Glansspoelmiddel: de oplossing voor een glanzende vaat zonder vlekken
Veel mensen zweren bij het gemak van all-in-one vaatwastabletten, maar voor een écht stralend schone vaat is een los glansspoelmiddel vaak toch onmisbaar. Maar wat is glansspoelmiddel nou precies? Wanneer moet je het gebruiken? En hoe (vaak) vul je het glansspoelmiddel bij? Het antwoord op deze vragen en meer lees je in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- wat glansspoelmiddel is
- wanneer je glansspoelmiddel gebruikt
- het verschil tussen glansspoelmiddel en vaatwaszout
- wat de juiste dosering is en hoe je glansspoelmiddel het beste bijvult
- wat een milieuvriendelijk alternatief is voor glansspoelmiddel
Lees ook: Zo houd je je vaatwasser schoon en fris: de beste tips
Wat is (het nut van) glansspoelmiddel?
Glansspoelmiddel, ook wel glansmiddel of spoelmiddel genoemd, is een vloeistof die je gebruikt om vuile vaat extra schoon te krijgen in de vaatwasser. De vaatwasser voegt het middel tijdens het laatste spoelproces toe aan het water om ervoor te zorgen dat er geen waterdruppels en vlekken achterblijven, nadat de vaat is gedroogd. Dit zorgt ervoor dat de vaat, met name glaswerk, glanzend schoon wordt.
Glansspoelmiddel bevat een combinatie van oppervlakte-actieve stoffen, zouten en zuren. Deze ingrediënten zorgen voor een snelle verdamping van water, verwijderen kalk uit het spoelwater en hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. Daarom zorgt glansspoelmiddel ervoor dat er na een afwasbeurt in de vaatwasser geen (water)vlekken of resten achterblijven. Glansspoelmiddel kan dus erg nuttig zijn om het resultaat van je vaatwasser te verbeteren.
©Maksim Shebeko
Wanneer gebruik je glansspoelmiddel?
Glansspoelmiddel gebruiken in je vaatwasser is optioneel. Wordt de vaat niet goed droog of heb je last van strepen of waterdruppels op bijvoorbeeld het glaswerk? Dan is het aan te raden (meer) glansspoelmiddel te gebruiken voor een schoner en glanzend eindresultaat. Meer over de dosering van glansspoelmiddel lees je verderop in dit artikel.
Doffe ellende Gebruik je all-in-one vaatwasblokjes? Dan bevatten deze, naast zout en reinigingsmiddel, meestal al glansspoelmiddel. Is je vaat toch niet glanzend schoon? Dan kun je naast de all-in-one vaatwasblokjes glansspoelmiddel inzetten voor een schoner resultaat.
Glansspoelmiddel versus vaatwaszout
Glansspoelmiddel en vaatwaszout – is dat niet hetzelfde? Nee, er is een wezenlijk verschil: glansspoelmiddel vermindert waterdruppels en -vlekken, terwijl vaatwaszout kalkaanslag tegengaat. Vaatwaszout, ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd, vermindert namelijk de hardheid van het water. Hard water bevat veel mineralen die kalkaanslag kunnen veroorzaken zoals calcium en magnesium. Vaatwaszout helpt om deze mineralen uit het water te verwijderen en daarmee kalkaanslag tegen te gaan.
Vaatwaszout en glansspoelmiddel tegelijk gebruiken?
Vaatwaszout en glansspoelmiddel kun je heel goed tegelijk gebruiken in je vaatwasser. Sterker nog: bij hard water en een minder glanzende vaat is dat zeker aan te raden. Als je geen liefhebber bent van (all-in-one) vaatwastabletten is de combinatie van los vaatwaszout en glansspoelmiddel een goede oplossing. Maar ook als aanvulling op tabletten bieden zowel vaatwaszout als glansspoelmiddel de nodige voordelen.
Nooit meer doffe vaat?
Shop nu voor glansspoelmiddel
De juiste dosering voor glansspoelmiddel
Het resultaat van de vaatwasser is je beste indicatie voor de juiste dosering van glansspoelmiddel. Zitten er strepen op het servies? Dan gebruikt de vaatwasser te veel glansspoelmiddel. Komt de vaat juist dof uit de vaatwasser? Dan mag je meer glansspoelmiddel gebruiken. In de handleiding van je vaatwasser vind je hoe je de instellingen en dosering van glansspoelmiddel kunt wijzigen.
Ongezouten vaat Een witte waas of vlekken op het glaswerk kunnen ook worden veroorzaakt door een gebrek aan vaatwaszout. Meer weten? Lees over het gebruik van vaatwaszout.
Wanneer vul je glansspoelmiddel bij?
Glansspoelmiddel gaat meerdere afwasbeurten mee, maar het precieze aantal verschilt per vaatwasser. De meeste vaatwassers geven gelukkig een signaal wanneer het glansspoelmiddel bijna op is. Wanneer de vaatwasser die indicatie geeft, is het reservoir vaak nog niet helemaal leeg, maar bijvullen kan dan al wel.
©Александр Маликов
Het signaal voor het bijvullen van het glansspoelmiddel verschilt ook. Bijvoorbeeld een lampje of een indicatie op een digitaal display. Het symbool voor glansspoelmiddel verschilt per vaatwasser, maar is meestal een pictogram van een zon, een druppel of een glas met een stralende glans. Check de handleiding van je vaatwasser voor het symbool van jouw vaatwasser.
Een beter milieu... Glansspoelmiddel bevat verschillende bestanddelen die niet goed afbreekbaar zijn, wat belastend is voor het milieu. Daarom, of om kosten te besparen, kun je er ook voor kiezen een vaatwasser af en toe zonder glansspoelmiddel te laten draaien. Of je kunt kiezen voor glansspoelmiddel zonder stoffen als fosfaat, parfum, kleurstoffen of milieuschadelijke conserveringsstoffen.
Milieuvriendelijk afwassen?
Kies een glansspoelmiddel met een EU Ecolabel
Hoe vul je glansspoelmiddel bij?
Het reservoir voor het glansspoelmiddel zit aan de binnenkant van de deur van de vaatwasser. Meestal vind je het doseerbakje direct naast het vakje voor de vaatwastabletten. Wanneer de dosering voor jouw vaatwasser juist is ingesteld (zie handleiding van de vaatwasser), kun je het glansspoelmiddel in het doseerbakje gieten totdat je de ingestelde grens bereikt. De vaatwasser zal vervolgens het glansspoelmiddel automatisch toevoegen tijdens een afwasbeurt.
©Artemenko Daria
Een milieuvriendelijk alternatief
Wil je wel een schone vaat, maar geen chemische middelen gebruiken? Vervang het glansspoelmiddel dan eens door azijn. Je kunt hiervoor het beste witte natuurazijn gebruiken. Azijn zorgt net als glansspoelmiddel voor een glanzende vaat, maar is een stuk milieuvriendelijker. Een bijkomend voordeel is dat azijn ook de vaatwasser zelf reinigt. Wat de dosering betreft kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden als dat je bij glansspoelmiddel zou doen. Spoel het reservoir voor glansspoelmiddel wel eerst even goed uit en giet dan de azijn in het bakje.
Meer of minder azijn? Bij 'hard water', oftewel water met veel kalk, heb je gemiddeld meer witte azijn nodig dan bij 'zacht water'. Komt de vaat juist vettig uit de vaatwasser? Pas dan de dosering naar beneden aan.