Samsung Galaxy S24-serie: AI belangrijker dan specificaties
In 2023 ontplofte de hype rondom artificiële intelligentie (AI) en 2024 lijkt daar op voort te borduren. Samsung doet gezellig mee en prijst zijn nieuwe Galaxy S24-smartphones met name aan om uiteenlopende AI-functies. Die functies moeten je leven vooral makkelijker en aangenamer maken, en krijgen van Samsung daarom meer aandacht dan de ietwat verbeterde specificaties.
©Rens Blom
Cirkelen maar!
Met AI – kort gezegd slimme software – kun je een telefoon steeds meer slimme dingen laten doen. Samsung stopt zijn Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra vol AI-functies en legt in de marketingcampagne zoals de tv-reclame de focus op het omcirkelen van iets op het scherm om er meer over te weten te komen. Dat omcirkelen doe je door de thuisknop onder in het scherm een paar seconden ingedrukt te houden en daarna het object of de persoon op beeld letterlijk te omcirkelen. De smartphone opent vervolgens een Google-scherm dat – als het goed is – meer informatie geeft over het omcirkelde object. Goed om te weten is dat het niet uitmaakt welke app je open hebt – of dat nou Netflix, TikTok, YouTube of een zelfgemaakte of ontvangen foto in WhatsApp is.
©Rens Blom
In een test blijkt de omcirkelfunctie verrassend goed te werken. We omcirkelen in een TikTok-video een gele jurk, waarna we dat type jurk netjes in Google Shopping-resultaten te zien krijgen. Daarna omcirkelen we in YouTube een bepaald model Volvo en krijgen we netjes webpagina’s van die auto voorgeschoteld. In diezelfde YouTube-video omcirkelen we daarna het rode rokje van de dame naast de auto. Twee seconden later vult het beeld zich met webwinkels die exact dat rokje verkopen. Dat hadden we zelf niet snel kunnen achterhalen...
Nog geen Nederlands
Sommige AI-functies werken vooralsnog minder goed, wat volgens Samsung kan komen omdat de S24-telefoons nog op testsoftware draaien. Zo kan een functie raamreflecties in gemaakte foto’s verwijderen, maar blijft in onze test een deel van de reflectie zichtbaar en verdwijnt juist een deel van het gefotografeerde beeld.
©Rens Blom
En de AI-functie die goede zinnen moet voorstellen om bijvoorbeeld iemand mee uit eten te vragen, komt met zinnen die we zelf niet direct zouden gebruiken. De functie die wat aantekeningen slim zou omzetten naar een boodschappenlijstje en stappenplan, doet ook nog niet helemaal wat hij belooft.
©Rens Blom
Er zijn ook AI-functies die vooralsnog in dertien talen werken, maar niet in het Nederlands. Het live vertalen van telefoongesprekken en live uitschrijven van een audio-opname bijvoorbeeld. Samsung zegt dat deze functies ‘later dit jaar’ ook in het Nederlands moeten werken.
Betere specificaties
De grote focus op AI-functies wil niet zeggen dat de S24-toestellen zelf ongewijzigd zijn gebleven. Samsung heeft de nodige verbeteringen doorgevoerd, maar die zijn subtiel. Van buiten lijken de S24, S24+ en S24 Ultra (opnieuw met uitneembare stylus) namelijk erg veel op de S23-modellen. Dat is niet erg – ze zijn fraai en degelijk – maar wellicht wel wat saai. De schermformaten zijn een tikje gegroeid; in de hand merk je eigenlijk geen verschil tussen een S23 en S24. Totdat je het scherm aanzet. De S24-modellen hebben namelijk allemaal een scherm dat tot 40 procent feller kan dan dat van de S23, waardoor het scherm beter af te lezen is op een zonnige dag.
©Rens Blom
Weinig vernieuwing
Onder de motorkap zijn ook nuttige verbeteringen doorgevoerd. De S24 en S24+ hebben een iets grotere accu, het koelsysteem is vergroot zodat de telefoons minder warm worden tijdens het gamen en de camera’s moeten wat scherpere foto’s en video’s maken. Met name in het donker belooft Samsung duidelijker beelden. Dat was in de goed verlichte demonstratieruimte niet te testen.
De S24-smartphones hebben ook een nieuwe, snellere processor. Op andere punten, zoals de snelheid waarmee de accu oplaadt, zet Samsung geen volgende stap. Het updatebeleid is wel met twee jaar verbeterd, van vijf naar zeven jaar. Een mooie stap, want een Apple iPhone krijgt zo’n zes jaar updates en Google’s Pixel 8-reeks was marktleider met zeven jaar updates. Nu delen Samsung en Google die eerste plaats.
©Rens Blom
Lagere én hogere prijzen
Tot slot de adviesprijzen. Samsung zet de Galaxy S24-serie overwegend goedkoper in de markt dan de S23-reeks vorig jaar. Zo kosten de S24 en S24+ allebei 50 euro minder dan hun voorgangers. Je betaalt 899 euro voor de instapversie van de S24, die ‘slechts’ 128 GB opslagcapaciteit heeft. Het 256GB-model kost 959 euro.
De S24+ heeft 256 GB of 512 GB opslagcapaciteit en kost 1149 of 1269 euro. Wie de S24 Ultra wil, ervaart wel een prijsverhoging. Met een vanafprijs van 1449 euro (256 GB) is de S24 Ultra 50 euro duurder dan zijn voorganger. De modellen met 512 GB of 1 TB opslagcapaciteit zijn daarentegen 10 euro goedkoper dan toen de vergelijkbare S23 Ultra uitkwam.
©Rens Blom
In een tijd waarin alles duurder wordt, is het opvallend – en prettig! – dat Samsung zijn nieuwe topsmartphones tientallen euro’s goedkoper in de markt zet. Vanwaar die keuze? Het bedrijf zegt desgevraagd de S24 en S24+ competitiever in de markt te willen zetten, en dat de prijsverlaging gunstig is voor jou als consument. De S24 Ultra is duurder geworden omdat er investeringen zijn gedaan in technische verbeteringen en er gekozen is voor duurdere materialen, zoals het titanium frame.
Goed om te weten: pre-order je een Galaxy S24-model, dan krijg je zonder meerprijs een versie met meer opslagcapaciteit. Die strategie hanteerde Samsung ook bij de S23-serie, waar het in de jaren ervoor vaker gadgets cadeau gaf aan vroege beslissers.
De Samsung Galaxy S24-serie is nu vooraf te bestellen en is vanaf 31 januari verkrijgbaar. Houd ID.nl binnenkort in de gaten voor uitgebreide reviews van de smartphones!
De S24, de S24+ en de S24 Ultra
De nieuwe Samsung Galaxy S24-serie!
Powered by Kieskeurig.nl