ID.nl logo
9 tips voor het typen van SMS- en WhatsApp-berichten
© PXimport
Huis

9 tips voor het typen van SMS- en WhatsApp-berichten

Bijna niemand gebruikt zijn telefoon alleen als telefoon. En de weinige gesprekken die je voert, eindigen vaak met: 'Ik stuur wel een berichtje als ik er ben.' Met dat in het achterhoofd is het goed om ervoor te zorgen dat je je boodschap zo goed mogelijk overbrengt door middel van een tekstbericht.

Gebruik sneltoetsen

Met zowel iOS als Android kun je snelkoppelingen voor tekst aanmaken - korte blurbs die je invoert en uitgebreid worden naar een langer woord of een zin wanneer je op de spatiebalk drukt. Zo kun je "bzt" om laten zetten in "ben zo terug" of "donotapprove" in "ಠ_ಠ".

©PXimport

Op iOS, open de Settings app en druk op General > Keyboard. Zoek naar het gedeelte Shortcuts. Druk op Add New Shortcut..., voer de zin in die je snel wilt kunnen benaderen, en voer de snelkoppeling in die je eraan wilt toekennen. Als je klaar bent druk je op Save.

©PXimport

Op Android, ga naar Settings, selecteer Language & input onder de header Personal, en druk op Personal dictionary. Druk op de plus knop (+) in de rechterbovenhoek en voer in het volgende scherm de frase en de bijbehorende snelkoppeling in. Druk op Back en Android zal je snelkoppeling opslaan.

Wissel van toetsenbord

Gebruik je Swype? Of SwiftKey? Als je een Android-telefoon hebt kan het een goed idee zijn om een nieuw toetsenbord uit te proberen. Door op een nieuw toetsenbord over te stappen kun je allerlei soorten extra functies krijgen - of zelfs geheel andere toetsenbord layouts.

Gebruik emoji of emoticons

Emoji en emoticons zijn meer dan alleen schattig - ze kunnen betekenis en een ondertoon overbrengen die anders misschien lastig uit te drukken zijn. Als je een iPhone hebt - of één van de gelukkigen bent die Android 4.4 KitKat heeft, probeer dan het emoji toetsenbord eens uit.

©PXimport

Op iOS, open de Settings app, druk op General en vervolgens op Keyboard. Als je eenmaal op het scherm met toetsenbordinstellingen bent, druk op Keyboards > Add New Keyboard en selecteer Emoji in de lijst. De volgende keer dat je in de Messages app tekst intypt, zul je een wereldbol icoon naast de spatiebalk zien staan. Druk erop om het emoji toetsenbord tevoorschijn te halen.

Als je een Android telefoon hebt is het iets ingewikkelder. KitKat heeft ingebouwde ondersteuning voor emoji, maar oudere versies niet - of ze maken het in ieder geval niet gemakkelijk. Opmerking: Niet alle smartphones ondersteunen emoji, maar je hebt niets speciaals nodig om traditionele emoticons zoals ":P" en ":/" te gebruiken (dus dat is altijd een optie).

In geval van twijfel, wees direct

Niet iedereen is even goed in het oppikken van een ondertoon, niet iedereen kan emoticons op de juiste manier gebruiken, en niet elke situatie leent zich voor sarcasme, ironie, of humor. En hoewel je vrienden je vreemde gevoel voor humor misschien appreciëren, kan het zijn dat andere mensen het minder waarderen. Als je berichten uitwisselt met iemand die je niet goed kent, houd je berichten dan direct en to the point, en bespaar jezelf gedoe vanwege onbedoelde miscommunicatie.

Vermijd ongelukkige autocorrectie

We hebben het allemaal meegemaakt: Je probeert een onschuldige SMS te versturen - je wilt bijvoorbeeld dat je partner iets voor bij het eten haalt. Je probeert een typfoutje te corrigeren in een bericht dat je verstuurd hebt, wat vervolgens op een autocorrectie nachtmerrie uitdraait. En voordat je het weet staan je ongelukkige berichten op Damn You Auto Correct.

Oeps.

©PXimport

Laat dat jou niet overkomen. Voordat je op Send drukt, haal even diep adem en tel tot drie. Controleer het bericht nog een keer op ongelukkige typfouten of autocorrectie incidenten. Dit is een goed moment om te checken of je SMS zinnig en redelijk grammaticaal correct is.

Een... twee... drie... lijkt alles in orde? Goed. Nu mag je op Send drukken.

Liever niet als je boos bent

Het kan ook handig zijn om even te pauzeren als je boos of ontdaan bent. Als je een slecht humeur hebt vanwege iets dat iemand gezegd of ge-SMS't heeft, stop. Stop je telefoon in je zak en weersta de drang om te antwoorden totdat je gekalmeerd bent. Als je nu wat terughoudend bent, kan het zijn dat je je relatie met die persoon kunt behouden, en bovendien kan het je later flink wat hoofdpijn of hartzeer besparen.

Voel je je wat beter? Prima, ga je gang en typ een kalm antwoord in.

Niet SMS'en wanneer je dronken bent

Dacht je dat boze SMS'jes slecht waren? Dronken SMS'jes zijn nog erger. Het is een slecht idee om je virtuele mond voorbij te praten terwijl je je denkvermogen niet onder controle hebt. Als je in het café bent, geef dan je autosleutels - en je telefoon - aan de BOB van de groep voor je eigen bescherming.

Zorg alleen wel dat je eerst uitlogt op Facebook of Twitter, voor het geval ze gênante dingen als dit proberen te posten...

©PXimport

Niet SMS'en terwijl je aan het lopen bent

Begin je een patroon op te merken? Er zijn weinig dingen zo irritant als de persoon die zo nodig een SMS'je moet uittypen terwijl hij of zij door een drukke straat loopt. Er zijn andere voetgangers die gewoon verder willen. Omwille van je medemens, ga aan de kant staan, uit de weg, en typ je berichtje in. Stop als je klaar bent je telefoon in je zak en loop door. De rest van de mensheid bedankt je bij voorbaat!

Niet SMS'en terwijl je aan het rijden bent

Hoewel dronken SMS'jes je in verlegenheid kunnen brengen, kan SMS'en tijdens het autorijden je verwonden of doden - of andere mensen. Een groeiende hoeveelheid onderzoek laat zien dat deze praktijk net zo gevaarlijk kan zijn als dronken autorijden, en waarschijnlijk zelfs gevaarlijker. Het is in Nederland ook al verboden, dus je zult op zijn minst een flinke boete krijgen. Als je autorijdt, stop dan je telefoon weg. Het kan wachten.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk. 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.