Zelf maken: twee leuke bijzettafeltjes (van een boomstam bijvoorbeeld)

© sandra

Zelf maken: twee leuke bijzettafeltjes (van een boomstam bijvoorbeeld)

Geplaatst: 6 januari 2024 - 09:06

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:09

Jurjen Idskes

Een écht unieke bijzettafel maak je gewoon zelf! In deze handleiding nemen we je stap voor stap mee door het proces en geven we je handige tips. Ook wanneer je weinig kluservaring hebt, is een bijzettafel maken absoluut mogelijk.

Zo maak je een boomstamtafel

Een bijzettafel gemaakt van een boomstam is sfeervol en uniek. Dit is een relatief eenvoudig project. Hierdoor maak je zonder problemen meerdere exemplaren!

GereedschapBenodigdheden
* Hamer* Boomstam
* Beitel* 3 zwenkwielen (ongeveer 50 mm)
* Kwast* Polyurethaanlak
* Boormachine* Schroeven

Een boomstam vinden

De eerste stap is het vinden van een geschikt stukje boomstam. Je kunt zelf op zoek gaan, maar via internet vind je snel en gemakkelijk een mooi exemplaar.
Een standaard bijzettafel is net zo hoog als de leuning van de bank of tot 10 centimeter lager. Gemiddeld zijn bijzettafels tussen de 50 en 60 centimeter hoog. Dat is een stukje hoger dan een salontafel. Houd voor de hoogte rekening met de hoogte van de wielen die je eronder wilt zetten. Kies je voor poten in plaats van wielen? Dan heb je meer vrijheid als het gaat om de hoogte van de stam zelf. Een schijf is zelfs voldoende als je er lange poten onder zet. Helemaal geen poten of wielen is trouwens ook gewoon een optie!

Zelf maken: twee leuke bijzettafeltjes (van een boomstam bijvoorbeeld)-fAuLDD0VRDGOthWHhVDy1Q

© MG | ID

De schors verwijderen

Voor een extra lange levensduur verwijderen we de schors. Vind je de schors juist het mooiste gedeelte? Dan kun je die laten zitten, maar bedenk wel dat je bijzettafel dan sneller aan vervanging toe is. Het is lastig te zeggen hoe lang je ervan geniet, maar zelfs met schors gaat een tafeltje meerdere jaren mee. Besluit je om de schors te verwijderen? Ga dan voorzichtig met een hamer en beitel aan de slag tot de hele stam kaal is.

Zelf maken: twee leuke bijzettafeltjes (van een boomstam bijvoorbeeld)-ZKxtHOH2RS6CC0J6zpXmwA

© Benjamin Clapp

Het lakken van de boomstam

Lakken is niet per se nodig, maar wederom wel een goed idee voor de levensduur. Hiervoor gebruiken we polyurethaanlak. Dat is erg geschikt voor hout en is doorzichtig, zodat je de structuur van het hout nog goed kunt zien. Bepaal zelf of je kiest voor een matte of een glanzende laklaag. Geef de complete boomstam een goede laklaag en laat de lak drogen.

Wieltjes monteren

Zet op de onderkant met een potlood een aantal kruisjes op de plekken waar de wieltjes moeten komen. Vaak worden er drie zwenkwielen gebruikt, maar meer is ook mogelijk als je dat mooi vindt. Een diameter van rond de 50 mm is populair, maar ook dat bepaal je zelf. Het is jouw project, dus maak vooral gebruik van die vrijheid en je eigen inspiratie.
Boor de gaten onderin de boomstam en zet de wielen met schroeven vast. Klaar is je boomstamtafel!

Zelf maken: twee leuke bijzettafeltjes (van een boomstam bijvoorbeeld)-IQrHKGr1Rou5-JLZMYO1dA

© Nitiphonphat

0

Powered by

logo

Een aanschuif-bijzettafel

Deze bijzettafel heeft aan tenminste één kant geen poten. Hierdoor is het mogelijk om de tafel over de leuning van een bank of stoel te plaatsen. Ook erg handig als tafeltje als je graag op de bank eet!

GereedschapBenodigdheden
* Hamer* Houten planken
* Boormachine* 6 schroeven 60 x 3,5 mm
* Plamuurmes* Houtvuller
* Lak of verf
* Vilt (vloerglijders)

De planken voor je project

Deze tafel moet juist een stukje boven de bankleuning uitsteken. Meet dus vooral de hoogte van je bank op en tel daar minstens 5 cm bij op. Ons project heeft een simpel bouwplan waardoor een enkele plank volstaat. Kies voor een afgewerkte plank die in je smaak valt. Een dikte van 1,5 tot 2 cm is ideaal. Voor deze handleiding hebben we gekozen voor een eikenhouten plank van 18 mm dik. Dat is een standaarddikte voor houten planken die voor meubels gebruikt worden. De tafel wordt 65 cm hoog. De staander komt tussen de voet en het blad in. Dus we halen 2 keer de dikte van de plank van het totaal af om de lengte van de staander te berekenen: 65 – 2 x 1,8 = 61,4 cm. Op de hoogte na luisteren de maten voor deze tafel niet heel nauw.

We hebben nodig

* Tafelblad: 50 bij 30 cm
* Staander: 61,4 cm bij 30 cm
* Voet: 50 bij 30 cm

Een houten plank van 30 cm breed moet voor deze stukken minstens 50 + 61,4 + 50 = 171,4 cm lang zijn. Het is makkelijk om het bij de bouwmarkt op maat te laten zagen. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen.

Zelf maken: twee leuke bijzettafeltjes (van een boomstam bijvoorbeeld)-cFJFWqPqREO5_9-eFhaCdg

© Igor Stevanovic

De tafel in elkaar zetten

Voor de balans plaats je de staander ongeveer op 8 centimeter van de achterzijde van zowel het blad als de voet. De schroefgaten komen in het midden van de plank: 8 + ½ x 1,8 = 8,9 cm. We gebruiken 3 schroeven en beginnen met een afstand van 4 cm van de zijkanten.
Boor de gaten voor met een houtboor van 3 mm dikte. Let op dat je niet te diep boort. Draai de schroeven er vervolgens in de gaten.

Het afwerken van de tafel

Nu gaan we de boorgaten opvullen en alles netjes afwerken. Bij de voet is dat niet nodig, maar bij het blad wel. Gebruik houtvuller en een plamuurmes om de gaten op te vullen. Schuur het bij als het droog is. Werk de tafel af zoals je zelf wilt. Kies voor een matte of glanzende transparante lak, of kies voor een hippe kleur. Vergeet niet om vloerglijders onder het tafeltje te plakken als je een houten vloer hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten