen een specifieke plek hebben.

De app biedt verder handige rekenhulpjes voor bekende camera’s. Zo kun je de exacte scherptediepte voor een combinatie van camera en lens bij een bepaald diafragma en bij een specifieke afstand tot een onderwerp laten uitrekenen. Je kunt ook uitrekenen hoe lang de sluiter open mag staan voordat de sterren in strepen veranderen. De appstores staan overigens vol met vergelijkbare rekenmachines voor scherptediepte, ook wel dof genoemd (depth of field).

De app bevat ook nog meer dan tienduizend interessante fotospots in de wereld, waaronder uiteenlopende plekken in Nederland. We hebben nog (lang) niet alle mogelijkheden van PhotoPills aangestipt. 

Op de website vind je uitgebreide achtergrondartikelen en instructievideo’s waarin tot in detail wordt uitgelegd hoe je de app kunt benutten voor het maken of plannen van specifieke foto’s.

Speciaal moment plannen

Photographer’s Ephemeris

The Photographer’s Ephemeris (TPE) is een bekend en vertrouwd hulpje voor de fotograaf die op het juiste moment op de juiste plek wil zijn. De app laat precies zien op welke plek de zon of maan staat en hoe het licht valt op elke gewenste plek op de wereld. De webapp is gratis en maakt gebruik van Google Maps.

Je kiest een bepaalde datum of tijd (standaard ingesteld op vandaag) en kunt een locatie opzoeken of aanwijzen op de kaart. Lijnen op de kaart laten onder meer zien waar de zon opkomt. PhotoPills kent een grotendeels vergelijkbare aanpak, maar is wel een stuk veelzijdiger. De mogelijkheden van The Photographer’s Ephemeris zijn daarentegen een stuk eenvoudiger te doorgronden.

Overigens is ook een app voor smartphone en tablet beschikbaar. De versie voor iOS (10,99 euro), die werkt op iPhone en iPad, is zeker een aanrader. De goedkopere versie voor Android (3,19 euro) blijkt helaas een ondergeschoven kindje.

Dit zijn de beste apps voor fotografen-15082296

© CIDimport

Sun Surveyor

Voor de liefhebber zijn er nog meer alternatieven voor het zichtbaar maken van de stand en baan van de zon en de maan. Sun Surveyor Pro is een van de betere, zeker wat het visuele aspect betreft. Een sterk onderdeel is bijvoorbeeld de interactieve street view-kaart met augmented reality-projecties.

Er zijn meer toepassingen voor dit soort apps. Denk aan het vinden van de beste campingplek in de zon of juist in de schaduw, of het inschatten van de effectiviteit van je zonnepanelen. Een makelaar, architect of hovenier kan ook veel aan zulke informatie hebben. De app is beschikbaar voor Android (8,49 euro) en iOS (10,99 euro). Er is ook een beperktere gratis versie.

Light Pollution Map

Dit zijn de beste apps voor fotografen-15082296

© CIDimport

Wie sterren wil kijken of fotograferen doet dat natuurlijk het liefst zonder lichtvervuiling. Dat is in het dichtbevolkte Nederland nog knap lastig. Een derde van de mensen op aarde ziet in de nacht sowieso de Melkweg niet door de nevel van kunstlicht. Voor een handige kaart met lichtvervuiling surf je naar www.lightpollutionmap.info.

Uiteraard zijn er ook apps die zulke informatie prijsgeven. Een aanrader is de app Light Pollution Map. Die opent met een doeltreffende lichtvervuilingskaart die moeiteloos de echt donkere gebieden in je omgeving prijsgeeft. Er is wel altijd een internetverbinding nodig. Via de kaart kun je thuis alvast naar elke plek ter wereld navigeren en in- of uitzoomen.

De app biedt ook de nodige tools voor astronomie en astrofotografie. Een minpunt is de wat gedateerde gebruikersinterface. De app is beschikbaar voor Android en iOS en op beide platforms gratis. Wel is een deel van de functies alleen tegen betaling beschikbaar via in-app-aankopen.

Klara

Het weer speelt vooral bij natuurfotografie een belangrijke rol. Een mooie weerspiegeling in het water werkt bijvoorbeeld alleen als het niet te hard waait. Speciale weersomstandigheden als mist, een regenboog of blikseminslag kunnen helpen om een bijzondere sfeer neer te zetten. Het is handig als je veel over het weer begrijpt, zodat je alleen naar de lucht hoeft te kijken om een inschatting te maken. Maar er zijn ook apps die je helpen om beter in te spelen op het weer en de veranderende omstandigheden. Hoe meer details hoe beter.

Het compleetst is de app WeatherPro. Die biedt gedetailleerde informatie over onder andere de temperatuur, de hoeveelheid wind, het aantal uren zon, de bewolkingsgraad en ook de dauwpunttemperatuur om mist te voorspellen. Je kunt deze app nog gebruiken, maar WeatherPro gaat binnenkort wel stoppen. Een aanrader als alternatief is de erg toegankelijke app Klara die gegevens van het bekende en betrouwbare www.yr.no gebruikt. Via overzichtelijke grafieken geeft de app inzicht in de temperatuur, wind, bewolking en neerslag(kans). Met de tijdbalk aan de onderkant kun je naar een ander moment scrollen. Via het menu zijn ook voorspellingen voor de lange termijn op te vragen. Minpuntje is dat de app niet de compleetste is.

Clear Outside

Voor natuurfotografie is het vooral heel praktisch om een beeld te hebben van de bewolking. Hierin schieten veel apps tekort. Een praktische app voor dit doel is Clear Outside, gratis beschikbaar voor Android en iOS. De app geeft via overzichtelijke tabellen inzicht in onder andere de bewolking. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in lage, middelhoge en hoge bewolking.

Ook details als mist, zicht, windsnelheid, temperatuur, vochtigheid en de kans op regen staan in de tabel. Alle gegevens blijken behoorlijk accuraat. De app zelf is helaas wel verouderd. Als alternatief kun je voor dezelfde gegevens ook altijd de website www.clearoutside.com bezoeken.

Dit zijn de beste apps voor fotografen-15082296

© CIDimport

GPS Logger

Luxere camera’s zijn al voorzien van gps om de locatie van een foto te kunnen bewaren in het bestand zelf. Mist je camera die luxe, dan kun je natuurlijk een smartphone gebruiken om je locatie te volgen en te loggen gedurende de tijd dat je op stap bent. Thuis kun je dan alsnog de locatie toevoegen aan foto’s. Dit wordt ook wel geotaggen genoemd.

Via het logbestand kan, geholpen door de datumstempel van de foto, precies worden bepaald waar je op dat moment was. Zorg wel dat de klok van de camera precies goed staat om geen verschillen te krijgen. De gratis en opensource-app GPS Logger voor Android zorgt hoofdzakelijk voor het maken van het logbestand. Op de pc kun je daarna een programma als Lightroom, GPicSync of Photo Mechanic gebruiken voor het daadwerkelijke geotaggen.

Het logbestand kun je natuurlijk ook gebruiken om bij thuiskomst nog eens te zien welke route je hebt afgelegd. Je kunt hiervoor ook Runkeeper gebruiken. Of, als je een uitgebreidere optie zoekt, het bekende ViewRanger. Die app maakt ook het volgen van bestaande routes of het navigeren naar waypoints (speciale plaatsen) mogelijk.

Het Getij

Ga je fotograferen aan de kust, dan is het nuttig om de getijden te controleren. Zeker op plekken waar het verschil tussen eb en vloed groot kan zijn. De gratis app Het Getij laat voor Nederland, de Noordzee en het binnenwater de astronomische getijverwachting en de actuele waterhoogtemetingen op alle 207 meetpunten van Rijkswaterstaat zien.

De betaalde Pro-versie (2,49 euro) is advertentievrij en geeft wat extra mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het plannen van trips op langere termijn. Je kunt de getijdata tot een half jaar in de toekomst zien. Ben je meer geïnteresseerd in locaties in het buitenland? Dan kunnen we Getijden aanraden. Of Getijden in de buurt, ook wel bekend als Tides Near Me, die zulke gegevens ook via een website prijsgeeft: www.tidesnear.me.

Dit zijn de beste apps voor fotografen-15082296

© CIDimport

ViewBug

Heb je inspiratie nodig voor de beste fotospots? Internet bevat diverse fotogemeenschappen waarvan ViewBug een van de bekendste is. Je kunt de website via een browser bezoeken, maar er is ook een prima app voor zowel Android als iOS.

Fotografen, zowel amateurs als professionals, laten op ViewBug hun mooiste creaties zien. Er worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd met uiteenlopende thema’s. Daar kun je zelf aan deel nemen. Er zijn prijzen voor de hoogst gewaardeerde foto’s. Je kunt bij dit soort gemeenschappen niet alleen inspiratie opdoen, maar ook advies van andere fotografen inwinnen over je foto’s.

Met 500px heeft ViewBug een stevige concurrent. Ook Fstoppers, GuruShots en Flickr zijn een bezoekje waard. Handig van Flickr is dat je foto’s op een landkaart kunt bekijken, zodat je precies ziet waar ze zijn genomen. Ideaal om inspiratie op te doen voor je volgende fototrip.

App voor je camera

Het hangt een beetje af van je camera, maar de kans is groot dat hiervoor een app beschikbaar is. Vrijwel elk cameramerk heeft wel zo’n app. Daarmee kun je de camera bijvoorbeeld koppelen aan de smartphone, die daarna als een soort afstandsbediening werkt. Dat kan alleen al voor het bedienen van de camerasluiter erg goed van pas komen, zeker als de camera onaangeroerd op een statief moet staan.

Ook kun je op afstand instellingen wijzigen of zelfs zien wat je fotografeert. Vooral voor zelfportretten is dat erg praktisch. Verder kun je doorgaans foto’s overzetten naar de smartphone om ze te beoordelen en eventueel te bewerken of delen.

Dit zijn de beste apps voor fotografen-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten