ID.nl logo
Lassen voor beginners: de eerste stappen
Huis

Lassen voor beginners: de eerste stappen

Lassen is een nuttige vaardigheid. Je verbindt er twee of meerdere metalen onderdelen mee aan elkaar en creëert nieuwe, sterke constructies. MIG/MAG lassen is een moderne methode met veel toepassingen. We nemen de basis door, zodat je zelf aan de slag kunt.

In dit artikel ontdek je:

  • wat je nodig hebt als je wilt gaan lassen;
  • welke vormen van lassen er zijn en waarin ze verschillen;
  • waar je op moet letten bij de aankoop van een lasapparaat;
  • hoe je mooie lasverbindingen krijgt.

Lees ook onze handleiding over solderen.

In dit artikel bespreken we elektrisch booglassen, MIG/MAG-lassen in het bijzonder. Dat is de meest voorkomende vorm van lassen en is makkelijker te leren dan de meeste andere technieken. Bedenk wel dat het een redelijk gespecialiseerde klus is. Daarbovenop kan lassen door de hoge temperaturen gevaarlijk zijn.

Dit heb je nodig wanneer je gaat lassen

Het smelten van metaal vereist extreem hoge temperaturen. Daarom is het noodzakelijk dat je jezelf goed beschermt. Naast het lasapparaat heb je dus speciale kleding nodig. Las nooit zonder werkkleding met de juiste keurmerken. Voor professionals is het verboden om te lassen zonder de vereiste bescherming. Dit heb je minstens nodig wanneer je gaat lassen:

·         Een lasapparaat: het toestel dat de stroom, het gas en de lasdraad aanvoert.

·         Laspistool, ook wel lastoorts genoemd: dit apparaat heb je als lasser in de hand en is verbonden met het lasapparaat.

·         Lashelm: beschermt het hoofd, de ogen en de luchtwegen.

·         Beschermende kleding: volgens norm EN-ISO 11611. Dat is kleding die je beschermt tegen kleine spetters gesmolten metaal en rondvliegende vonken. Daarnaast is de kans op een elektrische schok is eveneens een stuk kleiner. De kleding moet het lichaam volledig bedekken, dus ook de hals en de voeten. Verder hebben de kledingstukken weinig tot geen naden.

Winkels die werkkleding verkopen hebben meestal een speciale categorie voor lassen en vergelijkbare klussen. Zoek naar kleding die voldoet aan de EN-ISO 11611 normering. Er wordt een onderscheid gemaakt in klasse 1 en 2. Officieel is klasse 1 voldoende voor MIG/MAG-lassen. Maar voor optimale veiligheid raden wij klasse 2 aan.

Bescherm jezelf goed als je gaat lassen

Kies voor beschermende kleding of een lasschort

©alexlmx

Leren lassen kost tijd en vraagt oefening

Lassen doe je niet zomaar even. Oefening is nodig om mooie en stevige verbindingen te maken. Wij adviseren om te oefenen op stukken metaal die je niet dringend nodig hebt. Begin dus niet meteen met het lassen van belangrijke onderdelen voor een project.

Drie vormen van elektrisch booglassen

Booglassen is een verzamelnaam voor verschillende lastechnieken. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende vormen.

TIG-lassen: TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse benaming voor wolfraam. Dit type lassen wordt zo genoemd omdat de elektrode van wolfraam is gemaakt. Die smelt niet en daarom dien je handmatig materiaal toe te voegen. De elektrode zelf dient beschermd te worden met een edelgas om verbranding te voorkomen. Meestal wordt argon of helium gebruikt.

MIG/MAG-lassen: dit staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het is vergelijkbaar met elkaar, maar het type gas dat gebruikt wordt is anders. Bij MIG is dat wederom argon of helium en bij MAG wordt een actief gas, zoals koolstofdioxide gebruikt. Het grote verschil met TIG-lassen is dat er gebruik wordt gemaakt van een smeltende elektrode. Je hoeft dus niet handmatig smeltmateriaal toe te voegen. Daarom is MIG/MAG-lassen een stukje eenvoudiger. Het is de meest gebruikte lasmethode.

Lassen met een beklede: hiermee wordt bedoeld dat er een beklede elektrode wordt gebruikt. Bij verbranding vormt deze bekleding het gas. Handmatig of machinaal beschermgas toevoegen is dus niet nodig. Net als MIG/MAG-lassen is dit een redelijk eenvoudige techniek, maar net ietsje minder breed inzetbaar.

©Nikola Fific

MIG/MAG-lassen: werkwijze en belangrijke termen

Net zoals bij andere vormen van booglassen ontstaat er een plasmaboog, ook wel elektrische vlamboog genoemd, tussen het aanvoerdraad en het te bewerken materiaal. De exacte plek waar je materialen aan elkaar verbindt wordt ook wel het smeltbad benoemd. Bij lassen smelt je niet alleen het materiaal dat je toevoegt, maar ook een onderdeel van het werkstuk zelf.

Dit moet je lasapparaat kunnen

MIG/MAG-lassen vraagt om een lasapparaat met 4 eigenschappen:

  • Vormt wisselstroom om naar gelijkstroom.

  • Bepaalt de aanvoersnelheid van de lasdraad.

  • Geeft je de mogelijkheid om het gewenste voltage in te stellen.

  • Reguleert hoeveel gas er wordt aangevoerd.

Bij MIG/MAG-lassen wordt de smeltdraad mechanisch aangevoerd door het apparaat. Daarvoor dien je jouw lasapparaat wel goed af te stellen. Op het apparaat zit een draaiknop waarmee je de aanvoersnelheid van de draad instelt. Deze snelheid moet afgestemd zijn met het voltage en de snelheid van het aanvoeren van het beschermgas. Dit gas zit in een fles onder een druk van 200 bar. Moderne lasapparaten hebben vaak 1 knop waarmee je alles in één keer regelt. Dat is erg gebruiksvriendelijk, want het apparaat bepaalt hierdoor de balans.

Mooie lasverbinding maken

Als lasser heb je het laspistool in de hand. Hierop zit een knop/trekker waarmee je de stroom aan- en uitzet. Hiermee bepaal je ook of er wel of geen draad en gas worden aangevoerd. De draad loopt helemaal door het pistool en komt uit de voorkant een stukje naar buiten en vormt het uiterste gedeelte van het laspistool.

Zo zorg je voor sterke lasverbindingen

Om een mooie lasverbinding te realiseren hou het uiteinde van het draad op ongeveer 12 tot 15 millemeter afstand van het te bewerken materiaal. Voor een mooie en sterke lasverbinding is het belangrijk om de afstand constant te houden.

©Сергей Жмурчак - stock.adobe.com

Let hierop wanneer je gaat lassen

In de basis is lassen niet heel moeilijk. Maar de sterkte van de verbinding is wel onderhevig aan de gebruikte techniek.

  • Zorg ervoor dat het smeltbad gelijkmatig smelt.

  • Beweeg het lasapparaat rustig en beheerst over het te bewerken materiaal.

Na enige oefening wordt het eenvoudiger om het smeltbad te beoordelen. Een cursus lassen volgen is verstandig wanneer je van plan bent om vaak te lassen.


▼ Volgende artikel
Onderhoud en schoonhouden: zo gaat je föhn langer mee
Gezond leven

Onderhoud en schoonhouden: zo gaat je föhn langer mee

Heb je er weleens over nagedacht om je föhn schoon te maken? De kans is groot van niet. Toch kan het lonen om je föhn regelmatig van een onderhoudsbeurt te voorzien. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van je föhn, maar ook een stuk beter voor je lokken!

In dit artikel over föhns lees je:

  • Waarom het belangrijk is om je föhn regelmatig schoon te maken
  • Hoe je je föhn stap voor stap schoonmaakt
  • Hoe je je föhn het best kunt opbergen om de levensduur te verlengen

Dit wil je vast ook weten: Hierom zijn föhnborstels en multistylers zo handig

Een föhn blaast niet alleen warme lucht naar buiten, maar zuigt tijdens het blazen ook lucht naar binnen. Daarmee trekt hij óók haren, stof en ander vuil dat in de omgeving rond dwarrelt mee. Normaal gesproken houdt het filter van de föhn dit tegen, maar als het filter nooit wordt schoongemaakt, hoopt het vuil zich al snel op. Uiteindelijk belemmert dit de luchtstroom, waardoor je föhn een stuk harder moet werken om dezelfde hoeveelheid lucht uit te blazen. Op die manier duurt het niet alleen langer voordat je haar droog is, maar loop je ook het risico dat de föhn oververhit raakt en sneller stukgaat.

Een föhn die aan een schoonmaakbeurt toe is, herken je aan een muf en branderig geurtje als je hem aanzet. Deze geur is het gevolg van stofdeeltjes die in de föhn worden verbrand. Het is echter beter om dit al voor te zijn en je föhn ongeveer eens in de maand preventief schoon te maken. Tenzij je de föhn dagelijks gebruikt; dan is het slim om hem vaker schoon te maken, bijvoorbeeld eens per week. Zo houd je niet alleen je föhn, maar ook je haren stofvrij.

🪮Lees zeker dit ook: Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Haren in de klit?

Kies een borstel die zacht is voor je haar

De föhn schoonmaken

Hoe maak je je föhn dan schoon? Nou, dat is supersimpel en hoeft nog geen vijf minuten in beslag te nemen. Haal om ongelukken te voorkomen eerst het apparaat uit het stopcontact. Het belangrijkste onderdeel om schoon te maken is het rooster waarmee de föhn lucht aanzuigt. In principe hoef je het rooster niet per se eerst los te halen, maar als dat bij jouw föhn kan, dan maakt dat het schoonmaken wel een stukje makkelijker. Pak een tandenstoker of satéstokje en beweeg daarmee tussen de gaatjes van het rooster heen en weer, zodat al het vuil loskomt. Alle gaatjes gehad? Schud de föhn dan een paar seconden op en neer terwijl je het apparaat op de kop houdt, zodat al het losgemaakte stof eruit kan vallen.

Haal tot slot nog een licht vochtige doek (eventueel met mild schoonmaakmiddel) over het rooster en de behuizing van de föhn. Laat uiteraard alles goed drogen voordat je de föhn weer in het stopcontact steekt.

Check dit: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore

©PinaCub - stock.adobe.com

De föhn opbergen

Ook de manier waarop je je föhn opbergt, kan de hygiëne verbeteren en de levensduur van het apparaat verlengen. Als je een beschermhoes hebt, stop je föhn daar dan na ieder gebruik netjes in. Zo is de föhn goed beschermd tegen schade én blijft hij stofvrij. Als je geen hoes hebt, leg je de föhn het best op een plek waar hij niet te veel stof vangt, zoals in een lade of kast. Vermijd vochtige plekken zoals naast of onder de wastafel, want vocht kan de föhn beschadigen.

Er zijn ook allerlei hippe föhnhouders waar je de föhn ondersteboven in zet, zodat er geen stof en ander vuil in het rooster kan verdwijnen. Staat ook nog leuk in je badkamer! Klaar met föhnen? Wikkel het snoer na gebruik niet om de föhn heen, want dit kan op den duur het snoer én de behuizing van de föhn beschadigen. Het is beter om het snoer losjes op te rollen en op te bergen. Laat de föhn ook altijd minimaal drie minuten afkoelen voordat je hem opruimt. Een hete föhn in een afgesloten ruimte kan niet alleen schade, maar ook brandgevaar veroorzaken.


▼ Volgende artikel
Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18
Huis

Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

Wanneer je iOS 18 installeert op je iPhone, dan krijg je toegang tot een aantal handige mogelijkheden. Meer personalisatie, verbeteringen onder de motorkap – maar ook de optie een app te beschermen met Face ID of Touch ID. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Een app achter Face ID zetten betekent dat alleen jij met jouw gezicht de app kunt openen. Dit is vooral handig voor bankapps of apps met wachtwoorden. Goed om te weten: heb je een iPhone met Touch ID waar iOS 18 op draait, dan kun je je apps hiermee beveiligen.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

Onze smartphones staan vol met persoonlijke informatie. Browsers houden alles bij wat we online doen, en chatapps bewaren onze gesprekken, afspraken en dagelijkse communicatie. Dan zijn er nog de apps voor bankzaken en wachtwoorden. Reden genoeg om je iPhone goed te beveiligen. Dat begint met een pincode, Face ID of Touch ID, maar na het ontgrendelen houdt de beveiliging vaak op. Met iOS 18 heeft Apple daar iets aan gedaan.

Apple introduceert de mogelijkheid om apps achter een Face ID- of Touch ID-scan te plaatsen, waardoor je de app als het ware op slot zet. Dit zorgt ervoor dat bepaalde dingen niet gebeuren. Zo verschijnt er geen content van de app in Spotlight, zodat niemand alsnog informatie kan zien. Ook zullen de belgeschiedenis, notificaties en Siri-suggesties geen gevoelige gegevens prijsgeven. Let er wel op dat wanneer je een app vergrendelt, dit alleen geldt voor dat specifieke apparaat en niet bijvoorbeeld voor een iPad met hetzelfde iCloud-account.

©Wesley Akkerman

Apps vergrendelen met Face ID

Klinkt dat allemaal als muziek in de oren, dan is het tijd om te kijken naar hoe je een app daadwerkelijk vergrendelt met Face ID (of Touch ID).

  • Ga eerst op zoek naar de app die je extra wil vergrendelen.

  • Houd hem kort ingedrukt totdat het contextuele menu verschijnt.

  • Selecteer Vereis Face ID (of Vereis Touch ID).

  • Bevestig je keuze door op Vereis Face ID (of Vereis Touch ID) te tikken in het nieuwe venster.

En dat was het! Nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen en je de app in kwestie probeert te openen, komt de boodschap in beeld dat de app beveiligd is met Face ID of Touch ID. Je hoeft dan alleen je eigen gezicht of je vingerafdruk te scannen om de app te openen. Als je deze stappen wil terugdraaien, dan selecteer je op punt drie Vereis Face ID niet (of Vereis Touch ID niet). Je hoeft dan niet nogmaals je gezicht te scannen om de keuze te bevestigen; dat gebeurt direct.