Bluetooth (en wifi) onderweg: uit voor je eigen privacy!
Privacy is – al ziet nog lang niet iedereen dat – een groot goed. Bedrijven en overheden gooien van alles en nog wat in de strijd om je overal te kunnen volgen. Via wifi en bluetooth, bijvoorbeeld!
Het overgrote deel van de mensheid heeft niet tot nauwelijks in de gaten dat ze dag en nacht, overal en altijd ‘gevolgd’ worden. Grootste hulpmiddel hierbij is de aloude smartphone. Loop je een winkel in, dan is de kans groot dat je toestel wordt geregistreerd dankzij een ingeschakeld bluetooth. Datzelfde bluetooth maakt het voor winkels, restaurants enzovoort ook mogelijk om pushberichten op je toestel te tonen. Dat kan reclame zijn, of een welkomstbericht. Klinkt onschuldig, maar betekent wel dat jouw toestel is geïdentificeerd.
Ook gebruik maken van microbakens voor navigatie in bijvoorbeeld een museum geeft veel prijs over jouw interesses. Als verzamelde gegevens bovendien uitgewisseld worden met andere museums is zo een alleraardigst profiel van de telefoonbezitter samen te stellen. Hetzelfde geldt voor winkelpatronen.
Wifi
Wifi is een andere onhandige factor als het gaat om privacy. Stel je hebt een keer Starbucks bezocht en daar gebruik gemaakt van het openbare wifi-netwerk. Behalve dat je daar het risico loopt dat je internetverkeer gemonitord wordt (om zo klantprofielen op te bouwen), ‘volgt’ deze hotspot je ook naar andere filialen van Starbucks. Kom je ergens anders, dan word je automatisch gekoppeld zodra je binnenloopt (of als je pech hebt buiten langsloopt). Bingo: Starbucks kan jou klantgedrag – veelal vaste routes – genadeloos in kaart brengen. iOS 14 heeft daarvoor een truc klaarstaan, waarbij telkens een ander mac-adres wordt opgegeven aan het netwerk waarmee gekoppeld wordt. In theorie maakt dat volgen weer een stuk moeilijker. Maar zeker niet onmogelijk, en al helemaal niet als je een huiseigen app van een van de bezochte bedrijven hebt geïnstalleerd. Die sluist bij elke koppeling zonder meer een uniek ID door.
Uit met bluetooth en wifi buiten de deur
Kortom: wil je je echt frank en vrij over straat kunnen bewegen, dan is het zaak om zowel Bluetooth als wifi uit te zetten zodra je de deur uitloopt. Alleen dan weet je zeker dat jouw telefoon niet overal in een winkelstraat of winkelcentrum uitgepeild wordt. Kwestie van gewoon even de betreffende opties op je telefoon uitzetten. Bij Android verschilt het per toestel (en Android-versie), maar meestal vind je de juiste opties wel als je van de bovenrand van het scherm naar beneden schuift. Onder iOS vind je de opties in de app Instellingen, onder respectievelijk Bluetooth en Wifi.
©PXimport
Pas op met actie- en kortingsapps
Nog een laatste tipje tot slot. We noemden al die huiseigen apps van allerlei winkels, restaurants enzovoort. Je kunt er bijvoorbeeld kortingen mee verzamelen en andere aardigheden. Heel leuk, maar wees ook daarmee spaarzaam. Want natuurlijk geldt: niets voor niets. Start je zo’n app (of is deze actief op de achtergrond), dan stuurt deze aan de hand van locatie- en toestelgegevens ook allerhande zaken naar de uitgevers van de app. Ook bij uitgeschakeld wifi en bluetooth, maar dan via mobiel internet of desnoods later als je weer thuis bent. Ben je erg voorzichtig met je privacy, installeer dergelijke apps dan alleen op bijvoorbeeld een ouder toestel en neem dat alleen mee als je van plan bent gebruik te maken van de diensten van een van de bedrijven achter de geïnstalleerde apps. Ook een optie: laat je telefoon gewoon thuis, lekker rustig!