Snoeien, schoffelen en ... schoonmaken! Zo houd je je tuingereedschap in topvorm
Na een middag maaien, snoeien en onkruid wieden mikken we ons tuingereedschap vaak in de schuur, blij dat die taak er weer even op zit. Toch is het slimmer om de volgende keer je snoeischaar en spade even schoon te maken voordat je ze opbergt. Je zult zien dat het tuingereedschap zo veel langer meegaat!
In dit artikel lees je: • Waarom het belangrijk is om je tuingereedschap goed te onderhouden • Hoe vaak je snoeischaren moet slijpen • Wat je tegen roestvlekken op je gereedschap doet
Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
Tuingereedschap schoonmaken
Misschien kun je vijf minuten later dan normaal neerploffen op je luie stoel, maar dat is het schoonmaken van tuingereedschap meer dan waard. Even de tuinslang erop is meestal al genoeg om alle resten van je gereedschap weg te spoelen. Hardnekkige resten aarde of gras haal je er met een doek of schrobborstel af. Droog daarna nog even na met een droge doek of leg het gereedschap in het zonnetje en de spullen kunnen opgeborgen worden.
Roest voorkomen en verwijderen
Werken in de tuin is meestal een vochtig klusje: niet zelden blijven er aan de tuinschaar of grasmaaier takjes, aarde, sappen van planten en gras achter. Omdat vocht vervolgens kan zorgen voor roest, is het wachten op de eerste roestvlekjes op de metalen delen. Zonde en totaal onnodig, want door het gereedschap even af te spoelen met de tuinslang en af te drogen met een oude doek voorkom je dit heel simpel.
Roestplekken op het tuingereedschap kun je nooit helemaal voorkomen, maar hoe sneller je het schoonmaakt, hoe makkelijker het gaat. Hardnekkige roestvlekken haal je weg met een staalborstel of staalwol. Een nachtje laten weten in een mix van water en azijn doet ook wonderen. Kleine roestvlekjes haal je weg met een oude doek en wat wasmiddel of wasbenzine.
Gun je je tuingereedschap echt een lang en gelukkig leven, dan geef je de metalen delen een dun laagje olie voor het opbergen (gebruik daar bijvoorbeeld een oliekannetje met een pomp en een doseertuit voor).
Botte scharen en messen voorkomen
Bomen en struiken snoeien is misschien al niet je favoriete bezigheid, maar werken met botte scharen en schoffels is al helemaal geen feestje. De goede conditie van tuingereedschap heb je voor een groot deel zelf in de hand:
• Investeer in goed tuingereedschap.
• Maak het gereedschap na elk gebruik schoon.
• Vlekken maak je schoon met wat wasmiddel of een zachte zeep.
• Bewegende delen geef je een scheutje WD40.
• Laat je tuingereedschap aan het begin of einde van het tuinseizoen slijpen of doe dit zelf met een slijpsteen. Spades en scheppen kunnen ook af en toe een slijpbeurt gebruiken; dit doe je met een vijl.
Leestip: Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!
©Olga Yastremska, New Africa, Afr
Houten handgrepen onderhouden
Niet alleen het metaal van het tuingereedschap heeft wat extra liefde nodig, ook de houten handgrepen hebben meer te verduren dan je denkt. Door het vocht en vuil wordt het hout dof, gaat het splijten, komen schimmels om de hoek kijken en maak je ook nog eens kans op nare splinters. Schuur de houten delen dan ook af en toe op en wrijf ze daarna in met een natuurlijke olie, bijvoorbeeld lijnzaadolie.
©Lucy Ryan
Tuingereedschap opbergen
Nog een goed voornemen: geef het tuingereedschap na het schoonmaken een vaste plek. Het liefst aan de muur, zodat al je tools goed te vinden zijn als er weer gesnoeid moet worden. Heb je geen ruimte aan de muur? Je hebt vast wel ruimte voor wat plankjes waar je je gereedschap op kwijt kunt. Leg ze in geen geval op de (vochtige) vloer van de schuur en leg ze ook niet op een hoop: dat is vragen om roest en botte scharen. En dat zou zonde zijn, zeker wanneer je wat tijd hebt gestoken in het schoonmaken van je tuingereedschap!