ID.nl logo
Apple iPhone 14 Plus - Groter is beter
Huis

Apple iPhone 14 Plus - Groter is beter

Voor het eerst hoef je niet voor een iPhone Pro te kiezen voor een grotere iPhone. De iPhone 14 Plus beschikt over een groter scherm en grotere accu, en dus een groter formaat… En natuurlijk een nóg hogere prijs. Of de smartphone dit waard is lees je in deze Apple iPhone 14 Plus review.

Goed
Conclusie

De iPhone 14 Plus is zeker een betere iPhone 14, dankzij het prettige grotere scherm. Maar ook de langere accuduur. De overige testconclusies zijn echter hetzelfde als de iPhone 14: de smartphone beschikt over een prima camera, prestaties en software(-ondersteuning). Alleen ontbreekt broodnodige vernieuwing, met name voor het scherm en aansluiting. Alleen de prijs valt op als grootste verandering, en dat is niet goed.

Plus- en minpunten
  • Accuduur
  • iOS is toegankelijk en langdurig ondersteund
  • Camera
  • Prestaties
  • Prijs
  • Lightning-aansluiting
  • Te weinig innovatie

De iPhone 12- en iPhone 13-serie bestonden uit vier toestellen. Twee in de Pro lijn (luxer en groter) en naast de gewone iPhone 12 en 13 de Mini-variant. Laatstgenoemde bleek de minst verkopende van de series. De iPhone 14-serie gooit het daarom over een andere boeg. In plaats van een iPhone 14 Mini is er juist een grotere evenknie van de iPhone 14: de iPhone 14 Plus.

Plussize

De iPhone 14 Plus beschikt over een groter scherm dan de iPhone 14: 6,7 inch in plaats van 6,1 inch. De resolutie is ook wat hoger, zodat het grotere scherm even scherp blijft. Ook de beeldverhouding is hetzelfde gebleven, evenals de lage verversingssnelheid van 60 hertz. Vrijwel alle andere smartphones beschikken over een scherm dat hogere verversingssnelheden aan kan, wat leidt tot vloeiender lopend beeld. Desondanks is het grotere scherm écht de moeite waard, mits je een groter toestelformaat geen probleem vindt.

Het scherm heeft niet de hoogste kwaliteit, maar het grotere formaat is zeer welkom.

Het grotere formaat van de iPhone 14 Plus zorgt er ook voor dat er meer ruimte geboden wordt aan de accu. Die heeft met 4.323 mAh een fors hogere capaciteit dan de iPhone 14 (3.279 mAh). Om eerlijk te zijn, de langere accuduur die dat oplevert is minstens evenveel de moeite waard als het grotere scherm. Een accuduur van twee dagen zit er wel in.

Het derde verschil ten opzichte van de gewone iPhone 14 is de meerprijs. Dat is wel even slikken, want de prijsverhoging van 110 euro is eigenlijk de enige opvallende nieuwe eigenschap ten opzichte van de iPhone 13. De iPhone 14 Plus doet nóg een schepje van 150 euro bovenop de enorme adviesprijs: 1.169 euro voor de uitvoering van 128GB. Die prijs trekt de iPhone 14 Plus behoorlijk uit verhouding ten opzichte van Samsung- en Google-smartphones en ook oudere iPhone- en iPhone Pro-generaties.

In tegenstelling tot de Pro-uitvoering is de scherminkeping bij de iPhone 14 Plus hetzelfde gebleven.

De ouderwetse Lightning-aansluiting had vervangen mogen. Nee. móeten worden.

De diagonale camera-opstelling is eveneens gelijk aan de iPhone 13.

Gelijk aan iPhone 14

Alle andere eigenschappen van de iPhone 14 Plus zijn gelijk aan de reguliere iPhone 14. Het ontwerp is hetzelfde, met de diagonaal geplaatste camera’s die uit de behuizing steken aan de achterzijde. Dat in combinatie met het glazen ontwerp schreeuwt om een hoesje.  

De dualcam is goed en biedt de mogelijkheid om naast gewone foto’s ook groothoekfoto’s te maken. De fotokwaliteit is uitstekend en ook op videogebied ben je bij de iPhone 14 goed af. Voor meer details over de cameramogelijkheden kun je terecht bij ons andere artikel: “De camera’s van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro getest”.

View post on Instagram
 

Qua prestaties is de iPhone Plus ook gelijkwaardig aan de iPhone 13. Beide beschikken over dezelfde chipset, maar dan met iets meer werkgeheugen voor beide iPhone 14-modellen. Hierdoor kun je meer apps gelijktijdig op de achtergrond draaien.

Het ontbreekt de iPhone 14 Plus wel aan vernieuwing. De Pro-uitvoeringen beschikt bijvoorbeeld over een hogere beeldverversingssnelheid, zoomcamera en chipset. Ook de scherminkeping is op een vernieuwende manier onder handen genomen. Niets daarvan op de iPhone 14 Plus. Ook qua aansluitingen zit je nog steeds opgezadeld met de hoogstverouderde, niet-universele Lightning-poort en trage oplaadmogelijkheden van dien.

Software: iOS 16 met lange ondersteuning

Het is natuurlijk de software en het ecosysteem waar je een iPhone óók voor kiest. Besturingssysteem iOS is toegankelijk  en andere Apple-apparaten en -diensten werken naadloos samen, wat ook weer zijn nadeel heeft. Uit het ecosysteem stappen is namelijk nodeloos moeilijk.

Ook weet Apple met langdurige update-ondersteuning ervoor te zorgen dat je iPhone niet snel veroudert of een veiligheidsrisico loopt. Een belangrijk argument om een iPhone 14 Plus te verkiezen boven een smartphone van een Chinees merk.

Alternatieven voor de iPhone 14 Plus

Een grotere uitvoering van de reguliere iPhone is een welkome toevoeging. Hoewel het schrappen van de Mini-uitvoering voor sommigen een teleurstelling kan zijn. Twijfel je tussen de reguliere iPhone en de iPhone 14 Plus, dan is laatstgenoemde zeker een betere keuze. Niet alleen vanwege het grotere scherm, maar ook vanwege de betere accuduur.

De prijs trekt de smartphone wel een beetje uit verhouding. Een Google Pixel 7 Pro en Samsung Galaxy S22 Ultra zijn een flink stuk goedkoper en bieden een betere ervaring en ook relatief lange update-ondersteuning. Mag een smartphone wat kosten, dan kan de iPhone 14 Pro Max ook als alternatief genoemd worden. Deze smartphone beschikt ook over een groter formaat, maar iets meer mogelijkheden en vernieuwing.

Conclusie: iPhone 14 Plus kopen?

De iPhone 14 Plus is zeker een betere iPhone 14, dankzij het prettige grotere scherm. Maar ook de langere accuduur. De overige testconclusies zijn echter hetzelfde als de iPhone 14: de smartphone beschikt over een prima camera, prestaties en software(-ondersteuning). Alleen ontbreekt broodnodige vernieuwing, met name voor het scherm en aansluiting. Alleen de prijs valt op als grootste verandering, en dat is niet goed.

▼ Volgende artikel
Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer
© Philips
Huis

Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer

Tafelgrills zijn er in allerlei soorten en maten. Philips lanceert nu een tafelgrill met rook- en aroma diffuser, ludiek gepromoot als serieuze kanshebber om de traditionele barbecue te vervangen. Kan de bbq naar de milieustraat of is het gewoon een slim staaltje seizoensgebonden marketing?

Goed
Conclusie

Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een échte barbecue is hij minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.

Plus- en minpunten
  • Ruim grilloppervlak: ideaal voor meerdere eters
  • Bakplaat en deksel mogen in de vaatwasser
  • Vetopvangbakje werkt goed
  • Verschillende temperatuurstanden
  • Wordt snel heet
  • Groot en zwaar, niet makkelijk op te bergen
  • Deksel beslaat tijdens gebruik
  • Rookaroma beperkt effectief
  • Warmteverdeling niet gelijkmatig
  • Handleiding is summier, mist uitleg over extra functies

De Philips Tafelgrill belooft het gemak van barbecueën aan tafel. Geen gedoe met kolen of aanmaakblokjes, maar gewoon de stekker in het stopcontact en grillen maar. Met een groot grilloppervlak, verschillende temperatuurstanden en een aroma infuser voor rookaroma presenteert Philips dit apparaat als een slimme oplossing voor lange zomeravonden met goed gezelschap. Maar hoe goed werkt het in de praktijk?

©Philips

Eerste indruk: groot apparaat, weinig uitleg

Deze tafelgrill is een flink exemplaar dat in een enorme doos wordt geleverd. Eenmaal uitgepakt meet hij 47,3 bij 36,3 centimeter, en hij is 15,8 cm hoog. Met 6,37 kilo is dit apparaat ook geen lichtgewicht te noemen. Op ons aanrecht neemt hij behoorlijk wat plek in. Het apparaat bestaat uit een onderstel met draaiknoppen voor de verschillende standen (1 tot en met 5), een grillplaat die links vlak is en rechts richels heeft, een geïntegreerd vetopvangbakje, een glazen deksel dat je los kunt halen, en uiteraard een snoer. Links achter in de grillplaat zit een uitneembaar metalen bakje voor houtsnippers, rechts een uitsparing voor het toevoegen van aroma's.

Net als bij de airfryer die we onlangs testten, valt bij het uitpakken op dat de handleiding zeer summier is. Alleen een enorm vel met basis-instructies in meerdere talen. Nu is de bediening ook niet zo ingewikkeld: stekker erin, knop op de juiste stand zetten, wachten tot de plaat warm is en het opwarmlampje uitgaat… Maar toch: geen woord over de werking van het rookbakje en de aroma-uitsparing.

Wat zoeken op internet levert nog enkele praktische tips op. Maar waarom er dan niks gemeld wordt over uitgerekend de functies waarmee deze tafelgrill zich onderscheidt? Het is me een raadsel, en ook wel een gemiste kans. Als ik Philips was, zou ik er wat tips voor de aroma's of een kleine verpakking houtchips bij de tafelgrill hebben gedaan. Immers, vooral mensen met een grote kolenbarbecue hebben standaard houtsnippers bedoeld voor het grillen in huis.

©Philips

De werking: simpel, maar niet perfect

Het is niet veel moeilijker dan in de vorige paragraaf uitgelegd. Aanzetten, wachten tot hij warm is, grillen. Het deksel kun je naar wens sluiten of van de grill afhalen. Het voordeel van een gesloten deksel is dat de warmte beter blijft hangen. Als je houtsnippers gebruikt, is het zelfs een must, anders gaat het om het apparaat heen weliswaar lekker ruiken, maar gebeurt er niks qua rook en eten.

Als het deksel tijdens het grillen gesloten blijft, kun je door het glas heen het garingsproces volgen. Althans, in theorie. In de praktijk beslaat het glas door opstijgend vocht uit het eten en wordt het deksel snel vies door vetspetters en opspattende marinade. We komen hier verderop bij het gedeelte over schoonmaken nog op terug.

©Saskia van Weert

Er zitten twee lampjes aan de voorzijde van de grill. Het bovenste lampje brandt tijdens het opwarmen en dooft als de plaat op temperatuur is, het onderste lampje brandt zolang de stekker in het stopcontact zit continu. De functie hiervan ontgaat me; mogelijk is het een handige reminder om de stekker uit het contact te trekken als je klaar bent met grillen.

Houd je bakplaat krasvrij met siliconen keukentangen

Gebruik ze voor omkeren en oppakken van je vlees en groenten!

Hoe gaat het grillen?

De plaat warmt betrekkelijk snel op, wat ook wel mag gezien het vermogen van maximaal 2400 watt. Een eerste test was het grillen van met olie ingesmeerde schijfjes courgette. Toen we die na een paar minuten omdraaiden, bleek dat de warmteverdeling niet helemaal gelijkmatig is. In het midden, waar de vlakke plaat en de ribbelplaat bij elkaar komen, is de plaat het warmst en naar de buitenranden toe beduidend minder.

Dat is een behoorlijk nadeel dat ook tijdens latere bereidingen duidelijk naar voren kwam. Het komt erop neer dat je je vlees of groenten tijdens het grillen over de plaat moet verplaatsen om te zorgen dat alles op dezelfde manier gaart. Met enige goede wil kun je stellen dat je het verschijnsel kunt gebruiken om zaken die langzamer moeten garen aan de randen te leggen, maar het hele idee van het gemak van een tafelgrill is nu juist dat je niet hoeft te schuiven en na te denken.

©Saskia van Weert

De rookdiffuser en aroma-uitsparing

De tafelgrill wordt gepromoot als een gebruiksvriendelijk alternatief voor een barbecue, doordat er onder meer de optie is om tijdens het grillen houtsnippers in een metalen bakje te doen. De gedachte is dat de houtsnippers door de warmte gaan gloeien, daardoor gaan roken en je eten daarmee een rookaroma geven. Daar kunnen we kort over zijn: dat werkt niet goed.

Ten eerste duurt het best een tijd voordat de snippers geur afgeven. In die tijd staat de plaat aan, maar bereid je nog niets. Ten tweede zijn tafelgrills nu bij uitstek geschikt voor vlees en groenten die niet lang gegrild hoeven te worden. Laten we zeggen maximaal 10 minuten voor hamburgers. Het vlees ligt er daarmee niet lang genoeg op om een rooksmaak te krijgen, en het houtbakje is erg klein, dus er komt hoe dan ook niet veel rook uit. Het bakje verkleurt na de eerste keer gebruik met houtsnippers overigens meteen zwart. Het ruikt in huis wel lekker door de houtsnippers, maar voor het eten doet het weinig tot niets.

Dan de aroma-uitsparing. We hebben deze functie getest met een takje rozemarijn. Ook hier geen effect: de rozemarijn was na het grillen verkoold, maar een noemenswaardig effect op de maaltijd bleef helaas uit.

©Philips

Het schoonmaken: veel onderdelen, groot formaat

De grillplaat en het deksel zijn afneembaar. Als alles is afgekoeld, kunnen ze allebei in de vaatwasser. Dat gaat inderdaad goed, ware het niet dat er door de afmetingen van de onderdelen in een gemiddelde vaatwasser verder weinig bij past. Onder de kraan afspoelen met een sopje gaat gelukkig ook goed. Het deksel schoonmaken vergt wat meer beleid; wie op de hand afwast kan het glas nadien nog afnemen met glasreiniger en wat keukenpapier. Dat leverde hier het mooiste resultaat op.

Onder in de tafelgrill zit een bakje waarin het vet wordt opgevangen. Omdat de plaat wat schuin naar voren afloopt, werkt dat inderdaad goed. Bij normaal gebruik blijven vet en marinade op de plaat liggen, maar bij heel vette of vochtige bereidingen haal je na gebruik het bakje eruit en veeg je overtollig vet weg met keukenpapier, waarna je het bakje kunt schoonmaken in de vaatwasser of gootsteen.

Conclusie: fijne tafelgrill, geen BBQ-vervanger

Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een echte barbecue is het minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.

▼ Volgende artikel
Smetteloos bureaublad: weg met de prullenbak
© florynstudio3 - stock.adobe.com
Huis

Smetteloos bureaublad: weg met de prullenbak

In Windows staat de Prullenbak standaard op het bureaublad. Sommige gebruikers houden fanatiek van een minimalistische werkomgeving zonder snelkoppelingen en zelfs zonder Prullenbak. Geen enkel probleem, je kunt perfect gebruikmaken van de Prullenbak zonder dat die prominent in het zicht staat.

In enkele stappen laten we zien hoe je van de prullenbak op je bureaublad afkomt:

  • Beschikbaar maken via Verkenner, startmenu of taakbalk
  • Verwijderen van bureaublad

Bureaublad verfraaien? Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad

Stap 1: Aan Start en Verkenner vastmaken

Voordat je hem van het bureaublad verwijdert, zorg je dat de Prullenbak op een andere manier beschikbaar is. Maak de Prullenbak bijvoorbeeld vast aan Windows Verkenner door het pictogram van de Prullenbak op het pictogram van Windows Verkenner in de taakbalk te slepen. Vanaf dan kun je de Prullenbak met hetzelfde gemak openen en leegmaken in Windows Verkenner. Je kunt de Prullenbak ook vastmaken aan het startmenu. Klik met rechts op de Prullenbak en kies in het contextmenu de optie Aan Start vastmaken.

Vanaf nu kun je de Prullenbak via het startmenu bereiken.

Stap 2: In de taakbalk beschikbaar maken

Wil je de Prullenbak vastmaken aan de taakbalk in Windows 11? Klik met rechts op het bureaublad, kies Nieuw / Snelkoppeling. In het veld Geef de locatie van het item op typ of plak het volgende pad: %systemroot%\explorer.exe shell:RecycleBinFolder. Vervolgens geef je deze nieuwe snelkoppeling een naam (Prullenbak) en klik je op Voltooien. Je hebt nu een nieuwe snelkoppeling gemaakt op het bureaublad die rechtstreeks verwijst naar de Prullenbak. Klik er met rechts op en kies de opdracht Eigenschappen.

Nu moet je nog een herkenbaar pictogram selecteren voor deze snelkoppeling. Gebruik daarvoor de knop Ander pictogram. In het vak Zoek in dit bestand naar pictogrammen typ je %Systemroot%\System32\Shell32.dll en je bevestigt met Enter. Selecteer dan het pictogram van de Prullenbak en klik op OK. Klik in Windows 11 op Meer opties weergeven en vervolgens op Aan taakbalk vastmaken. Als je vanaf nu op de snelkoppeling in de taakbalk klikt, opent de Prullenbak.

Typ deze regel in het vak van de locatie.

Stap 3: Bureaubladpictogram verwijderen

Om het pictogram van de Prullenbak van het bureaublad te verwijderen, klik je met rechts op het bureaublad en kies je de optie Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. In de persoonlijke voorkeuren selecteer je Thema’s, zodat je bij de huidige thema-instellingen komt. Daar open je Instellingen voor bureaubladpictogrammen. Daar kun je het vinkje weghalen bij Prullenbak. Klik daarna op Toepassen / OK.

Vanaf nu is het pictogram van de Prullenbak verdwenen.

Watch on YouTube