Zo bouw je een stevige schutting in je tuin

© Elena_Alex

Zo bouw je een stevige schutting in je tuin

Geplaatst: 22 oktober 2023 - 12:03

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:06

Jurjen Idskes

Zoek je een manier om je tuin wat meer karakter of privacy te geven? Een schutting van verticale planken zou zomaar de ideale keuze kunnen zijn. Na het lezen van dit stappenplan kun je direct aan de slag. Pak je gereedschap en laten we beginnen!

Gereedschap

  • Zaag

  • Schep

  • Grondhamer

  • Boormachine

  • Rubber hamer

Materialen

  • Houten planken en palen

  • Schroeven

  • Milieuvriendelijke beits

  • Grind

  • Aarde

Houten schutting

© Marc Guyt

Een schutting van verticale planken

Aan opties geen gebrek als je een tuinafscheiding zoekt. In deze handleiding kiezen we voor de klassieke en populairste schutting met verticale planken.

Het project is iets makkelijker als je tuinschermen gebruikt, maar dan heb je ook minder vrijheid wat betreft stijl. Behalve het laatste deel bouw je een schutting met tuinschermen op identieke wijze als in deze handleiding beschreven staat. Hetzelfde geldt voor een schutting met horizontale planken.

0

Powered by

logo

Alles zorgvuldig opmeten

Je weet inmiddels: meten is weten, en als klusser gaan we uiteraard planmatig te werk. Hoeveel meter schutting heb je nodig? Houd daarbij ook rekening met de exacte locatie van de afscheiding. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je een stuk tuin van je buren afsnoept. Als je de schutting te dicht bij je huis zet, geef je je eigen grond onbedoeld cadeau aan bijvoorbeeld de gemeente. Denk ook aan de hoogte. Achter en aan de zijkant van je huis mag een schutting maximaal 2 meter hoog zijn. Aan de voorkant van je woning is dat slechts 1 meter. 

Houten schutting

© Jeffrey

Het aantal planken

Een traditionele schutting heeft verspringende planken. Die zitten om en om aan weerszijden van een horizontale lat. Je kunt er daardoor niet doorheen kijken, maar de schutting laat nog wel wind door. Door het verspringende deel heb je wel iets meer hout nodig.

Een standaard schuttingplank is 14,5 centimeter breed, maar er zijn ook andere maten verkrijgbaar. Kies vooral het model dat je zelf het mooist vindt. Bepaal vervolgens hoeveel ruimte je tussen elke plank laat. In dit geval kiezen we een afstand van 5,5 centimeter. Een enkele plank beslaat hierdoor 20 centimeter. Maar, omdat dit een verspringende schutting is, hebben we ze aan de voor- en achterzijde nodig. Per meter heb je hierdoor 100/20 x 2 = 10 planken nodig (5 per kant).

Steunpalen en horizontale planken

Met een paar stevige palen blijft je schutting tientallen jaren staan. Tenminste, als je het goed aanpakt. We adviseren om elke paal minstens 1/3 van de lengte in de grond te slaan. Bij een schutting met een hoogte van 180 cm is dat dus 90 cm. Tel dat bij de lengte van de paal op. Voor een schutting met deze hoogte koop je dus palen met een minimale lengte van 270 cm. Voor de stevigheid raden we aan om elke 2 meter een paal in de grond te slaan. De gehele schutting is uitgerust met drie horizontale planken: onderaan, bovenaan en in het midden.

💡 Rekenvoorbeeld: Bij een schutting van 12 meter: op elke 2 meter een paal = 6 +1 voor aan het eind. In totaal heb je 36 meter aan horizontale planken nodig.

Gaten in de grond

© Sonja Birkelbach

Wel of geen beton gebruiken?

Om stabiliteit aan de palen te geven, is het mogelijk om beton te gebruiken. Dat is niet per se nodig en wij kiezen er in deze handleiding niet voor. Beton heeft als nadeel dat het vocht rond de paal niet weg kan, waardoor je eerder te maken krijgt met houtrot. Door de palen een behoorlijk eind in de grond te slaan ontstaat er bovendien genoeg stabiliteit. Daarnaast is het een stukje eenvoudiger en milieuvriendelijker. In deze handleiding gebruiken we grind om de afvoer van water te bevorderen.

Boor een gat in de grond

Je begint met het plaatsen van de eerste paal, meestal tegen een muur van je woning. Je kunt ervoor kiezen om de eerste paal in de grond te slaan of deze met beugels aan de muur vast te maken. Zorg er in elk geval voor dat elke paal even ver uit de grond steekt. Gebruik een grondboor en graaf een gat van ongeveer een meter diep. Maak het gat desnoods een stukje breder met een schep. Leg vervolgens een laagje van 10 centimeter grind op de bodem van het gat en druk dat goed aan.

Gat in grond voor paal

© GalinaSt

Het plaatsen van de palen

Om houtrot tegen te gaan, beschermen we de palen tegen vocht. Smeer het gedeelte dat in de grond komt en ongeveer 10 centimeter daarboven in met een milieuvriendelijke beits en laat dat drogen. Dat duurt ongeveer 4 uur, afhankelijk van het soort beits. Plaats de paal daarna in het gat. In dit geval gebruiken we aarde voor de stabiliteit. Het is belangrijk om die aarde goed aan te stampen.

Gooi het gat daarom niet in één keer vol. Werk per laag van ongeveer 20 centimeter en stamp dat telkens goed aan. Meet bij elke laag of de paal waterpas staat. Dat is een gedeelte van de klus dat je het best met twee mensen uitvoert. Plaats alle palen voordat je de horizontale dragers erop monteert.

De horizontale planken vastmaken

Nu maak je onderaan, in het midden en bovenaan de horizontale dragers vast. Als alles correct is opgemeten, is het nu een kwestie van de planken één voor één aan weerszijden vastmaken met schroeven. Tussen elke plank zorg je voor een afstand van 5,5 cm.

De afwerking van de schutting

In feite is de schutting nu klaar. Je kunt ervoor kiezen om deze vervolgens af te werken, bijvoorbeeld met een deklat bovenop. Het is verstandig om de palen te beschermen tegen de regen. Dat doe je met een afdekkapje of speciaal daarvoor gemaakte middelen. Afhankelijk van het soort hout moet je deze ook behandelen met een impregneermiddel, lak of verf. Dat geeft je natuurlijk meteen de gelegenheid om jouw stijl nog meer tot uiting te laten komen.

0

Powered by

logo

Vraag een offerte aan voor hovenier:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten