ID.nl logo
12 gratis apps voor de beurs (nu het nog kan)
© CIDimport
Huis

12 gratis apps voor de beurs (nu het nog kan)

Het is vandaag Zwarte Maandag. De beurzen staan op het punt door alle 'magische' grenzen te zakken waardoor de toekomst van de dollar, euro en Europese Unie lijkt nu echt in gevaar komt. Op een apocalyptische dag als deze daarom twaalf gratis apps. Nu maar hopen dat 'het licht' niet uit gaat aankomende week en deze apps onbruikbaar worden.

De beurzen in de wereld zijn constant in beweging. Soms gaat het een tijdje goed en leunen we rustig achterover, soms is er sprake van een 'natuurlijke correctie' en is het even schrikken en op andere momenten ontstaat er een krach en komen we met de handen in het haar te zitten. Wat gebeurt er met mijn spaargeld? Kan een land als België nog aan zijn betalingsverplichtingen voldoen? Wat is de invloed van een afwaardering van een kredietbeoordelaar als Moody's of Standard and Poors? Het zijn allemaal vragen die deze week akelig actueel geworden zijn. Daarom in dit een artikel een dossier met de beste apps om niets te missen en zo her en der nog wat bij te leren.

Beursapps

Je kent het beeld wel van beurshandelaren die hele dagen constant naar zes verschillende monitoren zitten te kijken om de koersen in de gaten te houden. Allerlei groen en rood oplichtende vlakjes, terwijl de handelaar intussen peentjes zit te zweten of gniffelend in zijn handen wrijft. Aandelen en indices actueel bijhouden kan ook heel gemakkelijk op je mobiele iPhone, iPad, BlackBerry of Android-apparaat.

Een hele goede app om alle denkbare koersen te volgen is die van financieel persbureau Bloomberg, eigendom van Michael Bloomberg, de burgemeester van New York. Omdat het een persbureau betreft, kent de gratis app (beschikbaar voor iPhone, iPad, BlackBerry en Android) een uitgebreide nieuwssectie waarin je van de laatste nieuwtjes op de hoogte wordt gehouden. Daarnaast is de app met name handig om een selectie met aan de Amerikaanse beurzen genoteerde aandelen bij te houden.

Ook de nieuwszender CNBC kent een universele app (iPhone / iPad / Android / BlackBerry) om de beurs en het nieuws rond de beurs in de gaten te houden. De CNBC-app ziet er nog een stuk gelikter uit met mooie real-time grafieken en een stockticker met nieuws onderin die je wel kent van RTL-Z. In tegenstelling tot de app van Bloomberg is een videosectie aanwezig, maar het nieuws in tekst is beduidend minder. Ook het aanbod qua indices is kleiner bij CNBC.

Op de iPhone is er voor de Nederlandse markt een goede gratis app van De Financiële Telegraaf (DFT), die in samenwerking met ING is ontwikkeld. De app biedt een realtime ticker van de AEX en combineert dit met het nieuws van de redactie. Aardig is ook de 'Goeroes'-sectie waarin economisch experts hun visie op de markt geven. Een andere goede Nederlandse app is Beurs.nl (voor iPhone / Android). De app ziet er iets minder gelikt uit en is iets beperkter dan zijn DFT-collega, maar biedt ook veel analyse en advies.

Op de iPad zijn de gratis apps van online beleggersbanken Alex.nl en Binck.nl wellicht aardig om uit te proberen. De apps, van dezelfde ontwikkelaar afkomstig, blinken niet uit in mogelijkheden, maar zijn wel de enige Nederlandstalige beursapps voor de iPad. Ze tonen heldere overzichten, waarbij je onder andere snel kunt zien welke fondsen dalende of stijgende trends vertonen. Wil je meer uit deze apps halen, dan kun je met een Alex of Binck-account inloggen en je eigen aandelen, fondsen of obligaties volgen en verhandelen.



Twitter

Een goede manier om het meest actuele nieuws te volgen is via Twitter. Voor Windows zijn er voldoende goede clients beschikbaar, maar ook mobiel kunnen je de 'twitterverse' op allerlei mogelijke manieren volgen. Voor iOS zijn met name Twitter (iPhone / iPad) en Tweetdeck (iPhone) prettige apps om het laatste nieuws te kunnen volgen, alhoewel dit ook prima gaat via de mobiele website van het microblog. Op BlackBerry gooit de standaard Twitter-app ook hoge ogen, maar voor Android kun je het beste bij Seesmic of Tweetdeck zijn als je ook meerdere accounts wilt volgen.

Voorbeelden van interessante twittergebruikers om in deze roerige tijden te volgen zijn @rietbergen (financieel journalist NOS), @hellahueck (presentatrice RTL-Z), @JDGoldBlog (nieuws over allerlei economische ontwikkelingen in de VS), @breakingnews (bij 'brekend' nieuws), @matthijsaler (directeur Alex.nl), @wmiddelkoop (journalist, ex-goudhandelaar), @LeonWillems (politiek redacteur Het Financieele Dagblad) en @RoyceTostrams ('beste analist van het jaar'). Veelgebruikte hashtags zijn #aex #beurs #crisis en #economie.

Video

Mochten zich superspannende ontwikkelingen voordoen, dan kan het interessant worden om de laatste journaal-bulletins of video-items over de financiële wereld te bekijken. Voor iOS is de NOS Journaal-app (iPhone) prettig om naar het laatste complete bulletin te kijken. Mocht er daadwerkelijk een grote bank of een munt omvallen, dan is de kans groot dat je dit via het kanaal Politiek 24 of Journaal 24 live met de app kunt bekijken.

Op de iPad is qua Nederlands videonieuws de app van RTL Nieuws een aanrader. Niet alleen is de app mooi vormgegeven en het nieuwsoverzicht compleet, ook kent de app (fragmenten van) de belangrijkste nieuwsitems van die dag. Live televisie kun je het beste bekijken via de app van Justin.tv (iPhone), al loopt de kwaliteit van het aanbod daar flink uiteen en stroken veel streams niet met geldende auteursrechten.

Conclusie

Je kunt het allerlaatste nieuws rond de beurs en de financiële wereld op vele manieren mobiel volgen. Zowel voor actuele koersinformatie, het laatste nieuws en video zijn allerlei gratis apps beschikbaar die je op de hoogte houden van de staat van de internationale economie en/of jouw eigen aandelenportefeuille. Laten we met elkaar hopen dat de totale ineenstorting van de industriële wereld zoals we die nu kennen uitblijft. En anders heb je na het lezen van dit artikel geen excuus meer om te zeggen dat je dit niet had zien aankomen.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: