ID.nl logo
Besparen op je energiekosten? Kies voor een warmtepompdroger!
© Viktoria
Huis

Besparen op je energiekosten? Kies voor een warmtepompdroger!

Sta je op het punt een nieuwe droger te kopen? Dan is een warmtepompdroger een slimme keuze, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. In dit artikel lees je hoe je met een warmtepompdroger flink kunt besparen op je energiekosten en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Wasdrogers kun je onderverdelen in drie categorieën: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Een afvoerdroger blaast warme lucht naar buiten via een slang. Dit type is niet energiezuinig en heeft vaak een onzuinig C-energielabel. Bovendien moet je bij dit model vaak een slang door een raam naar buiten hangen om de vochtige lucht af te voeren. Dit is niet ideaal, vooral niet als het buiten kouder is, omdat je zo onnodig warmte uit je huis laat ontsnappen.

Bij condensdrogers wordt het water opgevangen in een reservoir of afgevoerd via een afvoer. Ze hebben meestal een energielabel B. Dat maakt ze zuiniger dan afvoerdrogers, maar nog steeds niet heel zuinig. Wil je écht besparen, dan is een warmtepompdroger de beste keuze.

Warmtepompdrogers hergebruiken warme lucht waardoor er minder energie nodig is om je was te drogen. In plaats van de warme lucht naar buiten af te voeren, zoals bij traditionele drogers, wordt deze opnieuw gebruikt in het droogproces. De aanschafprijs ligt hoger, maar dankzij het lage energieverbruik verdien je dit vaak terug. Ze hebben een energielabel tussen A++ en A+++. Extra fijn: ze drogen op een lagere temperatuur, wat ook nog eens beter is voor je kleding!

ENERGIELABELS EN VERBRUIK

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een droger omgaat met energie. Dit loopt van A+++ (zeer zuinig) tot B (onzuinig). Heel soms kom je nog drogers tegen met het C-label, maar die zijn helemaal onzuinig. Een A+++ warmtepompdroger verbruikt ongeveer 200 kWh per jaar, terwijl een oudere droger met label B al snel 600 kWh per jaar gebruikt. Dit betekent dat een A+++ warmtepompdroger drie keer minder stroom verbruikt dan een ouder model.

Als je uitgaat van een elektriciteitsprijs van 0,30 euro per kWh, kost een warmtepompdroger je bij gemiddeld gebruik jaarlijks 60 euro aan stroom. Een ouder model met label B kost ongeveer 180 euro per jaar. Over een periode van twaalf jaar bespaar je zo ruim 1.440 euro aan energiekosten.

Aanschafkosten versus besparing

Een warmtepompdroger is vaak duurder in aanschaf dan een gewone condensdroger. Een model met energielabel A+++ kost gemiddeld tussen de 700 en 1.200 euro terwijl een condensdroger met label B al verkrijgbaar is vanaf 400 euro. Toch verdienen warmtepompdrogers zich vaak terug dankzij de lagere energiekosten. Stel dat je met een A+++ model jaarlijks 120 euro bespaart op je energierekening ten opzichte van een B-label droger: na vijf tot zes jaar heb je het prijsverschil al terugverdiend.

Weten wat jij kunt besparen?

In het voorbeeld hierboven zijn we uitgegaan van een gemiddelde besparing. Voor jou kan dat bedrag anders zijn. Bij Bemmel & Kroon vind je een handige energiebesparingstool waarmee je precies kunt uitrekenen wat jij kunt besparen. Dat werkt als volgt:

1. Selecteer op de site van Bemmel & Kroon een wasdroger.

2. Klik op het logo van de energiebesparingstool.

3. Vul zelf in hoe vaak je de wasdroger gebruikt, hoeveel jaar je van plan bent om hem te gaan gebruiken (standaard staat de gemiddelde levensduur al ingevuld) en wat je huidige energietarief is.

4. Je krijgt dan te zien wat de energiebesparing over de hele levensduur is ten opzichte van het minst efficiënte vergelijkbare model is, wat de precieze energiekosten zijn én of er modellen zijn die zuiniger zijn.

Met deze tool krijg je een duidelijk inzicht in jouw situatie en zie je direct of een specifiek model voordelig is.

NOG MEER BESPAREN? ZELFREINIGENDE CONDENSOR!

Sommige warmtepompdrogers zijn uitgerust met een zelfreinigende condensor. Deze reinigt zichzelf automatisch tijdens elke droogbeurt, waardoor de droger de hele levensduur zuinig blijft werken. Bij modellen zonder deze functie moet je de condensor handmatig schoonmaken, anders kan het energieverbruik toenemen. Dit komt doordat een vervuilde condensor minder goed warmte kan afvoeren en hergebruiken. Hierdoor moet de droger harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Daarnaast kan dit de droogtijd verlengen, wat het verbruik nog verder verhoogt. Door te kiezen voor een droger met een zelfreinigende condensor bespaar je dus nóg meer op je energiekosten. Kijk hier voor warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor.

Oude droger? Nu is het moment om hem te vervangen!

Heb je nog een oude droger met energielabel B of lager? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinig model. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ is een investering die zichzelf terugverdient. En kies je voor een model met een zelfreinigende condensor, dan weet je helemaal zeker dat je droger jarenlang even zuinig blijft!

Het complete aanbod

Energiezuinige warmtepompdrogers

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling