Lang leve No Frost: nooit meer de vriezer ontdooien!

© Hedgehog94

Lang leve No Frost: nooit meer de vriezer ontdooien!

Geplaatst: 19 maart 2023 - 18:30

Aangepast: 20 maart 2023 - 07:02

Ronald Smit

Vriezers en koelkasten voorzien van een No Frost-systeem houden het vriesvak vrij van ijsopbouw. Dat is niet alleen heel handig (want: nooit meer ontdooien, een van de vervelendste huishoudklussen die er zijn), maar heeft nog veel méér voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

Dit artikel in het kort:
Zo werkt No Frost
De voordelen van No Frost: nooit meer ontdooien energiezuiniger geen ijskristallen op etenswaren
De nadelen van No Frost: aanschafprijs iets hoger iets luidruchtiger

Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?

Met No Frost houd je je hoofd koel

Je koelkast met vriesvak of je vriezer: heel spannende keukenapparaten zijn het niet. Ze staan er en ze doet hun ding. Toch hebben de afgelopen jaren ook hier vernieuwende technieken hun intrede gedaan. Een daarvan is No Frost. Een koel-vriezer met die techniek aan boord kost tegenwoordig maar weinig meer dan een apparaat zonder. De voordelen van No Frost zijn echter heel interessant.

Hoe werkt No Frost?

Normaal gesproken bouwt zich na een tijdje ijsaanslag – hard en in de vorm van een soort poedersneeuw – op in het vriesvak. Die laag ontstaat door vochtige lucht in het vriesdeel. Heel vervelend, want wat je er ten eerste van merkt is dat laden in het vriesvak moeilijker open en dicht gaan (en uiteindelijk eigenlijk helemaal niet meer). De remedie is regelmatig ontdooien, een vervelende klus. Een No Frost-vriezer is uitgerust met een ventilator. Deze zuigt de vochtige lucht af uit het vriesvak, terwijl verse droge lucht naar binnen wordt gezogen. Uiteraard gaat dat héél geleidelijk om te voorkomen dat er een hoop extra energie voor koeling nodig is. De techniek zorgt ervoor dat totaal geen ijslaag meer ontstaat in het vriesvak.

Ijsvorming in vriezer

© Yanukit - stock.adobe.com

De voordelen van No Frost

En daarmee komen we meteen op het belangrijkste voordeel van No Frost-koel-vries-combi’s: je hoeft het vriesvak nooit meer te ontdooien! Dat scheelt niet alleen een hoop gedoe met water opvangen tijdens het ontdooien en je afvragen waar je je diepgevroren eten in de tussentijd laat; het scheelt óók energieverbruik! Een eenmaal ontdooide vriezer moet uiteindelijk weer naar -18 graden of nog lager getrokken worden.

Over energie gesproken: een No Frost-vriezer is ook om een andere reden energiezuiniger. Een ijslaag aan de binnenkant van het vriesvak werkt namelijk als een isolatielaag, waardoor de koeling steeds harder moet werken om het vriesvak koud genoeg te houden.

Verder geldt dat ook op ingevroren etenswaren geen ijskristallen meer ontstaan. Denk daarbij aan het ‘knapperige korstje’ op een bak met ijs, ingevroren fruit enzovoort.

Nieuwe koelkast nodig?

Bekijk modellen met vriesvak op Bol.com

Bessen en aardbeien in de vriezer

© qwartm - stock.adobe.com

De nadelen van No Frost

Écht nadelen zijn er niet aan No Frost. Ja, er is de iets hogere aanschafprijs, maar dat verdient zichzelf in de vorm van een beetje lager energieverbruik en een fors groter gebruikersgemak duidelijk terug. In principe is een No Frost-vriezer iets ‘luidruchtiger’, maar in de praktijk valt dat bij moderne koel-vriescombi’s niet op

No Frost is dus ... cool!

Kortom: heb je geen zin meer om je vriesvak of vriezer om de zoveel maanden te ontdooien? Dan is No Frost een uitkomst. De wat hogere aanschafkosten wegen niet op tegen het gebruiksgemak en tegen de wat lagere energiekosten.

Low Frost
Er zijn ook vriezers met ‘Low Frost'. Daarbij moet je nog altijd je vriezer met regelmaat ontdooien, maar wel beduidend minder vaak dan een vriezer zónder deze techniek: zo’n een à twee keer per jaar. Low Frost-vriezers zijn iets goedkoper dan No Frost. Je moet dus voor jezelf bepalen of je dat prijsverschil groot genoeg vindt om genoegen te nemen met minder gebruiksgemak.

Voor jou geselecteerd: No Frost-vriezers 👇

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten