ID.nl logo
Zo stream je zonder haperingen
© PXimport
Huis

Zo stream je zonder haperingen

Via je netwerk stream je mediabestanden van het ene naar het andere apparaat. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het nog een pittig karwei om alle data zonder strubbelingen en in de beste beeld- en geluidskwaliteit van a naar b te krijgen. Genoeg reden om je streams te optimaliseren.

Op het gebied van streaming zijn er talloze variaties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement bij Netflix of Spotify afsluiten en bestanden vanaf een online server ophalen met een computer, mobiel apparaat, receiver of smart-tv. Voor de beeld- en geluidskwaliteit ben je dan grotendeels afhankelijk van de online streamingdienst. Wanneer je zelf bestanden binnen het netwerk gaat streamen, komen er meer mogelijkheden om de hoek kijken. Je kunt mediabestanden bijvoorbeeld via een gedeelde map op een pc aanbieden, maar het is ook mogelijk om hiervoor een speciale mediaserver op een NAS in te richten. Lees ook: 5 tips om gratis films en muziek te streamen.

Welk protocol ga je gebruiken om bestanden over het netwerk te transporteren? En hoe zit het met de bestandscompatibiliteit van al die afspeelapparatuur? Het is bijvoorbeeld frustrerend wanneer een film wel afspeelbaar is via een mediaspeler op zolder, maar dat de smart-tv in de woonkamer het betreffende bestandsformaat niet ondersteunt. Gebruik de tips in dit artikel om een soepel medianetwerk in te richten voor het streamen van bestanden in de beste kwaliteit.

Apparatuur

Mediabestanden opslaan

Als je begint met streamen, is het belangrijk om te bepalen welk apparaat je als centrale opslaglocatie voor alle mediabestanden gebruikt. Eigenlijk komen er hiervoor maar twee apparaten in aanmerking, namelijk een pc en NAS. In principe maakt het niet zozeer uit welk systeem je hiervoor gebruikt, al biedt een NAS wel duidelijke voordelen. Dit apparaat verbruikt veel minder energie en biedt doorgaans een grotere opslagcapaciteit dan een computer. Ideale eigenschappen dus om je mediacollectie een flink aantal uren per dag aan diverse apparaten aan te bieden. Synology en QNAP zijn bekende fabrikanten van NAS'en die uitstekend met mediabestanden overweg kunnen.

©PXimport

Wil je serieus werk maken van het streamen van mediabestanden in je thuisnetwerk? Neem dan een NAS!

Videoapparatuur kiezen

Zodra je een mediacollectie op je NAS of pc hebt aangelegd, wil je de catalogus in de beste kwaliteit streamen naar allerlei afspeelapparatuur. Voor het kijken van videobestanden is een mediaspeler de beste optie. Dit is een los kastje met een netwerkaansluiting dat je rechtstreeks op de televisie of receiver aansluit. Een groot voordeel van een losse mediaspeler is dat hij alle gangbare videocodecs ondersteunt. Je krijgt dus niet zo snel te maken met een film of serie die niet afgespeeld kan worden. Een ander pluspunt van mediaspelers is dat deze apparaten overweg kunnen met verschillende netwerkprotocollen.

©PXimport

Een externe mediaspeler is nog altijd de beste keuze als het gaat om het streamen van volwaardige blu-ray-rips.

Of je bestanden nu op een Linux-machine, Windows-pc of NAS staan opgeslagen, een goede mediaspeler weet altijd een stabiele verbinding op te zetten. Tot slot ondersteunen nieuwe modellen via de HDMI-uitgang ook populaire audiocodecs voor films, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Bekende merken die uitstekende mediaspelers uitbrengen zijn Popcorn Hour, Mede8er, Western Digital, ASUS, Eminent en Dune HD.

Afraders

Veruit de meeste smart-tv's hebben zowel een (draadloze) netwerkaansluiting als een ingebouwde mediaspeler aan boord. Het ligt voor de hand om die te gebruiken voor het streamen van mediabestanden. Wie echter van plan is om images van blu-rays en dvd's via het netwerk te streamen, komt bij de meeste smart-tv's van een koude kermis thuis. De meeste geïntegreerde mediaspelers van smart-tv's en blu-ray-spelers kunnen namelijk niet overweg met iso-bestanden. Ook het afspelen van mappenstructuren van een originele blu-ray- of dvd-rip is vragen om problemen.

©PXimport

Sony heeft onlangs de app Media Player voor zijn PS4 vrijgegeven. De bestandsondersteuning is hiervan echter té beperkt voor filmliefhebbers.

Bovendien beperkt de audio-uitvoer zich bij de meeste modellen tot stereogeluid, waardoor het niet lukt om films goed op je surroundset af te spelen. Bezitters van een smart-tv ondervinden in de praktijk nog meer problemen. Zo geven bepaalde modellen van Samsung ondertiteling in koeienletters weer en lukt het niet om gestreamde films te pauzeren. De gebruikersinterface van ingebouwde mediaspelers op smart-tv's is daarnaast ook niet om over naar huis te schrijven.

Er zijn nog meer apparaten die een beperkte mediaspeler hebben, zoals de PlayStation 4. Helaas accepteert deze applicatie slechts enkele videoformaten en is er geen DTS-uitvoer. Ook het gebruik van mobiele apparatuur voor het afspelen van zware videostreams is meestal geen succes. De draadloze overdracht gebeurt vaak niet snel genoeg en veel toestellen hebben te weinig rekenkracht om de beelden tijdig te decoderen.

Audioapparatuur kiezen

Vergeleken met video zijn er voor het streamen van audiobestanden meer geschikte apparaten in de handel verkrijgbaar. Wie weinig eisen stelt aan de muziekkwaliteit, gebruikt hiervoor dezelfde apparatuur als bij videobestanden. De nadruk bij de ontwikkeling van smart-tv's, gameconsoles en mediaspelers ligt echter op de weergave van films en daarom beschikken ze doorgaans over minder muzikaliteit. Beter is om voor een gespecialiseerde muziekstreamer te kiezen met een goede digitaal/analoog-converter.

©PXimport

De Node 2 van Bluesound heeft een geïntegreerde digitaal/analoog-converter voor het afspelen van 24bits/192KHz-audiobestanden.

Op een doorsnee hifi-set is dat verschil namelijk duidelijk hoorbaar. Wanneer je van plan bent om high-res audiobestanden af te spelen, let dan goed op dat de apparatuur audiobestanden in een resolutie van 24bit/192KHz kan afspelen. Veel moderne netwerkreceivers van bekende merken als Marantz en Denon bieden hiervoor ondersteuning. Let bij multiroom-systemen op dat ze lang niet allemaal geschikt zijn voor het afspelen van 24bit/192KHz-audiobestanden. De streamers van het Canadese merk Bluesound zijn een uitzondering. In plaats van het streamen van eigen audiobestanden kun je ook liedjes via online muziekdiensten afspelen. Wie kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, laat de bekende dienst Spotify links liggen. TIDAL en Qobuz bieden nummers in cd-kwaliteit aan. Let op dat de beoogde muziekstreamer één van deze muziekdiensten ondersteunt.

Streams optimaliseren

Streamingmethode

Het streamen van mediabestanden kan grofweg op twee manieren. De eenvoudigste methode is om een gedeelde map op je pc of NAS aan te maken. Afspeelapparaten die compatibel zijn met Samba en/of NFS, zijn in staat om de inhoud van de map te benaderen. Fijn is dat deze netwerkprotocollen geen beperkingen aan de streams opleggen. Het doel is om het originele bestand in de oorspronkelijke kwaliteit van punt a naar b te krijgen.

©PXimport

Het populaire mediaprogramma Kodi gebruik je probleemloos als UPnP-mediaserver.

De tweede methode is het opzetten van een mediaserver. Je verzamelt alle mediabestanden dan in een programma op een pc of NAS. Via het netwerkprotocol DLNA (UPnP) lukt het om audio- en videobestanden in de oorspronkelijke kwaliteit naar een DLNA-client te streamen. Dat kan bijvoorbeeld een blu-ray-speler, receiver, mediaspeler, smart-tv of gameconsole zijn. Aangezien bijna alle netwerkapparaten DLNA of het verwante netwerkprotocol UPnP ondersteunen, heeft het opzetten van een mediaserver de meeste kans van slagen wanneer je bestanden op zo veel mogelijk apparaten wilt afspelen. Nog een voordeel is dat DLNA in de praktijk beter zware videobestanden met een hoge bitrate over het netwerk doorvoert. Programma's die je als een DLNA-mediaserver kunt gebruiken, zijn onder andere Windows Media Player, Plex, Kodi en PS3 Media Server. Afhankelijk van het merk NAS, installeer je op dit apparaat een speciale app als mediaserver.

AirPlay

Apple heeft als tegenhanger van DLNA ook een eigen netwerkprotocol ontwikkeld. Naast iPhones, iPads en Macs is er een groeiend aantal apparaten van andere fabrikanten die AirPlay ondersteunen. In verhouding met DLNA zijn dat er wel een stuk minder. Een groot nadeel is dat je niet alle audio- en videocodecs via AirPlay kunt streamen. Het streamen van een dvd- of blu-ray-mappenstructuur kun je bijvoorbeeld wel vergeten. Ook voor iso-images en het populaire mkv-formaat is er geen ondersteuning.

AirPlay is daarom niet geschikt voor wie graag een eigen mediaserver optuigt met gedownloade mediabestanden in de beste kwaliteit. Wie regelmatig aankopen doet in de iTunes Store kan via Apples netwerkprotocol daarentegen wel kinderlijk eenvoudig muziek en video streamen naar andere geschikte apparaten.

Transcoderen

Heb je een mediabestand opgeslagen waarvoor jouw mediaspeler, smart-tv of gameconsole geen ondersteuning biedt? Geen nood, er is nog geen man overboord. Veel DLNA-servers bieden de mogelijkheid om het mediabestand tijdelijk om te zetten naar een ander formaat waarvoor wel ondersteuning is. De mediaserver van een recente Synology-NAS is bijvoorbeeld in staat om video's naar het ts-formaat te transcoderen. Afhankelijk van welk type je gebruikt, bedraagt de maximale resolutie 1080p of 480p. Ook de programma's PS3 Media Server en Plex kunnen mediabestanden naar een ander formaat omzetten wanneer de DLNA-client geen ondersteuning biedt aan het oorspronkelijke bestandstype.

©PXimport

Afhankelijk van welke Synology-NAS je gebruikt, kun je bepaalde bestandsformaten laten transcoderen.

Kodi ondersteunt deze functie niet. Houd er rekening mee dat het transcoderen extra rekenkracht vergt voor het apparaat waarop de mediaserver is geïnstalleerd. De processor moet dus snel genoeg zijn om het mediabestand naar een afspeelbaar formaat te converteren. De makers van Plex raden aan om voor het transcoderen van een Full HD-film minimaal een dualcore-processor met een kloksnelheid van 2,4 GHz te gebruiken.

Mediabestanden downloaden

Je weet nu welke apparatuur je nodig hebt om zonder kwaliteitsverlies audio- en videobestanden te streamen. Wanneer je als afspeelapparaat een mediaspeler gebruikt, kun je praktisch ieder bestandsformaat afspelen. Kies daarom voor de beste audio- en beeldkwaliteit! Op downloadnetwerken als usenet en bittorrent zijn er genoeg volwaardige blu-ray-rips te vinden. Na het downloaden van 25 of misschien wel 50 GB, staat er een mappenstructuur met m2ts-bestanden of een iso-image op je systeem. Iedere DLNA-mediaserver kan de data naar een geschikte mediaspeler streamen. Populair zijn tegenwoordig mov-bestanden.

©PXimport

Spotnet 2.0 bevat een eigen categorie met volwaardige blu-rays, maar deze bestanden mag je niet zomaar downloaden.

Dit zijn gecomprimeerde blu-rays die evengoed een resolutie van 1080p en meervoudig audiospoor bevatten. Ideaal als je schijfruimte wilt besparen en het netwerk wilt ontlasten. Belangrijk is om te beseffen dat veruit de meeste mediabestanden op usenet en bittorrent illegaal zijn. Die mag je officieel niet downloaden. Het aantal legale downloadplaatsen is helaas beperkt. Wie high-res muziek wil opslaan, kan hiervoor ook terecht bij gespecialiseerde webwinkels als HDtracks, Qobuz en HIGHRESAUDIO.

Netwerk

Internetverbinding

Een snelle internetverbinding is geen overbodige luxe wanneer je online streaming-filmdiensten gebruikt of regelmatig mediabestanden downloadt. Wie aangesloten is bij een aanbieder van kabelinternet, beschikt over voldoende bandbreedte om films in de beste kwaliteit vanaf Netflix of Pathé Thuis te streamen. Het goedkoopste abonnement bij Ziggo biedt bijvoorbeeld een snelheid van 40 Mbit/s, terwijl er voor Netflix maximaal 25 Mbit/s vereist is voor Ultra HD-kwaliteit. Houd wel rekening met het internetgebruik van andere gebruikers. Wie een ADSL-abonnement heeft, doet er goed aan om de werkelijke snelheid te controleren bij een website als www.speedtest.net. ADSL-aanbieders bieden namelijk lang niet altijd de bandbreedte die ze beloven. De afstand tot de wijkcentrale is bepalend voor welke snelheid er maximaal mogelijk is.

©PXimport

Het duurste internetabonnement bij Ziggo biedt een snelheid van maar liefst 200 Mbit/s.

Bekabeld netwerk

Veel mediaspelers, smart-tv's, netwerkreceivers en anders streamers hebben tegenwoordig een draadloze netwerkadapter. Laat je niet verleiden om die te gebruiken. Een bekabelde netwerkverbinding is nog altijd de beste oplossing. Zeker wanneer je volwaardige blu-rays wilt streamen, ontkom je er niet aan om kabels te trekken. Wifi heeft namelijk te weinig bandbreedte om de films zonder haperingen te streamen. Om die reden is een Google Chromecast niet zo geschikt voor het streamen van mediabestanden in een hoge beeldkwaliteit.

©PXimport

Een Mede8er MED600X3D mediaspeler heeft weliswaar een optionele wifi-antenne, maar voor het streamen van Full HD-films laat je die het beste links liggen.

Bovendien is een draadloze verbinding gevoelig voor naburige netwerken en voor apparatuur die op dezelfde radiofrequentie uitzendt. Normaliter is een 100Mbit-netwerk snel genoeg om blu-ray-rips van een computer of NAS naar een DLNA-client te streamen. Een dergelijk bestand eist namelijk ongeveer 50 Mbit/s bandbreedte op. Zijn er meerdere gebruikers in het netwerk actief die regelmatig films streamen, dan kun je de aanleg van een gigabit-netwerk overwegen. Alle netwerkapparaten dienen dan gigabit te ondersteunen, zoals een router, switch, streamer en NAS. Verder heb je ethernetkabels met de cat5e-standaard of hoger nodig.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: