Kwasten en verf bewaren: de beste manieren op een rij
Ben je klaar met schilderen en wil je de kwast nog een keer gebruiken? Dat kan! Volg de stappen in deze handleiding, zodat jouw verfkwasten klaar zijn voor de volgende klus.
Zonder betrouwbaar gereedschap kom je als klusser niet ver. Bovendien is schilderen precisiewerk. Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat je kwasten altijd in topconditie zijn. In dit artikel:
- Schoonmaken van kwasten en rollers tijdens een klus.
- Kwasten en rollers schoonmaken voor het volgende project.
- Zo kun je verf lang bewaren.
In deze handleiding lees je welke verf je nodig hebt voor jouw project.
Kwasten bewaren: hier moet je op letten
Wanneer je kwasten of verfrollers gaat bewaren, probeer je vooral om uitdroging te voorkomen. Want dan zijn ze niet meer te gebruiken. Denk eraan dat je ze nooit onder de kraan af mag spoelen. Zelfs niet wanneer je wateroplosbare verf gebruikt.
Kwasten maximaal enkele dagen bewaren
Ga je vandaag of komend weekend weer verder met je klus? Dan hoef je de kwast niet grondig te reinigen. Door de onderstaande stappen op te volgen, drogen jouw kwasten en verfrollers niet uit en zijn ze klaar voor het volgende deel van de klus.
©Alvaro - stock.adobe.com
Verwijder zoveel mogelijk verf. Gebruik daarvoor geen water, maar strijk de kwast herhaaldelijk over de rand van het verfblik. Gebruik een afstrijkhoutje voor je verfroller.
Pak de haren van de kwast stevig in met aluminiumfolie en plak dit rond de hals vast met tape. Je kunt ook kiezen voor een plastic zakje in plaats van folie. Doe de kwast daarna in een grotere plastic zak en knoop deze stevig dicht.
Bewaar de kwast op een koele plek.
Kwasten bewaren tot de volgende klus
Ben je klaar met de klus? Dan is het verstandig om de kwasten schoon te maken en zorgvuldig te bewaren. Want daardoor zijn ze voor je volgende project! Hoe je de kwasten reinigt, is afhankelijk van het soort verf.
Verf op waterbasis: zo reinig je de kwast of verfroller
De meeste verf is inmiddels op waterbasis, oftewel acrylverf. Gelukkig maar, want hierdoor is schoonmaken veel makkelijker.
Veeg langs de rand van het verfblik zoveel mogelijk verf van de kwast. Voor de roller werkt een afstrijkhoutje beter.
Neem een potje met warm water en laat de kwasten hier 2 uur in weken. Gebruik een emmer voor verfrollers.
Haal de kwasten uit het potje en droog ze grondig met een schone doek.
Bewaar de kwasten en rollers op een koele plek.
©kinomaster - stock.adobe.com
Verf op terpentinebasis: zo maak je de kwast of roller schoon
Een verzamelnaam voor verf op basis van terpentine is alkydverf. Het is iets lastiger te verwijderen dan acrylverf, maar zeker niet onmogelijk.
Verwijder zoveel mogelijk verf door de kwast langs de rand van het verfblik te vegen. Bij rollers gebruik je een afstrijkhoutje.
Schenk een laagje terpentine in een potje of emmer.
Stop de kwasten in het potje en druk die stevig tegen de zijkanten aan zodat de terpentine in alle haren trekt.
Laat de kwasten en rollers minimaal 2 uur weken.
Haal de kwasten uit het potje en droog ze goed na met een doek.
Kies een koele plek voor opslag.
Verf zo lang mogelijk opslaan
Of het nu om verf op terpentine- of waterbasis gaat, het droogt in de lucht. Dus voor de opslag proberen we te voorkomen dat er lucht bij de kwasten komt. Als je dat goed doet, kun je een geopend verfblik ongeveer 2 jaar bewaren.
©salita2010 - stock.adobe.com
Zit het blik nog voor meer dan de helft vol? Sluit het dan af met het originele deksel. Verwijder opgedroogde verfresten langs de rand, zodat het deksel het blik echt luchtdicht afsluit. Door luchtdichte folie blijft de verf nog langer goed.
Heb je meer dan de helft van de verf in het blik gebruikt? Dan zit er veel lucht in het blik dat de kwaliteit van de verf aantast. Giet het in dat geval over naar een kleiner blik. Gebruik het originele deksel en luchtdichte folie om de verf te bewaren.
Bewaar je verf altijd in zo klein mogelijke blikjes
Met deze set van 5 kom je een heel eind!