Help, mijn wasmachine trilt! Wat nu?
Normaal gesproken zou een wasmachine niet zo hard moeten trillen dat het lijkt alsof hij ervandoor gaat. Is dat wel het geval, dan moet je even op onderzoek uitgaan. De kans is namelijk groot dat er dan iets aan de hand is. Met deze tips kun je in elk geval dingen uitsluiten.
Wat moet je doen als je wasmachine trilt? Probeer de volgende zaken eens na te lopen om problemen uit te sluiten. Het kan altijd dat er iets kapot is.
-
Zet de wasmachine recht (en gebruik eventueel een waterpas)
-
Verwijder de transportbouten (als je dat nog niet had gedaan)
-
Loop de filters eens na
-
Probeer de volgende keer het wasgoed beter te verdelen
-
Ook interessant: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat
Er zijn weinig dingen zo vervelend als een wasmachine die niet meewerkt. De was komt er dan te nat uit, begint te stinken of is niet helemaal schoon. Hoe dan ook, als er een probleem is, merk je dat in de regel al snel. Meestal begint de wasmachine heviger te trillen dan hij normaal al doet. Dat kan echter van alles betekenen. Uiteraard kan er iets kapot zijn, maar voordat we die conclusie trekken, gaan we eerst wat zaken uitsluiten. Zo voorkom je wellicht onnodige kosten.
Zet de wasmachine recht
Een van de meest voorkomende oorzaken van een trillende wasmachine is een wasmachine die scheef staat. Daarmee bedoelen we: niet waterpas. Merk je dat er tijdens je dagelijkse of wekelijkse wasbeurten veel getril optreedt, dan is dat een van de eerste zaken die je kunt checken. Dat kun je doen door even op de wasmachine te leunen. Kun je het apparaat iets heen en weer wippen, dan is het tijd om de verstelbare voetjes eens te controleren. Ook kun je gebruikmaken van een waterpas. Zit de bubbel niet (genoeg) in het midden, dan weet je wat je te doen staat.
Toch een nieuwe wasmachine nodig?
Bekijk hier de nieuwste modellen voor de beste prijzen!Verwijder de transportbouten
Staat je wasmachine kaarsrecht, maar blijft-ie toch bonken en trillen? Dan ben je wellicht vergeten de transportbouten te verwijderen. Nu kunnen we ons dat haast niet voorstellen, aangezien verkopende partijen de wasmachine na bezorging correct installeren – maar het is het controleren waard. Deze bouten worden namelijk gebruikt om de trommel tijdens het transport op z'n plek te houden. En als je ze erin laat zitten, kan de boel beschadigd raken. Pak de handleiding van je machine erbij om te zien waar de bouten zitten en hoe je ze verwijdert.
©ReaLiia
Loop de filters na
Zijn de bouten verwijderd en weet je zeker dat de wasmachine recht staat? Dan is het tijd om de filters een keertje na te lopen, helemaal als je de machine al maanden gebruikt. Die filters worden gebruikt om allerlei soorten vuil op te vangen, waardoor ze mettertijd verstopt kunnen raken. Dat kan op den duur voor problemen zorgen, aangezien het apparaat zijn vuil niet meer goed kwijt kan. Als je dan toch de filters controleert, check dan ook meteen of de slangen niet verstopt zitten en laat het water uit de afvoer onderin weglopen.
Verdeel het wasgoed de volgende keer beter
Als je zeker weet dat je er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat de wasmachine trilt, maar het ding trilt nog steeds, dan ligt het waarschijnlijk aan de manier waarop je de trommel hebt gevuld. Was je bijvoorbeeld naast normaal wasgoed een kussen mee, dan is de ene kant van de trommel zwaarder dan de andere kant. Ben je met je beddengoed bezig? Dan komt het voor dat zich in de trommel een bal van wasgoed vormt, die flink tekeer kan gaan. Het gewicht van de vuile was in combinatie met dat snelle draaien zorgt er dan voor dat de wasmachine gaat bewegen.
©Pasta Design
Wat als je wasmachine kapot is?
Het kan natuurlijk zijn dat je te laat bent of pech hebt, en dat je wasmachine toch kapot is. Maar het kan ook zijn dat er ergens een storing zit. Dan hoef je wellicht niet meteen een monteur in te schakelen. Dat is helemaal afhankelijk van de foutcode die het model presenteert. De meeste wasmachines kunnen via een schermpje foutcodes presenteren, die je vervolgens online of in de handleiding kunt opzoeken. Meestal staat er dan ook bij wat je moet doen om het probleem te verhelpen. Modernere wasmachine hebben daar een app voor.
Als zelfs de oplossingen voor foutcodes niet werken, dan is het tijd een monteur in te schakelen. Vergeet niet dat je minimaal twee jaar garantie hebt (volgens de Europese regels) en dat sommige fabrikanten langer garantie bieden als je de wasmachine vlak na aankoop registreert op de merkwebsite. Omdat de wasmachine één taak heeft, lijken de problemen echter vaak op elkaar. Daardoor is het moeilijk in te schatten wat er onder de motorkap gebeurt. Maar met deze tips kun je veel beter inschatten waar je aan toe bent.