ID.nl logo
15 iPhone-apps voor in de auto
© PXimport
Huis

15 iPhone-apps voor in de auto

Autorijden is leuk, maar soms ook noodzakelijk of zelfs vervelend. Dankzij handige iPhone-apps maak je het reizen comfortabeler en leuker. Met slimme apps kun je beter navigeren, files ontwijken, weet je waar je vrienden uithangen en hoef je nooit meer naar je geparkeerde auto te zoeken.

DriveGain+

Hard optrekken en stevig remmen terwijl je ook had kunnen 'uitrijden zonder gas te geven' zijn twee dingen die we allemaal kennen als het gaat om brandstofbesparing. DriveGain+ analyseert je rijgedrag en geeft advies om zuiniger te rijden. Hiervoor wordt de gps gebruikt en de technische gegevens van je auto. Handgeschakelde auto's krijgen advies voor de meest economische versnelling.

Alle informatie wordt overzichtelijk getoond tijdens het rijden. Het is de kunst om een metertje in het groen te houden. Aan het einde van je trip zie je een totaalscore. De basisversie van DriveGain is gratis en kun je uitbreiden met in-app-aankopen. DriveGain+ is de 'full-option'-versie zoals dat zo mooi heet in autoland en beschikt over alle brandstofbesparende functies.

DriveGain+

Plus

Overzichtelijk en goede, praktische weetjes.

Min

Automodel en technische gegevens niet op kenteken in te voeren.

Prijs € 5,99

Omvang 4,8 MB

©PXimport

Zoek mijn vrienden

Als je met vrienden en meerdere auto's op vakantie of wintersport gaat, klinkt het over en weer door de telefoon: "Waar zitten jullie nu?". Dankzij Apples Zoek mijn vrienden-app zie je waar iedereen uithangt! Dit is niet alleen leuk onderweg, maar ook handig om elkaar terug te vinden in een stad of om ergens af te spreken.

Zoek mijn vrienden toont een lijst van je vrienden, compleet met afstand tot elkaar. Nodig anderen uit via het plusteken om je locatie te delen. Een overzicht van de personen die je locatie volgen vind je achter de knop Ik. Tik op Tijdelijk als je je locatie niet permanent wilt delen met anderen.

Zoek mijn vrienden

Plus

Soepele bediening en gebruiksvriendelijk.

Mogelijkheid om tijdelijk locatie te delen.

Min

Ook als de app niet actief is, deel je mogelijk je locatie.

Niet al je vrienden hebben een iPhone.

Prijs Gratis

Omvang 20,2 MB

©PXimport

Take Me To My Car

Het kan iedereen overkomen: je bent blij dat je je auto hebt geparkeerd en haast je naar je doel. Aan het einde van de dag wil je naar huis, maar waar staat de auto ook al weer? Het is donker, alle straten lijken op elkaar en je weet: dit gaat uren duren. Dankzij Take Me To My Car hoef je nooit meer te zoeken.

Start de app nadat je geparkeerd hebt en tik op Park here om je locatie vast te leggen. Om je auto later terug te vinden tik je op Get directions en word je met een routekaartje teruggeleid naar je voertuig. In parkeergarages werkt deze app minder goed omdat hij geen verdiepingen herkent. Voor parkeren langs de straat kan Take Me To My Car voor mensen met een matig richtingsgevoel uitkomst bieden, maar het vereist wel discipline om je auto ook in de app te parkeren.

Take Me To My Car

Plus

Zeer praktisch je je auto wilt terugvinden in een vreemde stad/omgeving.

Min

Werkt niet goed in parkeergarages.

Vereist discipline.

Prijs Gratis

Omvang 0,2 MB

©PXimport

Google Now

Google Now is een relatief nieuwe functie van de Google Search-app, waarbij meerdere Google-diensten worden gebundeld in één app. Het idee achter Google Now is dat de app er voor jou is, je op je wenken bedient en je automatisch van relevante informatie voorziet.

De zoekmachine van Google is de basis, maar ook je locatie wordt gebruikt. Je ziet bijvoorbeeld het weer van je huidige locatie. Verder herkent de app na verloop van tijd je woon-werkverkeer. Met deze gegevens geeft de app automatisch aankomsttijden en verkeersinformatie. Omdat de app weet waar je bent, krijg je op basis van je locatie relevante informatie zoals bezienswaardigheden in een stad.

Google Now

Plus

Handig: een app die weet waar je bent, wat je doet/gaat doen en op basis hiervan relevante informatie verstrekt.

Min

Een beetje griezelig dat deze app je 'leert kennen'.

Prijs Gratis

Omvang 20,6 MB

©PXimport

Waze Social GPS, Navigatie & Verkeersinfo

De ondertitel van de navigatie-app Waze luidt: "Het verkeer samen te slim af zijn". De app heeft een sociaal karakter: het wordt door de gebruikers steeds beter gemaakt en voor jou gebruiksvriendelijker als je regelmatig met Waze rijdt.

Tijdens (en voor) je rit zie je files op je route, mogelijke gevaren (zoals een stilstaande auto op de vluchtstrook) en flitscontroles. Deze informatie kun je ook zelf melden via de app en delen met andere 'Wazers' in de buurt. Mede-'Wazers' worden ook getoond op je kaart.

Een leuke functie is het tijdelijk delen van je route met diegene waarnaar je op weg bent. Hiermee behoren "Schat, waar ben je?"-belletjes tot de verledentijd. Ook kun je mensen een 'ik kom je ophalen'-verzoek sturen. Hiermee deelt iemand (ook als deze persoon geen Waze gebruikt) tijdelijk zijn/haar smartphone-locatie en kun jij hierheen rijden. In één zin samengevat: Waze is niet alleen praktisch, maar ook erg leuk om te gebruiken!

Waze Social GPS, Navigatie & Verkeersinfo

Plus

Automatisch verbeteringen op basis van je routes en Waze-gebruik.

Slimme omleidingen.

Geen premiumdiensten, alles is gratis.

Min

Drukke navigatie-app voor nieuwe gebruikers.

Prijs Gratis

Omvang 27,2 MB

©PXimport

Google Maps

De standaard iOS-app Kaarten biedt navigatiesoftware voor nop en wordt vaak in één adem genoemd met Google Maps. Ons advies: probeer beide apps! Het verschil zit in details en persoonlijke voorkeur. De navigatie-apps werken beide snel en gebruiksvriendelijk. Ook kun je eenvoudig schakelen tussen auto en voetganger en dat is handig als je de auto geparkeerd hebt en je nog een paar straatjes moet lopen.

Google Maps geeft advies over openbaar vervoer en vindt bedrijven beter. De Kaarten-app kan ook zoeken naar adressen in je contactpersonen. Beide apps hebben goede 'deur tot deur'-navigatie en een heldere wegbewijzering zodat je alle aandacht op het verkeer kunt houden.

Google Maps

Plus

Heldere 'deur tot deur'-navigatie.

Voetganger/auto-profiel.

Eenvoudige invoer van bestemmingen.

Min

Geen.

Prijs Gratis

Omvang12,5 MB

©PXimport

Flitsmeister

Een bijrijder die opmerkzaam roept "pas op, een flitser" is zelfs voor de braafste bestuurder een prettige aanwinst op de passagiersstoel. De Flitsmeister-app neemt deze taak over via je iPhone. De app maakt onderscheid tussen trajectcontroles, vaste flitspalen, mobiele controles, files en aangekondigde controles.

Na het opstarten krijg je een overzicht met wegnummers en hectometerpalen. Dit alles mag je ter kennisgeving aannemen en is niet nodig tijdens het rijden. Flitsmeister gebruikt je gps en waarschuwt tijdig zodra je een controle nadert. Als je niet meer rijdt, wordt Flitsmeister automatisch gepauzeerd om overbodige accubelasting te voorkomen.

Flitsmeister

Plus

Draait naast navigatiesoftware in de achtergrond.

Tijdige melding via geluidssignaal.

Min

Meldt soms ook flitsers op de andere weghelft.

Prijs Gratis

Omvang 22,3 MB

©PXimport

Spotify

Bij elke vakantietrip hoort een soundtrack, misschien zelfs wel bij elke autorit! Dankzij Spotify heb je geen problemen meer met mp3-collecties en synchroniseren: alle muziek uit de Spotify-bibliotheek en je afspeellijsten zijn streaming beschikbaar. Om Spotify op je iPhone te gebruiken, heb je Spotify Premium nodig (tien euro per maand). Ga je naar het buitenland of heb je een beperkte databundel? Markeer je afspeellijsten als Offline beschikbaar en download deze via een wifi-verbinding.

Veel autoradio's hebben een aux-aansluiting aan de voorzijde waarmee je je iPhone verbindt met je audiosysteem. Toe aan een nieuwe autoradio? Zorg ervoor dat deze beschikt over bluetooth-audio voor een draadloze muziekverbinding.

Spotify

Plus

Luister draadloos op je autoradio via bluetooth-audio.

Databundel besparen dankzij offline beschikbaarheid.

Min

Werkt niet met gratis Spotify-registratie.

Prijs Gratis + € 10 per maand

Omvang 35 MB

©PXimport

Wegenwacht

En daar sta je dan, ergens langs de kant van de weg. "Waar bent u meneer?", vraagt de medewerker van de ANWB. "Geen idee, ergens in de buurt van Schoorl bij een boerderij en ik zie drie koeien".

Dankzij de Wegenwacht-app hoef je dit soort antwoorden niet meer te geven. De app toont een kaart met je locatie. Met de knop Bel & verstuur krijgt de ANWB je locatie, kenteken, telefoonnummer en ANWB-lidmaatschapsnummer door. Na het gesprekje met de medewerker begint het wachten op de monteur. Omdat we graag weten waar we aan toe zijn en hoe lang we nog moeten wachten, zou een live-trackingsysteem van de ANWB-monteur een mooie uitbreiding zijn in de toekomst.

Het uitgebreide broertje van de standaard ANWB-app heet Onderweg. Naast de wegenwacht-functie kun je in deze app ook verkeersinformatie raadplegen en je auto parkeren. Dit laatste werkt nagenoeg hetzelfde als Parkline en Yellowbrick en vereist een gratis registratie.

Wegenwacht

Plus

Handiger dan bellen met de ANWB.

Min

Geen.

Prijs Gratis

Omvang 14,6 MB

©PXimport

Easy Rit Registratie

Als je een eigen auto gebruikt voor je werk, moet je een gedetailleerde kilometeradministratie bijhouden. Dit is ook nodig als je bijtelling wilt voorkomen bij een auto van de zaak. Veel apps die deze administratie kunnen beheren zijn gratis, maar werken alleen in combinatie met een betaalde abonnementsdienst. Bij Easy Rit Registratie betaal je voor de app, de bijbehorende webdienst kost niets. In app geef je de basisgegevens op als begin/einde kilometerstand, datum, adressen en de aard van de rit (woon/werk, zakelijk of privé). Via www.easyritregistratie.nl kun je eenvoudig de ritgegevens achteraf bewerken (zoals handmatig invoeren en corrigeren) en exporteren naar Excel.

Easy Rit Registratie

Plus

Online bewerken/corrigeren ritten.

Voldoet aan eisen belastingdienst Nederland en België.

Min

Relatief hoge app-prijs.

Niet automatisch afmelden bij verlaten voertuig.

Prijs € 8,99

Omvang 0,4 MB

©PXimport

Zomoto Kenteken

Afgunst in de file of ben je gewoon benieuwd voor hoeveel de auto van de buurman te boek staat? Zomoto weet (bijna) alles! Voer het kenteken in of scan deze met de camerafunctie. Dit laatste is een leuke foefje, maar werkt een beetje omslachtig. Zomoto geeft een compleet overzicht van de auto inclusief wegenbelasting, nieuwprijs en dagwaarde. Misschien kun je je jaloerse gevoelens stillen als je ziet wat de auto per maand kost, de nieuwsprijs was en het wagen nu nog waard is? Bij de technische specificaties vind je gegevens over de snelheid, gewicht en verbruik.

Zomoto Kenteken

Plus

Veel (technische) voertuiginformatie.

Kostenindicatie voertuig.

Min

Camerafunctie werkt minder intuïtief.

Prijs Gratis

Omvang 4,6 MB

©PXimport

GPS Stone GPX Trip tracking & recorder

GPS Stone is handig als je achteraf wilt zien waar je allemaal geweest bent en hoe je gereden hebt. De app gebruikt je gps om je locatie te bepalen en bewaart dit als een slakkenspoor. Dit is niet alleen leuk in de auto, bijvoorbeeld om je vakantieroute te bewaren, maar ook tijdens wandelingen of sporten. GPS Stone toont je exacte locatie en snelheid. Je kunt eenvoudig wisselen naar een scherm met kaartweergave. De routes zijn te exporteren naar een gpx-bestand. Bekijk je route met Google Earth op je computer of via de website www.gpsvisualizer.com door het gpx-bestand in te laden.

GPS Stone GPX Trip tracking & recorder

Plus

Route exporteren naar gpx-bestand.

Wisselen tussen technische locatiegegevens en kaartweergave met slakkenspoor.

Min

Even wennen hoe het werkt.

Prijs € 1,79

Omvang 0,6 MB

©PXimport

Yellowbrick

Parkeren kost op veel plaatsen veel inspanning. Je moet niet alleen een plekje vinden, maar ook het bonnetje afrekenen kost extra tijd omdat je je autokenteken op steeds meer plaatsen moet invoeren. Met Yellowbrick activeer je de parkeeractie met een app. Op deze manier betaal je nooit te veel of te weinig (met alle gevolgen van dien!). De app gebruikt gps om het nummer van de parkeerzone te vinden. Handmatig invoeren van het nummer van de parkeermeter is ook mogelijk. Parkeerlocaties die je vaak gebruikt bewaar je als favoriet. De Yellowbrick-app is gratis, de bijbehorende registratiekaart kost eenmalig tien euro. Voor elke parkeeractie (starten/stoppen) betaal je transactiekosten bovenop het parkeertarief. Er is ook een abonnementsvorm voor een vast bedrag per week. Hierbij vervallen de transactiekosten voor het starten/stoppen van parkeeracties.

Yellowbrick

Plus

Geen gedoe bij de parkeermeter.

Locatiesuggestie op basis van gps.

Min

App vergeet soms logingegevens.

Prijs Gratis + € 10 registratie + parkeer/transactiekosten of abonnement

Omvang 3 MB

©PXimport

Park-line

Park-line doet nagenoeg hetzelfde als Yellowbrick: je auto zorgeloos en eenvoudig parkeren met je iPhone, nooit te veel parkeergeld betalen en ook niet te weinig met het risico op een bekeuring. Bij Yellowbrick betaal je per parkeertransactie of heb je de keuze voor een abonnement. Park-line werkt alleen met deze laatste variant. Een abonnement kost 2,50 euro per maand. Een voorkeur voor Yellowbrick of Park-line hangt af van je parkeergedrag.

Park-line

Plus

Geen gedoe bij de parkeermeter.

Locatiesuggestie op basis van gps.

Geen transactiekosten per parkeeractie (starten/stoppen).

Min

Periodieke kosten.

Prijs Gratis + € 2,50 per maand + parkeerkosten

Omvang 4,3 MB

©PXimport

BMW ParkingAssistant

Als je geparkeerd hebt met een parkeerbonnetje of blauwe schijf, is de kans aanwezig dat je 'Hoe laat loopt mijn meter af'-stress hebt. ParkingAssistant lost dit slim op. Je voert de parkeertijd in en geeft aan hoe snel je loopt: normaal, snel of langzaam. Omdat de app weet hoe ver je van je auto bent verwijderd, wordt je op tijd gewaarschuwd om tijdig bij je auto terug te zijn, en dat zonder rennen!

BMW ParkingAssistant

Plus

Handige draaischijf voor invoer parkeertijd.

Nooit meer zoeken dankzij locatiesysteem.

Min

Niet Nederlandstalig.

Prijs Gratis

Omvang 2,3 MB

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.