Je vaatwasser inruimen? Dit is de beste manier!

© Ilja

Je vaatwasser inruimen? Dit is de beste manier!

Geplaatst: 5 februari 2024 - 09:01

Redactie ID.nl

Hoe ruim jij je vaatwasser in? Kan er bij jou altijd nog wel meer bij en ben jij het type dat alles er lukraak in zet? Toegegeven, je bent dan inderdaad snel klaar, maar je loopt wél het risico dat je vaat niet helemaal schoon wordt of je servies en glazen beschadigd raken. Met een paar simpele tips kun je je vaatwasser net iets beter indelen.

Lees ook: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

 De meeste vaatwassers hebben een standaard indeling: een bovenrek (voor kopjes, glazen en kleine borden), een onderrek (voor grote borden, pannen en schalen) en een bestekkorf waarin je vorken, messen en lepels kwijt kunt. Sommige vaatwassers hebben helemaal bovenin een aparte besteklade. De rekken zijn vaak inklapbaar en/of in hoogte verstelbaar, zodat je er echt alle vieze vaat goed in kwijt kunt. Hieronder lees je per vaatsoort waar je op moet letten.

Glaswerk

Het is belangrijk om glazen altijd rechtop op of in de bovenste rekken te zetten, zodat ze niet in direct contact komen met de krachtige waterstralen van onderaf (die in het ergste geval zouden kunnen leiden tot breuken of barsten in het glas). Laat ook voldoende ruimte tussen de glazen om onnodige krassen te voorkomen. Plaats glazen ook altijd met de opening naar beneden, zodat er geen water in blijft staan en de binnenkant goed schoon wordt. In veel vaatwasmachines zit vaak een apart klein rekje waarin je de steel van wijnglazen kunt schuiven.

Wijnglazen in een vaatwasmachine

© Vladyslav Lehir

Borden en pannen

Borden plaats je idealiter in de onderste rekken van de vaatwasser, met de sterkst vervuilde kant naar het midden van de vaatwasser gericht. Hier komen namelijk de meeste en krachtigste waterstralen vandaan. Zorg wel dat borden elkaar niet raken. Pannen en grote schalen kun je ook het beste onderin plaatsen, maar let er wel op dat ze de waterstralen niet blokkeren.

Pannen in de vaatwasser

© Kryuchka Yaroslav

Bestek en groot keukengerei

Zet bestek altijd in het speciale bestekmandje of leg het in de besteklade Zo liggen lepels, vorken en messen niet door elkaar en worden ze optimaal schoon. Belangrijk is om messen met de scherpe punt naar beneden te plaatsen, dus met het heft omhoog, voor de veiligheid. Lepels en vorken plaats je het beste met het handvat naar beneden, zodat het water goed bij de vervuilde kant komt. Groot keukengerei zoals snijplanken en gardes kun je het beste rechtop in de bovenste rekken zetten. Let er dan wel op dat ze de sproeiarmen niet blokkeren.

Bestekbakje vaatwasser

© AlinaBitta

Een beetje vuil of ronduit vies?

Wil je je vaatwasser zo goed mogelijk indelen, kijk dan ook naar de vuilgraad. Is je vaat erg vies, met hardnekkig aangekoekt of ingedroogd vuil, spoel het dan af voordat het de vaatwasser ingaat. Zo voorkom je dat het filter verstopt kan raken. Matig vervuilde vaat kun je vaak gewoon zonder voorspoelen rechtstreeks in de machine doen. Zorg wel dat er geen etensresten (denk: botjes, half-opgegeten spruitjes enzovoorts) meer op zitten.

Ongelukkige vaat

© Ilja

Het juiste vaatwasmiddel kiezen

Voor het kiezen van het juiste vaatwasmiddel heb je grofweg drie opties: tabletten/capsules (met een poeder- of een vloeibare vulling), vloeibaar vaatwasmiddel uit een fles of los poeder. Tabletten zijn weliswaar ontzettend handig, maar meestal ook de duurste keuze per wasbeurt. Vloeibare vaatwasmiddelen lossen dan weer lekker snel op, maar zijn minder zuinig voor je portemonnee en het milieu. Vaatwaspoeder is over het algemeen het meest voordelig, zolang je de dosering goed afstemt op de vervuilingsgraad. Bij licht bevuilde vaat heb je bijvoorbeeld minder nodig dan bij een volle lading met aangekoekte etensresten.

Soort
Tabletten (poeder en/of vloeibaar)Gemakkelijk in gebruikRelatief duur
VloeibaarLost snel opMinder zuinig
PoederGoedkoopZelf doseren

Vaatwasmiddelen in bulk?

Zo zit je er nooit om verlegen!

Dit moet je echt nooit doen

Met stip op één: het overladen van de vaatwasser. Dat is iets dat je echt moet proberen te voorkomen. Als alles te dicht op elkaar staat, kunnen de waterstralen hun werk namelijk niet goed doen en komt je vaat niet schoon uit de machine. Zorg ook dat vaat elkaar niet ‘overlapt’ en gebruik verder niet te veel of te weinig vaatwasmiddel.

Onderhoud van je vaatwasser

Tot slot is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Door filters regelmatig te reinigen, kalkaanslag te verwijderen en af en toe een specifieke machine-reiniger te draaien, gaat je vaatwasser langer mee en blijft hij optimaal presteren. Je ziet het: een kind kan de (af)was doen!

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog?


(minimaal een 9 op de bordjes!)

Vijf vaatwassers die hoog scoren

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem