15 iPhone-apps voor in de auto

© PXimport

15 iPhone-apps voor in de auto

Geplaatst: 8 januari 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:33

Robbin Ooijevaar

Autorijden is leuk, maar soms ook noodzakelijk of zelfs vervelend. Dankzij handige iPhone-apps maak je het reizen comfortabeler en leuker. Met slimme apps kun je beter navigeren, files ontwijken, weet je waar je vrienden uithangen en hoef je nooit meer naar je geparkeerde auto te zoeken.

DriveGain+

Hard optrekken en stevig remmen terwijl je ook had kunnen 'uitrijden zonder gas te geven' zijn twee dingen die we allemaal kennen als het gaat om brandstofbesparing. DriveGain+ analyseert je rijgedrag en geeft advies om zuiniger te rijden. Hiervoor wordt de gps gebruikt en de technische gegevens van je auto. Handgeschakelde auto's krijgen advies voor de meest economische versnelling.

Alle informatie wordt overzichtelijk getoond tijdens het rijden. Het is de kunst om een metertje in het groen te houden. Aan het einde van je trip zie je een totaalscore. De basisversie van DriveGain is gratis en kun je uitbreiden met in-app-aankopen. DriveGain+ is de 'full-option'-versie zoals dat zo mooi heet in autoland en beschikt over alle brandstofbesparende functies.

DriveGain+

Plus

Overzichtelijk en goede, praktische weetjes.

Min

Automodel en technische gegevens niet op kenteken in te voeren.

Prijs € 5,99

Omvang 4,8 MB

© PXimport

Zoek mijn vrienden

Als je met vrienden en meerdere auto's op vakantie of wintersport gaat, klinkt het over en weer door de telefoon: "Waar zitten jullie nu?". Dankzij Apples Zoek mijn vrienden-app zie je waar iedereen uithangt! Dit is niet alleen leuk onderweg, maar ook handig om elkaar terug te vinden in een stad of om ergens af te spreken.

Zoek mijn vrienden toont een lijst van je vrienden, compleet met afstand tot elkaar. Nodig anderen uit via het plusteken om je locatie te delen. Een overzicht van de personen die je locatie volgen vind je achter de knop Ik. Tik op Tijdelijk als je je locatie niet permanent wilt delen met anderen.

Zoek mijn vrienden

Plus

Soepele bediening en gebruiksvriendelijk.

Mogelijkheid om tijdelijk locatie te delen.

Min

Ook als de app niet actief is, deel je mogelijk je locatie.

Niet al je vrienden hebben een iPhone.

Prijs Gratis

Omvang 20,2 MB

© PXimport

Take Me To My Car

Het kan iedereen overkomen: je bent blij dat je je auto hebt geparkeerd en haast je naar je doel. Aan het einde van de dag wil je naar huis, maar waar staat de auto ook al weer? Het is donker, alle straten lijken op elkaar en je weet: dit gaat uren duren. Dankzij Take Me To My Car hoef je nooit meer te zoeken.

Start de app nadat je geparkeerd hebt en tik op Park here om je locatie vast te leggen. Om je auto later terug te vinden tik je op Get directions en word je met een routekaartje teruggeleid naar je voertuig. In parkeergarages werkt deze app minder goed omdat hij geen verdiepingen herkent. Voor parkeren langs de straat kan Take Me To My Car voor mensen met een matig richtingsgevoel uitkomst bieden, maar het vereist wel discipline om je auto ook in de app te parkeren.

Take Me To My Car

Plus

Zeer praktisch je je auto wilt terugvinden in een vreemde stad/omgeving.

Min

Werkt niet goed in parkeergarages.

Vereist discipline.

Prijs Gratis

Omvang 0,2 MB

© PXimport

Google Now

Google Now is een relatief nieuwe functie van de Google Search-app, waarbij meerdere Google-diensten worden gebundeld in één app. Het idee achter Google Now is dat de app er voor jou is, je op je wenken bedient en je automatisch van relevante informatie voorziet.

De zoekmachine van Google is de basis, maar ook je locatie wordt gebruikt. Je ziet bijvoorbeeld het weer van je huidige locatie. Verder herkent de app na verloop van tijd je woon-werkverkeer. Met deze gegevens geeft de app automatisch aankomsttijden en verkeersinformatie. Omdat de app weet waar je bent, krijg je op basis van je locatie relevante informatie zoals bezienswaardigheden in een stad.

Google Now

Plus

Handig: een app die weet waar je bent, wat je doet/gaat doen en op basis hiervan relevante informatie verstrekt.

Min

Een beetje griezelig dat deze app je 'leert kennen'.

Prijs Gratis

Omvang 20,6 MB

© PXimport

Waze Social GPS, Navigatie & Verkeersinfo

De ondertitel van de navigatie-app Waze luidt: "Het verkeer samen te slim af zijn". De app heeft een sociaal karakter: het wordt door de gebruikers steeds beter gemaakt en voor jou gebruiksvriendelijker als je regelmatig met Waze rijdt.

Tijdens (en voor) je rit zie je files op je route, mogelijke gevaren (zoals een stilstaande auto op de vluchtstrook) en flitscontroles. Deze informatie kun je ook zelf melden via de app en delen met andere 'Wazers' in de buurt. Mede-'Wazers' worden ook getoond op je kaart.

Een leuke functie is het tijdelijk delen van je route met diegene waarnaar je op weg bent. Hiermee behoren "Schat, waar ben je?"-belletjes tot de verledentijd. Ook kun je mensen een 'ik kom je ophalen'-verzoek sturen. Hiermee deelt iemand (ook als deze persoon geen Waze gebruikt) tijdelijk zijn/haar smartphone-locatie en kun jij hierheen rijden. In één zin samengevat: Waze is niet alleen praktisch, maar ook erg leuk om te gebruiken!

Waze Social GPS, Navigatie & Verkeersinfo

Plus

Automatisch verbeteringen op basis van je routes en Waze-gebruik.

Slimme omleidingen.

Geen premiumdiensten, alles is gratis.

Min

Drukke navigatie-app voor nieuwe gebruikers.

Prijs Gratis

Omvang 27,2 MB

© PXimport

Google Maps

De standaard iOS-app Kaarten biedt navigatiesoftware voor nop en wordt vaak in één adem genoemd met Google Maps. Ons advies: probeer beide apps! Het verschil zit in details en persoonlijke voorkeur. De navigatie-apps werken beide snel en gebruiksvriendelijk. Ook kun je eenvoudig schakelen tussen auto en voetganger en dat is handig als je de auto geparkeerd hebt en je nog een paar straatjes moet lopen.

Google Maps geeft advies over openbaar vervoer en vindt bedrijven beter. De Kaarten-app kan ook zoeken naar adressen in je contactpersonen. Beide apps hebben goede 'deur tot deur'-navigatie en een heldere wegbewijzering zodat je alle aandacht op het verkeer kunt houden.

Google Maps

Plus

Heldere 'deur tot deur'-navigatie.

Voetganger/auto-profiel.

Eenvoudige invoer van bestemmingen.

Min

Geen.

Prijs Gratis

Omvang12,5 MB

© PXimport

Flitsmeister

Een bijrijder die opmerkzaam roept "pas op, een flitser" is zelfs voor de braafste bestuurder een prettige aanwinst op de passagiersstoel. De Flitsmeister-app neemt deze taak over via je iPhone. De app maakt onderscheid tussen trajectcontroles, vaste flitspalen, mobiele controles, files en aangekondigde controles.

Na het opstarten krijg je een overzicht met wegnummers en hectometerpalen. Dit alles mag je ter kennisgeving aannemen en is niet nodig tijdens het rijden. Flitsmeister gebruikt je gps en waarschuwt tijdig zodra je een controle nadert. Als je niet meer rijdt, wordt Flitsmeister automatisch gepauzeerd om overbodige accubelasting te voorkomen.

Flitsmeister

Plus

Draait naast navigatiesoftware in de achtergrond.

Tijdige melding via geluidssignaal.

Min

Meldt soms ook flitsers op de andere weghelft.

Prijs Gratis

Omvang 22,3 MB

© PXimport

Spotify

Bij elke vakantietrip hoort een soundtrack, misschien zelfs wel bij elke autorit! Dankzij Spotify heb je geen problemen meer met mp3-collecties en synchroniseren: alle muziek uit de Spotify-bibliotheek en je afspeellijsten zijn streaming beschikbaar. Om Spotify op je iPhone te gebruiken, heb je Spotify Premium nodig (tien euro per maand). Ga je naar het buitenland of heb je een beperkte databundel? Markeer je afspeellijsten als Offline beschikbaar en download deze via een wifi-verbinding.

Veel autoradio's hebben een aux-aansluiting aan de voorzijde waarmee je je iPhone verbindt met je audiosysteem. Toe aan een nieuwe autoradio? Zorg ervoor dat deze beschikt over bluetooth-audio voor een draadloze muziekverbinding.

Spotify

Plus

Luister draadloos op je autoradio via bluetooth-audio.

Databundel besparen dankzij offline beschikbaarheid.

Min

Werkt niet met gratis Spotify-registratie.

Prijs Gratis + € 10 per maand

Omvang 35 MB

© PXimport

Wegenwacht

En daar sta je dan, ergens langs de kant van de weg. "Waar bent u meneer?", vraagt de medewerker van de ANWB. "Geen idee, ergens in de buurt van Schoorl bij een boerderij en ik zie drie koeien".

Dankzij de Wegenwacht-app hoef je dit soort antwoorden niet meer te geven. De app toont een kaart met je locatie. Met de knop Bel & verstuur krijgt de ANWB je locatie, kenteken, telefoonnummer en ANWB-lidmaatschapsnummer door. Na het gesprekje met de medewerker begint het wachten op de monteur. Omdat we graag weten waar we aan toe zijn en hoe lang we nog moeten wachten, zou een live-trackingsysteem van de ANWB-monteur een mooie uitbreiding zijn in de toekomst.

Het uitgebreide broertje van de standaard ANWB-app heet Onderweg. Naast de wegenwacht-functie kun je in deze app ook verkeersinformatie raadplegen en je auto parkeren. Dit laatste werkt nagenoeg hetzelfde als Parkline en Yellowbrick en vereist een gratis registratie.

Wegenwacht

Plus

Handiger dan bellen met de ANWB.

Min

Geen.

Prijs Gratis

Omvang 14,6 MB

© PXimport

Easy Rit Registratie

Als je een eigen auto gebruikt voor je werk, moet je een gedetailleerde kilometeradministratie bijhouden. Dit is ook nodig als je bijtelling wilt voorkomen bij een auto van de zaak. Veel apps die deze administratie kunnen beheren zijn gratis, maar werken alleen in combinatie met een betaalde abonnementsdienst. Bij Easy Rit Registratie betaal je voor de app, de bijbehorende webdienst kost niets. In app geef je de basisgegevens op als begin/einde kilometerstand, datum, adressen en de aard van de rit (woon/werk, zakelijk of privé). Via www.easyritregistratie.nl kun je eenvoudig de ritgegevens achteraf bewerken (zoals handmatig invoeren en corrigeren) en exporteren naar Excel.

Easy Rit Registratie

Plus

Online bewerken/corrigeren ritten.

Voldoet aan eisen belastingdienst Nederland en België.

Min

Relatief hoge app-prijs.

Niet automatisch afmelden bij verlaten voertuig.

Prijs € 8,99

Omvang 0,4 MB

© PXimport

Zomoto Kenteken

Afgunst in de file of ben je gewoon benieuwd voor hoeveel de auto van de buurman te boek staat? Zomoto weet (bijna) alles! Voer het kenteken in of scan deze met de camerafunctie. Dit laatste is een leuke foefje, maar werkt een beetje omslachtig. Zomoto geeft een compleet overzicht van de auto inclusief wegenbelasting, nieuwprijs en dagwaarde. Misschien kun je je jaloerse gevoelens stillen als je ziet wat de auto per maand kost, de nieuwsprijs was en het wagen nu nog waard is? Bij de technische specificaties vind je gegevens over de snelheid, gewicht en verbruik.

Zomoto Kenteken

Plus

Veel (technische) voertuiginformatie.

Kostenindicatie voertuig.

Min

Camerafunctie werkt minder intuïtief.

Prijs Gratis

Omvang 4,6 MB

© PXimport

GPS Stone GPX Trip tracking & recorder

GPS Stone is handig als je achteraf wilt zien waar je allemaal geweest bent en hoe je gereden hebt. De app gebruikt je gps om je locatie te bepalen en bewaart dit als een slakkenspoor. Dit is niet alleen leuk in de auto, bijvoorbeeld om je vakantieroute te bewaren, maar ook tijdens wandelingen of sporten. GPS Stone toont je exacte locatie en snelheid. Je kunt eenvoudig wisselen naar een scherm met kaartweergave. De routes zijn te exporteren naar een gpx-bestand. Bekijk je route met Google Earth op je computer of via de website www.gpsvisualizer.com door het gpx-bestand in te laden.

GPS Stone GPX Trip tracking & recorder

Plus

Route exporteren naar gpx-bestand.

Wisselen tussen technische locatiegegevens en kaartweergave met slakkenspoor.

Min

Even wennen hoe het werkt.

Prijs € 1,79

Omvang 0,6 MB

© PXimport

Yellowbrick

Parkeren kost op veel plaatsen veel inspanning. Je moet niet alleen een plekje vinden, maar ook het bonnetje afrekenen kost extra tijd omdat je je autokenteken op steeds meer plaatsen moet invoeren. Met Yellowbrick activeer je de parkeeractie met een app. Op deze manier betaal je nooit te veel of te weinig (met alle gevolgen van dien!). De app gebruikt gps om het nummer van de parkeerzone te vinden. Handmatig invoeren van het nummer van de parkeermeter is ook mogelijk. Parkeerlocaties die je vaak gebruikt bewaar je als favoriet. De Yellowbrick-app is gratis, de bijbehorende registratiekaart kost eenmalig tien euro. Voor elke parkeeractie (starten/stoppen) betaal je transactiekosten bovenop het parkeertarief. Er is ook een abonnementsvorm voor een vast bedrag per week. Hierbij vervallen de transactiekosten voor het starten/stoppen van parkeeracties.

Yellowbrick

Plus

Geen gedoe bij de parkeermeter.

Locatiesuggestie op basis van gps.

Min

App vergeet soms logingegevens.

Prijs Gratis + € 10 registratie + parkeer/transactiekosten of abonnement

Omvang 3 MB

© PXimport

Park-line

Park-line doet nagenoeg hetzelfde als Yellowbrick: je auto zorgeloos en eenvoudig parkeren met je iPhone, nooit te veel parkeergeld betalen en ook niet te weinig met het risico op een bekeuring. Bij Yellowbrick betaal je per parkeertransactie of heb je de keuze voor een abonnement. Park-line werkt alleen met deze laatste variant. Een abonnement kost 2,50 euro per maand. Een voorkeur voor Yellowbrick of Park-line hangt af van je parkeergedrag.

Park-line

Plus

Geen gedoe bij de parkeermeter.

Locatiesuggestie op basis van gps.

Geen transactiekosten per parkeeractie (starten/stoppen).

Min

Periodieke kosten.

Prijs Gratis + € 2,50 per maand + parkeerkosten

Omvang 4,3 MB

© PXimport

BMW ParkingAssistant

Als je geparkeerd hebt met een parkeerbonnetje of blauwe schijf, is de kans aanwezig dat je 'Hoe laat loopt mijn meter af'-stress hebt. ParkingAssistant lost dit slim op. Je voert de parkeertijd in en geeft aan hoe snel je loopt: normaal, snel of langzaam. Omdat de app weet hoe ver je van je auto bent verwijderd, wordt je op tijd gewaarschuwd om tijdig bij je auto terug te zijn, en dat zonder rennen!

BMW ParkingAssistant

Plus

Handige draaischijf voor invoer parkeertijd.

Nooit meer zoeken dankzij locatiesysteem.

Min

Niet Nederlandstalig.

Prijs Gratis

Omvang 2,3 MB

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000