25 handige tips voor iOS 8

© PXimport

25 handige tips voor iOS 8

Geplaatst: 21 februari 2015 - 08:03

Aangepast: 24 november 2022 - 11:14

Evi Maquoi

Een gloednieuw besturingssysteem? Het vergt heel wat tijd om alles zelf te ontdekken. Wij hebben iOS 8 helemaal ontrafeld en serveren je 25 handige tips zodat je sneller en efficiënter met je iPhone kunt werken.

01 Dicteerfunctie

Siri is nog altijd niet beschikbaar in het Nederlands, maar sinds de komst van iOS 8 is het wel mogelijk om berichten, e-mails of notities in het Nederlands te dicteren. Het werkt zelfs behoorlijk goed. Om deze feature in te stellen ga je naar Instellingen / Algemeen / Siri en schakel je Siri in. Bij Taal kun je gewoon Engels laten staan, want Nederlands staat toch nog niet in het lijstje. Voor de dicteerfunctie gebruikt iOS 8 de toetsenbordtaal. Open bijvoorbeeld Berichten en tik op de knop met het microfoontje naast de spatiebalk om een bericht in te spreken.

 

© PXimport

De dicteerfunctie is voornamelijk handig als je loopt of fietst.

02 Spotlight finetunen

Een van onze favoriete nieuwigheden is de verbetering van de Spotlight-zoekfunctie. Je kunt nu niet alleen naar apps, contacten of e-mails zoeken, maar naar bijna alles. De mogelijkheden van Spotlight schakel je zelf in via Instellingen / Algemeen / Zoek met Spotlight. Je krijgt dan een gigantische lijst voorgeschoteld met allerlei mogelijke informatie waarin je kunt zoeken. Van Podcasts, Activiteiten en Gesproken memo's tot Herinneringen en Berichten. Er is zelfs een mogelijkheid om Bing-webresultaten en locaties in de buurt op te nemen. Om Spotlight te gebruiken, is het voldoende om op het startscherm naar beneden te vegen.

 

© PXimport

Spotlight krijgt Google-allures.

03 Creditcard scannen

Om online aankopen te doen, kun je onder andere een creditcard gebruiken. Het nadeel is dat je dan telkens opnieuw je kaart moet zoeken en al die cijfertjes moet invoeren. In iOS 8 zit een scanfunctie in Safari waardoor je simpelweg je camera op de kaart kunt richten. Deze functie is niet in te stellen via de algemene instellingen. De Scan Credit Card-knop verschijnt in Safari wanneer je tijdens een betaalprocedure gevraagd wordt om je kaartnummer in te voeren. Je hoeft zelf dan alleen nog maar de vervaldatum en CVC-code in te voeren.

 

© PXimport

Betalen met creditcard is nu een stuk minder tijdrovend.

04 Ga verder met Handoff

Heb je meerdere apparaten van Apple? Een iPad of computer met OS X Yosemite bijvoorbeeld? Dan kun je die nu naadloos laten samenwerken dankzij Handoff. Een webpagina die je op je iPad aan het lezen bent, kun je gewoon verder bekijken op je iPhone. Om Handoff te kunnen gebruiken, moet je bluetooth ingeschakeld hebben en op beide apparaten hetzelfde iCloud-account gebruiken. Op het startscherm van je iPhone krijg je dan een icoontje te zien in de linkerbenedenhoek. Handoff activeren doe je via Instellingen / Algemeen / Handoff en voorgestelde apps.

 

© PXimport

Als je dit icoontje omhoog veegt, ga je verder waar je op je computer of iPad gebleven was.

05 Timelapse video

Voor de fans van de zogenoemde timelapse filmpjes is er goed nieuws. Zij hebben nu geen aparte app meer nodig, maar kunnen de standaard Camera-app gebruiken. Open Camera en veeg onderaan naar links tot je Tijdsverloop ziet. Zet je iPhone ergens neer of gebruik indien mogelijk een statief en start de opname met de rode knop. Je iPhone zal dan om de twee seconden een foto maken en daar een videofragment van maken. Handig om bijvoorbeeld wolkenpartijen in een mooi landschap op versnelde manier weer te geven.

 

© PXimport

Met de standaard Camera-app leg je dreigende wolkenpartijen schitterend vast.

06 Alarm voor belangrijke e-mails

Door je e-mails als push in te stellen, krijg je bij elk nieuw bericht onmiddellijk een melding. Niet iedereen stelt dit in, omdat het veel van je batterij vereist en het vaak storend is om bij elk nieuw bericht een piepje te horen. Sinds iOS 8 kun je voor een specifiek bericht een alarm instellen. Verwacht je bijvoorbeeld een antwoord op een belangrijke e-mail, dan tik je tijdens het opstellen van het bericht op de knop met het belletje in het vak Onderwerp. Bevestig je keuze met Laat mij weten. Zodra iemand op dit bericht antwoordt, krijg je een melding.

 

© PXimport

In iOS 8 krijg je een melding als je een reply op een belangrijke e-mail ontvangt.

07 Uitgebreide fotobewerking

De edit-functie van Foto's is flink onder handen genomen. Kies een bepaalde foto en tik daarna in de rechterbovenhoek op Wijzig. Met het eerste pictogram kun je een foto bijsnijden en rechttrekken. Dankzij het tweede knopje kun je een van de vele filters gebruiken en met de derde knop neem je onder andere Licht en Kleur onder handen. Tik bijvoorbeeld op Licht om de Belichting, het Contrast of het Zwartpunt te wijzigen. Voer je wijzigingen door met de knop Gereed.

 

© PXimport

De mogelijkheden om je foto te bewerken zijn een stuk uitgebreider geworden.

08 iCloud Drive instellen

iCloud Drive is een prima Dropbox-alternatief waar je allerlei types bestanden veilig kunt bewaren om ze op elk moment te openen via je iOS-apparaat of computer. Als je een Mac met OS X Yosemite gebruikt, kun je iCloud Drive via de Finder bereiken; op computers met Windows 7 of hoger kom je via www.icloud.com aan je bestanden. Handig is dat je - zoals in Dropbox of Google Drive - zelf mappen kunt aanmaken. Je stelt de functie op je iPhone in via Instellingen / iCloud / iCloud Drive.

 

© PXimport

Met iCloud Drive heb je een clouddienst voor allerlei bestanden.

09 Instant hotspot

Vroeger was het altijd een heel gedoe om een mobiele hotspot in te stellen. Dat kan sinds de komst van iOS 8 een stuk eenvoudiger. Als je deze hotspot vaak gebruikt, kun je via Instellingen / Persoonlijke hotspot aangeven dat je altijd detecteerbaar wilt zijn. Je schakelt Persoonlijke hotspot met één tik in en dan is jouw toestel altijd te zien op computers, smartphones of tablets in de buurt. Om verbinding te maken, hebben ze uiteraard een wachtwoord nodig. Er wordt standaard een wachtwoord gegenereerd onder Instellingen / Persoonlijke hotspot, maar je kunt dat eenvoudig wijzigen.

 

© PXimport

Deze aanpassing is klein maar erg efficiënt.

10 Favoriete en recente contactpersonen

Sinds iOS 8 kun je nog sneller toegang krijgen tot je favoriete contactpersonen, zelfs zonder de app Contacten te openen. Tik twee keer op de homeknop om het multitaskingvenster te openen. Bovenaan krijg je allerlei ronde knopjes te zien van contactpersonen waar je recent contact mee hebt gehad. Veeg naar rechts om ook je favoriete contactpersonen te zien. Als je een keer op een contact tikt, kun je onmiddellijk een telefoongesprek starten of een bericht sturen.

 

© PXimport

De snelkoppelingen van je recente en favoriete contactpersonen zijn ontzettend handig.

11 Widgets gebruiken

Sinds iOS 8 kun je eindelijk widgets gebruiken. Deze kleine tools bieden je informatie van bepaalde apps in het berichtencentrum. Om widgets toe te voegen open je het berichtencentrum door naar beneden te vegen. Op het tabblad Vandaag scrol je helemaal naar beneden en tik je op Wijzig. Je krijgt hier een overzicht van geïnstalleerde apps die widgets ondersteunen. Tik op het groene plusteken om een widget toe te voegen. Met de rode knop met het minteken kun je widgets eventueel verwijderen.

 

© PXimport

Dankzij widgets kun je allerlei handige informatie in je berichtencentrum stoppen.

12 Desktopversie van een mobiele site

Steeds meer websites hebben een mobiele versie. Dat is in de meeste gevallen een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker, maar een nadeel is dat je niet altijd onmiddellijk vindt wat je zoekt. In Safari kun je nu heel snel switchen naar de desktopversie. Dit doe je als volgt: tik op de balk helemaal bovenaan zodat je bladwijzers zichtbaar worden en veeg daarna naar beneden tot Vraag om desktopsite verschijnt.

 

© PXimport

In een veeg en een tik switch je van de mobiele website naar de desktopversie.

13 Foto's sneller opsporen

Heb je ook zo'n grote fotocollectie op je iPhone? Met behulp van Verzamelingen kun je snel navigeren door maanden of zelfs jaren. Ben je op zoek naar één specifieke foto en heb je geen flauw benul wanneer je die ook alweer gemaakt hebt? Er zit nu een knop met een vergrootglas in Foto's zodat je ook op locatie kunt zoeken. Deze functie werkt tot op straatniveau nauwkeurig. Erg handig als je bijvoorbeeld snel een afbeelding van het Leidseplein in Amsterdam wilt terugvinden. Met het hartje onder elke foto kun je je favoriete foto's taggen.

 

© PXimport

Foto's zoeken op basis van locatie is een fluitje van een cent.

14 Automatisch oude berichten verwijderen

Open de app Berichten en scrol eens helemaal naar beneden. Als je honderden berichten bewaard hebt, is het hoog tijd om op te ruimen. Dat kan handmatig door gesprek per gesprek naar links te vegen of door op Wijzig in de linkerbovenhoek te tikken, verschillende berichten aan te vinken en daarna op Verwijder te tikken. Via Instellingen / Berichten / Bewaar berichten kun je nu ook instellen dat je sms'jes automatisch worden verwijderd na 30 dagen of na 1 jaar. Wil je dat niet? Dan laat je dit gewoon op Permanent staan.

 

© PXimport

Je kunt berichten ouder dan 30 dagen of 1 jaar automatisch laten verwijderen.

15 Flyover-tour

Apple heeft ook 3D Flyover-tours toegevoegd aan de app Kaarten. Tot nu toe trouwens alleen nog voor grote steden. Als je bijvoorbeeld naar Parijs, Helsinki of Barcelona zoekt, zie je dat er onder de zoekbalk 3D Flyover-tour verschijnt. Tik op Start om een virtuele helikoptervlucht over de stad te starten. Let er wel op dat je een stabiele en snelle internetverbinding (wifi of 3G) nodig hebt om deze modus te gebruiken. Op zoek naar een speciaal monument of park? Ook hier zijn 3D Flyover-tours van beschikbaar. Zoek zeker eens naar de Eiffeltoren of National Yosemite Park.

 

© PXimport

Dankzij Flyover kun je een virtuele helikoptervlucht maken boven een grote stad.

16 Medische ID

Ben je allergisch voor een medicijn? En wie moet er gewaarschuwd worden in geval van nood? Via de gloednieuwe app Gezondheid kun je niet alleen je beweging en gezondheid tracken, je kunt ook een medische ID aanmaken voor noodgevallen. Open de app Gezondheid en tik rechts onderaan op Medische ID. Hier kun je onder andere je naam en geboortedatum invoeren, eventuele medische aandoeningen, aantekeningen of allergieën noteren en contacten instellen voor noodgevallen. Door Toon bij vergrendeling in te schakelen, kan je medische ID zelfs worden weergegeven als je telefoon is vergrendeld. Je vindt deze dan via Noodgeval / Medische ID.

 

© PXimport

De hulpverlener die je telefoon vindt in geval van nood, moet natuurlijk wel weten waar hij moet zoeken naar jouw Medische ID.

17 Suggesties in Safari

Ook Safari kreeg in iOS 8 een flinke update. De browser kan nu suggesties van populaire websites voorstellen terwijl je typt. Ook al heb je nooit eerder een bepaalde website bezocht. Tijdens onze test volstond 'www.dai' om de suggestie 'www.dailymotion.com' te krijgen. Bovendien doet Safari nu ook dienst als zoekrobot. Eindelijk! Tik simpelweg een zoekterm in de balk. Via Instellingen / Safari / Zoekmachine kun je een populaire zoekrobot selecteren. Je hebt de keuze tussen Google, Yahoo, Bing en DuckDuckGo.

 

© PXimport

Dankzij slimme suggesties hoef je de volledige url niet meer altijd in te tikken.

18 Verwijderde foto's terugzetten

Niets zo vervelend als een foto die je per ongeluk verwijderd hebt. Dankzij iOS 8 kun je verwijderde foto's gedurende dertig dagen terugzetten. Open Foto's en tik onderaan op Albums. Ga op zoek naar de map Onlangs verwijderd. Hier vind je een overzicht van foto's en videofragmenten die je de afgelopen maand hebt verwijderd. Per bestand kun je zien na hoeveel dagen de foto definitief zal worden verwijderd. Tik op een foto en kies Zet terug / Zet foto terug.

 

© PXimport

Een verwijderde foto blijft in iOS 8 nog 30 dagen in een prullenmand zitten.

19 Sneller typen met extern toetsenbord

In tegenstelling tot Android was het in iOS nooit eerder mogelijk om een toetsenbord-app van een andere fabrikant te installeren. Dat kan sinds de komst van iOS 8 wel. Populairste voorbeelden zijn SwiftKey, Fleksy en Swype. Om zo'n toetsenbord te gebruiken, download je eerst de app uit de App Store. Vervolgens moet je de app ook nog de volledige toegang geven. Kies Instellingen / Algemeen / Toetsenbord / Toetsenborden en tik bijvoorbeeld op SwiftKey en schakel Geef volledige toegang in.

 

© PXimport

Sinds iOS 8 is het eindelijk mogelijk om toetsenborden van andere fabrikanten te gebruiken.

20 Anoniem surfen met DuckDuckGo

Niet alleen de grote zoekmachines - Google, Safari en Bing - zitten in Safari, ook DuckDuckGo is toegevoegd. Sterke troef is dat deze zoekrobot je zoekresultaten niet opslaat en dus je privacy beschermt. Om DuckDuckGo als standaard zoekmachine in te stellen, ga je naar Instellingen / Safari / Zoekmachine en kies je DuckDuckGo. Om een zoekopdracht uit te voeren, hoef je alleen maar je zoekterm in de adresbalk van Safari te tikken. Een nadeel is dat je erg veel Amerikaanse content te zien krijgt.

 

© PXimport

De anonieme zoekmachine DuckDuckGo zit nu ook in Safari.

21 Overzicht van alle bijlagen in Berichten

Een erg kleine vernieuwing in de app Berichten is de mogelijkheid om een overzicht op te vragen van de verschillende bijlagen die je naar iemand hebt gestuurd. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt controleren welke vakantiefoto's je nu al naar je ouders of vrienden hebt gestuurd. Open Berichten en ga naar een specifiek bericht van iemand. Tik bovenaan in de hoek op Details en scrol naar beneden om een overzicht van alle verstuurde bijlagen (foto's en video's) te controleren.

 

© PXimport

Via Berichten kun je bekijken welke foto's je in het verleden al hebt gestuurd.

22 Interactieve meldingen

Dankzij de zogenoemde interactieve meldingen kun je reageren op sms'jes, e-mails, agenda-uitnodigingen, Facebook-berichten en herinneringen zonder een andere app te verlaten. Als er bijvoorbeeld een nieuw bericht binnenkomt, kun je erop tikken en onmiddellijk een antwoord versturen. Vervolgens kun je gewoon verdergaan met de app die geopend was.

 

© PXimport

Snel een sms'je beantwoorden terwijl Safari geopend blijft? Dat kan.

23 Tijd om te vertrekken!

Het is een oude gewoonte om telkens bij een afspraak in Agenda ook de locatie neer te pennen. Sinds iOS 8 is er de handige feature om een melding te ontvangen als het tijd is om naar je afspraak te vertrekken. Dit doe je als volgt: nadat je de precieze locatie van je afspraak ingevoerd hebt, schakel je Reistijd in en kies je een van de standaardtijden. Vervolgens heb je bij Melding de keuze tussen Als reistijd begint, 5 minuten vóór reistijd, 15 minuten vóór reistijd enzovoort.

 

© PXimport

Heb je een hekel aan te laat komen? Voer dan de reistijd in voor elke afspraak en je krijgt op tijd een melding.

24 Zwevende e-mails

Je bent een e-mail aan het tikken en dan moet je plotseling even iets opzoeken in je inbox... In het verleden was je dan verplicht om je bericht op te slaan als concept. Sinds iOS 8 zweven nieuwe berichten boven je mailbox. Tik bovenaan op het bericht en veeg het simpelweg naar beneden om naar je mailbox terug te keren. De e-mail blijft dan onderaan hangen. Met één tik kun je verder schrijven. Je mag de app zelfs sluiten.

 

© PXimport

Even iets opzoeken in je mailbox terwijl je een e-mail opstelt? Dan zwier je het bericht gewoon even naar beneden.

25 Weeknummer in Agenda

Heel wat bedrijven werken met weeknummers. Aangezien die niet standaard in iOS zaten, was je in het verleden genoodzaakt om ze als externe kalender te importeren. Nu zit de functie wel gewoon in iOS 8 ingebakken. Ga naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda en scrol naar beneden tot je Agenda ziet staan. Schakel Weeknummers in.

 

© PXimport

Het weeknummer verschijnt bovenaan in beeld naast de datum.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten