ID.nl logo
Huis

6 tips om meer te halen uit Facebook Messenger

Facebook is door de jaren heen uitgegroeid tot het toonaangevend sociale netwerk. Maar ook Facebook Messenger steeds meer op eigen benen komen te staan. Het is een niet te missen functie, voor elke dag. We geven je 6 tips om meer uit Facebook Messenger te halen.

Deel je locatie

Je kent het wel: je bent gehaast onderweg naar een afspraak en om de twee minuten krijg je een bericht met de vraag waar je blijft en waar je bent. In alle haast heb je geen tijd om een berichtje terug te sturen. Op zo'n moment zou je willen dat er een snellere oplossing is voor het beantwoorden van zulke vragen. Via Facebook Messenger hebben we die oplossing voor je gevonden. Met één enkele knop kun je namelijk je locatie delen via Facebook Messenger. Dit kan met het locatie-teken in het menu dat net boven je toetsenbord staat. Mocht je deze nou niet zien, druk dan op de drie puntjes en druk op Locatie.

©PXimport

Locatie in Facebook Messenger.

Digitaal schaken

Misschien heb je met iemand al langere tijd de afspraak staan om samen met een goede kop thee een potje te schaken, maar er is gewoon geen tijd. Niet getreurd, Facebook Messenger zorgt ervoor dat je via de app kan schaken tegen je vrienden. Het lijkt gecompliceerd, maar is vrij simpel. In de chatruimte met één van je vrienden typ je: @fbchess play. Dan verschijnt er een schaakbord en mag je tegenstander de eerste zet plaatsen. De verschillende schaakstukken zijn met verschillende sneltoetsen te besturen. De K voor de koning (King), Q voor de koningin (Queen), H voor het paard (Horse), P voor de pion (Pawn), N voor de loper (Knight) en R voor de toren (Rook). Op het moment dat je het stuk dat je wilt verplaatsen hebt geselecteerd kun je deze gaan verplaatsen. Dit doe je door de letter en het nummer van het vakje waar je je heen wilt verplaatsten, toe te voegen aan het geselecteerde stuk. Dit zit er dan zo uit: @fbchess Qd5 om je Koningin te verplaatsen naar D5. Veel plezier!

©PXimport

Zo ziet het schaakbord eruit in Facebook Messenger.

Chat-notificaties op stil

Je kent het waarschijnlijk wel van WhatsApp, een groepsgesprek waarin je de berichten op een gegeven moment niet meer bij kunt houden. Ook op Facebook Messenger heb je groepsgesprekken, vaak gebruikt door bedrijven of scholen. Ben je het nou helemaal zat om telkens maar gestoord te worden door dezelfde chat? Dan hebben we de perfecte tip voor je. Facebook Messenger maakt het namelijk mogelijk om de notificaties uit te schakelen. Dit kan dan voor bijvoorbeeld 15 minuten waarin je ongestoord wilt werken, maar ook een hele dag om ongestoord te genieten van je vrije dag. Heb je nou echt zoiets van "ik ben er helemaal klaar mee", dan kun je natuurlijk uit de groep stappen of je kunt de notificaties uitschakelen tot jij ze weer inschakelt. Je doet dit door naar de opties te gaan van het groepsgesprek en dan kun je daar de notificaties voor bepaalde of onbepaalde tijd uitschakelen.Succes!

©PXimport

De verschillende keuzes voor de chat-notificaties.

Maak je berichten privé

Stel: je hebt je telefoon laten rondslingeren en de kinderen vinden dat het perfecte moment om je hele telefoon te inspecteren en overal mee te spelen. Wat als er nou berichten zijn die niet gemaakt zijn voor de kinderogen. Facebook Messenger maakt het mogelijk om je inkomende berichten privé te houden. Het privé houden van het hele gesprek is helaas niet mogelijk. Maar door het inschakelen van de privé-modus op inkomende berichten, kun je toch het een en ander voorkomen. Zoals je weet worden bij inkomende berichten meestal de eerste paar woorden of zinnen weergegeven in je notificaties. Super als je wilt weten waar het over gaat zonder het hele gesprek te openen. Zo kun je zelf bepalen wanneer je reageert. Als iemand je telefoon gebruikt, heb je misschien de behoefte aan privacy. Deze optie stel je in bij de instellingen van de Facebook Messenger-app onder het kopje Notificaties.

©PXimport

De opties voor notificaties in het instellingen-menu van Facebook Messenger.

Foto's en video's maken met Facebook Messenger

In het menu net boven het toetsenbord staat een aantal functies die gebruikt kunnen worden om meer te halen uit Facebook Messenger. Zo kun je ook foto's maken met Facebook Messenger. Je hoeft dus niet naar de Camera-app om vervolgens via de Messenger naar je galerij te gaan, om daarna de foto te importeren in je chatruimte. Dit doe je door middel van het landschapsteken. Voor het maken van een foto, druk je op het camera-icoon dat in het menu boven het toetsenbord staat. Dan komt er een klein scherm omhoog waarin je kunt zien wat je op dat moment vastlegt met je camera. Door een kleine tik te geven op het scherm maak je de foto die meteen verzonden kan worden naar de ontvanger. Als je nou niet genoeg hebt aan een foto, kun je het scherm ingedrukt houden om een video te maken en ook deze direct te versturen naar de ontvanger.

©PXimport

Interface van de camera in Facebook Messenger.

Bestanden verzenden met Dropbox in Messenger

Dropbox heeft zijn weg gevonden naar de Messenger-app van Facebook. Wat het mogelijk maakt om bestanden direct vanuit Dropbox via Messenger te verzenden naar je Facebook-vrienden. Dit kan echter alleen via de smartphones en tablets, op de browser werkt dit helaas nog niet.

Het enige wat je hoeft te doen is op de drie puntjes te drukken in je Messenger-app en dan komt er een pop-up omhoog met de optie: Dropbox.

©PXimport

Zo ziet de pop-up eruit waarin je Dropbox kunt selecteren.

Hier druk je op en dan kun je in je Dropbox-account al je bestanden doorzoeken en deze verzenden naar je Facebookvriend.

©PXimport

Simpel het bestand selecteren en bevestigen door op verzenden te drukken.

Met slechts één druk op de knop verzenden bevestig je dat je het bestand wilt verzenden. Erg handig en simpel.

©PXimport

Zowel jij als de ander kunt een voorbeeld bekijken van het gestuurde bestand.

Zo kun je dus makkelijk en snel bestanden verzenden zelfs vanuit een backup op je Dropbox-account.

▼ Volgende artikel
Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5
Mobiliteit

Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5

Als de nieuwe Renault 5 al zo goed rijdt, hoe kan een Alpine op dezelfde basis dan nóg beter rijden? Onlangs toog Irwin van InstaAutoVlog naar Mallorca om de eerste kilometers met de kersverse Franse trots te rijden.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

In dit artikel en bijbehorende video vertelt Irwin Versteegh-Duijnstee je alles over de nieuwe Alpine A290. Volgens hem een auto die zomaar voor een vervijf-, vertien-, of wellicht zelfs wel verhonderdvoudiging van het aantal Alpine-registraties in Nederland kan leiden.

Meer lezen over Alpine? Check dan ook: Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Zelfde basis als Renault 5

En ja, het is dus beslist geen geheim dat de nieuwe Renault 5 als basis voor de Alpine A290 dient. Niet alleen qua bodemplaat, maar ook de basisvorm. Alpine wist dankzij zes centimeter meer spoorbreedte, een vijf centimeter bredere carrosserie (dankzij wielkastverbreders) en standaard 19inch-lichtmetalen wielen een soort super-Renault 5 neer te zetten. 

©DPPI

Stylingkenmerken

Ook dit model is voorzien van kenmerkende onderdelen als dubbele koplampen, een zogeheten swoosh (designkenmerken aan de zijkant van de auto) en een subtiele ducktailspoiler op de achterklep. Voor de test is gereden met de GTS-uitvoering. Deze is te herkennen aan een chroomzwart Alpine-embleem op het zijscherm en 19-inch Noir lichtmetalen wielen, type Snowflake. 

©DPPI

Accubereik

Qua techniek leunt de A290 sterk op de Renault 5. Zo zien we een 52kWh-batterij, een 11kW-driefasen-boordlader, DC-snellaadfunctie van 100kW en een warmtepomp inclusief actieve batterijverwarming en -koeling. In plaats van een 150pk-elektromotor vind je in de A290 echter een minimaal 180pk sterke elektromotor. De GT Performance biedt 220pk en 300Nm op de voorwielen. Het bereik? Zo'n 385 kilometer op een volle batterij.

🚘Had je dit al gelezen? Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Rijgedrag

Met de krachtige motor van de GTS accelereert de Alpine A290 in 6,4 seconden naar 100 km/u. Deze hot hatch vraagt om stuurmanskunst; ondanks de grip van de Michelin Pilot Sport 5-banden zoekt de A290 bij krachtige acceleratie steeds naar meer tractie, waardoor het typisch klinische EV-gevoel verdwijnt.

Op het circuit zorgt de gewichtsverdeling (57 procent voor, 43 procent achter) voor een dynamisch, speels rijgedrag. De achterkant is soepel, wat onderstuur voorkomt en scherpe bochten mogelijk maakt. Een verbeterpunt is de stuurfeedback, die iets preciezer zou mogen zijn.

©DPPI

Niet stug, zelfs comfortabel

De A290 biedt ondanks zijn speelse karakter verrassend veel comfort. Dankzij technieken zoals hydraulische bumpstops en een multilink-ophanging achter, rijdt deze hot hatch soepel, zonder stug te zijn. Dit is extra indrukwekkend gezien het hoge gewicht van 1479 kilo en de 19inch-wielen. Qua comfort doet hij niet onder voor de Renault 5.

©DPPI

Alpine A290 op beeld

Alle details over de rijeigenschappen van de nieuwe Alpine A290 zien? Bekijk hieronder dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

 

 

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk
Huis

Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk

Met een adviesprijs van 249,99 euro is de Motorola Moto G55 geen dure smartphone. Je moet er dan vanzelfsprekend rekening mee houden dat je niet het nieuwste of het beste in huis haalt. Maar voor mensen die niet al te veeleisend zijn, kan dit een prima optie zijn.

Goed
Conclusie

We houden er in deze beoordeling rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het toestel parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.

Plus- en minpunten
  • Degelijke processor
  • Prima scherm
  • Genoeg werkgeheugen
  • Veel opslagruimte
  • Goede accu
  • Camerasysteem
  • Updatebeleid
  • Plastic frame

Afwerking toestel

Dankzij het plastic frame voelt de Motorola Moto G55 gelukkig licht aan. En door het eco-leer achterop heb je niet het idee met een echt goedkoop toestel te maken. Die achterkant heeft nog een voordeel: daardoor glipt het apparaat niet gemakkelijk uit je handen. Hoewel Motorola er standaard een plastic hoesje omheen doet, vinden we dat eigenlijk zonde. Zowel voor het ontwerp als voor het glijden.

©Wesley Akkerman

Verder is het vervelend – doch begrijpelijk – dat de smartphone niet water- en stofdicht is. Wel is er helemaal onderop een koptelefoonaansluiting aanwezig.

©Wesley Akkerman

Voorop treffen we een groot lcd-display van 6,49 inch aan. De telefoon beschikt over een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz, HDR en een resolutie van 1080 × 2400 pixels (ook wel FHD+ genoemd). Het scherm kan redelijk helder ingesteld worden en wordt beschermd door een stevige laag Gorilla Glass 5-glas. De kleuren komen mooi en prettig naar voren, maar de kijkhoek is matig. Het enige wat echt opvalt in nadelige zin is dat er een luchtlaag zichtbaar is. Daardoor werpt de behuizing een schaduw op het display, en dat oogt heel goedkoop.

©Wesley Akkerman

Degelijke processor

De smartphone wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 7025. Die valt qua prestaties ergens tussen de Snapdragon 7s Gen 2 (zoals in de Redmi Note 13 Pro) en Snapdragon 6s Gen 3 (zoals in de Moto G85) in. Voor gaming is dit niet echt een goede processor, maar voor dagelijks gebruik hebben we weinig te klagen. We hebben ook niet het idee dat de cpu het scherm niet kan bijbenen. Het kan zijn dat je tijdens het scrollen het toestel betrapt op een korte vertraging, maar dat kan ook komen doordat bijvoorbeeld een site of app net wat meer van het systeem vraagt.

Voor deze prijs vinden we de hoeveelheid opslagruimte en werkgeheugen heel riant. Je krijgt namelijk respectievelijk 256 GB en 8 GB voorgeschoteld. Het toestel draait nu op Android 14 en biedt bovendien de kenmerkende kale Android-ervaring aan. Houd wel rekening met wat vooraf geïnstalleerde apps, die je in sommige gevallen kunt verwijderen. Helaas krijgt de Motorola Moto G55 slechts twee Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat is echt ontzettend karig, maar heeft mogelijk iets te maken met de keuze voor de processor.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

Tegenvallende camera's

De 50 megapixelcamera achterop legt weliswaar kleuren redelijk natuurlijkgetrouw vast, maar eigenlijk zien we twee problemen waar we ons niet overheen kunnen zetten. De beelden ogen een beetje flets en plat, terwijl we aan de zijkanten soms een gebrek aan scherpte opmerken. In de avond maakt de Motorola Moto G55 al snel overbelichte foto's, waardoor kleuren niet stralen en details snel wegvallen. Je kunt dit soort foto's prima gebruiken voor op Facebook of andere sociale media, maar we zouden ze niet printen en daarna in een familiealbum stoppen.





Wat ons verder opvalt aan de groothoeklens, van acht megapixel, is dat die anders omgaat met kleuren. Die komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid en missen bezieling. Ook kan het zijn dat felle delen, zoals een wolkendek, kenmerkende detaillering missen.

Avondfotografie is echt ondermaats, en het helpt daarnaast niet dat de lens geen toegang heeft tot de optische beeldstabilisatie. De macro-optie (van de groothoeklens) maakt tot slot soms té scherpe foto's, waardoor randen hard ogen en een witte gloed krijgen. De camera's laten dus te wensen over.





Motorola Moto G55 kopen?

De accu doet gelukkig wel een hoop goed. Dankzij een vermogen van 5000 mAh kun je het soms wel twee dagen (of meer, afhankelijk van gebruik) uithouden. En met een 30watt-lader kun je het toestel vaak binnen anderhalf helemaal volladen. Die oplader moet je dan wel zelf aanschaffen, want die zit niet in de doos. Dat komt niet door Motorola, maar vanwege regels uit Europa. Met een half uurtje laden is het toestel voor de helft gevuld, dus daarin is het toestel betrouwbaar. Verder is het goed om te weten dat er geen draadloos opladen beschikbaar is.

We houden er rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het apparaat parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.