ID.nl logo
Deze 20 nuttige accessoires maken meer van je smartphone
© PCH.Vector - stock.adobe.com
Huis

Deze 20 nuttige accessoires maken meer van je smartphone

Met een smartphone heb je in feite een pocketcomputer op zak, want je kunt er een heleboel mee doen. Wel heb je voor sommige taken aanvullende accessoires nodig. Ben je bijvoorbeeld vaak op reis, dan mag een powerbank met voldoende capaciteit niet ontbreken. En zo kan voor actieve mensen een speciale armband of telefoonhouder voor op het fietsstuur goed van pas komen. In dit artikel lees je welke smartphone-accessoires de moeite waard zijn.

Welke smartphone-accessoires de moeite waard zijn? Wij vertellen je het in dit artikel. Wat te denken van:

  • Een powerbank
  • Een stevige backcover
  • Een statiefje om stabiele foto's en video's te kunnen maken
  • Een houder voor om je arm, buik, aan je stuur of in de auto

Ook leuk als het geen kerst is: De leukste tech-cadeaus voor onder kerstboom, voor jou uitgezocht

6x Powerbanks

Xtorm Fuel Series 4 (FS402)

Weinig dingen zijn zo vervelend als een smartphone met een lege accu. Met een powerbank laad je het mobiele toestel altijd en overal op. Dit breed verkrijgbare exemplaar van Xtorm is aantrekkelijk geprijsd. De meeste (web)winkels verkopen het product ruimschoots onder de hierboven vermelde adviesprijs. Dankzij een ruime capaciteit van 20.000 mAh kun je vrijwel elke smartphone een paar keer opladen. Naast twee reguliere usb-poorten heeft de behuizing ook een usb-c-aansluiting van 20 watt; daarmee geef je het toestel vlot een verse lading energie.

Anker 737 PowerCore

Zoek je een luxe mobiele oplader, dan is de Anker 737 PowerCore een goede keuze. Je leest op het geïntegreerde display eenvoudig het resterende batterijpercentage af en je kunt zien met welk vermogen deze powerbank aangesloten apparaten oplaadt. Een groot pluspunt is het maximale uitgangsvermogen van maar liefst 140 watt. Naast een smartphone en tablet kun je desgewenst ook een laptop opladen. De behuizing telt twee usb-c-poorten en een reguliere usb-aansluiting. Deze krachtige powerbank heeft een riante laadcapaciteit van 24.000 mAh.

Belkin BoostCharge Power Bank 10K

Deze prijsvriendelijke powerbank van Belkin neem je moeiteloos overal mee naartoe. De behuizing meet namelijk slechts 6,83 × 13,2 × 15,8 centimeter en weegt maar 222 gram. Hij past dus makkelijk in je jaszak. Onder de motorkap bevindt zich een oplaadbare batterij van 10.000 mAh. Met behulp van twee usb-a-poorten en een usb-c-aansluiting laad je tot drie apparaten tegelijk op. Neem hiervoor wel even de tijd, want het totale uitgangsvermogen bedraagt slechts 15 watt. Dit product is in de kleuren zwart, blauw en roze verkrijgbaar.

Sandberg Solar 4-Panel Powerbank 25000

Wie regelmatig op afgelegen plekken komt, kan van deze bijzondere powerbank veel profijt hebben. Er is namelijk een opvouwbaar zonnepaneel bijgesloten, zodat je de inwendige accu van 25.000 mAh middels zonne-energie kunt opladen. Nuttig voor locaties zonder netstroom. Houd wel rekening met extra ballast, want het pakket weegt bijna een kilo. Achter een klepje zitten twee conventionele usb-uitgangen en een usb-c-poort verstopt. Met behulp van de indicatielampjes aan de zijkant van de weerbestendige behuizing kun je de resterende batterijlading in de gaten houden.

Realpower PB-10000 Solar

De Realpower PB-10000 Solar is een goedkope powerbank met een geïntegreerd zonnepaneel. Tijdens zonovergoten dagen kun je hiermee de interne accu van 10.000 mAh opladen. Bijladen via netstroom is overigens ook mogelijk; de fabrikant levert hiervoor een usb-c-kabel mee. Je ziet aan de blauwe indicatielampjes voor hoeveel procent de inwendige batterij is gevuld met energie. De behuizing bevat drie verschillende poorten, namelijk usb-a, usb-c en micro-usb. Leuke extraatjes zijn de geïntegreerde ledlamp en het Qi-plateau. Met laatstgenoemde optie kun je geschikte smartphones draadloos opladen.

Hama Power Pack Supreme 24HD

Als je een powerbank met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoekt, is de Hama Power Pack Supreme 24HD wellicht een optie. Deze mobiele lader heeft een capaciteit van 24.000 mAh. Niet gek voor een product waarvan de vraagprijs bij diverse verkooppunten onder de veertig euro ligt. Via twee gewone usb-poorten en een usb-c-aansluiting laad je maximaal drie apparaten tegelijk op, bijvoorbeeld een smartphone, draadloze hoofdtelefoon en smartwatch. Vanwege de bescheiden omvang van 15,3 × 7,5 × 2,8 cm neem je dit apparaat makkelijk mee. Bovendien weegt deze krachtige powerbank nog geen halve kilo.

4x Stevige backcovers

Otterbox Defender Series (XT)

Heb je een dure Apple iPhone of Samsung Galaxy, dan kun je het apparaat met een Otterbox Defender Series-hoesje beschermen. De fabrikant ontwikkelt deze zogeheten backcover voor verschillende typen smartphones van de genoemde merken. Vanwege de dikke randen overleeft jouw toestel hoogstwaarschijnlijk een val van één à twee meter hoog. De achterkant bevat een riemclip die je ook als standaard kunt gebruiken.

Urban Armor Monarch Pro Kevlar-serie

Met dit stoere opvallende hoesje van Urban Armor trek je beslist de aandacht. De Monarch Pro Kevlar-serie bestaat uit vijf lagen die een iPhone of Samsung Galaxy-toestel optimaal beschermen. Zo is er onder meer kevlar-weefsel, metaal en rubber in de backcover verwerkt. Deze beschermingslagen vangen een onverhoopte val probleemloos op. Afhankelijk van het gekozen exemplaar is er mogelijk een magnetische module geïntegreerd. Handig voor het geval je de smartphone draadloos wilt opladen. 

Spigen Liquid Crystal

Als je jouw smartphone mooi vindt, is het eigenlijk zonde om het design achter een hoesje te bedekken. Dé oplossing hiervoor is deze transparante backcover van Spigen. De Liquid Crystal is verkrijgbaar voor verschillende modellen van Apple en Samsung. De backcover beschermt het toestel vooral tegen vuil en krassen. Heb je liever een hoesje met een goede valbescherming, dan kun je beter een van de andere producten op deze pagina overwegen.

Supcase Unicorn Beetle Pro

Wil je een stevige backcover voor een betaalbare prijs, dan is de Supcase Unicorn Beetle Pro een prima keuze. De fabrikant ontwikkelt het product voor toestellen van Apple, Samsung en Google. Dit hoesje van onbuigzaam polycarbonaat beschermt jouw smartphone tegen vallen en stoten, en de ingebouwde screenprotector voorkomt krassen. De achterzijde heeft een uitklapbare standaard, zodat je het mobiele apparaat eenvoudig kunt neerzetten. Afhankelijk van het smartphonemodel heb je keuze uit verschillende kleuren.

Supcase Unicorn Beetle Pro

Stevige backcover voor de Google Pixel 7 Pro

3x Statieven

Rollei Smartphone Tripod Traveler

Dit betaalbare statief is bij uitstek geschikt om met een smartphone stabiele video-opnames en onbewogen foto’s te maken. Aan de hand van drie telescopische poten bepaal je eenvoudig de gewenste hoogte tot een maximum van 1,2 meter. Eenmaal ingeklapt meet de behuizing slechts 38,5 centimeter hoog. In combinatie met een bescheiden gewicht van 600 gram neem je dit hulpstuk moeiteloos mee, eventueel in de bijgesloten hoes. Verder heeft de statiefkop een geïntegreerde waterpas, zodat de horizonlijn van films en kiekjes helemaal recht is. Rollei levert een compacte bluetooth-afstandsbediening mee, zodat je op afstand de sluitertoets van de smartphone kunt activeren.

Joby GripTight GorillaPod Stand PRO

De Joby GripTight GorillaPod Stand PRO is vanwege zijn geringe omvang en gewicht ideaal voor reislustige personen. Aan de hand van drie flexibele poten zet je het statief op elke ondergrond stabiel neer. Bovendien kun je de poten ook nog om een hek of paal klemmen. Zodra de smartphone in de universele houder zit geklemd, kun je het beeld desgewenst een kwartslag draaien. Je gebruikt hiervoor de knop aan de achterzijde. Zo kun je bepalen of je beelden in portret- of landschapsmodus wilt vastleggen. Tot slot kun je het statiefhoofd ook nog draaien en kantelen.

Sennheiser MKE 200 Mobile Kit

Vanwege de goede videokwaliteit van hedendaagse smartphonecamera’s heb je voor het opnemen van (semi-)professionele vlogs bijna geen aanvullende apparatuur meer nodig. Alleen het opgenomen geluid klinkt vaak wat blikkerig. De Sennheiser MKE 200 Mobile Kit is hiervoor een doeltreffende oplossing. Je bevestigt je smartphone via de geïntegreerde klem op het statief en sluit vervolgens de aanwezige microfoon aan. Je gebruikt hiervoor de meegeleverde audiokabel. De geluidskwaliteit gaat er dankzij de kwalitatieve shotgunmicrofoon flink op vooruit. Daarnaast zorgt het statief voor stabiele opnames zonder schokken. Een windkap en opbergetui zijn bij dit product inbegrepen.

4x Sporten

Maclean MC-773

Als je een hardloop-, wandel-, fiets- of mountainbikeroute wilt filmen, is deze prijsvriendelijke borstband een handig hulpmiddel. Je klemt een smartphone in de universele houder, waarna je voorafgaand aan het trainingsrondje de video start. Zo nodig kun je de houder nog omhoog of omlaag kantelen. De riem is verstelbaar, zodat elke sporter dit ‘harnas’ kan dragen. Mooi meegenomen is dat de Maclean MC-773 compatibel is met actiecamera’s van GoPro.

FlipBelt Zipper

Wie regelmatig buiten sport, zal het probleem herkennen: waar laat je toch die (auto)sleutels, pasjes en smartphone? Bovendien wil je voor langere workouts wellicht ook voeding en water meenemen. FlipBelt heeft daar iets op bedacht. Deze sportriem bevat meerdere openingen voor al je spullen. Er is ook een ritsvak, zodat je belangrijke zaken niet kunt kwijtraken. Volgens de fabrikant gaat de boel niet stuiteren, zodat je ongestoord kunt trainen. De FlipBelt Zipper is in verschillende maten en kleuren te koop.

Mobiparts Comfort Fit Sport Armband

Op het web wemelt het van allerlei spotgoedkope universele sportarmbanden. Toch is het in de praktijk comfortabeler om een specifiek exemplaar voor jouw toestel te kopen. Je voorkomt daarmee dat de smartphone gaat schuiven of knellen. Mobiparts ontwikkelt zijn Comfort Fit Sport voor diverse modellen van Apple, Samsung, Motorola, Google, Oppo, Xiaomi en Huawei. Deze sportarmband heeft een dunne transparante laag, zodat je onderweg het touchscreen probleemloos kunt bedienen. Daarnaast is er ook nog een opbergvak voor een sleutel aanwezig.

Sunslice Cyclotron

Fietsers en mountainbikers kunnen veel profijt van deze smartphonehouder hebben. Je monteert de Sunslice Cyclotron op het stuur en klemt jouw toestel vervolgens vast. Zo kun je eenvoudig de juiste fietsroute volgen en/of sportieve prestaties meten. Bedenk wel dat tijdens het navigeren de smartphone sneller leegloopt, maar daar heeft Sunslice iets op bedacht. In de Cyclotron is namelijk een powerbank van 5000 mAh geïntegreerd, waardoor je het mobiele toestel onderweg kunt opladen. Daarnaast heeft deze telefoonhouder een ledlamp.

Sunslice Cyclotron

Multifunctionele telefoonhouder

3x Autohouders

ACT AC9010

Deze breed verkrijgbare telefoonhouder kun je op verschillende manieren in de auto bevestigen, namelijk op het dashboard, luchtrooster of voorruit. Houd je de smartphone voor de ACT AC9010, dan gaan de klemmen vanzelf open. Dat werkt via een sensor. Je kunt het toestel met één hand vastmaken, want de klemmen gaan ook weer vanzelf dicht. Een andere nuttige functie is de ondersteuning voor draadloos opladen via het Qi-protocol. Zodra je een geschikte smartphone in de houder plaatst, start direct het laadproces. Dankzij de kogelconstructie aan de achterzijde kun je in portret- of landschapsmodus navigeren.

Kenu Airframe+

De Kenu Airframe+ is een simpele telefoonhouder die je op het ventilatierooster kunt monteren. Aan de achterkant bevindt zich namelijk een roosterklem, waardoor het hulpstuk stevig vastzit. Aan de hand van een schuifsysteem is er plaats voor elke smartphone van maximaal 6 inch. Beide klemmen hebben een afwerking van rubber, waardoor jouw smartphone onderweg niet beschadigd raakt. Verder bevat deze betaalbare houder een rotatiefunctie; zo bepaal je zelf of je het toestel staand of liggend wilt positioneren.

Baseus SUYZD-01

Vind je een telefoonhouder met klemmen maar niets? Wie weet is deze magnetische smartphonehouder dan iets voor jou. De Baseus SUYZD-01 is voorzien van een plakstrip waarmee je hem op het dashboard bevestigt. Verder bevat de productdoos een aluminium plaatje, dat je rechtstreeks op de smartphone plakt. Dankzij de magnetische verbinding is het vast- en losmaken van het toestel een fluitje van een cent. Aan de hand van de kogelconstructie kun je de hoek naar eigen wens aanpassen.

Baseus SUYZD-01

Magnetische smartphonehouder
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris
© BGStock72 - stock.adobe.com
Huis

Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris

Na een stevige sportsessie voel je je voldaan. Je bent trots op jezelf dat je het 'weer geflikt' hebt. Maar je sportkleding? Die ruikt allesbehalve fris. Wassen helpt natuurlijk, maar wat doe je als die geur hardnekkig blijft hangen?

De tips in dit artikel in het kort:

  • Was sportkleding het liefst meteen, maar laat het eerst weken in natuurazijn en water
  • Zet de wasmachine op een sportprogramma of op maximaal 30 graden
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel (niet te veel)

Lees ook: Schoenen wassen in de wasmachine, zo doe je dat

Sterke zweetlucht? Natuurazijn!

Om ervoor te zorgen dat de sterke zweetlucht niet in de kleding blijft, gooi je de kleding 15 tot 20 minuten voor het wassen in een bak met koud water en een flinke scheut natuurazijn. De azijn haalt de penetrante geur eruit en verwijdert al wat vuil, maar tast het textiel niet aan. Dit helpt ook bij sportkleding met een oude zweetgeur. Daarna was je de kleding met de wasmachine of met de hand.

Heb je een flinke training gehad en echt geen tijd om je sportkleding voor de volgende wedstrijd te wassen? Je frist je sportkleding tijdelijk op door een plantenspuit te vullen met water en azijn, verhouding: 50/50. Spray het mengsel op het kledingstuk en de zweetgeur is weg. Was de kleding na de wedstrijd wel gelijk.

🧊 Extreem sterke geuren krijg je ook uit je sportkleding door de kleding in een plastic zak te stoppen, deze dicht te knopen en de zak in de vriezer te stoppen. De kou doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Na 24 uur haal je de zak met kleding er weer uit.

Was je sportkleding niet te heet!

Waarschijnlijk denk je: hup, wasmachine aan op 60 graden. Maar doe dit liever niet. Sportkleding is meestal gemaakt van speciaal materiaal dat sneller droogt, een ademende eigenschap heeft en vocht afdrijft. Deze stof is vaak delicater dan bij gewone kleding. Daarom is het belangrijk dat je de kleding voorzichtig wast, op maximaal 30 graden. Zet de wasmachine op een sportprogramma of een programma voor synthetische kleding. Een heter programma kan ervoor zorgen dat de sportkleding krimpt en het elastiek aangetast raakt. Check altijd voor het wassen het waslabel voor de specifieke wasinstructies van de kleding.

Keer de kledingstukken binnenstebuiten voordat je ze in de wastrommel gooit. Hiermee bescherm je de opdrukken en kleuren aan de buitenkant van je kleding. Bovendien zitten de bacteriën en dode huidcellen toch aan de binnenkant van je kleding. Prop de wasmachine niet te vol, want dan wordt je sportkleding niet goed gespoeld.

©Oriol Roca

💡 Geen zin om je sportkleding meteen in de was te gooien? Trek de kleding wel meteen uit en laat het even uithangen. Als je het op een hoopje op de grond gooit, verspreiden de bacteriën alleen maar meer. En hoe langer je wacht, hoe erger de geuren worden.

Wel: vloeibaar wasmiddel. Niet: wasverzachter

Voordat je uit gewoonte een flinke scheut wasmiddel in de machine giet omdat je sportkleding zo vies ruikt: even wachten. Te veel wasmiddel zorgt er juist voor dat er zeepresten in de stof achterblijven. En dit zorgt ervoor dat de kleding je dode huidcellen nog beter blijft vasthouden. Het gevolg: nare geurtjes waar niemand blij van wordt. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel, want de resten van waspoeder blijven vaak achter in kleding. Je mag wel een beetje baking soda in de wasmachine doen, dit neutraliseert de zweetlucht.

Veel mensen gooien het liefst ook nog wat wasverzachter met een geurtje bij de was, maar voor sportkleding is dit niet aan te raden. Wasverzachter legt namelijk een laagje over de vezels en verstopt hierdoor de vezels, waardoor de kleding niet meer goed schoon wordt. Hierdoor ruikt je kleding na een sportsessie juist erger naar zweet. En wasverzachter kan de stof en de elasticiteit ervan aantasten, waardoor de kleding gaat lubberen.

©anetlanda

⚠️ Droog je sportkleding liever niet in de droger. Veel sportkleding krimpt door de hitte. Het is veel beter voor de kleding om het buiten aan de lijn te laten drogen of in een ruimte met goede ventilatie.

Toe aan nieuwe sportkleding?

Van sport-bh tot fitnessbroek

▼ Volgende artikel
Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home

Vanuit je luie stoel de lampen aanzetten of de temperatuur in huis regelen: smart devices zijn er om het leven nét wat makkelijker te maken. Helaas vormen zulke IoT-apparaten ook een risico voor je privacy. Wil je niet alleen slim, maar ook veilig wonen? Met deze tips voorkom je pottenkijkers in je smart home.

In dit artikel lees je: 💡Wat IoT-apparaten oftewel slimme apparaten precies zijn 💡Hoe slimme apparaten aan hun data komen 💡Waarom slimme apparaten een gevaar kunnen vormen voor je privacy 💡Hoe je je slimme apparaten zo instelt dat de kans op een hack minimaal wordt

Lees ook: Slimme stekkers – welke modellen zijn echt zuinig?

IoT (Internet of Things) omvat alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme lampen, speakers en thermostaten. Zelfs gordijnen, deursloten en koelkasten kunnen tegenwoordig slim worden gemaakt door ze aan een netwerk te koppelen. Om jou als gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, verzamelen IoT-apparaten de hele dag door data die je gedrag en gewoonten in kaart brengen. Ben je tussen negen en drie niet thuis? Dan weet je slimme thermostaat dat de verwarming omlaag moet, zal het beveiligingssysteem in die uren extra alert zijn op bewegingen rondom je huis en gaat je robotstofzuiger aan de slag om je vloer spic en span te maken. 

Ook jij hebt wat te verbergen

Slimme apparaten komen op allerlei manieren aan hun data, bijvoorbeeld via spraakopdrachten ('Hé Alexa, speel jazzmuziek af'), commando's die je in een app geeft en zelfs via sensoren die beweging, licht en temperatuur detecteren. Al die gegevens worden ergens opgeslagen, en het probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben wat er met die data gebeurt. Vaak vinden we dat ook helemaal niet zo interessant: we denken immers al snel dat criminelen niets met onze data kunnen. Maar als je denkt dat je niets te verbergen hebt, heb je het mis. Cybercriminelen die toegang krijgen tot je smart home kunnen veel meer dan alleen je lampen bedienen. Ze kunnen je bankgegevens stelen (bijvoorbeeld via een gehackt apparaat dat toegang geeft tot je thuisnetwerk), het alarmsysteem van je woning uitschakelen en persoonlijke gesprekken afluisteren via je slimme speaker – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe meer slimme apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er ergens een datalek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

©StockPhotoPro

Er zijn allerlei manieren om je smart home te beschermen tegen pottenkijkers. Als je niet zo technisch aangelegd bent, kunnen zulke tactieken je al snel overweldigen. Daarom houden we het bij een aantal algemene tips die voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn en die toch een groot verschil kunnen maken in de beveiliging van je smart home.

Tip 1: Kies voor een betrouwbare fabrikant

Het merk van je slimme apparaten kan veel zeggen over hoe goed deze apparaten van zichzelf beveiligd zijn. Gerenommeerde merken zoals Philips, Homey en Amazon hebben immers een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Bovendien moeten producten van A-merken in Europa aan strenge eisen voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een merkloos model van een Chinese fabrikant. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke deals terwijl je aan het browsen bent: als ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als je twijfelt of een merk betrouwbaar is, doe dan eerst uitgebreid onderzoek. Lees onafhankelijke reviews, onderwerp de webshop van het betreffende merk aan een kritische blik en controleer of het merk voldoet aan Europese keurmerken. 

Tip 2: Kies sterke wachtwoorden

Slimme apparaten worden doorgaans geleverd met een standaard wachtwoord waarmee je op de bijbehorende app kunt inloggen. Veilig zijn deze wachtwoorden niet. Sterker nog: een standaard wachtwoord aanhouden is haast net zo onveilig als helemaal geen wachtwoord op je smart device hebben. Het is dus belangrijk dat je het wachtwoord al tijdens de installatie van het product verandert in een unieke en sterke variant. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, cijfers én speciale tekens. Verwerk nooit je naam, geboortedatum of adres in het wachtwoord. Geef ook elk slim apparaat een uniek wachtwoord, zodat je andere apparaten bij een hack veilig zijn. En schakel tweestapsverificatie in als dat kan: hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen als ze je wachtwoord weten. 

Tip 3: Maak gastnetwerken aan 

Je wifi-netwerk is voor criminelen een ware goudmijn. Krijgen criminelen toegang tot je wifi, dan kunnen ze niet alleen alles zien wat jij op het internet doet, maar ze kunnen ook slimme apparaten overnemen die op dat netwerk zijn aangesloten. Het is daarom verstandig om gastnetwerken aan te maken voor je slimme apparaten. Hiermee isoleer je het netwerk van deze apparaten van het hoofdnetwerk, wat de kans op een datalek flink verkleint. Ook verklein je op deze manier het risico dat hackers via een zwak beveiligd slim apparaat toegang krijgen tot bijvoorbeeld je laptop, e-mail of bankzaken op het hoofdnetwerk. 

Ook slim is het uitschakelen van de functie Universal Plug and Play (UPnP) op al je slimme apparaten. Deze functie helpt om via wifi automatisch met andere smart devices te verbinden, maar vergroot ook het risico dat je apparaten van buitenaf toegankelijk worden. 

©TStudious - stock.adobe.com

Tip 4: Houd je apparatuur up-to-date

Wacht je altijd weken of zelfs maanden voordat je een nieuwe software-update op je apparaten uitvoert? Foute boel! Updates hebben niet alleen als doel de functionaliteiten van je slimme apparaten te verbeteren, maar zijn er ook om beveiligingslekken te dichten die in eerdere versies zijn opgemerkt. Download je deze updates niet, dan laat je in feite de digitale achterdeur openstaan voor criminelen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week te checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en download deze dan direct. Het is slechts een kleine moeite die een groot effect kan hebben op je privacy.

Tip 5: Controleer de privacy-instellingen

Slimme apparaten komen doorgaans met standaardinstellingen die toestemming geven om bepaalde gegevens te verzamelen of op te slaan. Dat is vaak gunstig voor de fabrikant, maar als je geen pottenkijkers in huis wilt, is het zaak dat er zo min mogelijk gegevens van jou in de cloud terechtkomen. Gelukkig kun je de privacy-instellingen van je slimme apparaten meestal wijzigen. Zo kun je op veel slimme apparaten instellen dat de opnamegeschiedenis direct verwijderd wordt. Sommige apparaten sturen automatisch gegevens naar de fabrikant voor verbeteringsdoeleinden; ook dit kun je vaak uitschakelen. Zet ook altijd functies uit die je niet gebruikt. Gebruik je de spraakbediening op je slimme speaker niet? Schakel de microfoon dan helemaal uit. Zo verklein je in elk geval de kans dat je wordt afgeluisterd.

Je huis slimmer maken?

Slimme stekkers!