Zo voorkom je brandend maagzuur (na je kerstdiner bijvoorbeeld)
Wie kerst zegt, zegt lekker en véél eten en drinken. Wil je voorkomen dat last krijgt van brandend maagzuur? In dit artikel lees je hoe je dat doet – en ook wat je moet doen wanneer je tóch last krijgt van zure oprispingen.
Brandend maagzuur ontstaat als maagzuur, bedoeld voor de vertering van ons voedsel, terugvloeit naar de slokdarm. Het gevolg? Een branderig gevoel achter het borstbeen, soms tot in de keel. In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen: 🔥 Welke voedingsmiddelen verhogen de kans op brandend maagzuur? 🔥 Hoe kook je slim, zodat je brandend maagzuur zoveel mogelijk voorkomt? 🔥 Welke huismiddeltjes helpen tegen brandend maagzuur? 🔥 Zijn er medicijnen tegen? Zo ja, welke? 🔥 Wat moet je doen als je vaak last heb van brandend maagzuur?
Lees ook: Kerstmis light: slanke alternatieven voor aan de kersttafel
De lijst etenswaren die kunnen zorgen voor brandend maagzuur is best wel lang. Er staan veel dingen op die we juist met de feestdagen graag eten en drinken. Vette gerechten, zoals gourmet, fondue en raclette, kunnen zwaar op de maag liggen. Ook zware sauzen, zoals jus en bearnaisesaus, zijn berucht. Gekruide ragouts met veel ui en knoflook kunnen het maagzuur prikkelen, net als gepekelde en gedroogde worsten, zoals salami en ham. Citrusvruchten, tomaten en zure haring kunnen door hun zuurheid het maagslijmvlies irriteren of maagklachten veroorzaken. Zoete nagerechten en gebak, zoals kerststol, chocolade en kerstkransjes, kunnen door hun suikergehalte de productie van maagzuur stimuleren.
Alcoholische dranken, waaronder wijn, bier, advocaat en champagne, kunnen de oesofagale sfincter (de sjieke term voor de sluitspier tussen de maag en slokdarm) ontspannen, waardoor maagzuur kan terugvloeien. Ook koffie, thee en frisdranken met prik, zoals cola en sinas, staan bekend om hun invloed op maagzuur.
Zelfs pepermunt, vaak genuttigd als snoepgoed of na een maaltijd, kan door de etherische oliën die erin zitten brandend maagzuur veroorzaken.
🔥🔥🔥🔥: Opgepast!
Slim koken tegen brandend maagzuur
Er zijn gelukkig allerlei manieren om te voorkomen dat je de avond eindigt met zure oprispingen. Dingen kiezen die niet in bovenstaand lijstje voorkomen bijvoorbeeld, of de bereidingswijze aanpassen. Stomen, koken, pocheren of bakken zijn betere opties dan braden of smoren in vet of boter, aangezien vette bereidingen de maagwand kunnen prikkelen. Een airfryer, die bakt met hete lucht in plaats van olie is een uitstekend alternatief voor een traditionele friteuse. Bij het bereiden van ragouts en stoofschotels is het beter om niet te veel uien, knoflook, tomaten te gebruiken en vet vlees zoals spek te vermijden. Ook kun je beter sauzen maken op basis van bouillon in plaats van room, omdat room vetter is. Om je gerechten op smaak te brengen, gebruik je bij voorkeur verse of gedroogde kruiden: die zijn goed voor je spijsvertering. Met zout en peper moet je juist zuinig zijn, aangezien deze ingrediënten prikkelend kunnen zijn. Datzelfde geldt voor citroen- en limoensap.
Toch last? Deze huismiddeltjes kunnen helpen
Er zijn verschillende manieren om de klachten van brandend maagzuur te verlichten. Zo kan het drinken van een glas melk helpen een tijdelijk verzachtend effect hebben. Ook kamillethee zonder suiker is een goede optie, aangezien kamille bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking. Het is verstandig om na de maaltijd minstens een half uur rechtop te blijven zitten; dit helpt te voorkomen dat het maagzuur makkelijk terugstroomt naar de slokdarm. Tenslotte kan het leggen van een warme kruik op de buik ook verlichting bieden. De warmte stimuleert de doorbloeding en kan zo de klachten van brandend maagzuur verminderen.
Dit haal je bij de drogist
Helpen deze huismiddeltjes niet? Er zijn bij de drogist ook medicijnen verkrijgbaar. De werkzame stoffen daarin binden of neutraliseren het maagzuur, waardoor je snel verlichting zult ervaren. Voorbeelden van in Nederland verkrijgbare antacida (zoals de officiële benaming luidt) zijn Maalox, Gaviscon en Rennies. Open deur: zorg dat je deze medicijnen vóór kerst in huis haalt. Omdat antacida alleen de symptomen bestrijden en niet de oorzaak aanpakken, is het verstandig ze alleen bij incidentele klachten in te nemen.
©Robertvt
Vaker last van brandend maagzuur?
Bij aanhoudende klachten is het verstandig om je voeding en/of je leefstijl aan te passen. Probeer voedingsmiddelen die jouw klachten triggeren te identificeren door een voedingsdagboek bij te houden. Zo kun je gepersonaliseerde voedingsadviezen opstellen. Eet ook kleinere porties en meerdere keren per dag. Zo voorkom je druk op de maag.
Naast voeding zijn er nog meer manieren om brandend maagzuur aan te pakken. Zo is afvallen belangrijk bij overgewicht, vooral vet rond de buik. Dit oefent druk uit op de maag en zet de oesofagale sfincter onder druk, waardoor brandend maagzuur ontstaat. Ook roken verergert klachten. Probeer daarom geleidelijk te minderen of te stoppen. Verder helpt het drie uur voordat je gaat slapen niets meer te eten.
Andere praktische manieren om brandend maagzuur te verlichten, zijn het hoofdeinde van het bed iets verhogen met opzetstukken en voldoende te ontspannen om stress te verminderen.
Brand meester!
Concluderend zijn er dus verschillende manieren om brandend maagzuur te voorkomen of verlichten. Slim koken, bepaalde voedingsmiddelen vermijden, je levensstijl wat aanpassen en in geval van nood een glas melk, kamillethee of medicijnen die je bij de drogist haalt, kunnen de klachten bij de meeste mensen goed onder controle te krijgen. Fijne feestdagen!