ID.nl logo
De 10 beste apps om 5 minuten te doden
Huis

De 10 beste apps om 5 minuten te doden

Als je op stap bent en even vijf minuten moet wachten op de bus, pak je direct de smartphone erbij. Even het vaste internetrondje aflopen, zodat je weer op de hoogte bent. Benut je tijd nuttiger en leer wat van je omgeving of sla je slag bij de online dagaanbiedingen.

Tip 01: Instagram

Instagram (ook voor Android) is het sociale netwerk waarbij het allemaal draait om het delen van foto's en (korte) video's. Veel van de profielen zijn openbaar, omdat Instagram voornamelijk gebruikt wordt door mensen die hun leven showen. Instagram is ook perfect te gebruiken om in één oogopslag te zien wat er gebeurt in jouw omgeving. Download de Instagram-app voor je smartphone en maak een account aan. Eenmaal ingelogd zie je vijf logo's in beeld.

De tweede van links, het kompaslogo, geeft je een overzicht van gedeelde media die passen bij jouw interesses (gebaseerd op de profielen die je volgt). Druk op het vergrootglas om te zoeken. Kies Tags en vul daarin een trefwoord in, bijvoorbeeld de plaats waar jij nu bent. De daadwerkelijke hashtag vult Instagram zelf in. Als je zoekt op Amsterdam krijg je ruim 3 miljoen berichten te zien. Sommige gebruikers hangen ook een geotag aan hun foto's, zodat je de exacte locatie op een kaart ziet. De geotag vind je onder de gebruikersnaam van een persoon. Als je op deze blauwe regel drukt, krijg je alle foto's van die locatie te zien. Foto's van je digitale camera op Instagram zetten, doe je zo.

©PXimport

Tip 01 Met Instagram houd jij de omgeving in de gaten.

Tip 02: Duolingo

Een taal leren is altijd nuttig, maar wat kost zoiets veel tijd en moeite. De dienst Duolingo maakt het leren van een taal juist leuk. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Via een schema, lijkende op levels zoals in computerspellen, werk je jouw weg omhoog van het beginnersniveau naar een expertniveau. Onderweg vergaar je XP-punten ofwel ervaringspunten.

Je ziet ook hoeveel dagen je al bezig bent. Standaard begint Duolingo met het leren van Engels vanuit het Nederlands. Is jouw basiskennis voldoende? Scrol dan naar beneden en druk naast het voor jou gepaste niveau Neem een kortere weg. In de app kun je ook bijvoorbeeld gratis Frans, Duits, Italiaans en Portugees leren, maar dat werkt vanuit het Engels. Het leuke is dat elke oefening vrij kort maar intensief is en bestaat uit schrijf-, luister- en zelfs spraakoefeningen.

©PXimport

Tip 02 Een nieuwe taal leren is erg eenvoudig.

Leuke taalapps!

Duolingo is een geweldige app om op een speelse manier een nieuwe taal onder de knie te krijgen. Het kost je vijf minuten per keer om je door de verschillende niveaus te werken. Maar er zijn meer leuke taalapps waar je écht wat aan hebt en die je gewoon in een paar minuten tijd per dag kan doen. Een goed alternatief voor Duolingo is Busuu. Hiermee kun je niet alleen via de app een taal leren, maar kom je ook in contact met een community van maar liefst 40 miljoen gebruikers.

Door met moedertaalsprekers ('native speakers') te praten, leer je pas écht een nieuwe taal. Maar het kan nog leuker. Zo zijn de taalspelletjes Wordfeud, Ruzzle (ook voor Android) en Lingo geweldige games om je woordenschat te verbeteren. In Ruzzle kun je zelfs de speeltaal veranderen van Nederlands naar Engels, zodat het geheel opeens een andere dimensie krijgt. Ten slotte weet Google Translate vrijwel elk woord te vertalen naar ruim 70 talen, waarbij een stem de woorden voor je kan uitspreken.

©PXimport

Vergroot je woordenschat spelenderwijs of bloedserieus.

Tip 03: Project Noah

Project Noah (ook voor Android) helpt je om de natuur te begrijpen. Noah is een soort sociaal netwerk. Het idee is dat je foto's maakt van bijvoorbeeld planten en dieren, en die deelt op een Google Maps-achtige kaart. Heb je nu geen idee welke vogel je gespot hebt, geef dat dan aan bij plaatsing en andere gebruikers proberen het antwoord te geven. De app bestaat uit grofweg drie gedeeltes: jouw profiel (My Noah), missies (Missions) en een interactieve kaart (Field Guide).

Op de kaart kun je eenvoudig de natuurlijke omgeving verkennen en zien wat voor soorten anderen ontdekt hebben. Met de missies kun je op zoek gaan naar specifieke soorten dieren en planten. Je kunt zelf ook een missie maken om andere Noah'ers in actie te zetten. Ben je een echte padvinder, dan verdien je zogenaamde patches. Zo zit er ook een spelelement in.

©PXimport

Tip 03 Is het een vogel? Is het een plant? Project Noah helpt je!

Tip 04: 2048

De nieuwste verslavende game is 2048 (ook voor Android). Het doel is de blokjes met getallen samen te voegen door te vegen over het beeld, waarbij de getallen worden opgeteld. Alleen blokken met hetzelfde getal kunnen samengevoegd worden. Dus twee blokken van 2 worden 4. Vervolgens heb je nog een blok van 4 nodig om 8 te maken. Het doel is om het getal 2048 te verkrijgen, door dus twee blokken van 1024 bij elkaar te swypen. Maar het blokkenveld wordt voller en voller ... Klinkt eenvoudig?

We kunnen je niet garanderen dat je een potje in vijf minuten kunt afronden. 2048 werkt erg eenvoudig, neemt weinig ruimte in op de telefoon en is op pauze te zetten zodat je in een later stadium kunt verder gaan waar je was.

©PXimport

Tip 04 Het spel 2048 laat je hersenen kraken.

Tip 05: Tinder

Tinder (Android) is de snelste manier om met mensen in de buurt in contact te komen. Het originele doel is om mensen te keuren op basis van foto's in hun profiel. Veeg de persoon vervolgens naar links (afgekeurd) of rechts (goedgekeurd), waarna je moet hopen dat de andere jou ook naar rechts veegt. Ondertussen kun je andere mensen 'keuren'. Voor een grote groep is het daten met een leuk persoon natuurlijk het doel, maar er bevindt zich ook een grote groep 'bezette' personen op Tinder die gewoon nieuwe mensen willen ontmoeten in hun buurt.

Als je Tinder hebt gedownload, log je in met je Facebook-account. Jouw Facebook-foto is daarbij direct je Tinder-profielfoto. Druk in het menu op Instellingen om je zoekinstellingen te beperken tot een bepaalde hoeveelheid kilometers en een bepaalde leeftijd. In het menu Mijn Profiel kun je door op het potloodje te drukken meerdere profielfoto's inladen en informatie over jezelf invoeren. Tinder hoef je niet op een serieuze manier te gebruiken: het is een leuke app voor onderweg om mensen in de buurt te 'checken', zoals je normaal zou doen als je uit de bus staart. In dit artikel geven wij 10 tips voor succes op Tinder.

©PXimport

Tip 05 Daten of mensen 'checken' doe je met Tinder.

Tip 06: eBay

Veel goede koopjes vind je op de online marktplaats eBay (Android). Elke minuut zie je dat er nieuwe producten worden aangeboden door particulieren en bedrijven. In een paar minuten tijd kun je effectief funshoppen in eBays app. De app kun je gebruiken zonder account, maar als je een account aanmaakt en daarmee inlogt in de app, krijg je bijvoorbeeld notificaties over je favoriete producten. Inloggen met je account heeft ook als voordeel dat je bij een interessant product direct ziet of en hoeveel verzendkosten er bovenop de koopprijs komen.

Een aankoop is zo gepiept: druk op de blauwe Buy it now-knop en rond de betaling af. Hiervoor heb je wel een PayPal-account nodig, dat je kunt aanmaken via www.paypal.com. PayPal is een veilige digitale portemonnee, die geplaatst wordt tussen jouw bankrekening of creditcard en de online verkoper. Het aanmaken van een PayPal-account kost enkele dagen, aangezien voor de bevestiging van het account kleine bedragen worden overgemaakt.

©PXimport

Tip 06 In vijf minuten haal je zó een superdeal binnen.

Tip 07: Shark Tracker

De non-profitorganisatie OCEARCH doet onderzoek naar haaien. Om meer te weten te komen over het leven van een haai, zijn tientallen haaien van een gps-chip voorzien. De route van deze haaien door de wereldzeeën is live te volgen met de gratis app Global Shark Tracker (Android). De app bestaat uit de opties Tracker (wereldkaart met informatie), Sharks (gedetailleerde informatie over de haaien) en Videos, waarin tientallen video's te bekijken zijn van bijvoorbeeld expedities op de ruwe zee. Elke haai heeft een naam. In het instellingenmenu (Settings) zijn haaifilters in te stellen.

Zo kun je specifieke namen kiezen of de haaien filteren op basis van geslacht en leeftijd. De instelling Tracking Activity kun je het beste op All Activity zetten, zodat je niet alleen de laatste gps-pings in beeld krijgt, maar ook de door de gekozen haaien afgelegde routes. Global Shark Tracker geeft je enorm veel inzicht in het leven van dit fascinerende zeedier. De teksten, video's en de live-kaart geven bijzonder veel plezier tijdens een pauze van vijf minuutjes! De haaien zijn ook te volgen via www.ocearch.org en de Facebook-pagina van OCEARCH.

©PXimport

Tip 07 Volg haaien en leer alles over deze fascinerende vis.

Tip 08: NPO

Als je eventjes televisie wilt kijken, is dat met de gratis van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen probleem. De app is beschikbaar voor de smartphones en tablets met iOS en Android. Je kunt live Nederland 1,2 en 3 kijken. Maar je kunt ook Uitzending Gemist gebruiken en dus al eerder uitgezonden televisieprogramma's terugkijken. Programma's blijven dertig dagen beschikbaar om terug te kijken.

In het menu kun je ondertiteling inschakelen en is de videokwaliteit te veranderen in laag, normaal en hoog. De videokwaliteit instellen is belangrijk, omdat een video in hoge kwaliteit natuurlijk veel meer data verbruikt, wat onderweg meestal niet gewenst is. Overigens kun je met de NPO-app ook live naar Radio 1, 2, 4, 5 en 6, 3FM en FunX luisteren.

©PXimport

Tip 08 Kijk live televisie of bekijk uitzendingen terug met de gratis NPO-app.

Tip 09: Sky Map

Is het donker en staar je al wachtende naar de hemel? Pak dan eens de app Google Sky Map (Android) erbij. Navigeren gaat door de smartphone of tablet naar de lucht te houden. Door je gps in te schakelen wordt de positiebepaling heel nauwkeurig, waardoor het beeld van je mobiele apparaat vrijwel lijnrecht met dat van je ogen staat zodra je het toestel omhoog houdt. Zie je een felle ster net naast de maan? Je ziet direct op het scherm dat het dan om bijvoorbeeld niet om een ster maar om Jupiter gaat.

Een tik op het scherm opent het optiemenu. De digitale sterrenhemel is zo minder druk te maken, door bijvoorbeeld sterrenstelsels en sterrenbeelden uit te schakelen. Je kunt ook de nachtmodus inschakelen, het scherm geeft dan minder licht. Zo zie je met je eigen ogen nog meer in de donkere lucht, omdat je ogen zich aanpassen aan de lichtomstandigheden. Geen zin om je mobieltje steeds te moeten positioneren met drukke armgebaren? Druk op het witte veeg-logo en kies voor de handmatige navigatiemodus.

©PXimport

Tip 09 Kom meer te weten over het heelal met de gratis app Sky Map.

Tip 10: Angry Birds Go!

Heerlijk: even een potje racen, zonder dat je er iemand mee lastig valt. Angry Birds Go! (ook voor Android) is een grafisch geweldige game, die ook nog eens leuk is en niet eindeloos duurt. Een potje racen is, afhankelijk van je stuurkunsten, in een minuut gedaan. Het spel doet erg denken aan het wereldberoemde Mario Kart, waarbij de racers geheime wapens hebben om andere auto's van de baan te duwen of om jezelf naar voren te stuwen. Auto's kunnen getuned worden. Daarvoor heb je wel heel wat rij-uren voor nodig, want door te racen verzamel je digitale munten waarmee je uitbreidingen kunt ontgrendelen.

Die uitbreidingen zijn ook met echt geld te verkrijgen, door de in-app-aankoopfuncties. Angry Birds Go! kun je verbinden met je sociale netwerken, zodat de prestaties van je vrienden in beeld komen. Hiermee is het een leuke, snelle, maar ook verslavende gratis game voor onderweg.

©PXimport

Tip 10 Racen, munten verzamelen en upgraden maar: Angry Birds Go!

▼ Volgende artikel
Huis

Black Friday: TP-Link Tapo RV30 Max Plus: robotstofzuiger is je beste vriend

De meeste mensen kennen TP-Link waarschijnlijk vooral vanwege haar netwerkproducten, maar toch heeft dit bedrijf toch al een tijdje slimme producten in haar portfolio onder de Tapo-vlag. Zoals de slimme RV30 Max Plus robotstofzuiger. Maar wat zijn de mogelijkheden van deze handige gadget?

Partnerbijdrage - in samenwerking met TP-link

We kennen weinig mensen die het echt leuk vinden om schoon te maken in huis. Alle mogelijke manieren om deze vervelende klus makkelijker te maken zijn dus welkom. Zeker als je een druk leven hebt, kunnen hulpmiddelen goed van pas komen. Wat te denken van een extra hulpje bij stofzuigen en dweilen? Dat is namelijk precies wat de Tap RV30 Max Plus voor je doet.

Echte alleskunner

Hij doet nog nét niet de afwas voor je, of zeemt je ramen, maar de Tapo RV30 Max Plus doet als compacte hulp toch bijzonder veel taken als het op de vloer aankomt. Allereerst is het natuurlijk een robotstofzuiger. Het prettige daaraan is vooral dat je er geen omkijken meer naar hebt. Allereerst hoef je niet bang te zijn dat de Tapo RV30 Max Plus dingen omver rijdt, je huisdier per ongeluk borstelt of stukken overslaat. De robotstofzuiger beschikt namelijk over een geavanceerd navigatiesysteem, waarmee – na eerste kalibratie – een nauwkeurige plattegrond wordt gemaakt van het woonoppervlak.

Hierdoor kun je er van op aan dat je er geen omkijken meer naar hebt. Verder heb je ook zelf in de hand wat de Tapo RV30 Max Plus wel en niet doet: je kunt bijvoorbeeld schoonmaakgebieden opgeven, bepaalde no-go zones instellen waar de robot juist niet mag komen en schoonmaakschema’s maken: op die manier loopt de robotstofzuiger je nooit in de weg. En met haren van huisdieren weet hij ook raad.

Zelfreinigend en twee maanden opslag

Een ander groot voordeel is de dweilfunctie: parket-, laminaat-, tegel- en zeilvloeren zijn geen enkel probleem voor de robot. En maak je geen zorgen: de robot detecteert automatisch vloerkleden, dus die blijven droog. De robot instellen doe je via een app, waarin je aangeeft welke delen van de woning met de dweil gereinigd moeten worden, en welke met de stofzuiger.

De dweil van de Tapo RV30 Max Plus is eenvoudig te verwijderen, zodat je hem kunt wassen indien nodig.


Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk. En net als bij een gewone stofzuiger hoef je je niet druk te maken over de verzamende viezigheid: de RV30 Max Plus kan namelijk tot twee maanden vuil bewaren in het basisstation, die voorzien is van een afgesloten 3L afvalzak. De robot leegt zich daar zelf automatisch nadat hij klaar is met zijn opdracht en is daardoor weer klaar voor gebruik.  

Slim huis wordt betaalbaar

Wat ons de laatste tijd opvalt, is dat producten voor een slim huis er niet goedkoper op lijken te worden. Maar het moet natuurlijk ook wel leuk en betaalbaar blijven. Daarom valt ons de adviesprijs van de TP-Link Tapo RV30 Max Plus in positieve zin op (349 euro), maar sla je er nu tijdens Black Friday helemaal een slaatje uit: we spotten hem al voor bijna de helft van de prijs! En dat deze robot ook echt past in een slim huis zien we aan de ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa: dat betekent dat je ook spraakopdrachten kunt geven aan de Tapo RV30 Max Plus en je het apparaat kunt vertellen wat hij moet doen. En in tegenstelling tot een huisgenoot praat hij niet terug, maar doet ‘ie gewoon wat er van hem gevraagd wordt. 

Onmisbare hulp

Voor wie niet van stofzuigen en dweilen houdt is de Tapo RV30 Max Plus een echte uitkomst. Een huishoudelijke hulp waar je niet zonder kunt, en die je vloer tot in de puntjes verzorgt. Het is ook erg prettig dat je er geen omkijken naar hebt: dankzij het flinke accupakket kan hij 150 minuten lang reinigen en laadt zichzelf telkens automatisch en ruim op tijd op, zodat hij nooit halverwege een klus stil kan komen te staan: handig! Is je interesse ook gewekt voor deze slimme robotstofzuiger? Dan is dit hét moment om hem met een vette Black Friday-korting aan te schaffen! 

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.