Andere taal leren met apps en online docenten

© PXimport

Andere taal leren met apps en online docenten

Geplaatst: 6 augustus 2021 - 02:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:20

Richard Veenstra

Voor je op vakantie gaat nog even je Frans bijspijkeren? Of wil je medestudenten beter kunnen verstaan bij een studie in het buitenland? Een andere taal leren doe je tegenwoordig gewoon op je smartphone. We zetten enkele apps voor het leren van vreemde talen in de spotlight.

Er zijn verschillende manieren om een taal te leren en welke optie voor jou het beste past, hangt erg af van je wensen. Als je een beetje je Frans of Duits wilt verbeteren voor een korte stedentrip, dan zijn er een aantal handige en gratis apps te vinden. Wil je echt serieus een taal leren, dan ontkom je er bijna niet aan om je portemonnee te trekken. 

Toch hoeft het niet duur te zijn: voor een paar euro per maand heb je toegang tot goede online cursussen, via je webbrowser of via apps. Wil je het nog iets serieuzer aanpakken, dan kun je ook online docenten vinden die je via een videoverbinding een taal kunnen leren.

Naast het volgen van lessen is het natuurlijk ook heel belangrijk om de taal daadwerkelijk te gaan spreken. Als je geen kennissen hebt die de taal spreken die jij graag wilt leren, dan zijn er speciale apps waarmee je een zogenaamde tandem-partner kunt zoeken. 

Al deze oplossingen komen op deze pagina aan bod.

De 12 beste apps voor het leren van een vreemde taal

Duolingo

Als je de basisbeginselen van een taal wilt leren, dan kun je bijna niet om Duolingo heen. Deze app heeft wereldwijd maar liefst vijftig miljoen gebruikers en is daarmee een van de populairste apps om een taal te leren. 

Vanuit het Nederlands heb je keuze uit drie talen: Franks, Engels en Duits. Wil je een andere taal leren, dan gaat dit het beste vanuit het Engels. Dan kun je ook Arabisch, Japans, Chinees, Portugees, Spaans en nog tientallen andere talen leren. Ook minder gesproken talen zoals Pools, Grieks en Fins worden door Duolingo aangeboden.

 

© PXimport

 

© PXimport

Als je de app hebt geïnstalleerd en de configuratie hebt doorlopen, vraagt Duolingo je welke taal je wilt leren. Kies nu of je helemaal vanaf het begin wilt starten of laat de app bepalen welk niveau je hebt. De lesjes zijn kort en er wordt veel herhaald, Duolingo focust daarbij op allerlei verschillende dingen zoals lezen, schrijven, luisteren en spreken. 

De app voert je door alle lessen heen alsof het een spelletje is, als je een les hebt afgerond krijg je punten. Duolingo is geheel gratis te gebruiken, maar laat wel af en toe reclame zien tussen de lessen door. Wil je geen advertenties zien en ook offline toegang hebben tot Duolingo, dan betaal je hiervoor 7,33 euro per maand. 

Duolingo-alternatieven

Duolingo is zeker niet de enige app waarmee je een nieuwe taal kunt leren. Andere populaire diensten zijn bijvoorbeeld Busuu, Memrise en Babbel. Elke app pakt het net even iets anders aan en welke het beste bij jou past, dat bepaal je zelf. Dit is gelukkig gemakkelijk, want elke app biedt wel een gratis proefversie aan of kun je een paar dagen gratis te gebruiken voordat je geld moet betalen. 

Babbel maakt bijvoorbeeld gebruik van afbeeldingen, dit leert voor sommige mensen een stuk makkelijker. Daarnaast worden zinnen en teksten meteen voorgelezen door echte stemmen, je hoort dus meteen hoe een woord of zin correct moet worden uitgesproken.

Memrise focust op locals: je ziet korte video’s van mensen die in hun eigen taal dingen uitleggen. Leuk, want zo leer je niet meteen een lokaal accent, je leert ook feitjes van het land waar diegene zich bevindt. 

Andere taal leren met apps en online docenten-15082296

© CIDimport

Busuu is een soort mix van Duolingo, Memrise en Babbel. Je vindt hier korte lesjes, je kunt oefenen op accenten en de app biedt offline toegang met een premium-abonnement.

Bij Busuu kost een premium-abonnement 6,66 euro per maand bij jaarlijkse betaling, Memrise Pro kost 5,83 euro per maand als je het per jaar betaalt. 

Babbel wordt goedkoper naarmate je een langer abonnement afsluit. Wil je het een maandje proberen, dan betaal je 9,95 euro. Voor een jaarabonnement betaal je 59,40 euro - dat komt neer op 4,95 euro per maand. Alle diensten kun je ook via de browser gebruiken.

Beste tandem-apps

Als je de basis van een taal onder de knie hebt, dan is het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Als je geen mogelijkheden hebt om met een zogenaamde native speaker te praten, probeer dan eens iemand te vinden via een tandem-app - een soort Tinder voor mensen die een taal leren. 

Je meldt je aan en geeft aan wat je eigen taal is en welke taal je wilt leren. In de tandem-app vind je mensen die precies het omgekeerde zoeken. Je geeft aan wat je niveau is en kunt chats starten met je tandem-partner.

De twee bekendste apps zijn Tandem en HelloTalk. Beide apps werken ongeveer hetzelfde, zo kun je in chats zinnen of woorden van je tandem-partner verbeteren en is het heel makkelijk om een bepaalde zin direct in de app te vertalen. Uiteraard is het ook mogelijk om tekstberichten in te spreken of af te luisteren. 

Andere taal leren met apps en online docenten-15082296

© CIDimport

Andere taal leren met apps en online docenten-15082296

© CIDimport

Een tandem-app heeft natuurlijk voor- en nadelen. De meeste mensen die je in de app vindt, zijn geen professionals, het kan dus zijn dat je verkeerde dingen leert. Ook komt het regelmatig voor dat je contacten spelfouten maken, het is daarom handig om een tandem-app niet te gebruiken als je nog helemaal niks van een taal afweet.

HelloTalk kun je gratis gebruiken, maar kent wel een limiet in het aantal vertalingen wat je per dag kunt doen, ook zijn de zoekfuncties beperkt. Een jaarabonnement kost 39,99 euro. Leuk is dat je met een vip-abonnement ook kunt zoeken naar mensen in de stad waar jij je bevindt, zo kun je ook in het echt afspreken met mensen om elkaars taal te spreken.

Online taaldocent huren

Als je een taal wilt leren die niet bij jou in de buurt te volgen is bij een talenschool, dan kun je altijd online op zoek naar een docent. Een van de bekendste sites hiervoor is italki.com

Klik op Choose a language en kies een van de aangeboden talen. De populairste staan bovenaan, maar als je naar beneden scrollt, vind je zelfs talen als Kalmyk Oirat, Occitaans en Wolof. Klik op Find a teacher en je ziet wat een docent per uur kost, hoeveel positieve reviews een docent geeft gekregen en of een docent ook een andere taal spreekt. Handig als je de te leren taal nog niet goed genoeg kunt spreken.

Andere taal leren met apps en online docenten-15082296

© CIDimport

Alle docenten hebben een kleine introductievideo zodat je kennis kunt maken en kunt zien of de docent bij jou zou passen. Bovenin kun je ook nog zoeken op Teacher types, Availability of Native speaker

Klik op een pagina van een docent en kijk of de docent beschikbaar is op een tijd naar keuze. Je kunt meteen een les boeken of eerst contact opnemen met een docent door op Contact speaker te klikken.

Met deze apps en diensten ga je hopelijk goed voorbereid op reis. Kom je er ter plekke toch niet helemaal uit, dan kun je gelukkig altijd terugvallen op Google Translate. In dit artikel lees je handige Google Translate-tips.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten