Bubbeltjes, strepen en druipers: zo herstel je fouten bij het schilderen
Muren en plafonds schilderen is een klusje dat veel mensen zelf doen. Maar het resultaat is helaas niet altijd even oogstrelend. Na het opdrogen van de verf zie je bijvoorbeeld strepen ontstaan. Andere problemen zijn een niet egale laag, bubbeltjes en afplaktape dat een gedeelte van de verf meetrekt. In dit artikel lees je hoe je deze problemen herstelt en in de toekomst voorkomt.
Schilderen is een kunst op zich. Als hobbyklusser ga je natuurlijk graag zelf aan de slag. Maar slechte kwaliteit verf, een matige schildertechniek en werken in de verkeerde omstandigheden zijn funest voor het eindresultaat. Heb jij een foutje gemaakt of wil je graag leren hoe je een mooie dekkende verflaag aanbrengt? Dan is dit artikel voor jou! • Zo voorkom je strepen bij het schilderen • Tips om bubbeltjes en druipers te voorkomen • Geknoeide verf verwijderen doe je zo
Lees ook: Zo kies je de juiste verfsoort voor jouw klus in huis
💠 Strepen na het schilderen
Het meest voorkomende probleem bij het schilderen is het ontstaan van strepen. Die zie je niet wanneer de verf nog nat is, maar ze verschijnen tijdens het opdrogen. Het is een erg vervelend probleem, want je dacht juist dat je zo lekker bezig was.
Strepen op de muur wegwerken
Helaas is er maar één goede manier om strepen na het verven weg te werken. Dat is de hele muur opnieuw schilderen. De muur alleen op de lelijke plekken bijwerken leidt uiteindelijk tot kleurverschil.
Strepen op de muur voorkomen
Gelukkig zijn er wel manieren om strepen op de muur te voorkomen. De hoofdoorzaak van strepen is verf die te snel is opgedroogd. Andere oorzaken zijn slecht dekkende verf, te weinig verf en het niet goed aanbrengen van de verf.
Voorkomen dat verf te snel droogt
Te snel drogende verf is de meest voorkomende oorzaak van banen op je muren en plafonds. Daarom is werken in zonlicht meestal geen goed idee. De ideale temperatuur om muren te schilderen ligt tussen de 10 en 20 °C. De banen die je aanbrengt moeten namelijk in elkaar overvloeien. Wanneer een deel al droog is en je gaat er met de roller of kwast overheen bestaat de kans dat strepen ontstaan. Daarom kan te secuur en daardoor langzaam werken een averechts effect hebben.
Hetzelfde geldt voor het eerst schilderen van alle randen. Op zich een goed idee, maar zorg wel dat de hele muur geschilderd is voordat de verf aan de zijkanten opdroogt. Met name bij grotere oppervlakten is dat iets om rekening mee te houden. Maak een muur of plafond dus altijd in één keer af en neem tussendoor geen pauzes.
Voldoende en goede verf gebruiken
Wanneer je te weinig verf gebruikt droogt dat niet alleen erg snel op, het kan zijn dat de laag niet dekkend wordt. Te veel verf is ook niet de bedoeling, want dan druipt het van de muur af en krijg je ook een lelijk eindresultaat. Gemiddeld is het schilderen van 8 m² met 1 liter verf ideaal. Lees het advies van de fabrikant op het etiket van het verfblik. Verder speelt de kwaliteit van de verf een grote rol. Professionele schilders zullen altijd kiezen voor hoogwaardige verf. We raden je aan om dat als hobbyklusser ook te doen.
De juiste roltechniek
Met een verfroller kun je snel en gemakkelijk grotere gedeeltes van de muur schilderen. Het is een praktisch hulpmiddel, zolang je de roller goed gebruikt. Druk daarom niet te hard op de verfroller. Verder is het belangrijk om niet alleen maar in één richting heen en weer te rollen. Beweeg zowel van boven naar beneden als van links naar rechts.
💠 Afplaktape op het juiste moment loshalen
Ontstaat er bij het weghalen van de afplaktape een ongewenste scheurrand in de verf? Dan heb je te lang gewacht met het loshalen ervan. Doe dit wanneer de verf nog nat is zodat het niet afbrokkelt en er een mooie scheidslijn ontstaat.
Ook heel belangrijk:
Genóeg schilderstape bij de hand hebben
💠 Bubbeltjes in de verflaag
Kleine blaasjes of bubbeltjes in de verflaag zijn ministens net zo storend als strepen. Ze kunnen ontstaan wanneer de verf te snel opdroogt, vooral wanneer je buiten in de zon schildert. Bij schilderwerk binnenshuis is water vaak de oorzaak. Dat zit nog in de verfroller nadat je deze hebt schoongemaakt. Let er dus goed op dat de roller helemaal opgedroogd is. Te hard drukken met de roller kan ook tot blaasjes in de laag leiden.
Wanneer je hout verft, kunnen er om een andere reden bubbeltjes ontstaan. In hout zitten namelijk poriën gevuld met lucht. Dat kan opgesloten worden wanneer je gaat schilderen en uitzetten wanneer het warmer wordt. Dit voorkom je door eerst een speciale laag met vullende grondverf aan te brengen.
De oplossing voor blaasjes
Als het blaasjes eenmaal aanwezig zijn, werk je ze niet zomaar weg. We moeten je dus wederom teleurstellen, want je zult opnieuw moeten schilderen. Gebruik schuurpapier om de bubbeltjes weg te werken en breng een nieuwe laag verf aan.
Ook interessant: Houtwerk buitenshuis schilderen: zo doe je dat
💠 Druipers voorkomen en verwijderen
Als je te veel verf gebruikt, heb je kans op druipers. Verdeel de verf ook vooral goed over je verfroller en rol zowel horizontaal als verticaal. Druipers verwijderen doe je met een stukje schuurpapier.
💠 Geknoeide verf verwijderen
Tijdens het schilderen is er verf op de verkeerde plek terechtgekomen, bijvoorbeeld op een muur, raam of op de vloer. Dat is vervelend, maar geen onoverkomelijk probleem. Voor het herstel maken we een onderscheid tussen nog natte en opgedroogde verf. Gelukkig is moderne verf voor klussen in en rond het huis eigenlijk altijd op waterbasis. Dat is namelijk een stukje makkelijker te verwijderen.
Natte verf verwijderen
Pak bij geknoeide, natte verf een doek en maak deze eventueel nat. Je veegt het grootste deel van de verf meestal eenvoudig weg. Let er vooral op dat je de vlek niet groter maakt! Op een muur kan het compleet verwijderen van de verf door de structuur soms wat lastig zijn.
Droge verf verwijderen
Opgedroogde verf is een stukje lasteriger te weg te poetsen, vooral omdat je de laag eronder meestal niet wilt beschadigen. Probeer de verf eerst weer met water op te lossen. Grotere stukken haal je los met een plamuurmes. Als dit allemaal niet lukt, kun je het proberen met een stukje schuurpapier.