ID.nl logo
15 apps voor Android-tablets
© PXimport
Huis

15 apps voor Android-tablets

Er verschijnen steeds meer tablets met Android 3.0, ook wel Honeycomb genoemd. Toch zijn er nog maar weinig apps die echt geoptimaliseerd zijn voor dit besturingssysteem en voor het grote scherm van een tablet. We geven 15 uiteenlopende apps die uw Honeycomb-tablet meer functionaliteit geven.

Market voor tablet?

Er is geen aparte Google Market voor Android-tablets. Ook heeft de Market geen apart deel ingericht, zoals Apple in de App Store dat wel heeft. Zoekt u met uw tablet in de Market dan krijgt u wel enkel de apps voorgeschoteld die kunnen draaien op uw apparaat. Wilt u geoptimaliseerde Honeycomb-apps, dan kunt u het beste zoeken in combinatie met 'Honeycomb', 'tablet' of 'HD'. Deze aanduidingen worden vaak gebruikt voor Android 3.0-apps. Lees ook in de beschrijving van de app of er iets over optimalisatie voor Honeycomb wordt geschreven.

Telefoon-apps

Veel Android-apps die niet geoptimaliseerd zijn voor een tablet, kunt u er wel op gebruiken. De app wordt dan geschaald naar het grote schermformaat. Pictogrammen komen verder uit elkaar te staan, en soms zijn delen van het scherm niet gevuld met informatie. Voor sommige apps werkt dit goed (bijvoorbeeld spellen waarbij u het scherm met precisie aan moet raken), bij sommige pakt het minder goed uit en ziet het er vreemd uit.

1. Quickoffice Pro HD

Een van de voordelen van een groot tabletscherm is dat u documenten kunt maken zonder gepriegel op een klein scherm. Veel Office-apps voor smartphones werken wel op een tablet, maar zijn niet geoptimaliseerd voor het grote scherm. Quickoffice Pro HD is dit wel, en maakt gelijk goed gebruik van de mogelijkheden. U kunt er Word-, Excel- en PowerPoint-documenten mee openen en creëren en u kunt pdf's openen. Quickoffice Pro HD biedt genoeg functies om goede basisdocumenten te maken. U kunt u diverse andere diensten - zoals Google Docs, Dropbox en Box - koppelen om bestanden van daaruit direct te openen en bewerken.

Prijs: € 13,93

Taal: Engels

©PXimport

Met Quickoffice kunt u redelijk complexe documenten maken.

2. Pulse News

Pulse verzamelt het laatste nieuws voor u, in een heel mooie weergave. U kunt kiezen uit diverse voorgestelde Engelstalige bronnen, zoals CNN, BBC of Lonely Planet. Gelukkig kunt u ook zelf zoeken naar Nederlandse rrs-feeds, of Pulse koppelen aan uw Google Reader-account. Van nieuwtjes ziet u direct een intro en eventueel een afbeelding. Tikt u op een item dan krijgt u meer informatie: soms alleen het intro, soms het hele artikel. Altijd is er een link naar het artikel op de betreffende website. Pulse slaat de artikelen die u bekijkt op. ­Wanneer u offline bent, kunt u die items dus ook nog bekijken.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Bekijk rrs-feeds op een inventieve manier met Pulse.

3. SketchBook Express

Het grote tabletscherm is ideaal voor het maken van een snelle schets, of zelfs het gedetailleerd uitwerken van een idee. SketchBook Express is de eenvoudige versie van SketchBook Pro (3,46 euro), en biedt redelijk wat mogelijkheden voor de beginner. U kunt met drie lagen werken (in de Pro-versie met meer), en hebt verschillende tekengereedschappen. Wat direct opvalt is dat het resultaat er gelijk mooi uitziet, bibberige lijnen worden omgezet in vloeiende curven. SketchBook Express is een mooie opstap voor de Pro-versie, die op allerlei vlakken meer mogelijkheden heeft. Het enige dat ontbreekt is de creativiteit, die zult u zelf moeten toevoegen!

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Iedereen kan een redelijke tekening maken met Sketchbook Express.

4. PocketCloud Remote RDP / VNC

PocketCloud maakt het mogelijk om met uw tablet uw pc over te nemen. Installatie is gemakkelijk. Wanneer u de app op uw tablet opent, wordt gevraagd of u hulp wilt bij de installatie. U krijgt dan stap voor stap te zien wat er moet gebeuren, met onder meer de installatie van de software op uw Mac of pc. U kunt handmatig verbinden via RDP of VNC, of automatisch via een Google-account. De verbinding is af en toe wat traag. Helaas werkt PocketCloud (nog) niet met een proxy. Naast de gratis versie is er een pro-versie (circa 10,45 euro), waarmee u onder andere met meerdere computers mag verbinden en u een beveiligde verbinding kunt gebruiken.

Prijs: gratis

Taal: Engels

©PXimport

Uw computer besturen met uw tablet: het kan!

5. Evernote

Evernote is er om even snel een notitie te maken, iets op het boodschappenlijstje te zetten, of om een boodschap in te spreken voor later. Er zijn apps voor smartphones, tablets en computers. Synchroniseren tussen alle verschillende apps verloopt in onze tests vlekkeloos. U kunt checklists maken, afbeeldingen en filmpjes opslaan, of een berichtje maken met bijlage. De desktopsoftware heeft nog altijd meer functionaliteit, die naar onze mening ook best in de tablet-app toegevoegd mag worden. Zo kunt u met de tablet-app geen schetsen of handgeschreven notitie maken, wat met het aanraakscherm van een tablet toch prima zou moeten kunnen.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

©PXimport

Al uw notities op computer, smartphone én tablet gesynchroniseerd.

6. Buienradar HD

De Buienradar-app is nu ook geoptimaliseerd voor tablets. Het beeld is verdeeld in twee delen. Afhankelijk van de stand van de tablet een groot linker- en klein rechterdeel (horizontaal), of een groot onder- en een klein bovendeel (vertikaal). In het grote deel kunt u kiezen voor verschillende weerskaarten, het verkeer, de weersvoorspellingen en buienalerts. In het kleinere rechter- of bovendeel kunt u een plaats invullen, waarvan u gedetailleerdere informatie te zien krijgt, zoals wind, zonkans, regenkans enzovoort. Minpuntje: de kwaliteit van het buienradar- en satellietbeeld is wat korrelig op onze Samsung Galaxy Tab 10.1.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

©PXimport

De populaire Nederlandse weersite heeft een mooie tablet-app.

7. Zinio Magazine Reader

Met Zinio kunt u Nederlandse, maar ook internationale tijdschriften kopen en lezen. U kunt zelfs een abonnement nemen, waarbij de nieuwste editie automatisch voor u wordt gedownload zodra deze beschikbaar is. Een aantal magazines kunt u gratis bekijken, bijvoorbeeld handig om de app eens goed te testen. Voor de meeste tijdschriften moet u ongeveer de winkelprijs betalen. Wanneer u het makkelijker vindt om uw computer te gebruiken voor het uitzoeken en downloaden van tijdschriften, dan kan dat ook. U logt op uw tablet en computer in met één account, en de aangekochte bladen worden automatisch gesynchroniseerd.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

©PXimport

Nederlandse en buitenlandse tijdschriften kunt u met Zinio lezen.

8. Plume for Twitter

De beste Twitter-app voor Android-tablets die we tot nu toe zijn tegengekomen is Plume for Twitter. Plume toont drie kolommen, zodat u bijvoorbeeld Tijdlijn, Favorieten en Persoonlijke berichten naast elkaar kunt zetten, u kiest per kolom wat getoond moet worden. Slaat u een zoekopdracht op, dan kunt u ook deze voortaan in een kolom vastzetten. Een mooie feature is dat links direct in Plume geopend worden, u verlaat de app dus niet gelijk. Toch werkte de app bij ons nog niet optimaal. Een zoekopdracht ging niet verder terug dan twee dagen, en de manier waarop u kolommen kunt indelen werkt niet bepaald intuïtief.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Twitter voor uw tablet, met weergave in meerdere kolommen.

9. IMDb Movies & TV

Van IMDb, de grootste online filmdatabase, hebt u vast al eens gehoord. Het is dé app voor filmliefhebbers. U krijgt er veel informatie over zowel nieuwe als oude films, jammer genoeg is alles Engelstalig. U kunt biografieën en foto's van acteurs bekijken, en bij een groot deel van de films is ook de trailer toegevoegd. Bent u na het zien van de trailer overtuigd? Dan kunt u de film toevoegen aan uw Watchlist, zodat u een mooi overzicht van nog te kijken films krijgt. De app is niet gericht op de Nederlandse markt, dus u kunt niet zien wanneer welke nieuwe films draaien. Let op, deze app gebruikt veel data, ook als u hem niet hebt openstaan.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Veel informatie over films vindt u in de IMDb-app.

10. Google Earth

Google geeft met Earth een driedimensionale weergave van de wereld. Door middel van lagen projecteert u informatie over de wereld. U kunt kiezen uit onder andere 3D-gebouwen, Wikipedia, Panoramio-foto's, grenzen en labels, en wegen. De 3D-gebouwen zijn spectaculair om te zien, al is de navigatie wat wennen. U kunt het beeld draaien en schuiven, maar ook kantelen. Vooral dat laatste vergt wat oefening, u veegt met twee vingers naar beneden om lager bij de grond te komen, en weer naar boven om een hoger standpunt te krijgen. Zo bekijkt u modelweergaven van onder andere het Colosseum in Rome of de Dam in Amsterdam.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

©PXimport

Bekijk de Dam in 3D met Google Earth.

11. Wizz widget

Met Wizz kunt u widgets toevoegen aan uw bureaubladen. Ze zijn er voor onder meer Facebook, Twitter, Agenda en Google Reader. Verder kunt u nog kiezen voor een normale tijdlijn of een Stack: een visuele stapel berichten. Een nieuw bericht verschijnt als kaart bovenop de stapel, door het weg te vegen bekijkt u oudere berichten. Wizz widget is een mooie app, maar de widgets zijn dusdanig groot dat ze veel ruimte op uw scherm innemen. Er is ook een pro-versie beschikbaar voor circa 3,20 euro via http://ct.link.ctw.nl/hon11p. Hiermee kunt u de widgets helemaal naar uw wens aanpassen.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Met Wizz plaatst u widgets van sociale media op uw bureaublad.

12. Achtergronden Afbeelding

Om uw tablet te personaliseren kunt u een eigen achtergrond instellen. Via de Galerij kunt u een foto kiezen, maar er zijn ook apps met diverse afbeeldingen. Een daarvan is Achtergronden Afbeelding (PicSpeed HD Wallpapers). Eigenlijk smokkelen we hier een beetje, het is officieel namelijk geen tablet-app. Maar omdat de achtergronden vaak HD zijn, tonen ze ook goed op een tablet. U kiest in de app een afbeelding uit meer dan 50.000 foto's. Deze kunt u opslaan in uw Galerij of direct instellen als achtergrond. Er zijn in de Market ook diverse Honeycomb-apps met live-achtergronden, maar meestal is dit slechts één achtergrond per app.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Kies uit duizenden afbeeldingen een mooie achtergrond.

13. Box

Box is een wat zakelijker georiënteerde concurrent van Dropbox. Krijgt u bij Dropbox 2 GB gratis online opslagruimte, bij Box wordt u voorzien van maar liefst 5 GB, met een maximum van 25 MB per bestand. Nadeel ten opzichte van Dropbox is dat de desktopsoftware enkel voor 'Business'- of 'Enterprise'-gebruikers is. Het is dus lastiger om bestanden met uw computer te synchroniseren, dat moet via de browser. Wel is Box al aangepast aan Honeycomb, hierdoor is de gebruiksvriendelijkheid groter dan bij de Dropbox-app, die (nog) niet is aangepast. Steeds meer externe diensten ondersteunen Box, waaronder ook het besproken Quickoffice Pro HD.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Profiteer van 5 GB online opslagruimte met Box.

14. YouTube

Deze video-app is op de meeste tablets voorgeïnstalleerd. De interface is naar onze mening beter dan van Youtube op een smartphone of een computer. En dan hebben we het vooral over de startpagina, het is alsof u omgeven wordt door een ronde videomuur. Jammer dat zoekresultaten in een gewone lijst worden geplaatst, en niet op een zelfde videomuur. U kunt zelf zoeken naar video's, bladeren naar populaire video's in verschillende categorieën, of gebruikmaken van de gerelateerde video's bij een video die u afspeelt. Wanneer u inlogt verzamelt YouTube uw interesses waardoor meer relevante video's worden voorgeschoteld.

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

©PXimport

Vooral de startpagina van de YouTube-app ziet er fraai uit.

15. Angry Birds Rio

Bijna iedereen kent inmiddels het spelletje Angry Birds wel. Het werd ontzettend populair op smartphones, maar ook op een tablet werkt het goed. Het spel is grafisch mooi uitgewerkt, waardoor het er ook op een 10inch-scherm goed uitziet. Het voordeel is natuurlijk dat u wat nauwkeuriger kunt besturen. Het spel speelt zich af in Rio de Janeiro, en is gemaakt ter promotie van de Amerikaanse animatiefilm Rio. Het doel is de vrienden van Angry Birds te bevrijden. In elk van de 120 levels kunt u proberen om drie sterren te behalen.

Prijs: Gratis

Taal: Engels

©PXimport

Het bekende Angry Birds is prima speelbaar op een tablet-scherm.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING