Zo stream je zonder haperingen

© PXimport

Zo stream je zonder haperingen

Geplaatst: 3 december 2015 - 06:24

Aangepast: 14 december 2022 - 12:14

Redactie

Via je netwerk stream je mediabestanden van het ene naar het andere apparaat. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het nog een pittig karwei om alle data zonder strubbelingen en in de beste beeld- en geluidskwaliteit van a naar b te krijgen. Genoeg reden om je streams te optimaliseren.

Op het gebied van streaming zijn er talloze variaties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement bij Netflix of Spotify afsluiten en bestanden vanaf een online server ophalen met een computer, mobiel apparaat, receiver of smart-tv. Voor de beeld- en geluidskwaliteit ben je dan grotendeels afhankelijk van de online streamingdienst. Wanneer je zelf bestanden binnen het netwerk gaat streamen, komen er meer mogelijkheden om de hoek kijken. Je kunt mediabestanden bijvoorbeeld via een gedeelde map op een pc aanbieden, maar het is ook mogelijk om hiervoor een speciale mediaserver op een NAS in te richten. Lees ook: 5 tips om gratis films en muziek te streamen.

Welk protocol ga je gebruiken om bestanden over het netwerk te transporteren? En hoe zit het met de bestandscompatibiliteit van al die afspeelapparatuur? Het is bijvoorbeeld frustrerend wanneer een film wel afspeelbaar is via een mediaspeler op zolder, maar dat de smart-tv in de woonkamer het betreffende bestandsformaat niet ondersteunt. Gebruik de tips in dit artikel om een soepel medianetwerk in te richten voor het streamen van bestanden in de beste kwaliteit.

Apparatuur

Mediabestanden opslaan

Als je begint met streamen, is het belangrijk om te bepalen welk apparaat je als centrale opslaglocatie voor alle mediabestanden gebruikt. Eigenlijk komen er hiervoor maar twee apparaten in aanmerking, namelijk een pc en NAS. In principe maakt het niet zozeer uit welk systeem je hiervoor gebruikt, al biedt een NAS wel duidelijke voordelen. Dit apparaat verbruikt veel minder energie en biedt doorgaans een grotere opslagcapaciteit dan een computer. Ideale eigenschappen dus om je mediacollectie een flink aantal uren per dag aan diverse apparaten aan te bieden. Synology en QNAP zijn bekende fabrikanten van NAS'en die uitstekend met mediabestanden overweg kunnen.

© PXimport

Wil je serieus werk maken van het streamen van mediabestanden in je thuisnetwerk? Neem dan een NAS!

Videoapparatuur kiezen

Zodra je een mediacollectie op je NAS of pc hebt aangelegd, wil je de catalogus in de beste kwaliteit streamen naar allerlei afspeelapparatuur. Voor het kijken van videobestanden is een mediaspeler de beste optie. Dit is een los kastje met een netwerkaansluiting dat je rechtstreeks op de televisie of receiver aansluit. Een groot voordeel van een losse mediaspeler is dat hij alle gangbare videocodecs ondersteunt. Je krijgt dus niet zo snel te maken met een film of serie die niet afgespeeld kan worden. Een ander pluspunt van mediaspelers is dat deze apparaten overweg kunnen met verschillende netwerkprotocollen.

© PXimport

Een externe mediaspeler is nog altijd de beste keuze als het gaat om het streamen van volwaardige blu-ray-rips.

Of je bestanden nu op een Linux-machine, Windows-pc of NAS staan opgeslagen, een goede mediaspeler weet altijd een stabiele verbinding op te zetten. Tot slot ondersteunen nieuwe modellen via de HDMI-uitgang ook populaire audiocodecs voor films, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Bekende merken die uitstekende mediaspelers uitbrengen zijn Popcorn Hour, Mede8er, Western Digital, ASUS, Eminent en Dune HD.

Afraders

Veruit de meeste smart-tv's hebben zowel een (draadloze) netwerkaansluiting als een ingebouwde mediaspeler aan boord. Het ligt voor de hand om die te gebruiken voor het streamen van mediabestanden. Wie echter van plan is om images van blu-rays en dvd's via het netwerk te streamen, komt bij de meeste smart-tv's van een koude kermis thuis. De meeste geïntegreerde mediaspelers van smart-tv's en blu-ray-spelers kunnen namelijk niet overweg met iso-bestanden. Ook het afspelen van mappenstructuren van een originele blu-ray- of dvd-rip is vragen om problemen.

© PXimport

Sony heeft onlangs de app Media Player voor zijn PS4 vrijgegeven. De bestandsondersteuning is hiervan echter té beperkt voor filmliefhebbers.

Bovendien beperkt de audio-uitvoer zich bij de meeste modellen tot stereogeluid, waardoor het niet lukt om films goed op je surroundset af te spelen. Bezitters van een smart-tv ondervinden in de praktijk nog meer problemen. Zo geven bepaalde modellen van Samsung ondertiteling in koeienletters weer en lukt het niet om gestreamde films te pauzeren. De gebruikersinterface van ingebouwde mediaspelers op smart-tv's is daarnaast ook niet om over naar huis te schrijven.

Er zijn nog meer apparaten die een beperkte mediaspeler hebben, zoals de PlayStation 4. Helaas accepteert deze applicatie slechts enkele videoformaten en is er geen DTS-uitvoer. Ook het gebruik van mobiele apparatuur voor het afspelen van zware videostreams is meestal geen succes. De draadloze overdracht gebeurt vaak niet snel genoeg en veel toestellen hebben te weinig rekenkracht om de beelden tijdig te decoderen.

Audioapparatuur kiezen

Vergeleken met video zijn er voor het streamen van audiobestanden meer geschikte apparaten in de handel verkrijgbaar. Wie weinig eisen stelt aan de muziekkwaliteit, gebruikt hiervoor dezelfde apparatuur als bij videobestanden. De nadruk bij de ontwikkeling van smart-tv's, gameconsoles en mediaspelers ligt echter op de weergave van films en daarom beschikken ze doorgaans over minder muzikaliteit. Beter is om voor een gespecialiseerde muziekstreamer te kiezen met een goede digitaal/analoog-converter.

© PXimport

De Node 2 van Bluesound heeft een geïntegreerde digitaal/analoog-converter voor het afspelen van 24bits/192KHz-audiobestanden.

Op een doorsnee hifi-set is dat verschil namelijk duidelijk hoorbaar. Wanneer je van plan bent om high-res audiobestanden af te spelen, let dan goed op dat de apparatuur audiobestanden in een resolutie van 24bit/192KHz kan afspelen. Veel moderne netwerkreceivers van bekende merken als Marantz en Denon bieden hiervoor ondersteuning. Let bij multiroom-systemen op dat ze lang niet allemaal geschikt zijn voor het afspelen van 24bit/192KHz-audiobestanden. De streamers van het Canadese merk Bluesound zijn een uitzondering. In plaats van het streamen van eigen audiobestanden kun je ook liedjes via online muziekdiensten afspelen. Wie kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, laat de bekende dienst Spotify links liggen. TIDAL en Qobuz bieden nummers in cd-kwaliteit aan. Let op dat de beoogde muziekstreamer één van deze muziekdiensten ondersteunt.

Streams optimaliseren

Streamingmethode

Het streamen van mediabestanden kan grofweg op twee manieren. De eenvoudigste methode is om een gedeelde map op je pc of NAS aan te maken. Afspeelapparaten die compatibel zijn met Samba en/of NFS, zijn in staat om de inhoud van de map te benaderen. Fijn is dat deze netwerkprotocollen geen beperkingen aan de streams opleggen. Het doel is om het originele bestand in de oorspronkelijke kwaliteit van punt a naar b te krijgen.

© PXimport

Het populaire mediaprogramma Kodi gebruik je probleemloos als UPnP-mediaserver.

De tweede methode is het opzetten van een mediaserver. Je verzamelt alle mediabestanden dan in een programma op een pc of NAS. Via het netwerkprotocol DLNA (UPnP) lukt het om audio- en videobestanden in de oorspronkelijke kwaliteit naar een DLNA-client te streamen. Dat kan bijvoorbeeld een blu-ray-speler, receiver, mediaspeler, smart-tv of gameconsole zijn. Aangezien bijna alle netwerkapparaten DLNA of het verwante netwerkprotocol UPnP ondersteunen, heeft het opzetten van een mediaserver de meeste kans van slagen wanneer je bestanden op zo veel mogelijk apparaten wilt afspelen. Nog een voordeel is dat DLNA in de praktijk beter zware videobestanden met een hoge bitrate over het netwerk doorvoert. Programma's die je als een DLNA-mediaserver kunt gebruiken, zijn onder andere Windows Media Player, Plex, Kodi en PS3 Media Server. Afhankelijk van het merk NAS, installeer je op dit apparaat een speciale app als mediaserver.

AirPlay

Apple heeft als tegenhanger van DLNA ook een eigen netwerkprotocol ontwikkeld. Naast iPhones, iPads en Macs is er een groeiend aantal apparaten van andere fabrikanten die AirPlay ondersteunen. In verhouding met DLNA zijn dat er wel een stuk minder. Een groot nadeel is dat je niet alle audio- en videocodecs via AirPlay kunt streamen. Het streamen van een dvd- of blu-ray-mappenstructuur kun je bijvoorbeeld wel vergeten. Ook voor iso-images en het populaire mkv-formaat is er geen ondersteuning.

AirPlay is daarom niet geschikt voor wie graag een eigen mediaserver optuigt met gedownloade mediabestanden in de beste kwaliteit. Wie regelmatig aankopen doet in de iTunes Store kan via Apples netwerkprotocol daarentegen wel kinderlijk eenvoudig muziek en video streamen naar andere geschikte apparaten.

Transcoderen

Heb je een mediabestand opgeslagen waarvoor jouw mediaspeler, smart-tv of gameconsole geen ondersteuning biedt? Geen nood, er is nog geen man overboord. Veel DLNA-servers bieden de mogelijkheid om het mediabestand tijdelijk om te zetten naar een ander formaat waarvoor wel ondersteuning is. De mediaserver van een recente Synology-NAS is bijvoorbeeld in staat om video's naar het ts-formaat te transcoderen. Afhankelijk van welk type je gebruikt, bedraagt de maximale resolutie 1080p of 480p. Ook de programma's PS3 Media Server en Plex kunnen mediabestanden naar een ander formaat omzetten wanneer de DLNA-client geen ondersteuning biedt aan het oorspronkelijke bestandstype.

© PXimport

Afhankelijk van welke Synology-NAS je gebruikt, kun je bepaalde bestandsformaten laten transcoderen.

Kodi ondersteunt deze functie niet. Houd er rekening mee dat het transcoderen extra rekenkracht vergt voor het apparaat waarop de mediaserver is geïnstalleerd. De processor moet dus snel genoeg zijn om het mediabestand naar een afspeelbaar formaat te converteren. De makers van Plex raden aan om voor het transcoderen van een Full HD-film minimaal een dualcore-processor met een kloksnelheid van 2,4 GHz te gebruiken.

Mediabestanden downloaden

Je weet nu welke apparatuur je nodig hebt om zonder kwaliteitsverlies audio- en videobestanden te streamen. Wanneer je als afspeelapparaat een mediaspeler gebruikt, kun je praktisch ieder bestandsformaat afspelen. Kies daarom voor de beste audio- en beeldkwaliteit! Op downloadnetwerken als usenet en bittorrent zijn er genoeg volwaardige blu-ray-rips te vinden. Na het downloaden van 25 of misschien wel 50 GB, staat er een mappenstructuur met m2ts-bestanden of een iso-image op je systeem. Iedere DLNA-mediaserver kan de data naar een geschikte mediaspeler streamen. Populair zijn tegenwoordig mov-bestanden.

© PXimport

Spotnet 2.0 bevat een eigen categorie met volwaardige blu-rays, maar deze bestanden mag je niet zomaar downloaden.

Dit zijn gecomprimeerde blu-rays die evengoed een resolutie van 1080p en meervoudig audiospoor bevatten. Ideaal als je schijfruimte wilt besparen en het netwerk wilt ontlasten. Belangrijk is om te beseffen dat veruit de meeste mediabestanden op usenet en bittorrent illegaal zijn. Die mag je officieel niet downloaden. Het aantal legale downloadplaatsen is helaas beperkt. Wie high-res muziek wil opslaan, kan hiervoor ook terecht bij gespecialiseerde webwinkels als HDtracks, Qobuz en HIGHRESAUDIO.

Netwerk

Internetverbinding

Een snelle internetverbinding is geen overbodige luxe wanneer je online streaming-filmdiensten gebruikt of regelmatig mediabestanden downloadt. Wie aangesloten is bij een aanbieder van kabelinternet, beschikt over voldoende bandbreedte om films in de beste kwaliteit vanaf Netflix of Pathé Thuis te streamen. Het goedkoopste abonnement bij Ziggo biedt bijvoorbeeld een snelheid van 40 Mbit/s, terwijl er voor Netflix maximaal 25 Mbit/s vereist is voor Ultra HD-kwaliteit. Houd wel rekening met het internetgebruik van andere gebruikers. Wie een ADSL-abonnement heeft, doet er goed aan om de werkelijke snelheid te controleren bij een website als www.speedtest.net. ADSL-aanbieders bieden namelijk lang niet altijd de bandbreedte die ze beloven. De afstand tot de wijkcentrale is bepalend voor welke snelheid er maximaal mogelijk is.

© PXimport

Het duurste internetabonnement bij Ziggo biedt een snelheid van maar liefst 200 Mbit/s.

Bekabeld netwerk

Veel mediaspelers, smart-tv's, netwerkreceivers en anders streamers hebben tegenwoordig een draadloze netwerkadapter. Laat je niet verleiden om die te gebruiken. Een bekabelde netwerkverbinding is nog altijd de beste oplossing. Zeker wanneer je volwaardige blu-rays wilt streamen, ontkom je er niet aan om kabels te trekken. Wifi heeft namelijk te weinig bandbreedte om de films zonder haperingen te streamen. Om die reden is een Google Chromecast niet zo geschikt voor het streamen van mediabestanden in een hoge beeldkwaliteit.

© PXimport

Een Mede8er MED600X3D mediaspeler heeft weliswaar een optionele wifi-antenne, maar voor het streamen van Full HD-films laat je die het beste links liggen.

Bovendien is een draadloze verbinding gevoelig voor naburige netwerken en voor apparatuur die op dezelfde radiofrequentie uitzendt. Normaliter is een 100Mbit-netwerk snel genoeg om blu-ray-rips van een computer of NAS naar een DLNA-client te streamen. Een dergelijk bestand eist namelijk ongeveer 50 Mbit/s bandbreedte op. Zijn er meerdere gebruikers in het netwerk actief die regelmatig films streamen, dan kun je de aanleg van een gigabit-netwerk overwegen. Alle netwerkapparaten dienen dan gigabit te ondersteunen, zoals een router, switch, streamer en NAS. Verder heb je ethernetkabels met de cat5e-standaard of hoger nodig.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000