ID.nl logo
Deze 20 nuttige accessoires maken meer van je smartphone
© PCH.Vector - stock.adobe.com
Huis

Deze 20 nuttige accessoires maken meer van je smartphone

Met een smartphone heb je in feite een pocketcomputer op zak, want je kunt er een heleboel mee doen. Wel heb je voor sommige taken aanvullende accessoires nodig. Ben je bijvoorbeeld vaak op reis, dan mag een powerbank met voldoende capaciteit niet ontbreken. En zo kan voor actieve mensen een speciale armband of telefoonhouder voor op het fietsstuur goed van pas komen. In dit artikel lees je welke smartphone-accessoires de moeite waard zijn.

Welke smartphone-accessoires de moeite waard zijn? Wij vertellen je het in dit artikel. Wat te denken van:

  • Een powerbank
  • Een stevige backcover
  • Een statiefje om stabiele foto's en video's te kunnen maken
  • Een houder voor om je arm, buik, aan je stuur of in de auto

Ook leuk als het geen kerst is: De leukste tech-cadeaus voor onder kerstboom, voor jou uitgezocht

6x Powerbanks

Xtorm Fuel Series 4 (FS402)

Weinig dingen zijn zo vervelend als een smartphone met een lege accu. Met een powerbank laad je het mobiele toestel altijd en overal op. Dit breed verkrijgbare exemplaar van Xtorm is aantrekkelijk geprijsd. De meeste (web)winkels verkopen het product ruimschoots onder de hierboven vermelde adviesprijs. Dankzij een ruime capaciteit van 20.000 mAh kun je vrijwel elke smartphone een paar keer opladen. Naast twee reguliere usb-poorten heeft de behuizing ook een usb-c-aansluiting van 20 watt; daarmee geef je het toestel vlot een verse lading energie.

Anker 737 PowerCore

Zoek je een luxe mobiele oplader, dan is de Anker 737 PowerCore een goede keuze. Je leest op het geïntegreerde display eenvoudig het resterende batterijpercentage af en je kunt zien met welk vermogen deze powerbank aangesloten apparaten oplaadt. Een groot pluspunt is het maximale uitgangsvermogen van maar liefst 140 watt. Naast een smartphone en tablet kun je desgewenst ook een laptop opladen. De behuizing telt twee usb-c-poorten en een reguliere usb-aansluiting. Deze krachtige powerbank heeft een riante laadcapaciteit van 24.000 mAh.

Belkin BoostCharge Power Bank 10K

Deze prijsvriendelijke powerbank van Belkin neem je moeiteloos overal mee naartoe. De behuizing meet namelijk slechts 6,83 × 13,2 × 15,8 centimeter en weegt maar 222 gram. Hij past dus makkelijk in je jaszak. Onder de motorkap bevindt zich een oplaadbare batterij van 10.000 mAh. Met behulp van twee usb-a-poorten en een usb-c-aansluiting laad je tot drie apparaten tegelijk op. Neem hiervoor wel even de tijd, want het totale uitgangsvermogen bedraagt slechts 15 watt. Dit product is in de kleuren zwart, blauw en roze verkrijgbaar.

Sandberg Solar 4-Panel Powerbank 25000

Wie regelmatig op afgelegen plekken komt, kan van deze bijzondere powerbank veel profijt hebben. Er is namelijk een opvouwbaar zonnepaneel bijgesloten, zodat je de inwendige accu van 25.000 mAh middels zonne-energie kunt opladen. Nuttig voor locaties zonder netstroom. Houd wel rekening met extra ballast, want het pakket weegt bijna een kilo. Achter een klepje zitten twee conventionele usb-uitgangen en een usb-c-poort verstopt. Met behulp van de indicatielampjes aan de zijkant van de weerbestendige behuizing kun je de resterende batterijlading in de gaten houden.

Realpower PB-10000 Solar

De Realpower PB-10000 Solar is een goedkope powerbank met een geïntegreerd zonnepaneel. Tijdens zonovergoten dagen kun je hiermee de interne accu van 10.000 mAh opladen. Bijladen via netstroom is overigens ook mogelijk; de fabrikant levert hiervoor een usb-c-kabel mee. Je ziet aan de blauwe indicatielampjes voor hoeveel procent de inwendige batterij is gevuld met energie. De behuizing bevat drie verschillende poorten, namelijk usb-a, usb-c en micro-usb. Leuke extraatjes zijn de geïntegreerde ledlamp en het Qi-plateau. Met laatstgenoemde optie kun je geschikte smartphones draadloos opladen.

Hama Power Pack Supreme 24HD

Als je een powerbank met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoekt, is de Hama Power Pack Supreme 24HD wellicht een optie. Deze mobiele lader heeft een capaciteit van 24.000 mAh. Niet gek voor een product waarvan de vraagprijs bij diverse verkooppunten onder de veertig euro ligt. Via twee gewone usb-poorten en een usb-c-aansluiting laad je maximaal drie apparaten tegelijk op, bijvoorbeeld een smartphone, draadloze hoofdtelefoon en smartwatch. Vanwege de bescheiden omvang van 15,3 × 7,5 × 2,8 cm neem je dit apparaat makkelijk mee. Bovendien weegt deze krachtige powerbank nog geen halve kilo.

4x Stevige backcovers

Otterbox Defender Series (XT)

Heb je een dure Apple iPhone of Samsung Galaxy, dan kun je het apparaat met een Otterbox Defender Series-hoesje beschermen. De fabrikant ontwikkelt deze zogeheten backcover voor verschillende typen smartphones van de genoemde merken. Vanwege de dikke randen overleeft jouw toestel hoogstwaarschijnlijk een val van één à twee meter hoog. De achterkant bevat een riemclip die je ook als standaard kunt gebruiken.

Urban Armor Monarch Pro Kevlar-serie

Met dit stoere opvallende hoesje van Urban Armor trek je beslist de aandacht. De Monarch Pro Kevlar-serie bestaat uit vijf lagen die een iPhone of Samsung Galaxy-toestel optimaal beschermen. Zo is er onder meer kevlar-weefsel, metaal en rubber in de backcover verwerkt. Deze beschermingslagen vangen een onverhoopte val probleemloos op. Afhankelijk van het gekozen exemplaar is er mogelijk een magnetische module geïntegreerd. Handig voor het geval je de smartphone draadloos wilt opladen. 

Spigen Liquid Crystal

Als je jouw smartphone mooi vindt, is het eigenlijk zonde om het design achter een hoesje te bedekken. Dé oplossing hiervoor is deze transparante backcover van Spigen. De Liquid Crystal is verkrijgbaar voor verschillende modellen van Apple en Samsung. De backcover beschermt het toestel vooral tegen vuil en krassen. Heb je liever een hoesje met een goede valbescherming, dan kun je beter een van de andere producten op deze pagina overwegen.

Supcase Unicorn Beetle Pro

Wil je een stevige backcover voor een betaalbare prijs, dan is de Supcase Unicorn Beetle Pro een prima keuze. De fabrikant ontwikkelt het product voor toestellen van Apple, Samsung en Google. Dit hoesje van onbuigzaam polycarbonaat beschermt jouw smartphone tegen vallen en stoten, en de ingebouwde screenprotector voorkomt krassen. De achterzijde heeft een uitklapbare standaard, zodat je het mobiele apparaat eenvoudig kunt neerzetten. Afhankelijk van het smartphonemodel heb je keuze uit verschillende kleuren.

Supcase Unicorn Beetle Pro

Stevige backcover voor de Google Pixel 7 Pro

3x Statieven

Rollei Smartphone Tripod Traveler

Dit betaalbare statief is bij uitstek geschikt om met een smartphone stabiele video-opnames en onbewogen foto’s te maken. Aan de hand van drie telescopische poten bepaal je eenvoudig de gewenste hoogte tot een maximum van 1,2 meter. Eenmaal ingeklapt meet de behuizing slechts 38,5 centimeter hoog. In combinatie met een bescheiden gewicht van 600 gram neem je dit hulpstuk moeiteloos mee, eventueel in de bijgesloten hoes. Verder heeft de statiefkop een geïntegreerde waterpas, zodat de horizonlijn van films en kiekjes helemaal recht is. Rollei levert een compacte bluetooth-afstandsbediening mee, zodat je op afstand de sluitertoets van de smartphone kunt activeren.

Joby GripTight GorillaPod Stand PRO

De Joby GripTight GorillaPod Stand PRO is vanwege zijn geringe omvang en gewicht ideaal voor reislustige personen. Aan de hand van drie flexibele poten zet je het statief op elke ondergrond stabiel neer. Bovendien kun je de poten ook nog om een hek of paal klemmen. Zodra de smartphone in de universele houder zit geklemd, kun je het beeld desgewenst een kwartslag draaien. Je gebruikt hiervoor de knop aan de achterzijde. Zo kun je bepalen of je beelden in portret- of landschapsmodus wilt vastleggen. Tot slot kun je het statiefhoofd ook nog draaien en kantelen.

Sennheiser MKE 200 Mobile Kit

Vanwege de goede videokwaliteit van hedendaagse smartphonecamera’s heb je voor het opnemen van (semi-)professionele vlogs bijna geen aanvullende apparatuur meer nodig. Alleen het opgenomen geluid klinkt vaak wat blikkerig. De Sennheiser MKE 200 Mobile Kit is hiervoor een doeltreffende oplossing. Je bevestigt je smartphone via de geïntegreerde klem op het statief en sluit vervolgens de aanwezige microfoon aan. Je gebruikt hiervoor de meegeleverde audiokabel. De geluidskwaliteit gaat er dankzij de kwalitatieve shotgunmicrofoon flink op vooruit. Daarnaast zorgt het statief voor stabiele opnames zonder schokken. Een windkap en opbergetui zijn bij dit product inbegrepen.

4x Sporten

Maclean MC-773

Als je een hardloop-, wandel-, fiets- of mountainbikeroute wilt filmen, is deze prijsvriendelijke borstband een handig hulpmiddel. Je klemt een smartphone in de universele houder, waarna je voorafgaand aan het trainingsrondje de video start. Zo nodig kun je de houder nog omhoog of omlaag kantelen. De riem is verstelbaar, zodat elke sporter dit ‘harnas’ kan dragen. Mooi meegenomen is dat de Maclean MC-773 compatibel is met actiecamera’s van GoPro.

FlipBelt Zipper

Wie regelmatig buiten sport, zal het probleem herkennen: waar laat je toch die (auto)sleutels, pasjes en smartphone? Bovendien wil je voor langere workouts wellicht ook voeding en water meenemen. FlipBelt heeft daar iets op bedacht. Deze sportriem bevat meerdere openingen voor al je spullen. Er is ook een ritsvak, zodat je belangrijke zaken niet kunt kwijtraken. Volgens de fabrikant gaat de boel niet stuiteren, zodat je ongestoord kunt trainen. De FlipBelt Zipper is in verschillende maten en kleuren te koop.

Mobiparts Comfort Fit Sport Armband

Op het web wemelt het van allerlei spotgoedkope universele sportarmbanden. Toch is het in de praktijk comfortabeler om een specifiek exemplaar voor jouw toestel te kopen. Je voorkomt daarmee dat de smartphone gaat schuiven of knellen. Mobiparts ontwikkelt zijn Comfort Fit Sport voor diverse modellen van Apple, Samsung, Motorola, Google, Oppo, Xiaomi en Huawei. Deze sportarmband heeft een dunne transparante laag, zodat je onderweg het touchscreen probleemloos kunt bedienen. Daarnaast is er ook nog een opbergvak voor een sleutel aanwezig.

Sunslice Cyclotron

Fietsers en mountainbikers kunnen veel profijt van deze smartphonehouder hebben. Je monteert de Sunslice Cyclotron op het stuur en klemt jouw toestel vervolgens vast. Zo kun je eenvoudig de juiste fietsroute volgen en/of sportieve prestaties meten. Bedenk wel dat tijdens het navigeren de smartphone sneller leegloopt, maar daar heeft Sunslice iets op bedacht. In de Cyclotron is namelijk een powerbank van 5000 mAh geïntegreerd, waardoor je het mobiele toestel onderweg kunt opladen. Daarnaast heeft deze telefoonhouder een ledlamp.

Sunslice Cyclotron

Multifunctionele telefoonhouder

3x Autohouders

ACT AC9010

Deze breed verkrijgbare telefoonhouder kun je op verschillende manieren in de auto bevestigen, namelijk op het dashboard, luchtrooster of voorruit. Houd je de smartphone voor de ACT AC9010, dan gaan de klemmen vanzelf open. Dat werkt via een sensor. Je kunt het toestel met één hand vastmaken, want de klemmen gaan ook weer vanzelf dicht. Een andere nuttige functie is de ondersteuning voor draadloos opladen via het Qi-protocol. Zodra je een geschikte smartphone in de houder plaatst, start direct het laadproces. Dankzij de kogelconstructie aan de achterzijde kun je in portret- of landschapsmodus navigeren.

Kenu Airframe+

De Kenu Airframe+ is een simpele telefoonhouder die je op het ventilatierooster kunt monteren. Aan de achterkant bevindt zich namelijk een roosterklem, waardoor het hulpstuk stevig vastzit. Aan de hand van een schuifsysteem is er plaats voor elke smartphone van maximaal 6 inch. Beide klemmen hebben een afwerking van rubber, waardoor jouw smartphone onderweg niet beschadigd raakt. Verder bevat deze betaalbare houder een rotatiefunctie; zo bepaal je zelf of je het toestel staand of liggend wilt positioneren.

Baseus SUYZD-01

Vind je een telefoonhouder met klemmen maar niets? Wie weet is deze magnetische smartphonehouder dan iets voor jou. De Baseus SUYZD-01 is voorzien van een plakstrip waarmee je hem op het dashboard bevestigt. Verder bevat de productdoos een aluminium plaatje, dat je rechtstreeks op de smartphone plakt. Dankzij de magnetische verbinding is het vast- en losmaken van het toestel een fluitje van een cent. Aan de hand van de kogelconstructie kun je de hoek naar eigen wens aanpassen.

Baseus SUYZD-01

Magnetische smartphonehouder
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo Reno 13 Pro – Speelt op safe
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Reno 13 Pro – Speelt op safe

Met de Oppo Reno 13 Pro zet het Chinese merk een nieuwe middenklasser in de markt met een fors (advies)prijskaartje van 799 euro. Voor dat bedrag zou je een unieke ontwerp, verbeterde prestaties, camera's van hoog niveau en handige AI-functies in huis halen. Is dat ook zo?

Goed
Conclusie

Er is niet echt iets waar de Oppo Reno 13 Pro in uitblinkt. Voor deze prijs — en vaak minder — doen andere smartphones het op meerdere vlakken beter. De Honor 200 (vergelijkbaar geprijsd) heeft een beter camerasysteem. De OnePlus 13R (ook ongeveer even duur) biedt een betere processor én fijnere software. En de Nothing Phone (3a) levert gewoon een goede ervaring voor de helft van het bedrag. We kunnen dan ook weinig bedenken waarom je juist voor deze Oppo zou kiezen. Niet omdat het toestel slecht is, dat niet.Het scherm is mooi, de processor presteert prima bij dagelijks gebruik en wordt niet warm, en de batterijduur is ruim voldoende. Maar echt overtuigen doet het nergens. Alles voelt braaf, veilig, degelijk. Onderwaterfotografie maakt deze telefoon nog enigszins onderscheidend, maar of dat veel mensen over de streep trekt? Wij vragen het ons af.

Plus- en minpunten
  • Prachtig oled-scherm
  • Capabele processor
  • Oplaadsnelheid
  • Comfort en gewicht
  • Uniek ontwerp
  • AI-opties werken niet allemaal in Nederland
  • Camerasysteem kan beter
  • Updatebeleid kan scherper
  • Flink aan de prijs
  • Doet niet echt iets unieks

Het toestel kost dus bijna 800 euro en bevindt zich daardoor in een soort subpremiumsegment: hoge middenklassers die net geen high-end smartphone-ervaring aanbieden. Onder meer de eerder in 2025 uitgebrachte OnePlus 13R bevindt zich in dat segment. Dat toestel heeft een adviesprijs van 749 euro, maar is soms al met 50 euro korting te koop. Het is een belangrijke concurrent van de Oppo Reno 13 Pro, ook al gooien beide toestellen het net over een andere boeg. De een let op prestaties, de ander meer op design en camera's.

Beide toestellen komen uit dezelfde stal. Oppo en OnePlus zijn namelijk zustermerken, die een hoop technologie, concepten en patenten delen. Vanuit bedrijfsperspectief geen verkeerd idee, maar dat levert in de praktijk nogal homogene ervaringen op. Ook al vallen de Oppo Reno 13 Pro en OnePlus 13R in dezelfde categorie, toch verschillen ze op belangrijke vlakken van elkaar. Daardoor kunnen bepaalde onderdelen doorslaggevend zijn. En dan heb je ook nog midrangers die voor 400 euro of minder te koop zijn – dat soort rivalen eisen eveneens je aandacht op.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Belangrijke details

Het punt is: de markt voor middenklassers is complex. We hebben gemerkt dat je echt niet diep in de buidel hoeft te tasten voor een goede smartphone. Dus waarom zou je dan 800 euro betalen als het ook met de helft lukt? Dan gaan details meespelen. Zoals altijd geldt dat het er maar net aan ligt wat voor dingen je belangrijk vindt. OnePlus concentreert zich met name op prestaties en schone software, terwijl Nothing het moet hebben van een uniek ledsysteem en de nieuwe Essential-knop. Oppo richt zich dan weer op ontwerp, camera's en AI-functies.

Het ontwerp is duidelijk een van de speerpunten van de Oppo Reno 13 Pro. Dit is een van lichtste en dunste smartphones binnen zijn marktsegment. Daarnaast is er een stevig aluminium frame dat het toestel een duurzaam karakter geeft. De versie die wij hebben getest heeft een soort parelmoerafwerking die, wanneer het licht er goed op schijnt, een halve vlinder laat zien. Dat unieke effect verdwijnt zodra je er een hoesje omheen doet. We willen niet al te cynisch klinken, want het ziet er echt prachtig uit – maar dat is wel de realiteit.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Onder water foto's maken

Een ander, praktischer element dat we kunnen waarderen aan de Oppo Reno 13 Pro is dat het toestel voorzien is van een IP68- en IP69-certificaat. Daardoor kun je het toestel onderdompelen in het water en zal het zelfs een 'aanval' van een hogedrukspuit overleven. Om dit allemaal kracht bij te zetten, heeft Oppo camera-opties voor onder water geïntroduceerd. Je kunt nu moeiteloos foto's maken wanneer je in zoetwater zwemt. Je moet de functie dan nog wel even activeren, maar deze handige optie hebben we tot op heden nergens anders aangetroffen. Wanneer je de optie aanzet, reageert het amoledscherm voorop niet meer op input. Je maakt dan foto's met de knoppen aan de zijkant.

Het display is 6,83 inch groot en heeft een hoge resolutie van 1272 bij 2800 pixels; in beide gevallen een vooruitgang ten opzichte van de voorganger van dit toestel. De maximale helderheid is hoog genoeg voor zonnige dagen, de beeldverversing stelt met 120 Hertz eveneens niet teleur en de kleuren komen over het algemeen goed tot hun recht. Nee, over het beeldscherm van de Oppo Reno 13 Pro hebben we niets te klagen.

©Wesley Akkerman

7x zoom.

Voldoende kracht

Het systeem wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 8350-chipset. Die zit qua prestaties in tussen de processor in de Nothing Phone (3a) (aan de lage kant) en OnePlus Nord 4 (aan de hoge kant in). Hoewel dit voldoende krachtig is voor dagelijkse taken, haal je dus niet de beste processor van middenklassers in huis. Scrollen, multitasken, mailen, bellen, berichten versturen – het gaat allemaal van een leien dakje. Echter, bij intensief gebruik kan het toestel nogal warm worden, maar gelukkig wordt het nooit oncomfortabel heet.

Ook wordt het systeem niet onnodig dichtgeknepen om batterijduur te besparen. Met 12 GB aan werkgeheugen is er genoeg ram voor de meeste multitaskingtaken, terwijl minimaal 256 GB aan opslagruimte ruimte biedt aan een grote hoeveelheid apps, foto's en video's. Maar in tegenstelling tot het model van vorig jaar kun je dit keer géén microSD-kaart gebruiken. De accu is er wel op vooruitgegaan. Die heeft met 5800 mAh 800 mAh meer vermogen. Opladen zou daarnaast niet langer dan een uurtje in beslag moeten nemen. Dat is een prima score.

3,5x zoom.

2x zoom.

0,6x zoom.

Herhaling van zetten

Op het gebied van software zien we dat Oppo de zetten van de Reno 12 Pro herhaalt. Het toestel draait op Android 15, met daaroverheen het ColorOS. Die softwareschil zorgt ervoor dat alles een beetje op iOS lijkt en dat je toegang krijgt tot de Slimme zijbalk. In die balk tref je recent gebruikte apps en enkele gen AI-functies aan. Met de generatieve AI-opties kun je pagina's samenvatten, teksten laten voorlezen en meer – maar die onderdelen werken nog altijd niet in het Nederlands. Daarnaast zijn er de standaard bewerkopties voor foto's.

Daarmee bedoelen we dat je onderdelen uit foto's kunt verwijderen en de achtergelaten leegte kunt laten opvullen. Dat gaat het systeem relatief goed af, maar perfect is het niet. Ook is het mogelijk beelden op te fleuren of een andere stijl mee te geven, en kun je natuurlijk ultieme groeps-selfies maken waarbij iedereen dezelfde kant op kijkt. Je hoeft dit keer geen Oppo-account te gebruiken, maar moet wel akkoord gaan met de dataverwerking. Het updatebeleid van drie Android-upgrades en vier jaar aan updates is helaas standaard en mager te noemen.

7x zoom.

3,5x zoom.

2x zoom.

Zeven keer optisch inzoomen

Boven die prachtige halve vlinder op de achterkant zit een cameramodule die drie lenzen huisvest. Zowel de hoofdcamera als telelens beschikt over vijftig megapixel en optische beeldstabilisatie. De derde lens, een groothoekvariant, biedt acht megapixel. Over de hoofd- en telelens zijn we nog te spreken. Het systeem kan tot zeven keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Details en kleuren blijven bewaard, zeker in omgevingen waarbij er voldoende licht is. Andere zaken gaan helaas toch minder goed. De groothoeklens kunnen we het beste omschrijven als 'redelijk'; deze lens maakt bijzonder onopvallende foto's.

Het complete systeem is prima in staat kekke kiekjes te maken voor sociale media. Maar als je er iets meer uit wilt halen, dan raden we aan de professionele modus te gebruiken. Dan kun je iets meer invloed uitoefenen op de beeldkwaliteit. Natuurlijk ben je wel beperkt door dit camerasysteem, maar wellicht levert het net wat betere beelden op dan in de standaardmodus. De Honor 200 Pro presteert veel beter op fotografievlak.

1x zoom.

0,6x zoom.

Oppo Reno 13 Pro kopen?

Er is niet echt iets waar de Oppo Reno 13 Pro in uitblinkt. Voor deze prijs — en vaak minder — doen andere smartphones het op meerdere vlakken beter. De Honor 200 (vergelijkbaar geprijsd) heeft een beter camerasysteem. De OnePlus 13R (ook ongeveer even duur) biedt een betere processor én fijnere software. En de Nothing Phone (3a) levert gewoon een goede ervaring voor de helft van het bedrag. Leuk die vlinder op de achterkant, maar daar win je natuurlijk geen oorlogen mee.

We kunnen dan ook weinig bedenken waarom je juist voor deze Oppo zou kiezen. Niet omdat het toestel slecht is, dat niet.Het scherm is mooi, de processor presteert prima bij dagelijks gebruik en wordt niet warm, en de batterijduur is ruim voldoende. Maar echt overtuigen doet het nergens. Alles voelt braaf, veilig, degelijk. Onderwaterfotografie maakt deze telefoon nog enigszins onderscheidend, maar of dat veel mensen over de streep trekt? Wij vragen het ons af.

▼ Volgende artikel
Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten
© Verino Popovic
Huis

Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Er is niets lekkerder dan een vers kopje cappuccino in de ochtend. Maar om de perfecte cappuccino te maken, heb je wél een goede melkopschuimer nodig. Dit artikel vertelt je hoe je een goede melkopschuimer herkent, zodat jij voortaan cappuccino en latte macchiato maakt als een echte barista.

In het kort: Het perfecte cappuccinoschuim maken is vrijwel onmogelijk zonder melkopschuimer in huis. Maar let op: niet elke melkopschuimer levert dezelfde kwaliteit. Wil je genieten van écht lekkere cappucino of latte macchiato, net zoals in je favoriete koffietentje? Let dan op de volgende punten als je een melkopschuimer koopt.

  • Handmatig of elektrisch
  • Verschillende standen
  • Instelbare temperatuur
  • Capaciteit

Lees ook: Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo


Een kopje zwarte koffie doet het altijd goed, maar soms wil je jezelf trakteren op iets speciaals. Een cappuccino, latte macchiato of een heerlijke verfrissende iced latte kan dan precies zijn waar je trek in hebt. Zonder een koffiezetapparaat met een stoompijpje of ingebouwde melkopschuimer is het alleen lastig om het perfecte schuim te maken. Je kunt in de weer gaan met een pannetje en een garde, maar het schuim wordt op die manier nooit zo romig en luchtig als het hoort. Wil je geen cappuccino met slap of lobbig schuim? Dan is het een goed idee om te investeren in een kwalitatieve melkopschuimer. Die herken je aan de volgende punten.

Handmatig of elektrisch 

Melkopschuimer zijn er in twee soorten: handmatig en elektrisch. Handmatige melkopschuimers zijn vaak lekker goedkoop, maar vereisen wel wat meer skills om lekker schuim te maken. Je moet namelijk zelf de plunjer op en neer bewegen en daarbij goed in de gaten houden of het schuim niet te slap of juist te luchtig wordt. Ook is het met een handmatige melkopschuimer moeilijker om een consistente textuur te creëren. Een elektrische melkopschuimer werkt een stuk makkelijker. Deze hoef je alleen maar aan te zetten; de motor doet de rest. Met een elektrische melkopschuimer heb je in een mum van tijd het perfecte schuim voor jouw cappuccino of latte macchiato. Vaak heeft dit type melkopschuimer ook een automatische opwarmfunctie, zodat je je melk niet eerst hoeft op te warmen in de magnetron. Daartegenover staat natuurlijk wel dat elektrische melkopschuimers vaak duurder zijn dan handmatige modellen, maar daar krijg je een hoop gemak voor terug. 

Verschillende standen

Veel elektrische melkopschuimers hebben meerdere standen voor het maken van verschillende soorten koffies. Zo is voor het werken in laagjes bij een latte macchiato steviger schuim nodig dan voor bijvoorbeeld een cappuccino. En voor het maken van iced latte is een speciale stand voor koud schuim onmisbaar. Sommige opschuimers hebben een stand die enkel verwarmt zonder schuim te maken, wat bijvoorbeeld handig is voor een latte of flat white. Ben jij gek van verschillende soorten koffies en vind je het leuk om daarmee te experimenteren? Dan is een melkopschuimer met drie of meer schuimstanden een slimme keuze. Maak je alleen af en toe cappuccino? Dan volstaat een model met één of twee standen.

©narong27

Instelbare temperatuur

Op sommige melkopschuimers heb je niet alleen keuze uit meerdere schuimstanden, maar kun je ook de temperatuur handmatig instellen. Waarom? Omdat dat nóg meer controle geeft over de kwaliteit van het schuim. Zo heb je voor delicate schuimsoorten zoals in een flat white geen hele hoge temperatuur nodig, namelijk zo rond de 50-55 °C, maar voor het romige schuim in een cappuccino is vaak een temperatuur van 60 tot 65 °C vereist. Boven de 70 °C wordt al gauw te heet: je proeft de melk dan minder goed en daarnaast kunnen de meeste melksoorten boven die temperatuur niet goed opschuimen. Handig: op veel melkopschuimers zit een automatische uitschakelfunctie die voorkomt dat de melk te heet wordt.

Capaciteit

Ook de capaciteit van een melkopschuimer heeft invloed op de kwaliteit van het schuim. Doe je te veel melk in je opschuimer, dan krijgt de melk niet genoeg ruimte om goed te kunnen circuleren en dus op te schuimen. Het resultaat kan dan slap en ongelijkmatig zijn, en bovendien kan de boel overkoken. Te weinig melk is ook niet goed: hierdoor warmt de melk te snel op, waardoor opschuimen ook moeilijker gaat en de melk zelfs kan aanbranden. Bedenk voordat je een melkopschuimer koopt daarom altijd goed hoeveel schuim je per keer gaat maken. Voor twee kopjes cappuccino heb je een melkopschuimer met een capaciteit van minstens 120 milliliter nodig. Zorg er daarnaast voor dat je je melkopschuimer altijd met minstens een derde melk vult en nooit verder dan het maximale vulstreepje.

Je koffie nog feestelijker?

Gebruik een cappuccinosjabloon!