ID.nl logo
Zo maak je in een handomdraai virale content
© PXimport
Huis

Zo maak je in een handomdraai virale content

Viraal staat tegenwoordig vooral voor grappige filmpjes van katten, leuke plaatjes en andere oogsnacks die in een moordend tempo de hele wereld rondgaan op sociale media. Hoe maak je zelf zoiets? Goed nieuws, het is eenvoudiger dan je denkt en er bestaan ontzettend veel tools voor.

1 Wat maakt viraal nu viraal?

Hoewel we je in dit artikel leren hoe je virale content maakt, kunnen we natuurlijk niet garanderen dat de afbeelding die je maakt, ook daadwerkelijk de hele wereld over gaat. De reden daarvoor is dezelfde als waarom je niet zomaar een nummer 1-hit kunt schrijven. Het is een combinatie van kwaliteit, humor, gunfactor, timing én een flinke dosis geluk. Zo kunnen de stomste en meest onzinnige plaatjes soms ineens de wereld rondgaan, terwijl heel bijzondere content niet meer dan een paar honderd ogen en oren bereikt. Lees ook: Zo maak je je eigen memes.

2 Doe je huiswerk

Hoe je dan toch virale content kunt maken? Zoals gezegd, garanties zijn er niet, maar je kunt het geluk natuurlijk wel een handje helpen. Kijk wat jij zelf graag online deelt en waarom je dat zo graag wilt delen. Dat kan zijn omdat het gevoelig is, extreem grappig, of juist pijnlijk (iemand die op z'n snufferd gaat op z'n fiets). Probeer vervolgens niet het wiel opnieuw uit te vinden en kijk of je kunt voortborduren op iets dat al is gedaan, of er een variatie van kunt maken. Zo doet Hollywood dat immers ook.

©PXimport

3 Wat is trending?

Je kunt natuurlijk helemaal zelf bedenken wat voor plaatje/video/verhaal je wilt maken, maar je kunt je ook laten leiden door wat het internet op dit moment bezighoudt. Hier zie je een overzicht van wat er op dit moment trending (lees: populair) is op Twitter en waarom. Dat betekent dat je heel eenvoudig op een bestaande hype kunt meeliften, door de juiste hashtags toe te passen (lees ook stap 13).

4 Watermerk

We gaan in deze workshop verschillende soorten virale content (proberen te) maken. De bedoeling hiervan is natuurlijk dat het wordt gedeeld. Daar heeft bijvoorbeeld Facebook een mooie knop voor: Delen. Maar niet iedereen gebruikt die. In het geval van een plaatje, slaan mensen die soms op om hem zelf opnieuw te uploaden (niet altijd met slechte bedoelingen). Niets is pijnlijker dan jouw beeld de hele wereld over te zien gaan zonder daarvoor credits te krijgen. Verwerk dus altijd je naam of bijnaam in je plaatje/video. Indien je materiaal maakt voor je Facebook-pagina of Twitter-account, is de naam van die pagina/dat account ook een goed idee.

©PXimport

5 Meme Generator

De grappige plaatjes die je vaak op Facebook en Twitter ziet met een tekstje erbij, heten ook wel memes. Het mooie is dat je geen Photoshop-genie hoeft te zijn om er eentje te maken. Hier kun je eenvoudig een foto uploaden of een afbeelding kiezen uit het gigantische archief van de site (wat slim is, want dat zijn vaak bekende plaatjes). Vul de gewenste tekst in bij Top Text en Bottom Text, kies een kleur en een lettertypegrootte en klik vervolgens op Generate Meme. Je kunt nu het plaatje direct delen met diverse sociale media of downloaden via een link.

Copyright?

Plaatjes plukken van internet en er je eigen tekst op plakken. Mag dat zomaar? Tja, in essentie natuurlijk niet. Zéker op de filmplaatjes die vaak gebruikt worden, zit auteursrecht. Waarom je dan toch nooit een rechtszaak ziet rond een meme? Omdat de aard van virale content het vrijwel onmogelijk maakt om definitief te bepalen wie is begonnen met verspreiden en omdat het vaak om plaatjes gaat waar al zoveel variaties op zijn dat het een onbegonnen zaak is. Daarbij, in veel landen zorgt satire voor veel vrijheid op het gebied van auteursrecht. Memes hergebruiken loont dus om meerdere redenen.

©PXimport

6 E-cards

Je hebt ze ongetwijfeld weleens voorbij zien komen: grappige e-cards op Facebook of Twitter met daarop een scherpe tekst en een getekend plaatje. Die plaatjes zijn afkomstig van deze site. Het mooie is dat deze site gebruikers in staat stelt om zelf ook e-cards te maken. Via de navigatie is het lastig te vinden, maar via deze site kom je rechtstreeks op de goede pagina. Kies het plaatje dat het beste bij je idee past en typ de tekst. Klik op Save card en log in met je Facebook-account om de afbeelding te downloaden of direct te delen. Moeilijker is het niet.

7 Citaten

Ook heel populair en viraal zijn citaten. De reden daarvoor is simpel: ze zijn kort en bondig en dus zo gedeeld. Gelukkig is ook dit heel eenvoudig te creëren. Bedenk een citaat of iets dat iemand anders heeft gezegd (citaten van bekende mensen doen het altijd goed) en surf naar www.recite.com. Klik vervolgens onderin op het plaatje dat je mooi bij je tekst vindt passen en klik op Create. Je afbeelding wordt direct gegenereerd en je kunt hem rechtstreeks delen met de diverse sociale netwerken of downloaden via een link.

©PXimport

8 Canva

Alle eerdergenoemde opties zijn mooi en makkelijk, maar ze bieden je niet heel erg veel vrijheid. Canva doet dat wél. Surf naar de site van Canva en log in met je Facebook- of Twitter-account. Bovenin geef je aan wat je wilt creëren (Social Media) en daarna kun je kiezen uit ontzettend veel afbeeldingen (soms betaald). Kies een beeld of voeg je eigen afbeelding toe en plaats er net zo lang elementen (teksten, vormen etc.) bij tot je tevreden bent. Daarna klik je op Share om je afbeelding direct met diverse sociale netwerken te delen.

Mobiel

Zoals je in dit artikel kunt lezen, zijn er eindeloos veel tools online waarmee je memes, grappige plaatjes, animated gif's, citaten enzovoort kunt maken. Wil je dit graag op je smartphone doen, bijvoorbeeld omdat je net een leuke foto geschoten hebt? Prachtige apps hiervoor zijn Phonto, inStatus en InstaQuote, maar je vindt er werkelijk duizenden in de App Store en Google Play Store. Zoek maar eens op meme generator of quote maker.

9 Piktochart

Wat online ook erg veel gedeeld wordt? Infographics. Maar die zijn onwijs moeilijk om te maken toch? Absoluut, maar niet met de juiste tools, en Piktochart is zo'n tool. Surf naar www.piktochart.com en klik op Sign up (je kunt met Facebook inloggen). De eenvoudigste manier is door te kiezen voor een bestaande template en deze te bewerken, zodat je niet naar een blanco vel zit te staren. Als je een template hebt gekozen kun je elementen bewerken door erop te klikken of nieuwe elementen toevoegen met het plusteken. Via Share rechtsboven kun je je werk delen.

©PXimport

10 Animated gif's

Deze heb je vast ook weleens op Facebook of Twitter gezien: kleine plaatjes die bewegen alsof het filmpjes zijn. Deze plaatjes heten animated gif's en vroeger waren ze heel moeilijk te maken. Gelukkig is die tijd geweest, we hebben tegenwoordig allerlei handige tools. Ga op YouTube naar het filmpje waarvan je een geanimeerde gif wilt maken (we kiezen voor filmpjes als bron omdat dit vaak wordt gedaan). Vul vervolgens voor de url van YouTube het woord 'gif' in (dus www.gifyoutube.com) en laat de rest van de url intact. Je kunt nu precies aangeven van welk deel van de video je het bewegende plaatje wilt maken.

11 Animated gif met ondertitel

Met GifYouTube kun je eventueel ook een ondertitel toevoegen aan je bestand, maar dit werkt niet optimaal. En wat als je al een animated gif hebt en die van een ondertitel wilt voorzien? Dan surf je naar deze website. Klik op Bladeren, selecteer het gif-bestand en klik op Upload. Je kunt nu allerlei bewerkingen toepassen op je animated gif, waaronder speciale effecten, het aanpassen van de snelheid én het toevoegen van een ondertitel. Klik op Save om je werk op te slaan en vervolgens te delen.

©PXimport

Cyberbullying

Foto's, video's en verhalen die viraal gaan, gaan soms over mooie dingen en soms over pijnlijk grappige dingen. Veelal zijn de verspreiders van dit soort content zowel de makers als de hoofdpersonen. Maar we zien ook steeds vaker content waarin anderen op de hak worden genomen. Dit scoort geweldig en in de basis is er natuurlijk niets mis mee. Overweeg je dit soort content te maken, onthoud dan dat satire iets anders is dan cyberbullying. Iemand bewust te kakken zetten op internet om daar een viral hit mee te scoren is alleen grappig als de persoon in kwestie dat ook vindt. En dit zeggen we niet alleen omdat we graag je moreel kompas willen zijn, maar simpelweg omdat cyberbullying tegenwoordig daadwerkelijk strafbaar is. Dus geniet, maar plaag met mate(n).

12 Facebook

Je hebt je grappige beeld en wilt dat nu aan de wereld presenteren. Hoe doe je dat? Daar zijn verschillende platformen voor, beginnend met de grootste: Facebook. Het publiek van Facebook is gigantisch, maar het aanbod ook. Wanneer je je plaatje of video op Facebook plaatst, zorg dan dat het kort en bondig is zodat mensen het in één oogopslag kunnen zien. De kans is dan veel groter dat er op Vind ik leuk of Delen wordt geklikt. En vergeet ook niet om mensen te taggen (@ + Naam van de persoon), maar laat je niet verleiden tot spammen! Zorg ook dat het bericht niet alleen door je eigen vrienden gezien kan worden, maar dat het de eigenschap Openbaar heeft.

©PXimport

13 Twitter

Met een limiet van 140 tekens kun je op Twitter natuurlijk niet zo heel veel zeggen. Juist daardoor is het een razendsnel medium, zeker nu je ook foto's in je Tweets kunt stoppen. Plaatjes met een slimme/grappige ondertitel doen het dan ook goed op Twitter als het gaat om virale content. Hashtags (# met daarachter een steekwoord waarop je plaatje gevonden kan worden) zijn daarbij belangrijk om je content te promoten, gebruik die dan ook verstandig. Gaat je content over iemand, dan is het ook handig om die persoon te taggen (@ met daarachter de Twitter-naam van de persoon in kwestie).

14 Instagram

Het delen van foto's (en video's) op Instagram is een stuk eenvoudiger geworden nu je je niet meer aan het vierkante formaat hoeft te houden. Net als bij Twitter geldt: zorg dat je de juiste hashtags gebruikt (en geen misleidende) en dat je mensen tagt die je zouden kunnen helpen bij het delen. Het mooie van Instagram is dat je bij het invullen van een hashtag kunt zien hoe populair deze is. Instagram heeft geen deelknop, maar kan wel een behoorlijke motor zijn achter het delen van je afbeelding op bijvoorbeeld Facebook.

15 YouTube

In deze workshop hebben we niet behandeld hoe je een virale video maakt, simpelweg omdat dat een kwestie is van de camera aanzetten en iets grappigs of emotioneels filmen. Daar kunnen wij je natuurlijk niet bij helpen. Mocht je die video vervolgens willen uploaden naar YouTube, zorg er dan voor dat je heel goed nadenkt over de titel (eentje die nieuwsgierig maakt) en dat je de video post in de juiste categorie, én tags invult waarop de video gevonden kan worden. Dat kan daadwerkelijk het verschil zijn tussen top of flop. En vergeet niet de video ook weer te delen via Facebook en Twitter!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home

Vanuit je luie stoel de lampen aanzetten of de temperatuur in huis regelen: smart devices zijn er om het leven nét wat makkelijker te maken. Helaas vormen zulke IoT-apparaten ook een risico voor je privacy. Wil je niet alleen slim, maar ook veilig wonen? Met deze tips voorkom je pottenkijkers in je smart home.

In dit artikel lees je: 💡Wat IoT-apparaten oftewel slimme apparaten precies zijn 💡Hoe slimme apparaten aan hun data komen 💡Waarom slimme apparaten een gevaar kunnen vormen voor je privacy 💡Hoe je je slimme apparaten zo instelt dat de kans op een hack minimaal wordt

Lees ook: Slimme stekkers – welke modellen zijn echt zuinig?

IoT (Internet of Things) omvat alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme lampen, speakers en thermostaten. Zelfs gordijnen, deursloten en koelkasten kunnen tegenwoordig slim worden gemaakt door ze aan een netwerk te koppelen. Om jou als gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, verzamelen IoT-apparaten de hele dag door data die je gedrag en gewoonten in kaart brengen. Ben je tussen negen en drie niet thuis? Dan weet je slimme thermostaat dat de verwarming omlaag moet, zal het beveiligingssysteem in die uren extra alert zijn op bewegingen rondom je huis en gaat je robotstofzuiger aan de slag om je vloer spic en span te maken. 

Ook jij hebt wat te verbergen

Slimme apparaten komen op allerlei manieren aan hun data, bijvoorbeeld via spraakopdrachten ('Hé Alexa, speel jazzmuziek af'), commando's die je in een app geeft en zelfs via sensoren die beweging, licht en temperatuur detecteren. Al die gegevens worden ergens opgeslagen, en het probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben wat er met die data gebeurt. Vaak vinden we dat ook helemaal niet zo interessant: we denken immers al snel dat criminelen niets met onze data kunnen. Maar als je denkt dat je niets te verbergen hebt, heb je het mis. Cybercriminelen die toegang krijgen tot je smart home kunnen veel meer dan alleen je lampen bedienen. Ze kunnen je bankgegevens stelen (bijvoorbeeld via een gehackt apparaat dat toegang geeft tot je thuisnetwerk), het alarmsysteem van je woning uitschakelen en persoonlijke gesprekken afluisteren via je slimme speaker – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe meer slimme apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er ergens een datalek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

©StockPhotoPro

Er zijn allerlei manieren om je smart home te beschermen tegen pottenkijkers. Als je niet zo technisch aangelegd bent, kunnen zulke tactieken je al snel overweldigen. Daarom houden we het bij een aantal algemene tips die voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn en die toch een groot verschil kunnen maken in de beveiliging van je smart home.

Tip 1: Kies voor een betrouwbare fabrikant

Het merk van je slimme apparaten kan veel zeggen over hoe goed deze apparaten van zichzelf beveiligd zijn. Gerenommeerde merken zoals Philips, Homey en Amazon hebben immers een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Bovendien moeten producten van A-merken in Europa aan strenge eisen voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een merkloos model van een Chinese fabrikant. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke deals terwijl je aan het browsen bent: als ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als je twijfelt of een merk betrouwbaar is, doe dan eerst uitgebreid onderzoek. Lees onafhankelijke reviews, onderwerp de webshop van het betreffende merk aan een kritische blik en controleer of het merk voldoet aan Europese keurmerken. 

Tip 2: Kies sterke wachtwoorden

Slimme apparaten worden doorgaans geleverd met een standaard wachtwoord waarmee je op de bijbehorende app kunt inloggen. Veilig zijn deze wachtwoorden niet. Sterker nog: een standaard wachtwoord aanhouden is haast net zo onveilig als helemaal geen wachtwoord op je smart device hebben. Het is dus belangrijk dat je het wachtwoord al tijdens de installatie van het product verandert in een unieke en sterke variant. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, cijfers én speciale tekens. Verwerk nooit je naam, geboortedatum of adres in het wachtwoord. Geef ook elk slim apparaat een uniek wachtwoord, zodat je andere apparaten bij een hack veilig zijn. En schakel tweestapsverificatie in als dat kan: hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen als ze je wachtwoord weten. 

Tip 3: Maak gastnetwerken aan 

Je wifi-netwerk is voor criminelen een ware goudmijn. Krijgen criminelen toegang tot je wifi, dan kunnen ze niet alleen alles zien wat jij op het internet doet, maar ze kunnen ook slimme apparaten overnemen die op dat netwerk zijn aangesloten. Het is daarom verstandig om gastnetwerken aan te maken voor je slimme apparaten. Hiermee isoleer je het netwerk van deze apparaten van het hoofdnetwerk, wat de kans op een datalek flink verkleint. Ook verklein je op deze manier het risico dat hackers via een zwak beveiligd slim apparaat toegang krijgen tot bijvoorbeeld je laptop, e-mail of bankzaken op het hoofdnetwerk. 

Ook slim is het uitschakelen van de functie Universal Plug and Play (UPnP) op al je slimme apparaten. Deze functie helpt om via wifi automatisch met andere smart devices te verbinden, maar vergroot ook het risico dat je apparaten van buitenaf toegankelijk worden. 

©TStudious - stock.adobe.com

Tip 4: Houd je apparatuur up-to-date

Wacht je altijd weken of zelfs maanden voordat je een nieuwe software-update op je apparaten uitvoert? Foute boel! Updates hebben niet alleen als doel de functionaliteiten van je slimme apparaten te verbeteren, maar zijn er ook om beveiligingslekken te dichten die in eerdere versies zijn opgemerkt. Download je deze updates niet, dan laat je in feite de digitale achterdeur openstaan voor criminelen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week te checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en download deze dan direct. Het is slechts een kleine moeite die een groot effect kan hebben op je privacy.

Tip 5: Controleer de privacy-instellingen

Slimme apparaten komen doorgaans met standaardinstellingen die toestemming geven om bepaalde gegevens te verzamelen of op te slaan. Dat is vaak gunstig voor de fabrikant, maar als je geen pottenkijkers in huis wilt, is het zaak dat er zo min mogelijk gegevens van jou in de cloud terechtkomen. Gelukkig kun je de privacy-instellingen van je slimme apparaten meestal wijzigen. Zo kun je op veel slimme apparaten instellen dat de opnamegeschiedenis direct verwijderd wordt. Sommige apparaten sturen automatisch gegevens naar de fabrikant voor verbeteringsdoeleinden; ook dit kun je vaak uitschakelen. Zet ook altijd functies uit die je niet gebruikt. Gebruik je de spraakbediening op je slimme speaker niet? Schakel de microfoon dan helemaal uit. Zo verklein je in elk geval de kans dat je wordt afgeluisterd.

Je huis slimmer maken?

Slimme stekkers!

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube