ID.nl logo
Lekker (en ergonomisch) thuiswerken? Dit zijn de fijnste spullen voor je werkplek!
© oes
Huis

Lekker (en ergonomisch) thuiswerken? Dit zijn de fijnste spullen voor je werkplek!

Thuiswerken is een blijvend fenomeen. Richt daarom je werkplek op zolder, in de studeerkamer of aan de keukentafel zo comfortabel mogelijk in. Met de juiste bureaustoel en een flexibel bureau kom je zelfs de langste werkdagen moeiteloos door.

**Thuiswerken is de norm geworden en daarom is het belangrijk om een comfortabele en ergonomische werkplek te creëren. In dit artikel bespreken we vier soorten thuiswerkartikelen: Bureaumeubilair | Laptopstandaards ? Monitorbeugels | Invoerapparatuur.

Wil jij meer tips om optimaal thuis te werken? Lees dan ook: Muziek bij je thuiswerkplek

Dankzij ergonomisch verantwoorde spullen voorkom je lichamelijke klachten. En met de juiste muis, laptopstandaard en monitorbeugel maak je je thuiswerkplek compleet. Wil je ook nog aan je conditie werken? Dan is een stoelfiets zelf het overwegen waard ...

🟢 6x Bureaumeubilair 

IKEA Idåsen 

Vind je de hele dag zitten maar niets, dan is een zit-stabureau echt iets voor jou. IKEA heeft verschillende modellen in het assortiment. De Idåsen is momenteel het duurste exemplaar, maar daar krijg je veel gebruiksgemak voor terug. Pas de hoogte met één druk op de knop aan of gebruik hiervoor een app. Kies hierbij tussen een hoogte van minimaal 63 en maximaal 127 centimeter. Het bureaublad is met een formaat van 160 × 80 centimeter lekker ruim, zodat je er moeiteloos meerdere monitors, invoerapparatuur en een printer op kwijt kunt. Aan de onderzijde bevindt zich een handig kabelmanagementsysteem, dus voortaan geen last meer van bungelende snoertjes. De Idåsen is in vier kleurstellingen te koop. 

Worktrainer StudyDesk 

Is de ruimte thuis beperkt? In dat geval is dit elegante zit-stabureau een interessante optie. Het bureau bevat namelijk een bescheiden blad van 80 × 60 centimeter, zodat je een klein hoekje als werkplek kunt inrichten. De Worktrainer StudyDesk is overigens ook in ruimere afmetingen verkrijgbaar. Het elektrische bedieningspaneel heeft vier geheugenstanden, waardoor verschillende gezinsleden moeiteloos hun eigen optimale hoogte selecteren. Kies tussen een wit, zwart of zilverkleurig frame. 

Eureka Ergonomic EGD 60 

Dit verstelbare zit-sta(hoek)bureau van Eureka Ergonomic zal in geen enkel thuiskantoor misstaan. Vanwege het ruime werkblad kun je er met gemak meerdere schermen en een printer op kwijt. De EGD 60 is in twee uitvoeringen verkrijgbaar, namelijk met de hoek aan de linker- of aan de rechterkant. Gebruik het bedieningspaneel om vier vaste hoogtes te programmeren. Het bureaublad bevat twee openingen, zodat je kabels eenvoudig kunt wegwerken. 

Forte TZRB215B3 

Als je een inspirerende thuiswerkplek wenst, draagt deze Forte TZRB215B3 daar zeker aan bij. Reserveer wel voldoende ruimte, want dit meubel meet maar liefst 200 × 72 × 91,1 centimeter. RGB-verlichting is in de vorm van een ledstrip geïntegreerd, zodat je ‘s avonds de juiste sfeer bepaalt. Verder bevat dit uitgebreide bureau een kabelgat, een headsethouder en opbergruimte voor een desktop. 

Deskbike 

Te weinig tijd om te bewegen? Zet dan deze Deskbike achter je bureau en zorg tijdens kantoorwerkzaamheden voor voldoende lichaamsbeweging. De hoogte is verstelbaar, zodat je deze hometrainer probleemloos in combinatie met een zit-stabureau kunt gebruiken. De Nederlandse fabrikant levert de Deskbike in drie formaten. Kies het exemplaar dat het beste bij jouw lichaamslengte past. Voorzie deze bureaufiets tegen een meerprijs van 19,95 euro eventueel van een bluetooth-sensor en volg je sportieve prestaties in een mobiele app. 

Klöber Mera Klimastuhl 

Vanwege de torenhoge gasprijs zetten veel thuiswerkers de verwarming een graadje lager. Begrijpelijk, maar je bent wel minder productief wanneer je het koud hebt. Voor koukleumers is deze verwarmde bureaustoel daarom een aanrader. De Mera Klimastuhl van het Duitse merk Klöber heeft in de rugleuning en zitting verwarmingselementen. Druk op een knopje en profiteer van een aangename temperatuur van 37 graden. Dankzij de ingebouwde accu heb je tijdens het werk geen hinder van een voedingskabel. Op een volle batterij werkt de verwarming zo’n zestien uur. De vermelde prijs is slechts een indicatie, want dit product is in vele configuraties verkrijgbaar. 

🟢 4x Laptopstandaards 

Ewent EW1251 

Maak je thuis lange werkdagen achter de laptop? Voorkom dan met een notebookstandaard rug- en/of nekklachten. Hiermee positioneer je het scherm namelijk op ooghoogte, zodat je ergonomisch verantwoord kunt werken. Dit betaalbare exemplaar van Ewent is geschikt voor laptops met een maximaal formaat van 17,3 inch. Pas naar eigen wens de hellingshoek en hoogte aan, zodat je comfortabel kunt werken. Handig is de geïntegreerde usb-hub; hier sluit je maximaal vier extra apparaten op aan. 

Neomounts by Newstar NS-WS050BLACK 

Transformeer met deze uitgebreide standaard je reguliere werkplek in een hip zit-stabureau. Je voorkomt daarmee de aanschaf van prijzig nieuw kantoormeubilair. Kies aan de hand van vijf hoogte-instellingen de prettigste werkhouding. Wil je weer zitten? Geen probleem, want je klapt het stalen frame eenvoudig in. Het gewicht van acht kilo valt mee, zodat je dit product desgewenst op verschillende plekken kunt gebruiken. Je verplaatst het frame eenvoudig met het geïntegreerde handvat. 

ACT AC8105 

Na een lange werkdag voelt menig notebook nogal warm aan. Deze goedkope laptopstandaard bevat twee stille ventilators om oververhitting te voorkomen. Klap de twee voorste steuntjes open en leg een schootcomputer van maximaal 17,3 inch op het platform. De rechter zijkant heeft vier usb-poorten. Je sluit hierop bijvoorbeeld een toetsenbord, muis en speakersetje aan, waarna je de ACT AC8105 als volwaardig dockingstation kunt gebruiken. Kies met deze laptopstandaard tussen twee hoogtes. 

Hyper HyperDrive HD71HS 

Zoek je een handzame laptopstandaard, dan voldoet dit stijlvolle exemplaar van Hyper aan alle eisen. Schuif de standaard open en kies tussen vijf hellingshoeken. Dankzij antislipmateriaal gaat de laptop niet schuiven. Sluit de HyperDrive HD71HS aan op een usb-c-poort van de notebook en voorzie de werkplek van flink wat extra aansluitingen, namelijk HDMI, tweemaal usb-a, usb-c, microSD en SD. Kortom, met dit draagbare dockingstation kun je alle kanten op. 

Warm gekregen van alle drukte?

Een ventilator zorgt voor een lekker briesje

🟢 4x Monitorbeugels 

Iiyama DS3002C-B1 

Deze prijsvriendelijke monitorbeugel van Iiyama is alweer even op de markt, maar nog altijd verkopen veel (web)winkels dit product. Bevestig twee schermen aan evenzoveel armen en profiteer van meer bureauruimte. Je maakt de DS3002C-B1 met behulp van de duimschroef vast aan de rand van het werkblad. Deze dubbele monitorbeugel is geschikt voor schermen met een maximale diagonaal van 27 inch. Elk scherm kun je draaien en kantelen en met de ingebouwde gasveer pas je de hoogte naar wens aan. 

 www.iiyama.com (ca. 100,-)

ACT AC8304 

Multitaskers opgelet! Je kunt op deze indrukwekkende monitorbeugel maar liefst vier schermen aansluiten en zo tegelijkertijd meerdere apps of webdiensten in de gaten houden. Je koppelt aan elk VESA-bevestigingsplaatje een monitor van maximaal 32 inch. De montage is erg eenvoudig, want je bevestigt de AC8304 via een duimschroef aan het bureaublad. Met behulp van het geïntegreerde schroefmechanisme wijzig je eenvoudig de schermhoogte. 

Equip 650119 

Wie regelmatig een extern scherm op een laptop aansluit, heeft veel baat bij deze gecombineerde monitorbeugel en notebookstandaard. Maak aan het VESA-bevestigingsplaatje een scherm van maximaal 32 inch vast en leg een laptop in de houder. Houd hierbij rekening met een draaggewicht van hoogstens acht kilo. Sluit een toetsenbord en muis aan en werk voortaan ergonomisch verantwoord. Fijn is dat je vanwege het kabelmanagementsysteem snoertjes gemakkelijk kunt wegwerken. 

Neomounts by Newstar NM-D775SILVERPLUS 

Zoek je een kwalitatief hoogwaardige monitorarm voor slechts één (groot) scherm? Dit robuuste exemplaar biedt een draagvermogen van achttien kilo. Via VESA-bevestigingsgaten kun je een monitor van maximaal 49 inch monteren. Je gebruikt de inwendige gasveer om de positie geheel naar eigen wens in te stellen. Kies hierbij tussen een minimale en maximale hoogte van respectievelijk 27 en 60 centimeter. Je past daarnaast soepel de diepte aan. Zoals je van een product in deze prijsklasse mag verwachten, kun je het scherm ook kantelen, roteren en zwenken. 

🟢 3x Invoerapparatuur 

ACT AC5100 

Ergonomische muizen zijn vaak duur, maar dat valt bij dit draadloze exemplaar van ACT alleszins mee. Leg je hand in verticale positie op het bedieningsapparaat en navigeer in Windows of een ander besturingssysteem. Volgens de fabrikant verkleint de verticale houding de kans op veelvoorkomende hand-, pols- en schouderklachten. Voor de stroomvoorziening bevat de behuizing een batterij, die met de bijgesloten usb-kabel van 1,5 meter oplaadt. De optische sensor ondersteunt een gevoeligheid van maximaal 1600 dpi. ACT levert voor de draadloze verbinding een piepkleine usb-ontvanger mee. 

Logitech Ergo M575 

Deze betaalbare muis leent zich bij uitstek voor een krappe werkplek. Houd je hand op dezelfde positie en draai met de duim aan de zogeheten trackball. Verplaats op deze wijze de muisaanwijzer en werk lekker ontspannen. Voor de draadloze verbinding kies je uit twee mogelijkheden. Gebruik hiervoor de meegeleverde usb-ontvanger of koppel de Ergo M575 via bluetooth. In de behuizing gaat één AA-batterij; die levert Logitech overigens mee, zodat je direct na aanschaf aan de slag kunt. Je kunt kiezen tussen een donkergrijze en witte kleurstelling.

Logitech Ergo K860 

De Ergo K860 heeft een golvend ontwerp waarvan de toetsen zijn gesplitst in twee delen. Volgens Logitech resulteert dat in een betere lichaamshouding tijdens het typen. Zo zou de spierspanning van de pols en onderarm afnemen. Je polsen rusten op een zachte steun van traagschuim. Je past met de verstelbare pootjes de hoek van het toetsenbord aan. Gebruik voor draadloze communicatie de meegeleverde usb-ontvanger of koppel het toetsenbord via bluetooth. Het bedieningsapparaat gebruikt voor de voeding twee AAA-batterijen. Die levert Logitech mee. 

Comfortabel zitten?

Natuurlijk is een goede stoel ook belangrijk. Check hier een aantal goed geteste opties! 👇🏻


 

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.