ID.nl logo
Zo bouw je een stevige schutting in je tuin
© Elena_Alex
Huis

Zo bouw je een stevige schutting in je tuin

Zoek je een manier om je tuin wat meer karakter of privacy te geven? Een schutting van verticale planken zou zomaar de ideale keuze kunnen zijn. Na het lezen van dit stappenplan kun je direct aan de slag. Pak je gereedschap en laten we beginnen!

Als fanatieke doe-het-zelver neem je natuurlijk ook graag je eigen tuin onder handen. Een schutting of tuinafscheiding geeft je de nodige privacy en maakt je tuin een stuk gezelliger. Wanneer je zorgvuldig te werk gaat, bouw je een op maat gemaakte afscheiding die perfect bij je wensen past. In deze handleiding bespreken we het project stap voor stap.

Gereedschap

  • Zaag

  • Schep

  • Grondhamer

  • Boormachine

  • Rubber hamer

Materialen

  • Houten planken en palen

  • Schroeven

  • Milieuvriendelijke beits

  • Grind

  • Aarde

©Marc Guyt

Een schutting van verticale planken

Aan opties geen gebrek als je een tuinafscheiding zoekt. In deze handleiding kiezen we voor de klassieke en populairste schutting met verticale planken.

Het project is iets makkelijker als je tuinschermen gebruikt, maar dan heb je ook minder vrijheid wat betreft stijl. Behalve het laatste deel bouw je een schutting met tuinschermen op identieke wijze als in deze handleiding beschreven staat. Hetzelfde geldt voor een schutting met horizontale planken.

Waar bestaat de schutting uit?

Deze onderdelen heb je nodig voor je tuinafscheiding:

  • Palen die verticaal in de grond worden geslagen.
  • Horizontale planken om de schuttingplanken aan te monteren.
  • Verticale schuttingplanken.

Meet alles zorgvuldig op voordat je voor materialen naar de bouwmarkt gaat. Bedenk ook vast welk type hout en kleur je mooi vindt. Houd er rekening mee dat het materiaal na verloop van tijd donkerder wordt.

Alles zorgvuldig opmeten

Je weet inmiddels: meten is weten, en als klusser gaan we uiteraard planmatig te werk. Hoeveel meter schutting heb je nodig? Houd daarbij ook rekening met de exacte locatie van de afscheiding. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je een stuk tuin van je buren afsnoept. Als je de schutting te dicht bij je huis zet, geef je je eigen grond onbedoeld cadeau aan bijvoorbeeld de gemeente. Denk ook aan de hoogte. Achter en aan de zijkant van je huis mag een schutting maximaal 2 meter hoog zijn. Aan de voorkant van je woning is dat slechts 1 meter. 

©Jeffrey

Het aantal planken

Een traditionele schutting heeft verspringende planken. Die zitten om en om aan weerszijden van een horizontale lat. Je kunt er daardoor niet doorheen kijken, maar de schutting laat nog wel wind door. Door het verspringende deel heb je wel iets meer hout nodig.

Een standaard schuttingplank is 14,5 centimeter breed, maar er zijn ook andere maten verkrijgbaar. Kies vooral het model dat je zelf het mooist vindt. Bepaal vervolgens hoeveel ruimte je tussen elke plank laat. In dit geval kiezen we een afstand van 5,5 centimeter. Een enkele plank beslaat hierdoor 20 centimeter. Maar, omdat dit een verspringende schutting is, hebben we ze aan de voor- en achterzijde nodig. Per meter heb je hierdoor 100/20 x 2 = 10 planken nodig (5 per kant).

Steunpalen en horizontale planken

Met een paar stevige palen blijft je schutting tientallen jaren staan. Tenminste, als je het goed aanpakt. We adviseren om elke paal minstens 1/3 van de lengte in de grond te slaan. Bij een schutting met een hoogte van 180 cm is dat dus 90 cm. Tel dat bij de lengte van de paal op. Voor een schutting met deze hoogte koop je dus palen met een minimale lengte van 270 cm. Voor de stevigheid raden we aan om elke 2 meter een paal in de grond te slaan. De gehele schutting is uitgerust met drie horizontale planken: onderaan, bovenaan en in het midden.

💡 Rekenvoorbeeld: Bij een schutting van 12 meter: op elke 2 meter een paal = 6 +1 voor aan het eind. In totaal heb je 36 meter aan horizontale planken nodig.

Locatie en lengte schutting Het is handig om eerst de exacte omheining af te tekenen. Dat doe je door zorgvuldig te meten. Span vervolgens een touw over de grond op de plek waar de schutting komt te staan.

©Sonja Birkelbach

Wel of geen beton gebruiken?

Om stabiliteit aan de palen te geven, is het mogelijk om beton te gebruiken. Dat is niet per se nodig en wij kiezen er in deze handleiding niet voor. Beton heeft als nadeel dat het vocht rond de paal niet weg kan, waardoor je eerder te maken krijgt met houtrot. Door de palen een behoorlijk eind in de grond te slaan ontstaat er bovendien genoeg stabiliteit. Daarnaast is het een stukje eenvoudiger en milieuvriendelijker. In deze handleiding gebruiken we grind om de afvoer van water te bevorderen.

Boor een gat in de grond

Je begint met het plaatsen van de eerste paal, meestal tegen een muur van je woning. Je kunt ervoor kiezen om de eerste paal in de grond te slaan of deze met beugels aan de muur vast te maken. Zorg er in elk geval voor dat elke paal even ver uit de grond steekt. Gebruik een grondboor en graaf een gat van ongeveer een meter diep. Maak het gat desnoods een stukje breder met een schep. Leg vervolgens een laagje van 10 centimeter grind op de bodem van het gat en druk dat goed aan.

©GalinaSt

Het plaatsen van de palen

Om houtrot tegen te gaan, beschermen we de palen tegen vocht. Smeer het gedeelte dat in de grond komt en ongeveer 10 centimeter daarboven in met een milieuvriendelijke beits en laat dat drogen. Dat duurt ongeveer 4 uur, afhankelijk van het soort beits. Plaats de paal daarna in het gat. In dit geval gebruiken we aarde voor de stabiliteit. Het is belangrijk om die aarde goed aan te stampen.

Gooi het gat daarom niet in één keer vol. Werk per laag van ongeveer 20 centimeter en stamp dat telkens goed aan. Meet bij elke laag of de paal waterpas staat. Dat is een gedeelte van de klus dat je het best met twee mensen uitvoert. Plaats alle palen voordat je de horizontale dragers erop monteert.

De horizontale planken vastmaken

Nu maak je onderaan, in het midden en bovenaan de horizontale dragers vast. Als alles correct is opgemeten, is het nu een kwestie van de planken één voor één aan weerszijden vastmaken met schroeven. Tussen elke plank zorg je voor een afstand van 5,5 cm.

De afwerking van de schutting

In feite is de schutting nu klaar. Je kunt ervoor kiezen om deze vervolgens af te werken, bijvoorbeeld met een deklat bovenop. Het is verstandig om de palen te beschermen tegen de regen. Dat doe je met een afdekkapje of speciaal daarvoor gemaakte middelen. Afhankelijk van het soort hout moet je deze ook behandelen met een impregneermiddel, lak of verf. Dat geeft je natuurlijk meteen de gelegenheid om jouw stijl nog meer tot uiting te laten komen.

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.