ID.nl logo
Zuinig printen: installeer een virtuele printer
Huis

Zuinig printen: installeer een virtuele printer

Wanneer je in het afdrukvenster een printer selecteert, verwacht je dat het document even later op papier wordt afgedrukt, precies zoals op het scherm (‘wysiwyg’). Bij een virtuele printer is dit meestal niet het geval. In plaats daarvan wordt je document meestal eerst slim aangepast voor het eventueel het naar je fysieke printer gaat.

In dit artikel laten we zien welke virtuele printers er zijn om een document naar een pdf-bestand te converteren of om zuiniger met printpapier om te springen:

  • Microsoft Print to PDF
  • Microsoft XPS Document Writer
  • Bullzip
  • PDF24
  • FinePrint

Ook interessant: Print-only-bestanden: dé oplossing voor geheime documenten

Tip 01: Virtuele printer

Wanneer je vanuit een applicatie een document afdrukt, bijvoorbeeld met Ctrl+P, zie je normaal gesproken je fysieke printer(s) in het afdrukvenster. Je kunt afhankelijk van het geselecteerde apparaat en de geïnstalleerde printerdriver nog enkele aanpassingen doorvoeren, zoals de printresolutie en tonerbesparingsmodus, maar het uiteindelijke doel is om het document op papier af te drukken.

Je hebt wellicht gezien dat in de lijst van beschikbare printers ook Microsoft Print to PDF en Microsoft XPS Document Writer staan. Dit zijn zogeheten virtuele printers die standaard met Windows worden geïnstalleerd.

Hoewel een virtuele printer zich voordoet als een fysieke printer, is het eigenlijk een softwarecomponent. Met behulp van de geïnstalleerde printerdriver onderschept de virtuele printer de printopdrachten die naar de Windows-printspooler worden gestuurd en vertaalt deze opdrachten vervolgens naar instructies die de virtuele printer kan verwerken. Wat er precies gebeurt, hangt af van de specifieke virtuele printer. Je document wordt bijvoorbeeld geconverteerd (vaak naar een pdf-bestand), er kunnen lay-outaanpassingen worden toegepast, enzovoort.

Windows installeert zelf standaard een aantal virtuele printers.

Standaardprinter gebruiken?

Dan heb je Windows nodig

Tip 02: Microsoft

Laten we eerst de standaard geïnstalleerde virtuele printers bespreken, voordat we enkele externe alternatieven met meer mogelijkheden introduceren.

Een van deze standaard virtuele printers is Microsoft Print to PDF, die zoals je kunt raden, documenten omzet naar het pdf-formaat. Helaas zijn de mogelijkheden beperkt. Via Printereigenschappen kun je alleen schakelen tussen de oriëntaties Staand en Liggend, en het papierformaat instellen. Verder kun je alleen de locatie en bestandsnaam van het pdf-document aanpassen.

De virtuele printer Microsoft XPS Document Writer biedt iets meer functies. Hiermee kun je ook Interleaving in- of uitschakelen (een techniek om gegevens te organiseren voor optimale weergave) en de afbeeldingskwaliteit (jpg of png) instellen. Het xps-formaat mag dan wel een open standaard zijn, het kan qua populariteit bij lange na niet tippen aan pdf. Daarom kijken we liever uit naar alternatieven.

De ingebouwde XPS-printer: handig voor wie deze gebruikt.

Browserprints Er zijn enkele handige browserplug-ins beschikbaar waarmee je het afdrukken van webpagina’s kunt optimaliseren. Een uitstekende plug-in is Reader View of Lezerweergave, beschikbaar voor Chromium-browsers en Firefox via de officiële stores. Met deze plug-in kun je eenvoudig overtollige elementen zoals knoppen en achtergrondafbeeldingen verwijderen en de tekstgrootte, het contrast en de paginalay-out aanpassen voor een betere leesbaarheid voordat je de pagina print.

Een andere handige optie is PrintWhatYouLike, beschikbaar als bladwijzer en als Chromium-extensie. Hiermee kun je met de muis delen van een webpagina schalen of verwijderen voordat je afdrukt. Vergelijkbaar, maar met iets meer opties, is de extensie Print Edit WE, beschikbaar voor Firefox en Chromium-browsers. Hiermee kun je geselecteerde elementen verwijderen of de weergave aanpassen.

Voor wie een blog of site beheert, vermelden we graag ook de PrintFriendly Print Button. Je kunt op www.printfriendly.com/button een kant-en-klare code genereren en deze op de gewenste locatie in je webpagina opnemen. Bezoekers van je site kunnen dan met behulp van deze knop een ‘printvriendelijke’ versie van de pagina afdrukken.

Met Reader View haal je in één keer alle overtolligheden op een webpagina weg.

Tip 03: Installatie Bullzip

Een van de beste virtuele printers voor het maken van pdf-documenten is Bullzip Free PDF Printer. Tijdens de installatie raden we aan om de drie noodzakelijke onderdelen, namelijk Ghostscript Lite, PDF Power Tool en Xpdf, geselecteerd te laten. Mogelijk moet je hiervoor toestemming verlenen. Nadat je op Voltooien hebt gedrukt, zul je merken dat Bullzip PDF Printer als een virtuele printer is toegevoegd aan het afdrukvenster van je applicaties en klaar is voor gebruik.

Laten we beginnen met enkele opties die beschikbaar zijn via Printereigenschappen en de knop Geavanceerd. Zo kun je onder andere de Afdrukkwaliteit en de Schaal (standaard 100%) aanpassen. Schakel je Geavanceerde printerfuncties in, dan kun je ook de pagina-indeling aanpassen als je meerdere pagina’s op één velletje wilt afdrukken (standaard Rechts dan omlaag). Voor gevorderde gebruikers zijn er ook enkele PostScript-opties in te stellen, maar hier gaan we niet verder op in.

Voor een goede werking van Bullzip PDF Printer kun je niet buiten enkele extra onderdelen.

Tip 04: Bullzip instellen

De belangrijkste aspecten van je pdf-document kun je beheren via een dialoogvenster met tabbladen dat verschijnt zodra je op Afdrukken klikt. We bespreken kort de meest opvallende functies.

Op het tabblad Document kun je onder andere de gewenste pdf-versie instellen (tot PDF 1.7 - Acrobat 8.x) en het vinkje naast Comprimeer afbeeldingen verwijderen. In het laatste geval verschijnt in de gratis versie helaas een regel met de woorden ‘trial mode’ onderaan je document.

Op het tabblad Afbeelding vind je de standaardresolutie van 150 pixels. Als je op het tabblad Algemeen de Instellingsoptie op <Wijzig...> instelt, kun je in principe de resolutie aanzienlijk verhogen, maar ook dan verschijnt de ‘trial mode’-regel.

Het tabblad Watermerk biedt de mogelijkheid om een tekstuele stempel of watermerk toe te voegen, waarbij je zelf het uiterlijk en de locatie kunt bepalen.

Op het tabblad Samenvoegen kun je verwijzen naar een pdf-document dat als grafische achtergrond voor je huidige document mag dienen, of het document voor- of achteraan een bestaand pdf-document plaatsen. Meerdere pdf-documenten combineren kan trouwens ook via de knop Samenvoegen, onderaan.

Tot slot biedt het tabblad Beveiliging de optie om je pdf te beveiligen. De ontvanger moet dan het wachtwoord dat je invoert bij Paswoord-eigenaar kennen om het bestand te kunnen openen. Het wachtwoord dat je invoert bij Gebruikerspaswoord heb je nodig om het document (in hoge kwaliteit) af te drukken of om gegevens uit je pdf naar het klembord te kopiëren. Je kunt deze rechten vastleggen door een vinkje te plaatsen bij Rechten instellen en/of Naar klembord kopiëren. De pdf-lezer moet deze functies overigens ook ondersteunen.

De gratis versie van Bullzip PDF Printer biedt een aantal interessante functies.

Standaardprinter Als je een of meerdere (virtuele) printers hebt toegevoegd en een van deze printers zich onbedoeld als standaardprinter heeft ingesteld, kun je dit gemakkelijk aanpassen. Ga naar Instellingen in Windows en kies Bluetooth en apparaten / Printers en scanners. Klik op de gewenste printer in de lijst. Druk bovenaan het dialoogvenster op de knop Als standaard instellen. Onder de naam van de printer verschijnt nu ‘Printerstatus: Standaard’. Verschijnt deze knop niet, schakel dan (onderaan) eerst de optie Mijn standaardprinter door Windows laten beheren uit.

Met één druk op de knop stel je een standaardprinter in.

Tip 05: PDF24 Creator

Als je regelmatig pdf-bestanden maakt, is de gratis tool PDF24 Creator zeker de moeite waard. Er zijn versies beschikbaar voor Windows 7/8 en Windows 10/11. Houd er rekening mee dat PDF24 Creator afhankelijk is van andere software die standaard wordt mee-geïnstalleerd. Je kunt er wel voor kiezen om bepaalde onderdelen, zoals WebView2 of een pdf-lezer, niet mee te installeren.

Na afloop vind je de app PDF24 in het Windows-programmamenu. Deze bevat bijna 50 knoppen, elk met toegang tot verschillende pdf-functies, zoals PDF splitsen, PDF bijsnijden en PDF samenvoegen.

Wij willen ons vooral richten op de virtuele printer-functie. In het afdrukmenu tref je twee nieuwe virtuele printers aan: PDF24 en PDF24 Fax. Deze laatste is bedoeld voor het verzenden van faxen via de betaalde dienst https://faxout.pdf24.org, maar wij houden het hier bij de PDF24 pdf-printer.

PDF24 Creator is veel meer dan een virtuele pdf-printer.

Tip 06: PDF24-printer

Zodra je bij PDF24 op Afdrukken klikt, verschijnt er een dialoogvenster. De knop Opslaan als PDF spreekt voor zich. Wel kun je vanuit het keuzemenu bovenaan de kwaliteit van het document bepalen (van Lage tot Beste kwaliteit). Of je klikt eerst op Voorbeeld voor een snelle voorbeeldweergave, of op Openen om het (tijdelijke) resultaat in je standaard pdf-lezer te bekijken.

Andere knoppen zijn nog Via e-mail versturen, Via fax versturen en Printen. Wil je meer inspraak in hoe je pdf-document moet worden samengesteld, klik dan op Opslaan als. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster waarin je talrijke aspecten kunt definiëren, zoals Beveiliging, Resolutie, Compressie, Watermerk, Paginanummers, Bijlage, Handtekening enzovoort. In dit venster kun je ook andere bestandsformaten selecteren, waaronder (e)ps, png, jpeg, bmp, tiff en txt.

Het dialoogvenster bevat trouwens nog enkele interessante knoppen, zoals Tekst herkennen. Hiermee kun je een ocr-module starten waarmee je tekst uit een document (bijvoorbeeld een afbeelding) kunt herkennen en opslaan op basis van de geselecteerde taal. Verder is er de knop In Creator openen, waarmee je documenten in een soort pdf-manager kunt beheren. Van hieruit kun je documenten onder meer sorteren, ‘ritsen’, roteren en meerdere toegevoegde documenten tot één pdf-document samensmelten.

PDF24 is minder rechttoe rechtaan dan BullZip, maar biedt een waaier aan mogelijkheden.

Tip 07: Set-up FinePrint

Ook FinePrint laat zich als een virtuele printer installeren, maar is het niet echt. Deze printer is vooral ontworpen om efficiënter af te drukken, wat papier- en inktbesparing oplevert. De tool is helaas niet gratis (50 dollar), tenzij je kunt leven met een kleine advertentieregel die onderaan elke pagina wordt afgedrukt. Als je voornamelijk documenten afdrukt voor persoonlijk (studie)gebruik, zou dit geen probleem moeten zijn. Het programma steekt in elk geval goed in elkaar.

Wanneer je FinePrint selecteert in de afdruklijst en op Printereigenschappen klikt, krijg je toegang tot enkele minder voor de hand liggende opties. Op het tabblad Setup kun je kiezen uit verschillende papierformaten en kun je de vier marges nauwkeurig instellen, evenals de beoogde afdrukresolutie. Op het tabblad Grafische afbeeldingen kun je de gewenste resolutie instellen voor zowel monochrome als kleurenafbeeldingen en het is ook mogelijk de kwaliteit van jpeg’s aan te passen (als een percentage).

Leg de gewenste kwaliteit (resolutie) van je afbeeldingen vast.

Tip 08: FinePrint in gebruik

Nadat je Fineprint als virtuele printer hebt geselecteerd en op Afdrukken hebt geklikt, verschijnt er een informatievenster dat aangeeft hoeveel papier je hebt bespaard. Zodra je dit venster hebt gesloten, kom je in het hoofdvenster terecht.

Aan de rechterkant zie je een voorbeeldweergave van je document, en in het linkerdeelvenster kun je diverse opties selecteren. Zorg ervoor dat hier de juiste printer is geselecteerd. Je kunt ook aangeven of je dubbelzijdig wilt afdrukken, hoeveel pagina’s per vel je wilt (1, 2, 4 of 8) en of je een boekje – eventueel met een aanpasbare rugmarge – wilt maken. Verder kun je bepalen of afbeeldingen moeten worden afgedrukt, of je grijstinten wilt gebruiken, of je een lichtere afdruk wilt (om inkt te besparen) en of je een paginastempel wilt toevoegen. Druk nu simpelweg op de knop Afdrukken (& sluiten) om je document af te drukken met de ingestelde opties.

Je kunt vanuit Fineprint op meerdere manieren inkt en papier besparen.

Tip 09: FinePrint (extra’s)

In de knoppenbalk vind je onder andere een knop om een of meerdere geselecteerde pagina’s te verwijderen, evenals een knop om een pagina te roteren. Bovendien kun je vanuit hier ook eigen tekst toevoegen.

Met de knop met de drie strepen kun je niet alleen je eigen briefhoofden en pagina-stempels (inclusief kop- en voetteksten) maken, maar met Maak nieuwe FinePrint printer kun je ook extra virtuele printers aanmaken met de gewenste instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld de printer ‘FinePrint zwart-wit miniboekje’ aanmaken.

Je kunt ook objecten in een document snel herbruikbaar maken. Klik op de knop Momentopname en trek een kader rond het gewenste object in je document. Klik met de rechtermuisknop op dit object en kies Opslaan. Ga vervolgens naar het tabblad Notities (linksboven). Telkens wanneer je dubbelklikt op het toegevoegde object, wordt er een kopie in je document geplaatst. Dit kun je schalen, roteren en verplaatsen.

Het is ook mogelijk om meerdere afdrukopdrachten vanuit verschillende toepassingen naar FinePrint te sturen. Deze worden automatisch gebundeld en kunnen worden beheerd vanuit het hoofdvenster, op het tabblad Taken. Hier kun je individuele opdrachten verplaatsen of verwijderen.

Tot slot, FinePrint is geen pdf-printer, maar als je dat wilt, kun je in het hoofdvenster van FinePrint wel een echte virtuele pdf-printer selecteren (zoals PDF24 of Bullzip PDF Printer) om je aangepaste document als een pdf-bestand op te slaan.

Je kunt je documenten annoteren met stempels, ‘notities’ en meer.

Extra tools We willen nog een extra tool en ‘techniek’ vermelden waarmee je op inkt kunt besparen. Zo kun je met Print Conductor (gratis voor niet-commercieel gebruik) meerdere afdrukopdrachten direct na elkaar uitvoeren, wat over het algemeen minder inkt verbruikt dan wanneer je deze verspreidt over de tijd. Sommige printers (zoals inktjets) voeren namelijk onderhoudsroutines uit voor of na een afdruktaak, terwijl andere printers, zoals laserprinters, een opwarmcyclus doorlopen bij nieuwe afdrukopdrachten. Het volstaat om een bestand naar het hoofdvenster van Print Conductor te slepen of toe te voegen via Documenten toevoegen of Map toevoegen. Vervolgens selecteer je de printer en klik je op Start. Je kunt je afdruklijst bovendien exporteren en later opnieuw importeren als je dezelfde afdrukopdrachten opnieuw wilt uitvoeren.

Ook enkele speciale lettertypen zijn het vermelden waard, aangezien deze specifiek zijn ontworpen om minder inkt te verbruiken, gemiddeld zo’n 25 procent. Het gaat om Ryman Eco en Ecofont Vera Sans. Dubbelklik op het (uitgepakte) oft- of ttf-bestand en kies Installeren. Even later tref je het geïnstalleerde lettertype aan in je Windows-toepassingen, klaar voor gebruik.

Een originele manier om inkt te besparen: lettertypes met gaatjes.

Printer nodig?

Kijken, vergelijken en afdrukken maar!
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.