Hebbes! Onze eerste indruk van Apple's iPhone 6s
Afgelopen vrijdag scoorden we in Los Angeles één van de allereerste exemplaren van de iPhone 6s. Uiteraard zijn we direct voor je aan de slag gegaan om onze eerste bevindingen met je te delen in deze hands-on review.
Over de technische specificaties hoeven we het niet meer te hebben, die hebben we al uitgebreid op een rijtje gezet in het artikel over de iPhone 6s vlak na de keynote. Maar weten is iets anders dan ervaren. Hoe fantastisch is de iPhone 6s nu écht ten opzichte van zijn voorgangers (de iPhone 6 en de 6 Plus)? Lees ook: Eerste reviews iPhone 6s en 6s Plus zijn binnen!
Het antwoord hangt een beetje af van wat je van je telefoon verwacht. Aan de buitenkant is er op een paar millimeter na namelijk werkelijk niets veranderd en dat is soms best een beetje een deceptie. Sterker nog, tijdens het testen hadden we de 6 en de 6s naast elkaar liggen, en we grepen regelmatig de verkeerde.
3D Touch is bijzonder efficiënt
©PXimport
3D Touch is een lesje in efficiëntie.
De enige manier hoe je op het eerste gezicht het verschil tussen de twee toestellen kunt zien, is door 3D Touch, maar daarmee heb je dan ook direct een van de allerbeste functies van de nieuwe iPhone te pakken. Op papier klinkt het niet zo indrukwekkend, maar in de realiteit is 3D zonder enige twijfel een technologie die de interface van de iPhone op z'n kop gaat zetten. Klein voorbeeldje: wanneer je normaliter een contactpersoon wilt toevoegen, open je de app contacten (die niet altijd direct binnen bereik is), druk je rechtsboven op het plusteken, en voeg je een contactpersoon toe.
Met 3D Touch druk je simpelweg iets harder op het pictogram Telefoon en druk je op Maak nieuw contact. Technisch gezien is het maar één handeling minder, maar het voelt zo ongelooflijk veel efficiënter. Hetzelfde geldt voor een nieuwe iMessage-bericht opstellen, even snel een timelapse-foto nemen, snel iemand bellen met FaceTime enzovoort. Games met 3D Touch hebben we nog niet kunnen testen, maar er is niet veel fantasie voor nodig om te begrijpen dat op dat gebied ineens een stuk meer mogelijk wordt. 3D Touch is wat ons betreft dan ook behoorlijk onderschat.
Verbeterde camera's
De tweede vernieuwing waar we naar uitkeken bestond uiteraard uit de camera's. Een 12 megapixel iSight-camera en een 5 megapixel FaceTime-camera met Retina Flash. De iSight-camera is werkelijk subliem. Niet alleen zijn de foto's die je schiet scherper en met veel meer detail (wat je uiteraard mag verwachten van een camera-upgrade), maar na het zien van de foto's van je 6s, lijkt het haast wel of er een waas over de foto's van je 6 ligt, zo helder zijn ze.
Naast betere foto's kun je nu ook video's vastleggen op 4K, maar voor de meeste consumenten zal dat niet zo nuttig zijn (het scherm van je iPhone is immers maar 1080p dus die 4K heeft wat dat betreft niet zoveel zin, maar neemt wel vijf keer zoveel ruimte in beslag). Tenzij je een UltrHD-televisie in je huiskamer hebt staan. De foto's die je met je FaceTime-camera maakt zijn uiteraard ook een stuk scherper, maar daar komt nog eens bij dat ze met behulp van Retina Flash veel warmer worden. Je display licht niet alleen op wanneer je een selfie schiet, maar past ook de kleur aan, om overbelichting te voorkomen. Deze functie heeft ons écht positief verrast.
©PXimport
De kleuren zijn een stuk warmer en helderder.
Live Photos zijn leuk, maar kosten ruimte
Over Live Photos kunnen we kort zijn: dat is echt ontzettend leuk, maar neemt wel veel ruimte in beslag. Het is heel grappig om te zien wat er vlak voor en na het nemen van een foto gebeurt en het voegt ook écht wel iets toe.
De vraag is of je het leuk genoeg vindt om er ruimte voor in te leveren. We hebben er natuurlijk maar een weekend mee kunnen spelen, maar vragen ons oprecht af of we over tien maanden nog steeds op onze foto's drukken om te zien wat ervoor en erna gebeurde.
Siri duizend keer nuttiger
Superenthousiast zijn we over het feit dat Siri nu altijd opgeroepen kan worden of je telefoon nu aan de lader ligt of niet. Je kunt natuurlijk nog lang niet alles met Siri, maar stel je voor dat je op de bank zit en je wilt even een berichtje naar iemand sturen. Daar hoef je nu dus niet eens meer voor van de bank af te komen als je telefoon op tafel ligt. Je kunt gewoon een stemcommando geven. Het maakt Siri echt duizend keer nuttiger.
Snel genoeg om het niet te merken
En dan tot slot de snelheid (want over de batterij kunnen we nog niet zo heel veel zeggen, dat moet uitgebreider getest worden). De iPhone 6s bevat een superkrachtige processor die de prestaties van z'n voorganger doet verbleken. Benchmarks onderschrijven deze claims van Apple en dat moet natuurlijk ook wel, want het bedrijf komt niet weg met een telefoon die precies hetzelfde kan qua snelheid als z'n voorganger.
©PXimport
Een potje voetballen is geen enkel probleem voor de krachtige processor.
Maar heel eerlijk? Op dit moment valt er van die snelheid in de praktijk niet zo veel te merken, simpelweg omdat de iPhone 6 óók al razendsnel is. In de toekomst gaat dat ongetwijfeld veranderen, maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we ook bij de iPhone 6 niet het gevoel hebben gehad dat het tijd werd voor een sneller toestel. Het voelt dus een beetje alsof je met een Ferrari over een landweggetje moet.
Conclusie
3D Touch, een superscherpe camera, een speciale selfie-camera en een assistent die je telefoon verandert in een personal assistant die écht altijd beschikbaar is, en niet alleen wanneer hij aan een kabeltje hangt. The only thing that's changed, is everything, zegt Apple over de iPhone 6s.
Nu is dat schromelijk overdreven, maar feit is wel dat Apple voor een tussenversie, flinke vernieuwingen in deze iPhone heeft gestopt, maar dan vooral ook vernieuwingen die tellen en daadwerkelijk iets toevoegen.. Wat dat betreft is de 6s daadwerkelijk het overwegen waard, zélfs als je vorig jaar de 6 hebt gekocht. Al was het alleen maar om de prachtige foto's die je ermee kunt nemen.