10 dingen die je óók met de waterkoker kunt doen
Voor thee, een snelle kop oploskoffie of warme chocolademelk: vraag aan mensen waarvoor ze hun waterkoker gebruiken en dat zullen de drie antwoorden zijn die je het meeste krijgt. Maar wist je dat je er nog veel meer mee kunt? Wij zetten 10 – soms heel verrassende –toepassingen voor je op een rij.
In dit artikel lees je 10 toepassingen voor de waterkoker waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht.
1: Snel pasta koken
2: Instant havermout en soep maken
3: Babyflesjes en keukengerei steriliseren
4: Tomaten en perziken schillen
5: Onkruid verwijderen op je terras of oprit
6: Kaarsvet verwijderen
7: Kleding opfrissen
8: Stickers en etiketten verwijderen
9: Borden en schalen voorverwarmen
10: Keukendoekjes en sponzen desinfecteren
Lees ook: Deze extra functies kun je allemaal op een waterkoker vinden
1: Snel pasta koken
Uiteraard bedoelen we niet dat je de pasta ín de waterkoker moet doen, maar de waterkoker kan je wel tijd en energie besparen. Want voordat een pan water op het fornuis kookt, ben je al snel een tijdje verder. Met je waterkoker kun je veel sneller water aan de kook brengen. Giet het kokende water in een pan, voeg je pasta toe en kook gaar zoals gewoonlijk. Omdat het water al kokend heet is, kan het gas (of de inductie) op een lage stand.
2: Instant havermout en soep maken
Voor een snel ontbijt of een lichte maaltijd is je waterkoker ideaal. Giet het kokende water direct in een kom met havermout of instant soep, roer even door en wacht een paar minuten. Een snelle en gemakkelijke manier om iets warms en voedzaams te eten.
3: Babyflesjes en keukengerei steriliseren
Als je kleine kinderen hebt, is het belangrijk om flessen en spenen regelmatig te steriliseren. Giet kokend water over de flessen, spenen en ander keukengerei dat je wilt steriliseren, en zorg ervoor dat alle items volledig onder water staan. Laat ze vervolgens enkele minuten in het hete water ondergedompeld, zodat bacteriën en ziektekiemen worden gedood.
4: Tomaten en perziken schillen
Het schillen van tomaten wordt een stuk eenvoudiger met je waterkoker. Snijd ze aan de onderkant kruisvormig in en giet kokend water over de tomaten, laat ze even staan en dompel ze vervolgens in koud water. De schil laat nu gemakkelijk los (en omdat je die insnede hebt gemaakt, heb je vier mooie beginnetjes om de schil los te trekken). Dit werkt ook goed voor perziken en andere groenten met een dunne schil.
©ksubogdanova
5: Onkruid verwijderen van je terras of oprit
Een milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden is door kokend water te gebruiken. Giet het direct op het onkruid tussen de tegels van je terras of oprit. Het onkruid wordt gedood zonder dat je chemische onkruidkillers hoeft te gebruiken. Dat heeft als voordeel dat al die chemische stoffen ook niet je bloemperk of grasveld in kunnen lopen. Is het onkruid na één keer gieten nog niet dood? Giet er dan twee à drie dagen later nogmaals kokend water overheen.
🥚 BONUSTIP: EIEREN KOKEN Zelf gebruiken we liever een eierkoker, maar zit je omhoog en heb je die niet bij de hand, dan is het in theorie ook mogelijk om eieren te koken in de waterkoker. Zorg eerst dat de waterkoker goed schoon is en dat hij ontkalkt is. Spoel daarna de eieren goed af onder stromend water, om zand, modder en kippenpoep te verwijderen. Prik daarna een klein gaatje in de stompe kant van het ei om te voorkomen dat het tijdens het koken barst. Leg de eieren daarna voorzichtig op de bodem van de waterkoker. Je kunt de waterkoker tot maximaal de helft vullen met eieren. Voeg vervolgens water toe totdat de eieren zo’n drie centimeter onder water staan. Zet de waterkoker aan. Wanneer de waterkoker afslaat, laat je de eieren in het hete water nagaren. Voor een zachtgekookt ei wacht je drie minuten, voor een hardgekookt ei vijf tot zeven minuten.
6: Kaarsvet verwijderen
Kaarsvet kan lastig te verwijderen zijn van houders of oppervlakken. Met kokend water kun je dit eenvoudig oplossen. Plaats de kaarsenhouder of het object met kaarsvet in een kom en giet er kokend water overheen. Het kaarsvet zal smelten en boven komen drijven. Laat het water afkoelen en verwijder het gestolde kaarsvet van het oppervlak.
7: Kleding opfrissen
Gebruik de stoom van je waterkoker om lichte kreukels te verwijderen en kleding snel een beetje op te frissen. Hang het kledingstuk op een hanger en houd het voorzichtig boven de stoom. Let wel op dat je niet te dichtbij komt om brandwonden te voorkomen.
8: Stickers en etiketten verwijderen
Het verwijderen van stickers en etiketten kan een vervelende klus zijn, vooral als er lijmresten achterblijven. Gelukkig is er een makkelijke manier. Kook water in je waterkoker en giet het hete water over de sticker of het etiket. Laat het even inwerken zodat de hitte de lijm losmaakt. Vervolgens kun je de sticker of het etiket gemakkelijk verwijderen zonder dat er resten achterblijven.
©Rebeca
9: Borden en schalen voorverwarmen
Heb je je uitgesloofd in de keuken? Dan wil je natuurlijk dat alles nog warm is op het moment dat je gasten gaan eten. In restuarants worden daarom vaak de borden voorverwarmd. Dat kun je thuis ook. Giet kokend water in een grote kom of de gootsteen en zet daar de borden of schalen in. Laat ze een paar minuten opwarmen voor gebruik. Uiteraard droog je alles wel eerst goed af voordat je de borden gaat opmaken.
10: Keukendoekjes en sponzen desinfecteren
Keukendoekjes en sponzen kunnen na verloop van tijd een broedplaats voor bacteriën worden. Leg ze in de gootsteen of in een teiltje en giet er kokend water op en zorg er daarbij voor dat ze helemaal onder staan. Laat ze enkele minuten in het hete water weken om bacteriën te doden en vieze geurtjes te verwijderen. Spoel de doekjes en sponzen daarna goed uit en laat ze volledig drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.
Tot slot
Je ziet, je waterkoker kan veel meer dan alleen water koken voor je favoriete warme drank. Van het bereiden van snelle maaltijden tot het steriliseren van babyflessen en van het doden van onkruid tot het verwijderen van stickers: er zijn veel meer handige toepassingen dan je misschien dacht. Probeer deze tips eens uit en ontdek zelf hoe veelzijdig je waterkoker eigenlijk is.