ID.nl logo
4 manieren waarop je Android-apparaat je in de gaten houdt
© PXimport
Huis

4 manieren waarop je Android-apparaat je in de gaten houdt

Laatst zat ik wat met een aantal mysterieuze instellingen op mijn Moto G te prutsen en ik kwam iets tegen wat mij verraste: een archief met alle gesproken commando's die ik ooit aan mijn telefoon gegeven had.

Wat blijkt nu? Telkens wanneer je iets tegen het zoekveld van Google Now zegt, slaat Android een kopie van wat je gezegd hebt op in je Voice & Audio-geschiedenis. Deze geschiedenis kan maanden of zelfs jaren teruggaan en bevat een transcriptie van wat je gezegd hebt, plus een afspeelknop zodat je het moment opnieuw kunt beleven. Lees ook: Android-apps communiceren met duizenden ad-websites.

Maar dat is niet alles. Je Android-apparaat - en al je Google-accounts, mobiel of niet - kan ook een geschiedenis van je klikgedrag en zoekopdrachten op het web opslaan, evenals waar je op YouTube naar gezocht hebt en wat je bekeken hebt. Android kan ook een plattegrond opslaan van waar jij met je telefoon of tablet geweest bent, zelfs wanneer de handset niet in gebruik is.

Griezelig? Nou, dat hangt ervan af hoe paranoïde je bent. Volgens Google is het opslaan van je activiteit op Android de beste manier om zoekresultaten te genereren waarbij het erop lijkt dat je gedachten gelezen worden. Het bedrijf zegt dat op deze manier de kwaliteit van haar spraakherkenning verbeterd wordt, dat er restaurants aanbevolen kunnen worden in de regio waar je misschien wilt gaan eten, enzovoorts. Google zweert dat jij de enige bent die toegang tot je Android-geschiedenis heeft.

Je kunt je geschiedenis ook uitschakelen - of je kunt in ieder geval kijken naar wat er wordt opgeslagen. Hier bespreken we vier manieren waarop je Android-apparaat je in de gaten houdt.

Je internetgeschiedenis

©PXimport

Je kunt je web-geschiedenis eenvoudig uitschakelen om te voorkomen dat je Android-apparaat al je Google-zoekopdrachten bijhoudt.

Telkens wanneer je het web doorzoekt met Chrome op je Android-apparaat - of met Google in een desktopbrowser - houdt Google bij waarnaar je gezocht hebt en welke zoekresultaten je hebt aangeklikt.

Naast het relevanter maken van je zoekresultaten, kan je webgeschiedenis een handige, fascinerende en/of griezelige manier zijn om bij te houden wat je de afgelopen dagen, weken, maanden en zelfs jaren hebt opgezocht.

Open Applications (doorgaans door op een knop in de dock onderaan het thuisscherm van je Android-apparaat te drukken), druk op het Google Settings-icoontje en kies Account History > Web & App Activity > Manage History. Voilà, hier is je volledige Google-geschiedenis in zijn volle glorie.

Je kunt je web geschiedenis doorzoeken door middel van het Search-veld bovenaan de pagina of je kunt individuele items verwijderen door de bijbehorende vakjes aan te vinken en op de knop Remove Items te klikken.

Om een groot stuk van je webgeschiedenis - of alles - te verwijderen, druk je op Settings onder het Search veld, druk vervolgens op Remove Items en kies hoeveel je wilt verwijderen: alles van het afgelopen uur, een dag, een week, een maand of echt alles.

Je kunt ook je hele Google-geschiedenis pauzeren door het vinkje bij de grote instelling On weg te halen, bovenaan het Web & App Activity-scherm. Dan zal Google je zoekopdrachten en browsegedrag niet meer opslaan totdat je de functie weer inschakelt. Maar vergeet niet dat je eerder opgeslagen activiteiten op het web zullen blijven staan totdat je ze zelf handmatig verwijdert.

Je kunt ook je web geschiedenis pauzeren op een bepaald apparaat, zoals je Android-telefoon. Om dit te doen, ga je naar het Web & App Activity-scherm. Druk op Data from this device en haal het vinkje weg bij On voor deze instelling.

Let op: een andere eenvoudige, maar tijdelijke manier om te voorkomen dat Android je zoekopdrachten opslaat is het inschakelen van de privémodus van Chrome.

Je gesproken commando's

©PXimport

Je Android-apparaat houdt al je gesproken commando's bij. Je kunt zelfs horen wat je gezegd hebt door op de Play-knop te drukken.

Je Android-apparaat houdt al je gesproken commando's bij - alles van "What's the weather today?" tot "Remind me to buy milk at the store".

Om een geschiedenis van je gesproken commando's te zien - en te horen - moet je in de Google Settings-app naar het Account History-scherm gaan. Druk vervolgens op Voice & Audio Activity en Manage History.

Scrol omlaag voor een gigantische lijst met alle gesproken commando's die je ooit geuit hebt. Om naar een commando te luisteren kun je op de Play-knop drukken. Interessant - en een beetje vreemd.

Net als je webgeschiedenis kun je je gesproken commando-geschiedenis op pauze zetten (permanent of niet) en je kunt een deel van je opgeslagen gesproken activiteit verwijderen (of alles).

Druk op de Settings-knop (het tandwielicoontje) en vervolgens op Remove Items. Je krijgt dezelfde keuzes als bij je web geschiedenis: je kunt het afgelopen uur verwijderen, een dag, een week, een maand of alles.

Om je gesproken commando-geschiedenis te pauzeren, moet je teruggaan naar het Voice & Audio Activity-scherm en het vinkje weghalen bij On bovenaan het scherm.

Vergeet echter niet dat het kan dat Android hierdoor minder bedreven is in het ontcijferen van je gesproken commando's.

Je browsegedrag op YouTube

©PXimport

In de Google Settings-app kun je via het Account History scherm je YouTube-geschiedenis, webgeschiedenis, gesproken activiteiten enzovoorts benaderen.

Je zoekopdrachten en afspeelgedrag op YouTube worden netjes in je YouTube-geschiedenis opgeslagen, dit alles om ervoor te zorgen dat YouTube betere zoekresultaten en aanbevelingen geeft.

Ga terug naar het Account Activity-scherm en druk op YouTube Search History > Manage History om al je YouTube-zoekopdrachten te bekijken. (De list bestaat uit zoekopdrachten van alle apparaten die op je Google-account zijn ingelogd.)

Als je een individuele zoekopdracht uit de lijst wilt verwijderen, druk op de knop met de drie puntjes en vervolgens op Remove from search history. Je kunt ook op de knop Clear all search history drukken om de volledige lijst te verwijderen. (Helaas kun je geen deel van je geschiedenis verwijderen.

Om te voorkomen dat YouTube vanaf nu je zoekopdrachten opslaat, moet je op de knop Pause search history drukken - en ja, deze optie kun je altijd later weer inschakelen.

Om te zien welke YouTube video's je hebt afgespeeld, moet je vanuit je YouTube-zoekgeschiedenis op de knop Watch History ergens bovenaan het scherm drukken. In de lijst met video's die tevoorschijn komt, kun je je geschiedenis van bekeken YouTube-video's bekijken, verwijderen of pauzeren, net als met je YouTube-zoekgeschiedenis.

Je locatie

©PXimport

Je kunt Location History uitschakelen voor een aantal of alle Android-apparaten die je hebt, zodat Android niet bij kan houden waar je geweest bent.

Dit is misschien wel de griezeligste manier waarop Android in de gaten houdt waar je mee bezig bent - of in dit geval, waar je geweest bent.

Als je Google toestemming gegeven hebt, kan Android de locatie van je apparaten bijhouden door op gezette tijden een ping naar de servers van Google te sturen met de locatie van je Android-telefoons en -tablets - zelfs wanneer je je apparaten niet actief aan het gebruiken bent.

Je kunt zelfs een plattegrond tevoorschijn halen waarop je (bijvoorbeeld) kunt zien waar je Android-telefoon op een willekeurige dag geweest is.

Wat is hier het nut van? Volgens Google helpt je locatie-geschiedenis apps zoals Google Now om vooruitziender te zijn als het gaat om het aangeven van dingen zoals hoe lang de reis naar je werk zal gaan duren, welke restaurants er op weg naar huis te vinden zijn of wat er in een bioscoop in de buurt draait.

Om deze geschiedenis weg te halen moet je naar het Account Activity-scherm gaan in de Google Settings-app. Druk op Google Location History en haal de vinkjes weg bij alle apparaten waarvan je de locatie niet wilt delen. Je kunt op Delete Location History drukken om je eerdere locatie geschiedenis te verwijderen.

Om de kaart met de locaties van je verschillende Android-apparaten te zien, moet je op het menu met de drie puntjes drukken, bovenaan het Location History-scherm. Druk vervolgens op View/Manage.

Opmerking: Als je je Google-geschiedenis hebt gepauzeerd of je locatiegeschiedenis hebt verwijderd, wil dat niet zeggen dat niemand je Android-activiteit bijhoudt. Alle websites die je bezoekt worden bijvoorbeeld netjes bijgehouden door je internetprovider, terwijl je mobiele aanbieder pings van je Android-telefoon op nabijgelegen zendmasten kan volgen.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.