Review Xiaomi Smart Pet Food Feeder - Automatiseert het voeren van je huisdieren
Er zijn genoeg automatische voerbakken op de markt die op gezette tijden je hond of kat van brokjes voorzien. Xiaomi gaat een stapje verder met de Smart Pet Food Feeder, die onderdeel uit maakt van je smart home. Hoe het apparaat in praktijk bevalt lees je in deze Xiaomi Smart Pet Food Feeder review.
De slimme voerautomaat van Xiaomi is een prettig hebbeding. Het neemt zeker niet de verantwoordelijkheid van het voeren van je huisdieren weg, maar het helpt zeker om ervoor te zorgen dat je hond of kat op vaste tijden genoeg te eten krijgt. Bij meerdere huisdieren is de eethoeveelheid nog altijd lastig te monitoren. Net als bij gewone voerbakjes. De voerbak is slim ontworpen: mooi, functioneel en iedereen kan ‘m in elkaar zetten. Ook de app is toegankelijk, alleen door de vele gebruikersvoorwaarden en accountverplichting zijn er wel wat privacyzorgen.
- Mooi en praktisch ontwerp
- Handige meldingen in app
- Dure droogmiddelpatronen
- Account verplicht
Met een automatische voerdispenser kun je op gezette tijden je huisdieren voeren. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook voor de diertjes prettig: zo krijgen ze op vaste tijden hun eten. Het geeft ook wat vrijheid om wat langer de deur uit te gaan, vooral als je een kat hebt. Een slimme voerbak gaat daarmee een stapje verder.
Naast een slimme voerbak heeft Xiaomi ook een slimme drinkfontein op de markt gebracht. Met beide apparaten in huis is het nog makkelijker om voor je dieren te zorgen. Ook als je niet thuis bent.
Lees ook: De Xiaomi Smart Pet Fountain weet dorstige diertjes te lokken
Voeren met een app
De Xiaomi Smart Pet Food Feeder wordt gekoppeld aan een app, waardoor je een melding krijgt wanneer voer volgens schema wordt gedispenseerd. Je maakt een voerschema hoe vaak er voer moet worden uitgedeeld en hoeveel gram brokjes. En je kunt via de app handmatig extra brokjes geven. Desgewenst kan dat laatste ook via een knopje op het apparaat.
Gaat er iets niet goed met dispenseren? Dan krijg je uiteraard ook een melding, bijvoorbeeld als er niet genoeg brokjes meer zijn of er een blokkade optreedt. Om dat laatste te voorkomen moet je zorgen dat de brokjes het juiste formaat hebben. De app legt precies uit wat voor soort brokjes wel of niet in de slimme voerdispenser kunnen.
Slim en mooi ontwerp
Xiaomi heeft merkbaar veel aandacht besteed aan het ontwerp van de slimme voerbak. Aan de voorzijde is er een plateautje waarin een metalen kom geplaatst is. De brokjes vallen in de kom uit het reservoir dat er hoger achter zit. De metalen kom kun je zo van het plateau af halen om schoon te maken.
Het reservoir bereik je door een deksel aan de bovenzijde open te maken. Wanneer je deze opent krijg je overigens ook direct een melding in de app. In het reservoir zit een bakje dat je er eenvoudig uithaalt om schoon te maken en te vullen. Simpel en handig om in elkaar te zetten en in gebruik. Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn om de voerbak in elkaar te zetten, te vullen, te reinigen of zelfs te koppelen aan de Xiaomi Home-app.
De app is overzichtelijk, geeft meldingen wanneer nodig en geeft bovendien tips hoe je de voerautomaat schoonhoudt. Pluspunten. Toch geven vele gebruikersovereenkomsten die je moet accepteren en de verplichting van een Xiaomi-account voor een onbehagelijk gevoel als het op privacy aankomt.
Verdienen aan krokante brokjes
In het deksel aan de bovenzijde zit een ‘droogmiddelpatroon’. Een klein onderdeeltje dat het vocht uit de lucht haalt van het brokjesreservoir. Zo blijven de brokjes krokant. Dat droogmiddelpatroon werkt zo’n dertig dagen, waarna je deze dient te vervangen. Deze patronen kun je in setjes van drie voor twintig euro kopen op de site van Xiaomi.
Ik weet niet of Xiaomi nou echt zo begaan is met het kraken van de brokjes of dat ze makkelijk proberen te verdienen aan vervangbare onderdelen. Of misschien is beide wel van toepassing. Feit is dat het beide testkandidaten koud laat of het droogmiddelpatroon vervangen moet worden of niet.
Testkandidaten
Want die testkandidaten lieten weinig voorkeur blijken als het op de staat van de brokjes aankomt. Het testpanel voor deze review bestond (net als de gelijktijdig geteste Xiaomi Smart Pet Fountain) uit twee katten: Tijger en Graaf. Aanvankelijk was het even wennen voor beiden, aangezien het dispenseren een onverwacht geluid maakt. Dat is even schrikken geblazen. Inmiddels wordt het geluid gezien als een roep, waarna een sprint naar de voerbak volgt. Ongeacht de testers zich nu in de bovenkamer of de tuin bevinden.
De brokjes worden gegeten op eenzelfde tempo als het traditionele voerbakje. Omdat dit testpanel uit twee deelnemers bestaat moet de slimme voerbak wel gedeeld worden, iets wat met de oude bakjes niet het geval is. Hoewel ze er beiden enthousiast van eten lijkt het er op dat één van de twee testers wat molliger wordt dan de andere.
Voorzichtige conclusie is daarom dat zo’n slimme voerbak er niet voor zorgt dat je geen omkijken meer hebt naar het voeren van je beestjes. Vooral niet als je er meerdere hebt. Tijdens de testperiode hebben we dan toch ook maar de kattenoppas tijdens een midweekse vakantietrip gevraagd ervoor te zorgen dat beide katten hebben gegeten. Gelukkig stond deze toch paraat voor de kattenbak, waar helaas nog geen slimme oplossing voor is gevonden.
Conclusie: Xiaomi Smart Pet Food Feeder kopen?
De slimme voerautomaat van Xiaomi is een prettig hebbeding. Het neemt zeker niet de verantwoordelijkheid van het voeren van je huisdieren weg, maar het helpt zeker om ervoor te zorgen dat je hond of kat op vaste tijden genoeg te eten krijgt. Bij meerdere huisdieren is de eethoeveelheid nog altijd lastig te monitoren. Net als bij gewone voerbakjes. De voerbak is slim ontworpen: mooi, functioneel en iedereen kan ‘m in elkaar zetten. Ook de app is toegankelijk, alleen door de vele gebruikersvoorwaarden en accountverplichting zijn er wel wat privacyzorgen.