Zo zet je je eigen Discord-server op
Natuurlijk kun je chatten met collega’s en kennissen via een app als WhatsApp. Maar als je ook schermbeelden, media en andere bestanden wilt delen of een echte community wilt opbouwen, voldoen veel apps niet en ben je beter af met een eigen Discord-server. Deze is niet alleen gratis, maar ook eenvoudig en snel op te zetten.
In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het maken van je eigen Discord-server:
- Account aanmaken
- Server aanmaken
- Kanalen aanmaken
- Categorieën aanmaken
- Rollen, machtigingen en rechten instellen
- Bots gebruiken voor het beheer van de server
Ben je nog niet zo bekend met Discord, lees dan eerst dit artikel: Wat kun je allemaal met alleskunner Discord?
Discord is een veelzijdig digitaal distributieplatform, ontworpen voor het maken van online gemeenschappen. Het bestaat inmiddels acht jaar. Aanvankelijk richtte Discord zich vooral op gamers, maar intussen hebben diverse groepen en organisaties het platform omarmd. Of je nu een communicatiekanaal wilt opzetten met vrienden, medestudenten, collega’s of leden van je club of vereniging: Discord is hiervoor uitstekend geschikt.
Hoewel je Discord direct na je registratie als chatkanaal kunt gebruiken, zonder verdere configuratie, komt de tool pas echt goed tot zijn recht als je je eigen Discord-server inricht. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar deze workshop laat zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Je hoeft er zelfs geen eigen machine voor in te zetten.
Account
Om te beginnen met Discord, moet je een (gratis) account aanmaken, net als bij de meeste andere diensten. Ga naar www.discord.com en klik op Open Discord in je browser. Kies een gebruikersnaam, en ga akkoord met de servicevoorwaarden en het privacybeleid. Vul vervolgens je geboortedatum in en sluit op dit moment het venster van Zet je eerste Discord-server op nog zonder verder iets te doen. Vul een e-mailadres en wachtwoord in en bevestig met Account claimen.
Je kunt Discord gewoon in je browser blijven gebruiken, maar er zijn ook desktopapplicaties en mobiele apps beschikbaar via www.discord.com/download voor Windows, Linux, macOS, Android en iOS. Deze apps bieden vergelijkbare mogelijkheden. De desktopapplicatie voor Windows lijkt overigens sterk op de web-app.
Kennismaking
Voordat we onze eigen server opzetten, laten we eerst zien hoe je kunt chatten met anderen binnen Discord. Link onderaan zie je je gebruikersnaam gevolgd door je persoonlijke Discord-tag (bijvoorbeeld Toon#1234). Je kunt je eigen weergavenaam en avatar aanpassen door linksonder op je avatar te klikken en vervolgens op het potloodpictogram te drukken.
Om iemand uit te nodigen om met je te chatten, voer je in het veld <gebruikersnaam>#<discordtag> van die persoon in (let op: dit is hoofdlettergevoelig) en klik je op Vriendschapsverzoek sturen. Zodra de ontvanger Discord opent, ontvangt hij of zij een melding van je verzoek (te zien onder In afwachting) en kan die persoon dit accepteren, waarna hij of zij in jouw vriendenlijst verschijnt.
Om met iemand te chatten, klik je op zijn of haar naam en kun je meteen berichten versturen, vergelijkbaar met andere berichtenapps. Je kunt je bericht ook opfleuren met gif's, stickers en emoji.
Bovenaan zie je knoppen waarmee je een spraakoproep of videogesprek kunt starten. Houd er rekening mee dat je app of browser toegang moet hebben tot je microfoon en/of camera als je deze functies wilt gebruiken. Dit kun je instellen via de knoppen linksonder. Als je een videogesprek hebt gestart, vind je hier tevens een knop om je scherm te delen.
De beste webcam
Voor goed beeld en geluidVan bots tot rollen
Als je langer dan drie minuten alleen bent in een videochatruimte, kan er plotseling een geautomatiseerd chatprogramma oftewel bot, verschijnen om bandbreedte te besparen en je gesprek te verbreken.
Als je nog geen gesprekspartners hebt en toch al wat wilt uitproberen, klik dan links op de knop Vindbare servers bekijken en voer een trefwoord in (we hebben het bijvoorbeeld getest met de term OpenAI). Als alles goed gaat, verschijnen er enkele servers en hoef je er maar een te selecteren om deel te nemen aan een van de beschikbare communicatiekanalen, zoals opgesomd in de linkerzijbalk. Houd er rekening mee dat je mogelijk eerst lid moet worden van de community en akkoord moet gaan met de spelregels. Dit wordt duidelijk aangegeven.
Zodra je binnen bent, kun je rechtsboven op de knop Ledenlijst tonen klikken. Je zult snel merken dat de leden zijn onderverdeeld in verschillende groepen of rollen, elk met verschillende machtigingen. Als nieuwkomer in de groep zullen je rechten (voorlopig) beperkt zijn.
Server maken
We hebben al redelijk wat Discord-jargon gebruikt, zoals servers, kanalen, bots en rollen, en het is dus hoog tijd dat we zelf aan de slag gaan.
Ons Discord-avontuur begint door in de linkerzijbalk op de plusknop Voeg een server toe te drukken. Er verschijnt een dialoogvenster waar je kiest tussen verschillende sjablonen, zoals Gaming, Schoolclub of Studiegroep, of kiest voor Zelf één creëren. Laten we meteen voor die laatste optie gaan.
Er wordt vervolgens gevraagd naar je beoogde doelgroep en opzet (bijvoorbeeld voor vrienden, een club of een community), maar je kunt deze vraag ook gerust overslaan. In het volgende venster bedenk je een geschikte servernaam en krijg je de mogelijkheid om een pictogram voor je server te uploaden. Bevestig je keuzes met Creëren.
Je server wordt nu linksboven weergegeven. Je kunt meteen vrienden uitnodigen of je eerste bericht sturen, maar het lijkt ons een goed idee om je server eerst wat verder in te richten.
Kanalen maken
Een zinvolle eerste stap is het aanmaken van kanalen. Dit zijn chatruimtes bedoeld voor communicatie over specifieke onderwerpen of deelonderwerpen. In je nieuwe server zie je standaard twee grote categorieën: Tekstkanalen en Spraakkanalen. Deze namen spreken ongetwijfeld voor zich.
Op dit moment heeft elke categorie één kanaal, genaamd 'algemeen'. Deze naam zegt helaas weinig, dus het is verstandig om de namen aan te passen. Klik hiervoor op het tandwielpictogram Kanaal bewerken naast het kanaal.
Je kunt ervoor kiezen om het kanaal te verwijderen en een nieuw kanaal aan te maken door op de plusknop naast een categorie te klikken en aan te geven tot welke categorie het nieuwe kanaal moet behoren. Maar het is waarschijnlijk eenvoudiger om gewoon een meer betekenisvolle naam te bedenken voor het kanaal 'algemeen'. Bevestig je wijzigingen wel telkens met de knop Wijzigingen opslaan waarna je met het kruispictogram Esc naar het hoofdvenster terugkeert.
Het aantal en de specifieke kanalen die je nodig hebt voor je Discord-server hangen volledig af van je doelen. Stel dat je bijvoorbeeld een kanaal wilt om je clubleden niet alleen te laten (video)chatten, maar ook om foto’s, streams en video’s van clubevenementen te uploaden, dan kun je bijvoorbeeld de volgende tekstkanalen overwegen: welkom, serverregels, faqs en praatjes. Voor spraakkanalen zou je kanalen zoals foto’s, video’s en streams kunnen maken.
Categorieën maken
Je hebt nu al een aantal kanalen gemaakt en deze ondergebracht in een van de standaardcategorieën. Maar misschien passen kanalen zoals welkom, serverregels en faqs niet echt goed in een van deze standaardcategorieën, omdat het meer gaat over eenrichtingsinformatie dan over wederzijdse communicatiekanalen. Geen probleem, want je kunt hier eenvoudig zelf een nieuwe categorie voor maken.
Klik bovenaan op je servernaam en kies Categorie aanmaken. Je kunt deze categorie bijvoorbeeld welkom noemen. Laat het onderdeel Privécategorie (voorlopig) uitgeschakeld en bevestig met Categorie aanmaken. Nu sleep je eenvoudig alle gewenste kanalen naar deze categorie en pas je op dezelfde manier ook de volgorde van je kanalen en categorieën aan. Het is bijvoorbeeld logisch om de categorie welkom bovenaan te plaatsen.
Je kunt ook de namen van bestaande categorieën (zoals Tekstkanalen en Spraakkanalen) aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op een categorie en kies Categorie wijzigen. In het overzicht verander je vervolgens de naam.
Leuk om te weten: hoewel je geen spaties of hoofdletters kunt typen in de namen van tekstkanalen, kun je wel allerlei symbolen gebruiken, zoals die in de leuke collectie op www.coolsymbol.com. Kopieer het gewenste symbool en plak het met Ctrl+V in de naam van het kanaal of de categorie.
Rollen definiëren
We kunnen ons voorstellen dat je bepaalde personen meer of minder rechten wilt geven dan anderen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat willekeurige bezoekers het recht hebben om leden te verbannen of zomaar berichten te plaatsen in een kanaal zoals serverregels.
Je kunt dit machtigingsbeleid in Discord regelen met rollen. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van je server en selecteer Serverinstellingen. Ga naar het gedeelte Rollen en klik op Rol maken. Vul een geschikte rolnaam in, kies een rolkleur en eventueel een pictogram.
Voor een overzichtelijker weergave is het ook raadzaam om de optie Geef de rolleden afzonderlijk weer van de online leden in te schakelen. Bevestig de wijzigingen door op Wijzigingen opslaan te klikken, zodat de nieuwe rol aan de linkerkant in de lijst wordt weergegeven. Hier vind je ook de plusknop Rol maken, waarmee je aanvullende rollen kunt maken, zoals Lid, Moderator, Beheerder en Bot (op deze laatste komen we in de laatste paragraaf van dit artikel terug).
Nadat je de gewenste rollen hebt aangemaakt, versleep je ze met de muis om ze in dalende hiërarchie te plaatsen. In ons voorbeeld zou je Bot bovenaan plaatsen, gevolgd door Beheerder, Moderator en Lid.
Machtigingen toekennen
Nu we de gewenste rollen hebben gemaakt, moeten we ze nog de juiste machtigingen toekennen. Dit gaat als volgt: ga opnieuw naar Serverinstellingen en selecteer Rollen. Klik op het potloodpictogram Bewerken naast de gewenste rol. Laten we hier de rol van Moderator als voorbeeld nemen.
Open het tabblad Machtigingen en activeer bijvoorbeeld de volgende machtigingen: Gebruikersnamen beheren, Leden verwijderen, Leden verbannen, Leden time-out geven, Berichten beheren, Threads beheren en onderaan vind je ook opties zoals Microfoon van leden dempen, Geluid van leden onhoorbaar maken en Leden verplaatsen.
Bevestig je keuzes door op Wijzigingen opslaan te klikken. Ken ook de gewenste machtigingen toe aan de andere rollen. Er zijn meer dan veertig machtigingen beschikbaar. We raden aan om de machtigingen Server beheren en Beheerder uitsluitend aan de rol Beheerder toe te kennen.
Natuurlijk moeten de leden nog de juiste rol krijgen toegewezen: klik onderaan het venster met de rollen op Leden bekijken (in de kolom Leden) en klik op Voeg leden toe aan deze rol. Selecteer de gewenste leden en bevestig met Toevoegen. Zoals gezegd in paragraaf ‘Kennismaking’ kun je vrienden ook uitnodigen om lid te worden.
Kanaalrechten instellen
Het is ook mogelijk om specifieke rechten op kanaalniveau in te stellen. Stel dat je bijvoorbeeld in een uploadkanaal voor mediabestanden wilt voorkomen dat leden (tekst)berichten kunnen plaatsen. Klik hiervoor op het tandwielpictogram naast het kanaal en selecteer Kanaal bewerken. Ga naar de sectie Machtigingen en open Geavanceerde machtigingen. Voor de meeste machtigingen kun je de standaardinstellingen behouden, maar je kunt bijvoorbeeld expliciet de machtiging Kanaal bekijken inschakelen (om geüploade mediabestanden te kunnen zien) en Berichten verzenden uitschakelen.
Als je je kanalen logisch hebt ondergebracht in categorieën, is er een efficiëntere manier om de machtigingen in te stellen. Je kunt dit op categorieniveau doen. Klik met de rechtermuisknop op een categorie en selecteer Categorie bewerken. Ga ook hier naar het gedeelte Machtigingen. Standaard is @everyone geselecteerd bij Rollen/leden. Stel de gewenste machtigingen in voor @everyone. Waarschijnlijk wil je de rol Moderator minder beperkingen opleggen. Klik op het plusknopje naast Rollen/leden en selecteer Moderator. Pas de aangepaste machtigingen aan voor deze rol.
Als je teruggaat naar het hoofdvenster, zul je merken dat alle kanalen die tot deze categorie behoren automatisch dezelfde machtigingen hebben overgenomen.
Community-server Als je Discord-server groeit en je overweegt om een volwaardige community-server op te zetten volgens de richtlijnen van Discord-ontwikkelaars, klik dan met de rechtermuisknop op de servernaam en selecteer Serverinstellingen / Community-instellingen.
Druk op de knop Ga aan de slag en volg de instructies van de wizard. Houd er rekening mee dat je onder andere een e-mailadres moet opgeven voor verificatie en dat je akkoord moet gaan dat Discord alle geposte media scant op mogelijk ongepaste inhoud. Je moet ook een kanaal aanmaken voor kanaalregels of richtlijnen en voor community-updates. Pas als je akkoord gaat met al deze regels, kun je op Instellen afronden klikken en verder gaan met het opbouwen van je community-server. Je zult merken dat het venster Community-instellingen enkele extra onderdelen bevat, zoals Overzicht, Onboarden, Serverinzichten en Ontdekking. Je hebt nog wel wat beheerwerk voor de boeg.
Bots gebruiken
Om jezelf te ondersteunen en te helpen met het beheer van je server, is het handig om gebruik te maken van bots. Op websites zoals www.top.gg vind je een breed scala aan Discord-bots, vaak volgens een freemium-model. Wij vinden bots als Mee6 en Libertas absoluut nuttig. We nemen die laatste als voorbeeld.
Ga naar de bijbehorende website en klik op Add features om de mogelijkheden te verkennen en klik vervolgens op Add to Discord. Geef de bot toestemming om toegang te krijgen tot je Discord-account door op Autoriseren te klikken. Selecteer je server en klik op de knop Add Libertas. Bevestig met Doorgaan. Tenzij je dit wilt aanpassen, laat je alle gevraagde machtigingen geselecteerd en klik je nogmaals op Autoriseren. Je wordt nu naar een scherm geleid met een aantal beschikbare functies of plug-ins. We nemen de plug-in Embeds als voorbeeld. Klik op Add New Embed en selecteer een van je kanalen in het uitklapmenu (een goede keuze is bijvoorbeeld het kanaal serverregels). Geef een naam op en plak de gewenste tekst in. Bevestig met Confirm. Wanneer iemand dit kanaal opent in je Discord-server, verschijnt de bottekst meteen.
Er zijn natuurlijk nog veel meer plug-ins, een breed scala aan andere bots en nog veel meer geavanceerde instellingen in Discord. Je serveravontuur is dus nog lang niet voltooid.
Veel plezier met Discord!