De 5 beste freemium-games voor je iPhone
Het lijkt zo mooi: die gratis games in de App Store. Uiteindelijk zijn ze helemaal niet gratis. Na vijf minuten spelen en drie keer afgaan word je vriendelijk verzocht je portemonnee te trekken, anders zul je moeten wachten tot je verder kunt. Gelukkig is dat niet bij alle freemium-spellen zo.
In de App Store bestaan echt gratis games tegenwoordig eigenlijk niet meer. Natuurlijk, er komen elke dag nieuwe games uit waarbij het groene GRATIS-icoontje je probeert aan te lokken om er toch vooral op te drukken, maar meestal kom je dan terecht bij een zogeheten Freemium game waar je constant wordt lastiggevallen door de gevreesde paywall. Lees ook: De 13 beste games voor je iPhone of iPad.
Deze virtuele muur verschijnt zeer regelmatig tijdens zo'n spel.
Ben je een paar keer afgegaan? Sorry, maar dan moet je een x-aantal minuten wachten, of even een aantal credits kopen zodat je verder kunt spelen. Bezig met een leuke 'gratis' racegame waar je een van je voertuigen wilt upgraden? Wacht maar rustig een uur of langer, of koop een aantal credits zodat je alsnog direct verder kunt. En dit is niet het ergste. Het meest vervelende aan het leeuwendeel van de freemium games is het constante gebedel om je geld. Gouden munten voor dit, kristallen voor dat, je bent bij de meeste freemium games langer bezig met het wegklikken van advertenties dan dat je daadwerkelijk aan het spelen bent.
Natuurlijk zitten er ook wel goede kanten aan het freemium model. Soms kan je daadwerkelijk even spelen, en developers hoeven minder bang te zijn dat ze geen inkomsten halen uit de game waar ze zoveel tijd en geld aan hebben besteed. Maar soms vragen we ons wel eens af of het echt niet een klein beetje minder kan.
Gelukkig zijn er ook genoeg freemium games te vinden waar je niet constant tegen een paywall aanloopt, en die je rustig door laten spelen zonder dat je er iets bij hoeft te kopen. We zetten vijf recente voorbeelden voor je op een rijtje.
Fallout Shelter
©PXimport
Met Fallout Shelter is het wachten op Fallout 4 niet zo erg.
Om gamers alvast een beetje lekker te maken voor het aanstaande Fallout 4, heeft maker Bethesda dit leuke spelletje op de markt gebracht. In Fallout Shelter ben je de leider van een groep mensen die verscholen zitten in een bunker onder de grond, vlak nadat de apocalyps de aarde onbewoonbaar heeft gemaakt. Je kunt deze bunker net zo uitgebreid maken als je zelf wilt, zolang je er maar voor zorgt dat de mensen in je bunker niks tekort komen. Je kunt er ook mensen op uitsturen om te kijken of er al enig leven mogelijk is buiten de bunker, of te laten zoeken naar nieuwe voorraden. Dit soort games in de handen van een bedrijf als Electronic Arts is meestal een recept voor een grote ramp. Kijk naar een spel als SimCity Buildit of The Simpsons: Tapped Out, spellen waar je makkelijk honderden euro's aan kwijt kunt raken als je jezelf laat gaan. Het is ook aanlokkelijk. Voor spellen waar je iets moet bouwen kun je mensen makkelijk echt geld laten betalen voor die leuke, exclusieve items.
Bij Fallout Shelter is dat niet het geval. Bethesda gebruikt de game vooral als promotietool voor hun nieuwe game, en om de Fallout-naam warm te houden. Je kunt wel echt geld uitgeven bij dit spel, maar slechts in kleine mate. Je hebt namelijk de mogelijkheid om voor nog geen euro een lunchbox te kopen met in-game geld en voorraden. Maar zelfs dit is eigenlijk niet nodig, want je kunt deze dingen ook in het spel zelf verdienen. Het hangt er min of meer een beetje vanaf hoe geduldig je bent bij het spelen.
Pac-Man 256
©PXimport
Pac-Man 256 is een goed voorbeeld van een leuke Freemium game.
Eerder al besproken op MacWorld, en een goed voorbeeld van hoe het moet. Deze leuke nieuwe Pac-Man game is niet alleen een fantastisch spel, maar ook een titel die je rustig door kunt blijven spelen zonder dat je ook maar een cent uitgeeft. Dit hebben de makers van dit spel heel slim gedaan. Als je het spel opstart krijg je zes credits. Deze credits kun je gebruiken om je ronde, gele held uit te rusten met power-ups. Deze power-ups maken het spel iets makkelijker, maar zijn niet per se nodig. Echte Pac-puristen zullen er waarschijnlijk zelfs hun neus voor ophalen. Je kunt de credits ook gebruiken om, als je af bent, eenmalig door te spelen waar je gebleven was. Zijn de credits op, dan zul je een korte periode moeten wachten tot ze weer aangevuld zijn (of je credit card trekken om er een aantal bij te kopen). In deze periode kun je wel gewoon doorspelen. Je hebt dan alleen geen power-ups en geen mogelijkheid om verder te spelen als je af bent, maar je kunt wel gewoon door met het behalen van een nieuwe high score.
©PXimport
Ook Disney maakt wel eens een minder opdringerige freemium game.
Disney Dodo Pop
Normaal gesproken laat de naam Disney in de titel van een spel al gelijk wat alarmbellen rinkelen. Net als veel van de andere grote bedrijven die actief zijn op het gebied van mobiele games, is Disney er bijzonder bedreven in om hun games helemaal dicht te timmeren met pay-walls. Zeker op het gebied van puzzelspelletjes zit je, als je een paar keer af bent gegaan, lange tijd te wachten tot je eindelijk weer een keer verder kunt. Het lijkt er een beetje op dat dit een probleem is waar fans van puzzelspelletjes mee zullen moeten leren leven.
En ook bij Disney Dodo Pop moet je niet te vaak afgaan, omdat je anders geduld zult moeten hebben voordat je verder kunt. We hebben dit spel toch in dit artikel vermeld, omdat het verder een relatief vriendelijk spel is. Je wordt niet constant aan je hoofd gezeurd of je jouw Facebook-vrienden niet wil vertellen hoe leuk dit spel wel is. Als je bijvoorbeeld de recente Disney Cars game neemt (gemaakt in combinatie met Gameloft), dan zie je dat daar zoveel wordt gevraagd of je niet wat credits wilt kopen dat je er al snel genoeg van krijgt.
©PXimport
In Relic Run gaat Lara Croft er in ieder geval niet met jouw geld vandoor.
Lara Croft: Relic Run
Een spel in een serie met een profiel dat zo hoog is als dat van Lara Croft, zou normaal gesproken helemaal dichtgetimmerd moeten zijn met pay-walls. Toch is dat in het geval van Lara Croft: Relic Run helemaal niet het geval. Deze zeer professionele en verslavende endless runner laat je zelfs net zolang doorspelen als je wilt zonder dat je ook maar een cent uit hoeft te geven, of een seconde hoeft te wachten.
Dat lijkt heel verrassend, maar de makers van deze game hebben goed begrepen dat je bij een game rond een icoon als Lara Croft makkelijk op andere manieren geld kunt verdienen. En dus betaal je flink voor allerhande extraatjes in dit spel, zoals nieuwe outfits voor Lara, de mogelijkheid om al eerder andere levels te bezoeken en een uitgebreid arsenaal aan wapens. Je kunt ook continues kopen om ervoor te zorgen dat je jouw highscore nog net even wat indrukwekkender kunt maken. Het nadeel van laatstgenoemde is dat bovenaan de ranglijsten met de hoogste scores niet de namen prijken van mensen met de meeste skills, maar juist die gamers met de diepste zakken.
Mocht dit je niet interesseren, en wil je gewoon genieten van dit erg leuke spel, dan maakt dat allemaal niet uit. Je speelt gewoon net zoveel door als je maar wilt, en krijgt af en toe door het spel ook wat continues en andere goodies toegestopt. Die leuke kostuums en nieuwe werelden haal je gewoon op de ouderwetse manier: door te laten zien hoe goed je wel niet bent!
Sword of Xolan
©PXimport
Sword of Xolan ademt de sfeer uit van games uit de tijd dat Pay-walls nog niet bestonden.
Dit is hoe we freemium games het liefst zouden zien. Sword of Xolan is een gratis game, waar alleen af en toe een keer een advertentie in beeld te zien is. Als je de ontwikkelaar van dit spel een klein bedragje betaalt verdwijnen de advertenties en heb je verder simpelweg een game die je net zoveel kunt spelen als je wilt. Dat is het voordeel met games van kleine ontwikkelaars, die het maken van spellen zien als een hobby, en waar het geen fulltime baan is.
Sword of Xolan is daarnaast ook nog eens een erg leuk spel, dat teruggrijpt naar de tijden van de Commodore Amiga. Je bent een stoere held die het op moet nemen tegen een boze tovenaar. Onderweg bevecht je allerhande monsters en moet je onschuldige burgers bevrijden. Het is gemaakt in een leuke pixelstijl en speelt soepel. Het is niet de grootste, meest uitgebreide game die je tegen zult komen, maar Alper Sarikaya weet iedere keer weer verslavende spellen in elkaar te zetten. Bekijk dan vooral ook zijn andere games, Manuganu 1 en 2, twee andere perfecte voorbeelden van mooie, praktisch gratis games.