❄️ Deze functies kun je allemaal vinden op een vriezer
Een vriezer zorgt er in de eerste plaats voor dat eten lang houdbaar blijft, maar sommige modellen zijn uitgerust met handige functies om dit nóg efficiënter te doen. Van supervriezen tot automatische ontdooifunctie: wij vertellen je welke functies je zoal kunt vinden op een vriezer en wat je eraan hebt.
❄️ In dit artikel over vriezers lees je:
- Met welke functies en eigenschappen veel vriezers verrijkt zijn: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade
- Waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook voor de kwaliteit van je ingevroren eten
- Hoe dergelijke functies je veel tijd en moeite kunnen besparen
Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?
Supervriezen
Als je je vriezer inlaadt met nieuwe boodschappen, gaat de temperatuur van het vriesgedeelte wat omlaag. Dat is niet alleen ongunstig voor de kwaliteit van de producten die al in de vriezer lagen, ook duurt het een tijdje voor je nieuwe producten goed zijn ingevroren. Met de supervriesfunctie, ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd, is dat verleden tijd. Deze functie verlaagt de temperatuur in de vriezer tijdelijk tot -24 graden Celsius (of nog lager), zodat alle producten in de vriezer razendsnel op temperatuur kunnen komen. Supervriezen kun je het beste instellen al vóór je boodschappen gaat doen, om je nieuwe producten zo vers mogelijk te houden. Deze functie is trouwens ook handig voor wanneer je net je vriezer hebt ontdooid.
Thermostaat
De ideale temperatuur in een vriezer is -18 graden Celsius. Met die temperatuur blijven de meeste producten lang goed én de milieubelasting is daarmee relatief laag. Om de temperatuur nauwkeurig te kunnen regelen en controleren, beschikken veel vriezers over een ingebouwde thermostaat. Zorg ervoor dat deze altijd lager staat dan -17 graden Celsius, maar nooit lager dan -30 graden Celsius. Hoe kouder hoe beter gaat namelijk niet op voor vriezen. Zo kunnen te koud ingestelde vriezers onnodig veel energie verbruiken en de kwaliteit van bijvoorbeeld groenten, fruit, vis, vlees en dranken aantasten. Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt deze thermostaten ook los kopen.
©qwartm
No Frost
Hoe vervelend: op de wanden van je vriezer groeit een flinke bonk ijs, waardoor er minder ruimte overblijft om etenswaren op te bergen. Misschien gaan de lades van je vriezer door dat overtollige ijs zelfs moeilijk open en dicht. IJsvorming is overigens niet alleen hinderlijk, het kan óók de kwaliteit van je voedsel beïnvloeden. Het verstoort namelijk de temperatuur en vochtbalans in het vriesgedeelte, waardoor de smaak en textuur van je voedsel kan veranderen en het sneller bederft. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden. Daarom is No Frost zo handig: deze functie voorkomt ijsvorming in de vriezer met behulp van een ventilatiesysteem, dat continu de juiste temperatuur op gelijkmatige wijze de vriezer inblaast. Scheelt jou ook weer een hoop gedoe, want dankzij No Frost hoef je nooit meer je vriezer te ontdooien!
Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes
Dan kun je lekker stapelen!
Automatische ontdooifunctie
Dan is er ook nog de automatische ontdooifunctie, en die werkt weer net even anders dan No Frost. Waar bij No Frost ijsvorming continu wordt tegengegaan door middel van een ventilatiesysteem, zorgt de automatische ontdooifunctie ervoor dat de vriezer periodiek het koelsysteem tijdelijk uitschakelt. Het water wordt vervolgens opgevangen in een bak dicht bij de motor, waar het kan verdampen. Handig bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Je zult met deze functie je vriezer dus alsnog af en toe handmatig moeten ontdooien, maar hier heb je wél veel minder werk aan.
©Yanukit
Dooiwaterafvoer
Ontdooi je je vriezer handmatig? Een vriezer met dooiwaterafvoer maakt dit vervelende klusje een stuk eenvoudiger. Deze vriezers hebben een speciaal systeem dat helpt om het water dat vrijkomt bij het ontdooien af te voeren. Dat werkt heel simpel: het dooiwater wordt via een afvoergootje naar buiten geleid, waar het wordt opgevangen in een bak. Daardoor hoef je niet langer met een doek in de weer om het ontdooide water uit het vriesgedeelte op te dweilen. Ook weet je zeker dat al het water van de bodem van je vriezer verdwijnt en bij het inschakelen van je vriezer niet opnieuw bevriest.
IJsblokjeslade
Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achterin de vriezer verstopt. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Met een vriezer met aparte ijsblokjeslade heb je daar geen last meer van. In zo'n vriezer heb je je ijsblokjes altijd op een vaste plek waar je ze snel kunt vinden. Ook kunnen je ijsblokjes in zo'n speciale lade onmogelijk aan elkaar vastvriezen én zullen ze lekker fris en neutraal van smaak blijven, omdat ze niet in contact komen met andere etenswaren. Misschien wel het grootste voordeel: een aparte ijsblokjeslade bespaart heel wat ruimte in de rest van je vriezer.