ID.nl logo
De mooiste mobiele naslagwerken voor iPad en iPhone
© PXimport
Huis

De mooiste mobiele naslagwerken voor iPad en iPhone

Naslagwerken zijn en blijven praktisch, zeker als de bijbehorende database lokaal op je apparaat geïnstalleerd is. Dan heb je de gegevens immers altijd bij de hand, ook als je eens geen of een slechte internetverbinding hebt onderweg. We zetten de mooiste naslag-apps voor je op een rij. Op het grote scherm van een iPad komen ze het mooist tot hun recht. Maar niets let ze je ook iPhone te installeren en altijd in je broekzak bij je te hebben.

Bij naslagwerken denk je al gauw aan bibliotheken met rijen stoffige boeken op al even stoffige planken. Die tijd ligt voor de meeste mensen achter ons, wie heeft er thuis nog een encyclopedie in 20 kloeke delen staan, bijvoorbeeld? Of een set dikke papieren woordenboeken? Veel wordt simpelweg gezocht op internet, meestal via Google. Daar zit wel een groot nadeel aan vast, want de gevonden informatie is lang niet altijd betrouwbaar. En dan is een app met gecureerde en geverifieerde informatie wel zo handig!

Woordenboek-apps

We beginnen eens met woordenboeken. De meest praktische zijn die van Prisma, verkrijgbaar in diverse varianten. De XL-versies – zoals bijvoorbeeld deze Prisma Duits - bevatten de meeste woorden en ze zijn ook in een scala aan vertaalwoordenboeken beschikbaar. Altijd handig voor het meer serieuze werk, voor als je een betrouwbare bron nodig hebt. 

De gebruikersinterface werkt snel en prettig, via knoppen kun je standaard zoeken, maar ook op wildcards voor als je niet precies weet hoe je een woord schrijft. Een setje Prisma-woordenboeken in digitale vorm zijn een must-have voor elke scholier en student. 

Overigens heeft Van Dale de naam in het wereldje van woordenboeken. Helaas is het een en al ellende met hun apps. Zo af en toe verschijnt er een app die enorm duur is. Die vervolgens na korte tijd weer uit de app store verdwijnt. Tegenwoordig is er een abonnementsgebaseerde app. We adviseren je die links te laten liggen, zowel stabiliteit als functionaliteit ervan laten zeer te wensen over. Zo valt mede uit de vele negatieve reacties te concluderen. 

Mocht je toch per se Van Dale in digitale vorm willen gebruiken, gebruik dan het gratis online woordenboek van Van Dale. Of sluit een abonnement af, maar gebruik de website om je woordenboek(en) te doorzoeken. 

Echt nodig zal de aloude Dikke van Dalen voor veel mensen niet echt (meer) zijn, mede dankzij uitgebreide spellingcontrole in software en apps tegenwoordig. Voor serieus Engels bevelen we tot slot de Oxford Deluxe aan, met woordenboek en thesaurus plus uitspraak in één.

©PXimport

App met periodieke tabel

De periodieke tabel der elementen is een zo ongeveer standaard aan de muur hangende kaart in elk zichzelf respecterend scheikundelokaal of lab. Punt is alleen: die tabellen zijn wel handig, maar ook een beetje saaaaaai. Met name jongeren zijn vaak geïnteresseerd in kijken, voelen en een beetje spektakel. 

Nu is het probleem dat veel middelbare scholen (bij HBO-instellingen en universiteiten is het vaak al iets beter) maar weinig ‘spannende’ elementen in huis hebben. Een bolletje plutonium bijvoorbeeld? Vergeet het maar. De iOS en iPadOS-app De Elementen springt in dat gat. Nu eens geen saaie tabel met letters en cijfers, maar ook een afbeelding van het daadwerkelijk element (voor zover fotografeerbaar). Tik je op een element, dan krijg je het in groter formaat te zien.

Draai het met je vinger rond en bekijk het nauwkeurig. Verder zie je informatie over het element en een rijtje gegevens afkomstig van Wolfram Alpha. Tik op bijvoorbeeld Smeltpunt en je ziet elementen met een min of meer overeenkomstig smeltpunt. Installeer je ook de bijbehorende app De Elementen in Actie, dan kun je in het detailpaneel van een element op de knop met het vlammetje klikken en een experiment bekijken in videovorm.

©PXimport

Het oude Egypte

Een alweer wat oudere app die inmiddels vele jaren meedraait, en helaas nauwelijks tot niet wordt bijgehouden maar desondanks zeer de moeite waard is The Pyramids. Duik in de wereld van het oude Egypte, bezoek de piramides, grafkelders en meer in 3D. Bijgestaan door een uitstekend boek dat desgewenst wordt voorgelezen leer je alles over de piramides, hun bouwers, koningen en levenswijze. Breng die geschiedenisles echt tot leven!  

Ook een prachtige basis voor een presentatie op school, bijvoorbeeld. Je kunt dan met schermrecorder van iPadOS zelf bestuurde filmpjes invoegen.

©PXimport

Wiskunde-app 

Ook voor wiskunde geldt dat het soms allemaal wel erg abstract wordt. Heb je dan een leraar die niet goed in staat is die abstractie op een prettige en vooral begrijpelijke manier over te brengen, dan is er een probleem. De app Incredible Numbers! kan dan verlichting in stressvolle tijden bieden. Je krijgt hier op een heldere manier uitleg over tal van wiskundige principes.

Daarbij helpen manipuleerbare grafieken en afbeeldingen je snel om te begrijpen hoe en waarom iets tot stand is gekomen. Check hoe bijvoorbeeld het getal Pi nou precies tot stand is gekomen, zo heel moeilijk blijkt dat niet te zijn. Zeker niet als je alles gewoon voor je ogen ziet gebeuren. Een heerlijke app om wiskunde (weer?) leuk mee te maken.

©PXimport

How stuff works

Tot slot geen app, maar een website met een schat aan informatie: https://www.howstuffworks.com/. Hier leer je echt alles over de meest uiteenlopende onderwerpen. Gecureerd, en bijgehouden door een team van enthousiaste redacteuren. How Stuff Works bestaat al sinds 1998 en is inmiddels uitgegroeid tot een gigantische database met artikelen over zo ongeveer elk denkbaar onderwerp en vakgebied. Biologie, computers, mechanica en ga zo maar door: het is er allemaal.

Ben je op zoek naar de werking van het een of ander (en dat kan ook iets geschiedkundigs of juridisch zijn): deze site heeft vast wel iets van je gading aan boord. In heldere taal beschreven, het is beslist geen saaie encyclopedietaal met duizend-en-één verwijzingen waardoor je al snel de weg kwijt raakt. Iets om snel aan je thuisscherm van je iPad of iPhone toe te voegen!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik

▼ Volgende artikel
Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten

Laat je niet misleiden door de naam van de Ring Buitencamera Plus, want dit model is ook gewoon binnen te gebruiken. Het is daarmee een van de meest veelzijdige beveiligingscamera's van dit moment, en dat voor een prijs van nét geen 100 euro.

Goed
Conclusie

Ring heeft met de Buitencamera Plus een typisch product neergezet. De beelden ogen scherp en kleurrijk (ook 's avonds), al is de HDR-stand net iets te veel van het goede. Je bent goed verstaanbaar door de speakers, terwijl de stemmen van andere mensen prettig opgepikt worden door de microfoon op het apparaat. De installatie is daarnaast ontzettend flexibel, voor zowel binnen als buiten, en de app-opties zijn zoals altijd een sterk punt. Echter, om volledig toegang te krijgen tot alles wat de Ring Buitencamera Plus biedt, dien je toch echt dat abonnement af te sluiten.

Plus- en minpunten
  • Hoge resolutie
  • Kleurrijke beelden
  • Gemakkelijke installatie
  • Overzichtelijke app
  • Groot kijkveld
  • Nachtzicht in kleur
  • Niet compleet zonder abonnement
  • Stand in HDR wat heftig

Wat de Ring Buitencamera Plus zo veelzijdig maakt, is het feit dat je hem zowel bedraad als op batterij kunt gebruiken. Je kunt hem daardoor vrijwel overal neerzetten of ophangen, ongeacht de locatie, ongeacht het stopcontact en ongeacht het oppervlak. Je plaatst hem moeiteloos op een plank, kast of vensterbank en kunt hem ook ophangen aan een muur of plafond. Het voetstuk van de camera kun je namelijk loskoppelen en aan de achterkant bevestigen. Plus: je kunt hem helemaal om z'n as draaien en in een gewenste hoek positioneren.

Dat is echter niet de belangrijkste boodschap van Ring. De grootste aanpassing heeft namelijk te maken met de resolutie. Die is verhoogd van 1920 bij 1080 pixels bij het vorige model (ooit de Stick Up Cam 3rd Gen, maar nu Buitencamera) naar 2560 bij 1440 pixels. De marketingafdeling van menig camerabedrijf maakt je wijs dat dit een 2K-resolutie is, maar niets is minder waar. De officiële term is Quad-HD, maar dat bekt minder lekker. Plus: 2K doet denken aan de helft van 4K. Dat is een positieve connotatie waar veel bedrijven gretig gebruik van willen maken.

©Wesley Akkerman

Ziet meer dan de voorganger

Het vervelende is echter dat je onterecht kunt denken dat 2K een verdubbeling is van 1080p. Maar ook dat klopt niet: voor 1080p kijken we naar het cijfer achter de x, terwijl we voor de marketingterm 2K naar het cijfer vóór x kijken. Dat is dus appels met peren vergelijken. Maar dat betekent niet dat er geen beeldwinst is. Horizontaal gezien zijn er 360 en verticaal 640 pixels bij gekomen. Dat verschil valt vooral op wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op een persoon. Gezichten komen een stuk scherper in beeld, al moet je natuurlijk niet té ver inzoomen.

De kijkhoek is er daarnaast ook op vooruitgegaan. De Ring Buitencamera Plus ziet net iets meer dan zijn voorganger, met hoeken van 140 graden horizontaal, 80 graden verticaal en 160 graden diagonaal. De voorganger heeft respectievelijk 115, 59 en 143 graden. Daarnaast is er zowel nachtvisie in zowel kleur als in grijs-wit – net wat je prettiger vindt. In alle gevallen hebben we gemerkt dat we de omgeving hier goed hebben kunnen volgen. De beelden ogen duidelijk en scherp. In de HDR-modus ogen kleuren wel iets té verzadigd, maar die kun je uitschakelen.

©Wesley Akkerman

Ring Vision

De Ring Buitencamera Plus beschikt over Ring Vision, een nieuw onderdeel dat het merk begin 2025 aankondigde. Vision combineert verschillende hardwarecomponenten (zoals antireflecterend glas) met software-optimalisatie (zoals dynamische beeldverwerking) en de expertise van het team om de beste beelden te presenteren. Natuurlijk klinken dit soort dingen vaak mooier dan ze zijn, maar de beelden liegen er niet om. Zowel in het donker als overdag ogen de beelden rustig, kleurrijk en scherp. Precies zoals je zou willen.

Omdat dit geen high-end of dure camera is van Ring, mis je misschien wel een aantal zaken. Denk dan aan het vogelperspectief en de 3D-bewegingsdetectie. Eerlijk is eerlijk: die hebben we tijdens het testen niet echt gemist. Dat is wellicht ook afhankelijk van hoe je het systeem inzet en welke mate van beveiliging je zoekt. Daar staat dan wel weer een flexibele installatie tegenover. Zoals gezegd kun je de camera op allerlei manieren installeren; je kunt er ook voor kiezen om een zonnepaneel op aan te sluiten, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

©Wesley Akkerman

Met of zonder zonnepaneel

Als je de Ring Buitencamera Plus niet direct op het stroomnet aansluit, mis je een belangrijke functie: pre-roll in 1080p. Dat is een korte video waarin je ziet wat er gebeurde vlak vóór een bewegingsmelding of het aanbellen. Deze functie werkt alleen als de camera via een stekker op netstroom is aangesloten.

Goed om te weten: de Buitencamera Plus met zonnepaneel kost 159 euro. Een losse batterij kost meestal tussen de 20 en 30 euro. Je kunt de camera zowel met als zonder batterij aanschaffen, maar in beide gevallen betaal je 99,99 euro voor de basisversie.

Verder werkt deze camera zoals je van Ring gewend bent. Via de app kun je van alles instellen: van bewegingszones en het zwartmaken van delen van het beeld (zodat de camera daar geen beweging detecteert) tot het aanpassen van de gevoeligheid. Je kunt de bewegingssensor ook helemaal uitschakelen of alleen de meldingen dempen. Met een handig tijdschema bepaal je bovendien precies wanneer de camera actief moet zijn. Op dat vlak doet de Ring Buitencamera Plus zeker niet onder voor andere Ring-modellen.

Met of zonder abonnement?

De Ring Buitencamera Plus ondersteunt ook slimme meldingen. Daarmee bepaal je zelf waarvoor je een notificatie ontvangt – bijvoorbeeld bij detectie van een voertuig, persoon of pakket. De opgenomen beelden worden standaard in de cloud opgeslagen, maar die kun je alleen terugkijken als je een abonnement afsluit. Dat is typisch voor Ring: zonder abonnement fungeert de camera vooral als live meekijk-apparaat met microfoon en speaker, maar kun je geen opnames terugzien.

Heb je meerdere Ring-camera's en maak je er intensief gebruik van, dan kan een abonnement wel de moeite waard zijn. Met het duurdere pakket krijg je bijvoorbeeld toegang tot de beeld-in-beeldmodus en kun je meerdere camera's tegelijk volgen. Kies je voor het meest uitgebreide abonnement, dan worden ook 24/7-opnames mogelijk – al betaal je daar wel 19,99 euro per maand voor. De goedkoopste variant kost 3,99 euro per maand en geeft toegang tot basisfuncties in de cloud, die veel andere aanbieders tegenwoordig kosteloos leveren. Daardoor vallen de totale kosten van een Ring-camera uiteindelijk toch wat hoger uit.

©Ring

Ring Buitencamera Plus kopen?

Over de installatie hebben we in deze review bewust weinig gezegd – die is namelijk simpel en snel. Met de Buitencamera Plus levert Ring opnieuw een typisch Ring-product af: de videobeelden zijn scherp en kleurrijk, ook 's avonds. Wel is de HDR-modus wat aan de overdreven kant. De ingebouwde speaker zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent, terwijl de microfoon stemmen van anderen helder oppikt. De installatie is bovendien flexibel en geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassing, en de app biedt zoals altijd uitgebreide instelmogelijkheden.

Toch blijft het bekende pijnpunt: om alles uit de Ring Buitencamera Plus te halen, heb je een abonnement nodig. Dat is al vaker een zwakke plek geweest bij Ring, en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen. Als eenvoudige deurcamera is dit model aan de prijzige kant – er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar. Maar heb je al een Ring-abonnement of ben je bereid daarin te investeren, dan is deze camera zeker het overwegen waard. Nu is het alleen nog wachten tot Ring ook echt werk maakt van lokale opslag.