ID.nl logo
Zo voorkom je brandend maagzuur (na je kerstdiner bijvoorbeeld)
© ER | ID.nl
Huis

Zo voorkom je brandend maagzuur (na je kerstdiner bijvoorbeeld)

Wie kerst zegt, zegt lekker en véél eten en drinken. Wil je voorkomen dat last krijgt van brandend maagzuur? In dit artikel lees je hoe je dat doet – en ook wat je moet doen wanneer je tóch last krijgt van zure oprispingen.

Brandend maagzuur ontstaat als maagzuur, bedoeld voor de vertering van ons voedsel, terugvloeit naar de slokdarm. Het gevolg? Een branderig gevoel achter het borstbeen, soms tot in de keel. In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen: 🔥 Welke voedingsmiddelen verhogen de kans op brandend maagzuur? 🔥 Hoe kook je slim, zodat je brandend maagzuur zoveel mogelijk voorkomt? 🔥 Welke huismiddeltjes helpen tegen brandend maagzuur? 🔥 Zijn er medicijnen tegen? Zo ja, welke? 🔥 Wat moet je doen als je vaak last heb van brandend maagzuur?

Lees ook: Kerstmis light: slanke alternatieven voor aan de kersttafel

De lijst etenswaren die kunnen zorgen voor brandend maagzuur is best wel lang. Er staan veel dingen op die we juist met de feestdagen graag eten en drinken. Vette gerechten, zoals gourmet, fondue en raclette, kunnen zwaar op de maag liggen. Ook zware sauzen, zoals jus en bearnaisesaus, zijn berucht. Gekruide ragouts met veel ui en knoflook kunnen het maagzuur prikkelen, net als gepekelde en gedroogde worsten, zoals salami en ham. Citrusvruchten, tomaten en zure haring kunnen door hun zuurheid het maagslijmvlies irriteren of maagklachten veroorzaken. Zoete nagerechten en gebak, zoals kerststol, chocolade en kerstkransjes, kunnen door hun suikergehalte de productie van maagzuur stimuleren.

Alcoholische dranken, waaronder wijn, bier, advocaat en champagne, kunnen de oesofagale sfincter (de sjieke term voor de sluitspier tussen de maag en slokdarm) ontspannen, waardoor maagzuur kan terugvloeien. Ook koffie, thee en frisdranken met prik, zoals cola en sinas, staan bekend om hun invloed op maagzuur.

Zelfs pepermunt, vaak genuttigd als snoepgoed of na een maaltijd, kan door de etherische oliën die erin zitten brandend maagzuur veroorzaken.

🔥🔥🔥🔥: Opgepast!

VoedingsmiddelWant
Vette gerechten zoals gourmet, fondue, en racletteVertragen de spijsvertering, waardoor maagzuur langer in de maag blijft
Zware sauzen zoals jus en bearnaisesausKunnen het maagslijmvlies irriteren
Gekruide ragouts met veel ui en knoflookIrriteren het maagzuur
Zoete nagerechten en gebak zoals kerststol, chocolade en kerstkransjesStimuleren de productie van maagzuur
Gepekelde en gedroogde worsten zoals salami en hamKunnen de oesofagale sfincter ontspannen, waardoor maagzuur terugvloeit in de slokdarm
Alcoholische dranken zoals wijn, bier, advocaat en champagneOntspannen de sluitspier tussen maag en slokdarm,
Koffie, thee en frisdrank met prik zoals cola en sinasStaan bekend om hun invloed op maagzuur
Citrusvruchten, tomaten en zure haringKunnen door hun zuurheid maagklachten of geïrriteerd maagslijmvlies veroorzaken
PepermuntKan maagklachten veroorzaken door de etherische oliën die erin zitten

Slim koken tegen brandend maagzuur

Er zijn gelukkig allerlei manieren om te voorkomen dat je de avond eindigt met zure oprispingen. Dingen kiezen die niet in bovenstaand lijstje voorkomen bijvoorbeeld, of de bereidingswijze aanpassen. Stomen, koken, pocheren of bakken zijn betere opties dan braden of smoren in vet of boter, aangezien vette bereidingen de maagwand kunnen prikkelen. Een airfryer, die bakt met hete lucht in plaats van olie is een uitstekend alternatief voor een traditionele friteuse. Bij het bereiden van ragouts en stoofschotels is het beter om niet te veel uien, knoflook, tomaten te gebruiken en vet vlees zoals spek te vermijden. Ook kun je beter sauzen maken op basis van bouillon in plaats van room, omdat room vetter is. Om je gerechten op smaak te brengen, gebruik je bij voorkeur verse of gedroogde kruiden: die zijn goed voor je spijsvertering. Met zout en peper moet je juist zuinig zijn, aangezien deze ingrediënten prikkelend kunnen zijn. Datzelfde geldt voor citroen- en limoensap.

Toch last? Deze huismiddeltjes kunnen helpen

Er zijn verschillende manieren om de klachten van brandend maagzuur te verlichten. Zo kan het drinken van een glas melk helpen een tijdelijk verzachtend effect hebben. Ook kamillethee zonder suiker is een goede optie, aangezien kamille bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking. Het is verstandig om na de maaltijd minstens een half uur rechtop te blijven zitten; dit helpt te voorkomen dat het maagzuur makkelijk terugstroomt naar de slokdarm. Tenslotte kan het leggen van een warme kruik op de buik ook verlichting bieden. De warmte stimuleert de doorbloeding en kan zo de klachten van brandend maagzuur verminderen.

Dit haal je bij de drogist

Helpen deze huismiddeltjes niet? Er zijn bij de drogist ook medicijnen verkrijgbaar. De werkzame stoffen daarin binden of neutraliseren het maagzuur, waardoor je snel verlichting zult ervaren. Voorbeelden van in Nederland verkrijgbare antacida (zoals de officiële benaming luidt) zijn Maalox, Gaviscon en Rennies. Open deur: zorg dat je deze medicijnen vóór kerst in huis haalt. Omdat antacida alleen de symptomen bestrijden en niet de oorzaak aanpakken, is het verstandig ze alleen bij incidentele klachten in te nemen.

©Robertvt

Vaker last van brandend maagzuur?

Bij aanhoudende klachten is het verstandig om je voeding en/of je leefstijl aan te passen. Probeer voedingsmiddelen die jouw klachten triggeren te identificeren door een voedingsdagboek bij te houden. Zo kun je gepersonaliseerde voedingsadviezen opstellen. Eet ook kleinere porties en meerdere keren per dag. Zo voorkom je druk op de maag.

Naast voeding zijn er nog meer manieren om brandend maagzuur aan te pakken. Zo is afvallen belangrijk bij overgewicht, vooral vet rond de buik. Dit oefent druk uit op de maag en zet de oesofagale sfincter onder druk, waardoor brandend maagzuur ontstaat. Ook roken verergert klachten. Probeer daarom geleidelijk te minderen of te stoppen. Verder helpt het drie uur voordat je gaat slapen niets meer te eten.

Andere praktische manieren om brandend maagzuur te verlichten, zijn het hoofdeinde van het bed iets verhogen met opzetstukken en voldoende te ontspannen om stress te verminderen.

Brand meester!

Concluderend zijn er dus verschillende manieren om brandend maagzuur te voorkomen of verlichten. Slim koken, bepaalde voedingsmiddelen vermijden, je levensstijl wat aanpassen en in geval van nood een glas melk, kamillethee of medicijnen die je bij de drogist haalt, kunnen de klachten bij de meeste mensen goed onder controle te krijgen. Fijne feestdagen!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.