In 1997 maakten we voor het eerst kennis met de post apocalyptische wereld van Fallout. Al snel volgde er een tweede deel gevolgd door diverse andere games die gebaseerd zijn op dezelfde setting. Echter nu bijna 10 jaar later verschijnt deel 3 die de complete rpg wereld op zijn kop zet.
Fallout 3 is een rpg in een wereld die zich afspeelt op een verscheurde aarde. De Koude Oorlog is ontketend in een kernoorlog en heeft een einde gemaakt aan de wereld zoals wij die kennen. De wereld is nu vooral een zooitje met veel straling, verlaten steden en vele mutanten. Sommige mensen hadden geluk en zijn op tijd een zogenaamde 'vault' ingevlucht waar ze een relatief veilig bestaan leiden. Anderen hadden minder geluk en zijn vreselijk verminkt of gemuteerd. Jouw karakter is veilig in een vault geboren en weet eigenlijk niks van de grote boze buitenwereld af. Fallout heeft vanaf het begin altijd een eigen regelsysteem gehad waarbij vaardigheden uitgebreid per level opgewaardeerd kunnen worden, en waarbij het dragen van de juiste outfit ook meehelpt bij het opwaarderen van vaardigheden.
RPG Shooter
Waar de eerste 2 Fallout games nog een zogenaamd vogelperspectief hadden, is Fallout 3 volledig driedimensionaal waarbij al naar gelang ingezoomd kan worden waardoor je kunt kiezen voor een perspectief vanuit de eerste of derde persoon. De eerste twee delen waren pure rpg's, maar dit derde deel kent meer actie en heeft dus ook shooter elementen. Meestal als twee genres gemixed worden gaat dit niet goed, maar Fallout 3 is een uitzondering. De shooter elementen zijn naadloos verweven met de rpg elementen zonder dat Fallout 3 zijn rpg roots verloochent. Erg knap gedaan wat ons betreft. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat Fallout 3 is gemaakt met de engine van het sublieme Oblivion. Toch is het geen Oblivion kloon, ook al is Fallout 3 van dezelfde makers.
Geniaal creatiesysteem
Het creatiesysteem van Fallout 3 is echt briljant, en hebben we nog niet eerder gezien in een rpg. Je begint letterlijk bij de geboorte van je karakter waarbij je je geslacht moet kiezen en je naam. Daarna doe je je eerste stapjes als klein kind zijnde waarin wordt uitgelegd hoe de besturing van het spel werkt. Vervolgens mag je punten over je typische rpg statistieken verdelen. Daarna is het tijd voor je 10de verjaardag en word je bekend gemaakt met het dialoog-systeem van het spel. Ook kom je al een hoop te weten over hoe zaken verlopen in de vault, en natuurlijk is dat niet echt pluis. Daarna word je jong volwassen en begint het werkelijke spel pas echt. Je vader heeft kennelijk iets vervelends gedaan want hij is gevlucht uit de vault en iedereen die daar wat mee te maken heeft wordt gedood. Je wordt dus gedwongen de vault te ontvluchten en zo de vernietigde wereld te betreden.
Groots
De wereld van Fallout 3 is groots en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je karakter is op vele manieren te ontwikkelen zodat je zelf je speelstijl kunt bepalen. Grappig is dat je niet zomaar alles kan. Bijvoorbeeld voor het omgaan met sommige computers heb je een hogere Science skill nodig, voor het ontmantelen van explosieven een hogere Explosive skill, en voor het openen van sloten weer de lock-picking skill. Er zijn een heleboel verschillende vaardigheden, maar aangeraden wordt om je zoveel mogelijk te specialiseren en dus duidelijk voor een bepaalde speelstijl te kiezen. Dat is best lastig want je wilt natuurlijk heel graag zoveel mogelijk zien en meemaken van het spel, maar je moet dus keuzes maken. Ook in Fallout 3 kun je een slechterik of een goedzak spelen, waarbij mensen gepast op je reageren. Een slechterik zijn is in Fallout altijd erg makkelijk geweest en ook in deel 3 is daar niet heel veel voor nodig. Er zijn voldoende dialoog opties hiervoor aanwezig, en daarnaast ben je al 'slecht' bezig als je iets oppakt of opent wat niet van jou is.
Vrijheid
Dankzij alle ontwikkelmogelijkheden heb je een waanzinnig groot gevoel van vrijheid in de game. Dankzij je Pipboy, een apparaat aan je pols, kun je gemakkelijk bijhouden wat je status is en wat je opdrachten zijn. Al naar gelang je verder de wereld verkent, vult je Pipboy zich met opdrachten waarvan je zelf kunt bepalen of je ze wilt doen of niet. Er is ook een duidelijke hoofdverhaallijn, die natuurlijk over het zoeken naar je vader gaat. Maar naast deze verhaallijn is er echt heel veel te doen. Het reizen in Fallout 3 is handig opgezet. Fallout 3 kent namelijk een snelreis optie, maar je kunt pas snel reizen naar een locatie wanneer je deze ook daadwerkelijk ontdekt hebt. Zo zie je toch een hoop van de wereld zonder dat je gedwongen wordt uren en uren door diverse landschappen te lopen. Erg handig en gebruiksvriendelijk.
Locatie schieten
Een supergave optie in Fallout 3 is het specifiek richten op bepaalde locaties van je tegenstanders. Dit kan zowel met slag- als vuurwapens. Je initieert deze mogelijkheid door op de 'V' te drukken waarna het spel vervolgens pauzeert, en jij je locaties kunt kiezen. Echter kun je deze optie niet zomaar oneindig gebruiken, dus enige tactiek komt er wel bij kijken. Als je hier gebruik van maakt is de kans op een zogenaamde critical hit veel groter en is het zelfs mogelijk een vijand in één keer uit te schakelen. Deze animaties zijn dan ook spectaculair om te zien en bij tijd en wijlen ook bijzonder bloederig. Voor jonge gamers is Fallout 3 dan ook niet geschikt.
Kleine minpuntjes
Door vele verschillende bladen en websites wordt Fallout 3 omschreven als de perfecte game. Daar zijn wij het niet helemaal mee eens. Er zijn namelijk genoeg kleine foutjes in het spel die er voor zorgen dat Fallout 3 net geen 5 sterren score krijgt. Zo zijn er kleine collision detection fouten die het voortbewegen door het verwoeste landschap wel eens bemoeilijken en we zijn ook zo nu en dan vast komen te zitten in een tafel of een stoel. En dat soort dingen hadden ons inziens niet gehoeven. Ook is het jammer dat sommige scenes je echt door de strot worden geduwd. Zo is het in één bepaalde scene bijvoorbeeld niet mogelijk iemand van een wisse dood te redden door de persoon die hem aanvalt tegen te houden. De besturing reageert dan gewoon niet. Je kunt wel bewegen en rondkijken, maar de aanvalsknoppen werken simpelweg gewoon niet. Ook zijn sommige karakters niet te doden. Het maakt niet uit wat je op ze loslaat. En voor een spel waarin je je vrij kan ontwikkelen tot een schurk of held is dat toch wel een gemis. Echter is deze kritiek in zijn geheel maar klein, want Fallout 3 is echt een waanzinnige game die zeker de moeite van het spelen waard is.
PluspuntenMinpuntenConclusie
waanzinnig uitgebreid
ultieme mix tussen shooter en rpg
grote levendige wereld
heel veel sidequests
heel veel ontwikkelmogelijkheden
schitterende graphics
collision detection met de omgeving soms wat overgevoelig
kleine bugs
sommige scenes zijn geforceerd
Fallout 3 is de ultieme mix tussen shooter en rpg en een vette aanrader voor elke serieuze gamer. Deze game mag je gewoonweg niet missen!UitgeverUbisoftOntwikkelaarBethesdaDemo downloadneeBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2.4 GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)1Grafische kaart (minimaal benodigd)256 MB videokaart (vanaf GeForce 6800 of Ati X850)Benodigde hardeschijfruimte (GB)6Online gamingneeGamepad ondersteuningneeOns TestsysteemWindows XP MCE SP3, Intel Core 2 Duo 8400, 4 GB ram (1066 MHz), 2x300 GB sata disks in Raid 0; Point of View Nvidia Geforce 9600GT (512 MB); Creative Soundblaster X-Fi Platinum
Pluspunten
Minpunten
Conclusie