ID.nl logo
Aan de slag met iMovie: Een project aanmaken
© PXimport
Huis

Aan de slag met iMovie: Een project aanmaken

Met de feestdagen achter de rug is het niet onwaarschijnlijk dat je iMovie wilt gebruiken om filmpjes van familie en vrienden samen te stellen. Daarom laten we je zien hoe je in iMovie een nieuw project aanmaakt, hoe je de video's bewerkt en hoe je het eindproduct voor iedereen toegankelijk maakt.

Een filmpje aanmaken en clips toevoegen

Met iMovie 10 kun je in grote lijnen twee soorten projecten creëren: een filmpje of een trailer. Hier willen we een filmpje maken. Om dat te doen, kies File > New Movie of druk op Command-N. Er verschijnt een Create venster met de thema's van iMovie. Thema's zal ik in een volgende les bespreken. Kies voorlopig No Theme, klik op de knop Create onderaan in het venster, en geef je filmpje een naam.

©PXimport

We laten stilstaande beelden voorlopig even zitten, en kijken in plaats daarvan naar het toevoegen van videoclips aan de tijdlijn van je filmpje. Selecteer een event in het Libraries paneel, en alle clips die bij dat event horen verschijnen in het Browser paneel aan de rechterkant. Je kunt op verschillende manieren clips toevoegen. Om een volledige clip toe te voegen, klik op de clip en druk op X op je toetsenbord. Klik op de Plus (+) knop die verschijnt wanneer je je cursor over de clip beweegt, en hij wordt aan de tijdlijn eronder toegevoegd. Als alternatief kun je op de E op je toetsenbord drukken om de geselecteerde clip toe te voegen. Of als je het liever op de ouderwetse manier doet, kun je de geselecteerde clip naar de tijdlijn verslepen.

Als je in plaats daarvan simpelweg in een clip klikt en deze vervolgens toevoegt, worden de 4 seconden na de selectie aan de tijdlijn toegevoegd. Om een specifiek gedeelte van een clip toe te voegen, klik en sleep over het gedeelte van de clip dat je wilt toevoegen en druk op de E toets, klik op de Plus knop, of versleep de clip naar de tijdlijn. Blijf dit doen tot je klaar bent.

©PXimport

Zoals ik al zei, kun je ook stilstaande clips toevoegen. Dit kan het beste door iPhoto Library te selecteren in het Libraries paneel en in het pop-up menu dat in de linkerbovenhoek van het Browser paneel verschijnt een beeldclassificatie te kiezen - Events, Faces, Places, Albums, Facebook, Flickr, of Smart Albums. Zoek naar je gewenste afbeelding en versleep deze naar de tijdlijn.

Wanneer je dit doet en de clip afspeelt, zul je zien dat het programma een Ken Burns pan-en-scan effect heeft toegevoegd. Zelf heb ik dit effect al veel te vaak gezien. Je kunt het verwijderen door op de afbeelding te dubbelklikken, op de Crop tool die in het Viewer paneel verschijnt te klikken en op de Fit knop in de linkerbovenhoek van de afbeelding te klikken. Of je kunt op Crop klikken en het gedeelte van de afbeelding kiezen dat je in de filmpje wilt hebben. (Let op: Het bijsnijden is wordt beperkt door de beeldverhouding van de frame van je filmpje - 16:9 voor filmpjes die afkomstig zijn van HD clips, bijvoorbeeld.)

©PXimport

iMovie hoeft niet aan alle stilstaande beelden een Ken Burns effect toe te passen. Om aan te passen hoe stilstaande beelden behandeld worden, klik in het Viewer paneel en kies Window > Movie Properties (Command-J). Klik op de Settings knop rechtsboven in dit paneel en klik op het Photo Placement pop-up menu aan de linkerkant. Je zult zien dat je hier naast Ken Burns ook Fit of Crop kunt kiezen.

Eenvoudig clips bewerken

In latere lessen zal ik dieper ingaan op bewerking. De volgende tips zijn voor mensen gewoon een aantal basisstappen willen weten.

Clips herschikken: Om een clip of afbeelding naar een nieuwe locatie te verplaatsen, klik erop en versleep het naar de gewenste plek.

Clips verkorten of verlengen: Wanneer je voor het eerst een selectie maakt in het Browser paneel is de selectie misschien niet zo precies als je had gewild. Dat is eenvoudig te corrigeren. Klik gewoon op een van de randen van de clip en versleep deze naar het midden van de clip om hem te verkorten, of van het midden weg om hem langer te maken. Als je een deel van een langere clip uit het Browser paneel hebt versleept, kun je deze zo lang maken als de volledige lengte van de oorspronkelijke clip. (Als je de volledige clip al geïmporteerd hebt kun je deze natuurlijk niet langer maken.) Je kunt stilstaande beelden zo lang of zo kort in beeld brengen als je wilt door de randen te verslepen.

Audio verkorten of verlengen: Stel dat je een clip in de tijdlijn hebt die audio bevat. Stel verder dat je wilt dat de audio van die clip langer blijft spelen dat de video van de bewerkte clip - je wilt bijvoorbeeld dat het over het begin van de volgende clip blijft spelen. Je kunt dit doen door de audiotrack van de video te scheiden. Kies Modify > Detach Audio (Command-Option-B). Als je audio van video scheidt kun je de clips los van elkaar bewerken, om bijvoorbeeld een kuch in de audiotrack weg te halen.

Overgangen toevoegen

Videotransities dienen als overgang van de ene clip naar de andere. Veelvoorkomende transities zijn vervagingen en clips die in elkaar oplossen. Minder gebruikt (en een beetje opzichtig) zijn rotaties, mozaïeken, en bladzijden die worden omgeslagen. Transities helpen om het tijdsverloop of de overgang van het ene onderwerp naar het andere te benadrukken. (Of soms zijn ze gewoon een manier om de kijker een soepelere overgang naar de volgende clip te bieden.)

Om transities aan je filmpje toe te voegen, selecteer Transitions onder de kop Content Library (of druk op Command-1). Het Browser paneel laat nu alle ingebouwde transities van iMovie zien. Selecteer de transitie die je wilt gebruiken en versleep deze naar het begin of het einde van een clip. Standaard duren ingevoegde transities een halve seconde, maar je kunt die lengte aanpassen door de transitie te selecteren en een nieuwe lengte in te voeren in het veld rechts van het Transitions pop-up menu in de linkerbovenhoek van de Viewer.

Zoals ik eerder al zei, er zijn smaakvolle en minder smaakvolle transities. Over het algemeen zien vervangingen en oplossingen er het meest gelikt uit. Wanneer je echter types transities toepast die professioneel gebruikt werden op de televisie in de jaren '70, krijg je een video die er erg amateuristisch uitziet.

Titels toevoegen

Een titel aan het begin van je filmpje kan voor extra verfijning zorgen. Om dat te doen, selecteer Titles onder de kop Content Library (of druk op Command-2). De titels van iMovie zullen vervolgens in het Browser paneel verschijnen. Als je een thema op je filmpje hebt toegepast verschijnen titels voor dat thema in het titelgedeelte. Daaronder zie je de standaard collectie titels van iMovie.

Om een titel toe te voegen hoef je hem alleen maar naar de gewenste plek te verslepen - aan het begin of het einde van je filmpje, bijvoorbeeld. Selecteer de titel in de tijdlijn en je ziet een tijdelijke tekst zien staan; dubbelklik erop om je eigen titel in te voeren. Om het lettertype, het formaat, de uitlijning en de opmaak aan te passen, klik op de Adjust knop bovenaan het iMovie venster. Er verschijnen dan opties om de kenmerken van de titel aan te passen.

Niets weerhoudt je ervan om de titels tussen clips in te voegen, behalve dan goede smaak. Het is geen slecht idee als je de kijker kennis wilt laten maken met een nieuwe locatie of als je het verstrijken van de tijd wilt aangeven ("Drie weken later..." bijvoorbeeld). Maar je wilt waarschijnlijk niet telkens wanneer de hond in beeld komt een nieuwe titel laten zien. (Tenzij je heel erg dol op je hond bent, of een heel erge hekel hebt aan de mensen die je video gaan bekijken.)

Achtergrondmuziek toevoegen

Je zult ervan versteld staan hoeveel leuker een vijf minuten durende video van twee kinderen die elkaar onderdompelen in het zwembad wordt als je een achtergrondmuziekje toevoegt. Om dit te doen, ga naar iTunes onder de kop Content Library (of druk op Command-4). Net als met transities en titels zie je de inhoud van je iTunes library in het Browser paneel. Sleep een nummer dat je als achtergrondmuziek wilt gebruiken naar de muziektrack die onder de tijdlijn van iMovie verschijnt (gemarkeerd met muzieknoten).

©PXimport

In het geval van de kinderen wil je misschien dat de muziek hun kinderlijke kreten overstemt. Maar als de muziek minder belangrijk is, kun je je cursor over de grijze lijn die door het midden van de track loopt bewegen en deze lijn naar boven of naar beneden slepen om het volume te verhogen of verlagen. (Deze techniek gebruik je ook om het volume van audio die aan je videoclips gekoppeld is aan te passen.)

Als je liever een audio clip ergens anders vandaan haalt dan je iTunes library, dan kan dat ook. Versleep het bestand gewoon van de Finder in deze muziektrack, en het wordt toegevoegd. Let op: Als je muziek van iemand anders gebruikt en het vervolgens uploadt naar een site als YouTube of Vimeo, dan kun je binnen de kortste keren een waarschuwing verwachten, en zul je je video moeten verwijderen.

Je filmpje delen

Je hebt je clips en stilstaande beelden toegevoegd, de lengte ervan aangepast, smaakvolle transities toegevoegd, een paar titels ingevoegd en alles in een muzikaal pakketje verpakt. Nu is het tijd om je filmpje te delen. Dit kan met het Share menu bovenaan het iMovie venster.

Klik erop om je keuzes te zien te krijgen: Theater, Email, iTunes, YouTube, Facebook, Vimeo, CNN iReport, en File. Hieronder een korte bespreking van elke optie.

Theater: Dit is een nieuwe functie in iMovie 10, waarmee je je voltooide filmpjes, trailers en clips kunt bekijken. Standaard wordt een filmpje dat via Theater gedeeld wordt automatisch naar iCloud geüpload. (Je kunt deze optie uitschakelen in iMovie's instellingen.) Eenmaal geüpload naar iCloud kan het filmpje bekeken worden op apparaten die geassocieerd zijn met je iCloud account - een iOS apparaat, een Apple TV, of een andere Mac bijvoorbeeld. Om in Theater een filmpje te bekijken hoef je alleen maar op de Play knop te drukken. De video zal het scherm van je Mac volledig vullen.

©PXimport

Email: Je kunt een versie van je filmpje via e-mail versturen. Als je deze optie selecteert verschijnt er een e-mailvenster waarin je de beschrijving en tags van het filmpje kunt aanpassen. Je kunt ook het formaat kiezen - Small, Medium, of Large - in een pop-up menu. Onder de preview van je filmpje (waar je trouwens doorheen kunt bladeren door je cursor te verslepen), staat de lengte en geschatte bestandsgrootte.

Als je daarna op Share klikt, zal iMovie het filmpje aanmaken. Bovenaan het iMovie venster staat een voortgangsindicator die laat zien dat iMovie inderdaad je werk aan het coderen is. Zodra het gereed is wordt je standaard e-mailprogramma geopend met een nieuw bericht met je video erin. Vul gewoon het To veld in, voeg andere tekst toe als je dat wilt, en verstuur de e-mail.

iTunes: Je kunt je filmpje ook direct met je iTunes library delen. Click op iTunes om een venster dat lijkt op het Email venster dat ik net besproken heb te laten verschijnen. Je kunt ook hier de inhoud van de velden Description en Tags aanpassen. Je kunt ook een formaat voor je filmpje kiezen: SD, Large, HD 720p, of als het bronmateriaal het ondersteunt, HD 1080p. Je kunt alweer de lengte en grootte onder de preview zien staan. Daarnaast staat er een Compatibility gedeelte. Klik erop en er verschijnt een menu dat je laat zien welke apparaten je filmpje kunnen afspelen - bijvoorbeeld alle iPads en je Apple TV, maar niet een originele iPod. Als je op Share klikt wordt het filmpje gecodeerd en als home video aan je iTunes library toegevoegd.

YouTube, Facebook, Vimeo, en CNN iReport: Ik heb besloten om deze diensten samen te voegen omdat ze op een vergelijkbare manier werken. Om je werk te uploaden moet je bij de gekozen dienst een account hebben. Zodra je die account hebt aangemaakt op de site van de dienst kun je deze selecteren in het Share menu. Klik in het volgende venster op de knop Sign In. Er wordt dan om je gebruikersnaam of e-mailadres en wachtwoord gevraagd. Elke dienst stelt je in staat om te kiezen wie je geüploade video kan bekijken - alleen jijzelf en je vrienden maar niet het algemene publiek, bijvoorbeeld. Verder werkt het bijna hetzelfde als de andere opties die ik al besproken hebt. Je kunt het formaat kiezen en de Description en Tags velden aanpassen en de lengte en de geschatte grootte van het filmpje zien.

©PXimport

File: En tenslotte kun je de File optie kiezen als je gewoonweg een QuickTime versie van je filmpje wilt exporteren - die je op je computer kunt bewaren of aan een iDVD project kunt toevoegen. Je zult de opties in het volgende venster herkennen, inclusief de Description en Tags velden, een Size pop-up menu, en informatie over de lengte, grootte en compatibiliteit. Klik op Next, en je kunt kiezen waar op je Mac je het gecodeerde filmpje wilt opslaan.

Let wel: Met deze optie kun je geen QuickTime instellingen aanpassen zoals dat kon in de vorige versie van iMovie. Je kunt bijvoorbeeld niet een bepaalde encoder kiezen of stereo audio naar mono converteren. In plaats daarvan exporteert iMovie 10 je filmpje als MPEG-4 bestand met de H.264 encoder. Als je meer controle wilt over delen met QuickTime kun je beter een oudere versie van iMovie gebruiken of overstappen op Final Cut Pro X.

En dat is het, een aantal snelle manieren om video's te maken met iMovie 10.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.