De LG 8X ThinQ is een slim alternatief voor de opvouwbare smartphone

© PXimport

De LG 8X ThinQ is een slim alternatief voor de opvouwbare smartphone

Geplaatst: 6 november 2019 - 14:29

Aangepast: 24 november 2022 - 13:45

Joris Peterse

De nieuwskoppen worden voor smartphones gedomineerd door Samsung en Huawei, die in een race beland zijn om als eerste een smartphone met opvouwbaarbaar scherm op de markt te brengen. Dit levert de nodige kinderziektes op. LG lijkt een stuk inventiever op dat gebied: de LG G8X ThinQ heeft een tweede scherm in z’n openslaande hoesje.

Opvouwbare schermen ogen heel futuristisch en Samsung en Huawei willen (respectievelijk) zo snel mogelijk de Galaxy Fold en de Mate X op de markt brengen. Toch blijken er aardig wat kinderziektes, waardoor vertraging op vertraging wordt gestapeld en de Galaxy Fold verschijnt uiteindelijk niet eens op de Nederlandse markt. Ook de prijs is zeer ontoegankelijk. Je betaalt tegen de 2.000 euro voor een smartphone met opvouwbaar scherm. Opvouwbare schermen zijn een beetje de conceptauto’s onder de smartphones.

LG G8X ThinQ

Een stuk praktischer en toegankelijker is de G8X ThinQ van LG. Op het ook een gewone smartphone van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Het is echter het hoesje dat de smartphone speciaal maakt. In deze flip-cover zit aan de binnenkant een tweede scherm verwerkt. Het scherm in het hoesje is identiek aan het scherm van de smartphone: zelfde formaat, zelfde oledscherm, zelfde helderheid, zelfde kleurweergave. Het hoesje klap je met een scharnier open, waardoor je beide schermen kunt positioneren zoals je zelf prettig vindt: als een boek, helemaal recht, of helemaal doorgedraaid zodat je een scherm aan de voor- en achterzijde hebt.

Dit concept is wel wezenlijk anders dan de opvouwbare smartphones. Je houdt twee losse schermen, terwijl de opvouwbare schermen als één groot paneel dienen. Het maakt de praktische toepassingen van de G8X ThinQ net even anders. Zo kun je bijvoorbeeld het toestel kantelen en bij het spelen van games de controller op het onderste scherm tonen, zodat je kunt gamen als met een Nintendo 3DS. Of als een laptopje typen door een toetsenbord op het onderste scherm te plaatsen. Wat me gek genoeg met (enige weemoed) doet terugdenken aan de HTC Desire Z uit 2010. Natuurlijk zijn er ook andere concepten voor te bedenken, bijvoorbeeld videobellen, aantekeningen maken bij een video, twee browservensters naast elkaar… Of gewoon twee apps.

LG G8X

© PXimport

Hoesje

Het hoesje waar je de LG G8X in plaatst is niet bijzonder dik, waardoor het toestel dichtgeklapt een stuk dunner is dan een samengevouwen Mate X of Galaxy Fold. De voorkant van dit hoesje is spiegelend, waardoor de liefhebber met een spiegeltje op zak heeft. In het spiegelende oppervlak heeft LG ook een always on-display geplaatst, zodat je altijd kunt zien hoe laat het is, welke notificaties er zijn en wat voor weer het buiten is.

Natuurlijk valt de smartphone ook zonder hoesje te gebruiken. Dan heb je een toestel zoals je gewend bent. In dit geval een smartphone gelijkend op de LG G8, die afgelopen zomer verscheen. Op deze manier is hij iets kleiner en makkelijker mee te nemen.

LG G8X

© PXimport

Smartphone van de toekomst?

Natuurlijk staat of valt het concept van LG bij praktische toepassingen. Twee apps naast elkaar draaien is leuk, maar daar koop je geen smartphone voor. LG en app-ontwikkelaars zullen hier nog flink creatief aan de bak moeten om gebruikers te overtuigen van het concept. In ieder geval heeft LG een groot pluspunt ten opzichte van de opvouwbare smartphone: de prijs blijft onder de duizend euro: 949 euro. Hoewel dat nog altijd een hoop geld is voor een telefoon, is die prijs een stuk toegankelijker dan de opvouwbare alternatieven, die minstens twee keer zo duur zijn.

De LG G8X ThinQ is vanaf 14 november verkrijgbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten